Butn, butn, butn!

Da me že pri rosnih dvajsetih takole nostalgija jebe… Kaj bo šele čez 10, 20, 50 let? Ampak res. Zadnje čase se mi poslušajo kšne dobre radijske igre. Ravno zadnjič sem poslal na RTV mail, če bi se dalo kje dobit Pokličite gospo Milo. Vsaj kakšen del, ali dva. Toliko, da malo osvežim spomin. Žal odgovora, v skladu s pričakovanji, še nisem dobil.

No, ampak tale objava ni posvečena Ljerki Belak in detektivki Mili, ampak prvi izmed slovenskih radijskih iger – Butnskali. Gre za eno naših redkih stvari, za katero lahko brez kakršnekoli slabe vesti rečem, da je kultna. Velika hvala majstroma, ki stojita za to mojstrovino, torej Emilu Filipčiču(ki je letos mimogrede prejel tudi nagrado Prešernovega sklada – čestitke!) in Marku Dergancu. Brez njiju namreč danes ne bi imeli likov kot so Valentinčič, Fanči, Eminenca, Marjan… Likov, ki so kasneje postavili tudi temelje Hribarjevemu Radiu Ga-Ga.

Pa bom rekel raje še kakšno na temo vsebine. Po internetu se valja en lep opis filma Butnskala, tako da ga bom kar citiral(v zadnji povedi sem besedo “gledalec” zamenjal s “poslušalcem”):

V deževni noči Ervin Kralj sreča gospoda Profesorja, ki ga vpelje v skupino ljudi, ki se z glavami zaletavajo v skalo. To je svet Butnglavcev, ki se seznanjajo z resnico. Ta pa navadnim očem in ušesom ni dojemljiva. Ta resnica jim odkriva, da se morajo obraniti steklih lisic. Toda prva zmaga je šele začetek… Absurd sledi absurdu, v ozadju pa poslušalec zasluti groteskno parodijo na totalitarne režime.

Tole je precej globalno. Raje se spustimo na raven posameznih epizod:

V prvi epizodi z naslovom Zgodilo se je na terasi, spoznamo študenta, Ervina Kralja(Emil Filipčič), ki tava po temačnih ulicah in se sprašuje razna filozofska vprašanja. Do njega pristopi gospod Profesor(Marko Derganc) in ga povabi na teraso.  Kralj tam spozna zanimivo druščino Butnskalarjev, ki se butajo z glavo v skalo, da bi Videli.  To druščino sestavljajo Profesor, Fanči, Strojinc, Marjan, Ludvig in Valentinčič. Sledi butanje z glavo v skalo. Profesor se je skale lotil z levjim skokom, Valentinčič pa z direktnim(revež je kasneje bruhal).

Druga epizoda, Eminenca, se začne točno tam, kjer se je prva končala. Naša druščina pričakuje Eminenco, njihovega vodjo. Ta nagovori vsakega člana posebaj, celo novinca Kralja, ki mu je pred tem Fanči pobrila glavo(za razliko od filma, kjer File tega očitno ni pustil). Tu Eminenca naslovi ostale, s svojim znamenitim nagovorom: “Vrzi v ogenj vse. Kar imaš. In, ko ne boš imel ničesar več, se vrzi nag v ogenj.” Študentu pa Kralju ponudi Fančijino stanovanje v Medvodah. Naslednji dan Kralj na peronu čaka Fanči, a namesto nje pride ponj njena sestra Mici, ker je imela Fanči nesrečo – “trikratn špiraln zlom”. S prihodom v Medvode, pa se ta dél zaključi.

Tretja epizoda, V nevarnosti, se prične v Fančijinem(in Micijinem) stanovanju v Medvodah. Tam Fanči posvari Kralja, da je bila pravzaprav ravno Mici tista, ki jo je porinila po stopnicah. To po telefonu potrdi tudi Eminenca, ki pove še to, da zloglasni Ferenčak, ki frotira(s frotirkami) stekle lisice, namerava napasti hišo. Kasneje pride še Profesor, ki izdajalko Mici z zvijačo zveže in zapre v klet. Prično se priprave na boj. Ferenčak jih bo s svojimi steklimi lisicami namreč vsesplošno napadel. Po reki, po kopnem in iz zraka.

Zmaga. Butnskalarji premagajo lisice, a ne brez žrtev. Fanči, ki v resnici ni bila izdajalka, se je osvobodila, rešila profesorja in pri tem umrla. Dogajanje se nato prestavi v neko halo, kjer imajo zmagovalci proslavo s kulturno-umetniškim programom in zmagoslavnim nagovorom Eminence.

V naslednji epizodi pa nam ustvarjalca na svoj način predstavita dejstvo, da je oblast veliko lažje pridobiti, kot jo pa potem obdržati. Naslov tega dela je, kot se verjetno spodobi: Oblast. Valentinčič postane novi policijski šef, Fanči general major(ki vsak dan strelja frotiste pred frančinškansko cerkvijo), Eminenca še naprej ostaja eminenca, gospod Profesor pa minister za kulturo. Prvi je v zaporih s pomočjo dveh pribočnikov mučil frotiste, druga jih je kot že rečeno pobijala in snula napad na Grčijo, Rusijo in Ameriko, medtem ko je zadnji uvedel strašno cenzuro. Vse to seveda izzove upor.

Poroka. En lep epilog; Oblast se pod pritiskom ljudstva razpusti. Fanči se poroči z mladim oficirjem, naša druščina pa se na poroki ponovno snide.

Vsekakor priporočam!

LP Pepi

17 comments
 1. Pepi said:

  haha 😀
  Ja, stari… Great minds think alike.

 2. hehe 🙂
  drugače pa dobro spisano 10/10 🙂

 3. Pepi said:

  Hvala, enako. Sam… Layout pa morm zamenjat. xD

 4. Pepi said:

  Evo. Da ne bo čist isto. 😀

 5. hehe sej nebi blo treba layouta menjat 😀

 6. Uf, svoje čase sem znal skoraj celo Butnskalo na pamet! 😉

 7. Evo, ravno sem hotel napisati, da je tvoj prispevek v bistvu identičen tistemu v kracalniku, pa vidim, da me je avtor že prehitel.
  Res nesramno od tebe, da nisi podal virov informacij…

 8. ps9457 said:

  Sem se z veseljem spomnil, ja, sam pa že nekaj let (kadar uspem) snemam radijske igre, tudi hrvaške na Zgb. Hrvati imajo sploh imenitno produkcijo, izbiraš pa lahko med 3 programi VSAK dan v tednu. Ampak glede slovenskih, imam jih nekaj podobno legendarnih, a Butnskale nimam. Jo bodo že enkrat ponovili. Jo imaš ti? Bi me zanimala. Slovenski radio ima radijsko igro na sporedu prav tako vsak dan, v nedeljo samo za otroke.
  Sam pa ponujam nekaj RI Franeta Puntarja (A, Medvedek zleze vase ipd.), Osebna izkaznica g. Vanbadabuma (Sever & Ježek – superca!), Lumpacij Vagabundus(legendarna spevoigra z Jožetom Tiranom, Ježkom in stanetom Severjem), Uporna stoletnica itd. Oglasi se!

 9. Radijske igre nisem nikoli uspel ujeti, vem pa da je zelo kultna in odštekana in da je imela in še ima precej zagretih fanov, toda film se mi je zdel bolj kot ne zanič. Če se ne motim je najbolj razočaral prav fane radijske igre.

 10. Pepi said:

  @NuckinFuts: Verjel ali ne, za Kracalnik sem izvedel šele včeraj, ko mi je zanj povedal nmohoric. Vir bi pa z veseljem nalimal, pa ga žal ni nikjer na internetu(razen filma). V končni fazi pa tudi ni nič slabega, če se nas malo več spomni Butnskale… Tema, ki jo obravnava, je namreč večna. 😀

  @ps9457: Resnično upam, da jo bodo res predvajali po radiu. Jo imam pa v bistvu tudi jaz na kompu, tako da ni pene. Sicer pa mislim, da jo imajo na razpolago tudi na mimovrste.com, če bi imel doma original cd. Drugače pa hvala za naslove. Ob priliki jih bom definitivno poslušal.

  @Iztok: Ja, film res ni primerljiv. Rifle kot Valentinčič, recimo, ni bil preveč prepričljiv. Je bil pa po drugi strani Gojc dober (1.) Eminenca. Ta film bi bilo zanimivo videti v podobni izvedbi kot je The Nutty Professor… Da bi vse vloge odigrala Dergi in File. Takrat to žal še ni bilo mogoče.

 11. Mare said:

  ps9457 pozdravljen!

  Bi se dalo dobiti vaš kontakt? Rad bi vas prosil za eno igro, ki jo omenjate.

  Hvala!

 12. ps9457 said:

  Pozdravljeni, Mare, svoje spletne pošte ne puščam naokoli kar tako. Če vam ni težko, mi tukaj pustite svojo in potem se vam oglasim.

  LP

 13. Mare said:

  Pozdravljeni!
  Zastopim 🙂 Moja pošta je jelkom@yahoo.com. Zanimam se pa za radijsko igro Lumpacij Vagabundus. Rad bi presenetil strica, ki išče to igro že dalj časa.

  Hvala za prijaznost!

 14. Pepi said:

  Mimogrede, par mesecev nazaj je nekdo vse dele Butnskale naložil na youtube. Če bi kdo slučajno poslušal … 😀

 15. Andrej said:

  ali kdo ve kje se lahko nabavi, ne avdio, temveč video filma v celoti? na googlu je objavlena le ena ura filma, medtem ko ta v resnici traja uro in pol.

 16. Pepi said:

  Se mi zdi, da sem jaz film (cel) dobil na Partisu. Bi znal bit še gor.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: