Spet dva filma

Da si malo oddahnem od boljših in slabših komedij, s katerimi sem se bolj ali manj kratkočasil pretekli mesec, sem se sedaj lotil grozljivk in trilerjev… In kombinacij teh dveh žanrov. Tu bom izpostavil dva filma, ki sta se mi zdela bolj ali manj dobra in si ju bom v prihodnosti definitivno še kdaj ogledal. Lažem. Drugega si bom še, medtem ko prvega verjetno ne. 😀

Prvi je film Devil(Hudič, kaj pa drugega). Obstaja legenda, po kateri naj bi Hudič hodil po zemlji in iskal grešnike. Ko si jih izbere, vse skupaj pripelje na neko odročno mesto in jih spre med seboj. Na koncu vsi udeleženci umrejo. Osrednja tema filma je prav ta legenda. Pet grešnikov(tatica, lažnjivka, nasilnež, slepar in nekdo, ki je zbežal s kraja prometne nesreče) se znajde zaprtih v dvigalu, v nekakšni upravni stavbi. Nekdo med njimi je hudič in vsakič, ko zmanjka luči, nekdo umre. To dogajanje opazuje policija, ki pa je žal nemočna, saj se ne more prebiti do dvigala… Hudič ima namreč slabo navado, da vse, ki bi mu radi prekrižali načrte, pobije(zelo diskretno – izpade kot nesreča). Film ustvari podobno vzdušje kot The Cube; Imamo 5 neznancev, ki se znajdejo zaprti v majhnem prostoru. Za razliko od Kocke, pa Devil gledalcem ponuja še tisti element misterioznosti. Sprašujemo se namreč kdo je v resnici Hudič.  Sam sem med gledanjem nekajkrat celo pomislil, da se ne skriva v dvigalu, temveč je eden izmed opazovalcev. Kaj več pa tukaj spoilal niti ne bi. Če bi, bi vam namreč pobral (skoraj) sleherni razlog za ogled filma.

Igralska zasedba ni nič posebnega, ne slaba in ne pretirano dobra. Pač povprečna. Za moje pojme so svoje vloge so odigrali pač korektno. Nikakor pa ni nobenih odmevnejših imen, razen… Dobr, omenil bom Bojano Novaković, ker je skor naša. 😀

Skratka, film je tko tko. Men, osebno, se ni zdel slab, medtem ko ga kritiki in ostala publika ni pretirano obrajtala. Ni mi žal, da sem si ga ogledal, saj ima par dobrih for, ampak… Nič nepozabnega, no.

Sedaj pa še boljši izmed današnjih filmov: Se7en

Že sam nabor igralcev, ki nastopajo v tem filmu, nam da slutiti, da gre za dober film: Morgan Freeman, Brad Pitt, Gwyneth Paltrow in Kevin Spacey. Film je režisiral David Fincher, ki mu tovrstni trilerji nikakor niso tuji. Med drugim stoji tudi za filmi Zodiac, The Game in Panic Room. Zgodba govori o dveh detektivih, ki preiskujeta umore, povezane s sedmimi smrtnimi grehi. Požrešnost se naprimer debeluhu maščuje s počenjem želodca, neka ženska, polna napuha, izbira med iznakaženostjo in smrtjo… itd. Freeman se odlično znajde v svoji vlogi, kot tudi Kevin Spacey. Nasploh mislim, da je bilo za Spaceya leto 1995 zelo uspešno, saj je poleg Se7en posnel še en fenomenalen film, The Usual Suspects, v katerem je prav tako odigral vlogo zlikovca. Pitt in Paltrowa sta prav tako na nivoju, kot mimogrede tudi R. Lee Ermey(Full metal jacket), ki v filmu igra policijskega šefa. Zgodba je dbest od začetka do konca, kjer negativec, John Doe, kaznuje še zadnja grešnika. “Jeza” s pištolo pokonča “zavist”.

Vglavnem, gre za en res topšit film, ki gledalca za dve uri prilepi na ekran(no, vsaj mene je). Definitivno priporočam ogled.

LP Pepi

Advertisements
1 comment
  1. Devil ni ravno zanič, ni pa presežek, Sedem pa je bomba še danes. Resnično odličen film v vseh pogledih.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: