2011 v znamenju pesmi, ledu in ognja

Letos pa bo. Kaj bo? Hja. Bo. Ampak letos res bo. Precej materiala bo za nas, fane fantazijskega žanra. Pa bom šel kar kronološko. Aprila – natančneje 17. aprila, štartajo s težko pričakovano TV serijo A Game of Thrones. Sam projekt spremljam že praktično od začetka in moram reči, da me vse skupaj iz dneva v dan bolj navdušuje(če se nekaj kako leto iz dneva v dan stopnjuje, potem lahko sklepate, da sem ZELO navdušen). Od začetka sem bil, kakopak, skeptičen, saj so filmske adaptacije knjig ponavadi polom(ponavadi, a ne zmeraj – LotR je lahko za zgled vsem). Največkrat je problem to, da je v filmih ogromno pomembnih stvari izpuščenih. Ta problem so HBOjevci rešili že s tem, da ne delajo filma, temveč serijo, ki bo zajemala 10 epizod na knjigo. 10 epizod nanese nekaj čez 10 ur, kar je precej bolj spremljivo od filmskih dveh ur. Žal pa imajo take stvari tudi svojo slabo stran. Budget je načeloma precej bolj omejen, kar pa zna pri tem žanru predstavljati precejšen problem. No, izkazalo se je, da so moji strahovi odveč. Sodeč po trailerjih(ki jih je mimogrede že kaj precej), bo stvar fenomenalna. Ne samo, da so nacastali odlično igralsko ekipo, tudi scena in lokacije so zadetek v polno. Če bo stvar dosegla želen odziv, pa lahko seveda pričakujemo še adaptacije ostalih knjig.

Kar se tiče castinga:

Eddard Stark – Sean Bean; Solidna in pričakovana odločitev. Se mi zdi, da je Beanu(bivšemu Boromirju in Ulricu iz filma Black Death) vloga kar pisana na kožo. Stark je bil pokončen, časten možakar in, sodeč po trailerjih, je Bean to izpeljal odlično. Trenutno mi niti ne pade na pamet noben igralec, ki bi bil primernejši za to vlogo.

Catelyn Stark –  Michelle Fairley; Ona ni bila prva izbira za Catelyn. Pilot so posneli z igralko Jennifer Ehle. Moram priznat, da je slednja bližje temu, kako sem si jaz predstavljal lik Starkove gospé. Jennifer mi je nekako delovala bolj primerna za antipot kraljice Cersei. Michelle Fairley deluje precej bolj materinsko, kar tudi ni slabo.

Otroci so malce starejši kot v knjigah, kar se mi ne zdi sporno. To bo pripomoglo kvečjemu k boljši kvaliteti igre, tako ali tako pa so jih postarali proporciolano, vse za kake 3 leta. Kaj naj rečem? V redu so. Izpostaviti gre mogoče samo mlado igralko Maisie Williams, ki ji je vloga Arye Stark resnično pisana na kožo. Ne vem kje najdejo té froce, ampak tamala resnično obvlada. Se zna zgodit, da bomo o njej še kaj slišali.

Ne bom omenjal vseh igralcev, saj si lahko vse stvari v zvezi s serijo, preberete na winter-is-comming.net . Vsekakor pa velja omeniti še dva igralca, ki sta prav tako odlična izbira za svoja lika. Govora je seveda o Tyrionu(Peter Dinklage) in Mezinčku(Aiden Gillen).

Tu jih je le nekaj in da ne bo kdo mislil – preostali cast ni nič slabši. Jaz sem si pač izbral telih nekaj. Pa naj bo tole dovolj o seriji. Več bom komentiral po ogledu prvega dela. Aja, u. Enega trailerja pač ne smem pozabit. Bomo dal tanajnovejšga:

Druga stvar, ki se jo že nestrpno pričakuje: Prevod knjige A Feast for Crows… Oziroma Vranje Gostije, po naše. Tu pač ne morem ničesar povedati, edino, da gre od Pižame pričakovati dober prevod, kot sta bila to Igra Prestolov in Vihra Mečev. Spopad Kraljev je prevajal Gradišnik in mi ni bil tako všeč. Motila me je prekomerna raba nekaterih nekonvencionalnih in tečnih besed(zakaj d fak morš rečt “purpurno rdeče barve”?!!?). Prevod je datiran 20.5. 2011, ampak sam ne bi dal roke v ogenj. Vihro Mečev smo čakali precej dlje od napovedanega roka.

Tretjič; 22. junija bo Slovenijo obiskal mojster osebno. Tako je, GRRM se bo ustavil na sončni strani alp. Zihr se bo trlo ljudi. 😀

In še zadnja, morda celo najbolj pomembna novica… Niti ne več novica, tako da samo za primer, če kdo še ne ve. Končno imamo en oprijemljiv datum izida za A Dance With the Dragons. Po letih praznih obljub, je Martin le dokončal peti del serije. Knjiga bo v Ameriki in Veliki Britaniji izšla 12. julija. Ma, da je dobra! 😀

No tole je bil en hiter pregled stvari, ki pridejo letos s tega področja. Vbistvu nič novega. Je pa vsaj vse lepo strnjeno na enem mestu, če ne drugega.

LP Pepi

2 comments
  1. Pepi said:

    2011, ne 12. Da ne bo pomote. 😀

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: