Burke and Hare(2010)

Marsikdo verjetno pozna resnično zgodbo o dveh škotskih morilcih, Williamu Haru in Brendanu Burku. Šlo je za dva možakarja, ki naj bi pobila kar 17 ljudi in njihova trupla prodala doktorju Robertu Knoxu za seciranje. Slednji je imel namreč zasebno šolo in je na svojih predavanjih očitno rad pokazal tudi kaj “praktičnega”. No, na koncu Burka, po Harovi zaslugi, pobaše dolga roka zakona in stvar se zaključi. Dovolj zgodovine.

Aha, dobro bi bilo še, če se dotaknem še istoimenskega filma iz leta 1971, da ne bo kdo mešal. Če sem iskren, ga še nisem pogledal, vem pa, da gre za grozljivko in sodeč po IMDBju, to ne pretirano dobro. Si jo bom pa ob priliki vsekakor ogledal.

Kar se pa našega filma tiče, verjetno žanr razkrivata že imeni glavnih igralcev: Simon Pegg, Andy Serkis. Tako je, uganili ste, gre za komedijo. Pravzaprav bolj za črno komedijo, zakaj ne pozabímo, film je nenazadnje posnet po dveh morilcih(beri prvi odstavek).  No, kar se tiče zasedbe(tale zapis bo strukturiran, ko mater – že vidim); Film je režiral veteran, John Landis, ki ima za seboj že kar bogato filmsko dediščino, ki zajema mojstrovine kot je The Blues Brothers, kot tudi polomije ala The Stupids. Igralci. No, igralska zasedba je pa, za moj okus, precej dobra. V filmu lahko najdemo naprimer legendarnega otoškega standuperja, Billa Baileya in sicer v vlogi rablja, ter nekakšnega povezovalca zgodbe. Poleg njega pa so notri še velika imena filmskega platna, kot so Tim Curry, Tom Wilkinson in Christopher Lee… Nenazadnje pa tudi Isla Fisher zadnje čase ni ravno od muh. Aja… Še mogoče par besed o navezi Pegg – Serkis. Ne vem. Jaz sem pričakoval, da bo izpadlo bolje. Naveza Pegg – Frost(Hot Fuzz, Shaun of the Dead) za moje pojme deluje boljše. Serkis je Gollum. Njegove ostale vloge me žal niso preveč prepričale. Ni pa tako slab, da bi kvaril film, da ne bo pomote. Pač… Nič posebnega.

Kar se tiče vsebine, sem jo bolj ali manj opisal že v samem štartu, saj se film, z izjemo komičnih vložkov, presentljivo natančno drži resnične zgodbe(ajde, par stvari je res drugač, pridemo do tja). Res. Tudi tu gre namreč za dva edinburghška možakarja, ki si služita kruh s, po domače povedano, nategovanjem ljudi. Nekega dne umre Harov podnajemnik in ideja je na dlani. 5 šilingov na truplo je le 5 šilingov. Problem pa nastane, ker se trupla prepočasi kopičijo. Obadva sta se namreč kaj hitro privadila življenja na veliki nogi. Burke se je odločil celo, da bo financiral gledališčno predstavo svoji simpatiji. Fanta imata za ta manko trupel, kakopak, rešitev.

Bova pa midva naredila še ene par trupel! Brez problema! 😀

Beseda da besedo in počasi, a vztrajno, nabereta 17 trupel. Na prste jima stopi takratna vaška straža in Burke jih dobi po njuški.  Za razliko od realnosti, se je v filmu Burke predal sam… Brez pomoči svojega “kolega”.

Noja… Koncu koncev je film kar posrečen. Eno morbidno temo so predelali v še kar dobro komedijo, dovolj dobro vsaj zame. Ogled priporočam, ne pričakujte pa nikakršnega presežka(da ne bo slučajno kakšnih kamenjanj!).

LP Pepi

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: