Igra Prestolov – Kraljeva Cesta

Pretekli teden sem bil, gledé pisanja bloga, jako neproduktiven. Če bi rekel, da sem bil na ta račun toliko bolj produktiven v analognem svetu, bi prav tako lagal. Na blogosu sem zasledil precej objav na témo politike, ki mi ni ravno tuja, nikakor pa nočem s tem (več) mazati svojega bloga – raje en teden ne napišem ničesar.

Teden je naokrog, prazniki so, in kot se po sedem dni stari tradiciji spodobi, je na vrsti Igra Prestolov. Če se samo malce spomnimo prejšnje epizode; Predstavljena nam je bila grožnja onkraj zidu, predstavljeni so nam bili varuhi Severa, Starki, predstavljen nam je bil kralj s svojo družino, predstavljeni so nam bili varuhi Zahoda, Lannisterji(ki so že itak bolj ali manj vključeni v kraljevo družino) in nenazadnje nam je bilo predstavljeno še dogajanje na drugi strani ozkega morja. Prvi del se je zaključil z “nadprepadoviscem”… Hja, Bran je padel s stolpa. Pri tem sta mu velikodušno pomagala Jamie in Cersei Lannister, saj ju je fant… Zasačil.

Druga epizoda, Kraljeva Cesta, druščino malce razkropi. Nekako na tri dele. Da ne bom prehiteval – v resnici se začne onkraj ozkega morja, kjer vidimo premike Daenerysinega novega khalasarja. Khaleesi ima s celodnevno ježo kar velike probleme, saj punca tega ni navajena. Za nameček pa jo zvečer vpreže še njen mož. Kaj pa vem. Za moje pojme niti ne gre za ne vem kako nujno sceno. Teh par minut bi lahko izrabili bolje. No, po drugi strani pa je komunikacija med Daenerys in serom Jorahom Mormontom(Iain Glen) dobra investicija za naprej. Ker vidim, da Joraha Mormonta prejšnjič sploh nisem omenjal, naj samo na hitro povzamem kdo in kaj je on. Je vitez z Medvedjega Otoka, ki je trenutno v izgnanstvu. Mormonti so zelo stara rodbina, ki pa nikoli ni bila kaj prida bogata. Zato je ser Jorah nekaj divjih lovcev, ki jih je zasačil loviti na svoji zemlji, prodal v suženjstvo(ki je na Zahodnjem prepovedano). Jorah je sin Jeorja Mormonta, poveljnika nočne straže(tistih, ki branijo Zid). Očeta bomo spoznali v kasnejših epizodah, tako da ne bom prehiteval. Toliko o Mormontih, zaenkrat.

V Zimišču se medtem ukvarjajo s povsem drugimi problemi. Bran je preživel padec in sedaj leži v komatoznem stanju. Catelyn bdi nad njegovo posteljo noč in dan… Ne jé, ne pije – samo joka. Tyrion ta čas na trd način spoznava, kako je pijanska lahko težka. Sam se lahko v to vživim brez problema in vsekakor sočustvujem, ko vidim nekoga, pa čeprav samo na ekranu, kako vstaja z mačkom na ramenih. In potem iz prve ugledaš ksihta Joffreya in Psa, u božju mater, za crknit. Za Joffreya so poiskal najbolj antipatičnega froca možnega, kar jim vsekakor štejem v plus. Jacka Gleesona si definitivno lahko predstavljam, kako bo, ko bo čas, [HUD_SPOILER]v vlogi kralja rovaril po Kraljevem Pristanku in delal pizdarije.[/HUD_SPOILER] Sledi najbolj legendarna scena, iz katere je potrebno narediti en gif*, če ta slučajno še ne obstaja: Tyrion, zmačkan, vstane na noge, nažene Joffreya h Catelyn izreči sožalje, in ko mu mulc oporeka, mu eno táko zalima okrog ušes… Res. Legendarno. +, to je ponovil še dvakrat, če kdo slučajno ni dobro videl.

Naslednjih dveh delov v knjigi sicer ni, ampak sta vseeno na mestu. Cersei, Cersei… V knjigi je zbrala vsaj toliko spodobnosti, da se ni šla naslajat h Catelyn, ko je ta ihtela zaradi Brana. V TV adaptaciji Cersei seveda stopi v akcijo, kaj pa drugega. Včasih(in to isto velja tudi za knjigo) se ti zdi kaka stvar tako svinjska, tako ne fer, da bi šel najraje tja(v Zimišče, oziroma kamorkoli) in naredil red. In s takimi momenti je ta zgodba, oziroma kar cela franšiza, precej dobro preskrbljena. Potem je tu še Jonn, ki nadzoruje izdelavo Igle. Mimo pride Jamie Lannister, ki na nočno stražo gleda s prezirom in možakarja sta si hitro v laseh. Jamie je sicer po spodobnosti nekaj nivojev nad Cersei, saj, če ne drugega, spoštuje vsaj brata Tyriona, a vseeno ne more iz svoje lannisterske kože. Pizdek pač.

No, prijetnejše stvari se dogajajo onkraj ozkega morja. Sužnja Doreah(Viserysevo… Pravzaprav Illyrijevo poročno darilo) Daenerys uči takozvanih “ženskih veščin”. Jako simpatičen prizor. Doreah igra Roxanne McKee, ki je prej igrala v seriji Hollyoaks in bila nekoč nekje nominirana za najlepšo nevemkaj… Skratka, ja. Fejst punca. Vidim, da sem kar malo odtaval. Gremo nazaj v Zimišče.

Robert in Ned sta krenila na jug, v Kraljevi Pristanek, Jon in Tyrion Lannister sta z Benjenom Starkom odšla na Zid, Catelyn pa je s tremi sinovi ostala v Zimišču, kjer takoj nastane jeba; Nad Brana se spravi neimenovani napadalec, ki naj bi dokončal, kar sta začela Lannisterja. Žal je bila v sobi tudi Catelyn, saj diverzija s požarom v sosednjem stolpu ni uspela v celoti. Catelyn se za svojega sina bori kot matera levinja, a na koncu pride Branov krvovolk in napadalcu “iztrga goltanec”, kot je to zapisano tudi v knjigi. Precej tako kot mora biti. Potem imajo glavni akterji, kar jih je v Zimišču pač še ostalo, en sestanek kako pa kaj. Odločijo, da bo Catelyn krenila na jug, v Kraljevi Pristanek, posvariti Neda. Na tem mestu MORAM poudariti, da ko bom velik, bom imel tudi jaz take hardcore zaliske, kot jih ima Ser Rodrik Cassel(Ron Donachie).

Zapleta s krvovolkom na Kraljevi Cesti niti ne bom opisoval, oziroma bom to storil s pregovori kot so: What goes around comes around. Kar seješ, to žanješ. Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade. Sansa se mi vseeno malo smili, čeprav si je res sama kriva. Ali pa kralj Robert, ki je bil tokrat ujet med dve strani. Težko bi rekel, da je še vedno fletno biti kralj. Na tem mestu bi izpostavil še sera Ilyna Payna. Res, fenomenalen casting. Wilko Johnson, ki je sicer glasbenik, deluje s tistim predirljivim pogledom že tako ali tako precej grozno. Če si pa nadene še sloves, ki pritiči kraljevemu rablju… S takim človekom pač ne želiš imeti opravka.

Še ena kul epizoda. So far so good, kot se reče. Sodeč po knjigi, se bo od tu naprej vzdušje samo še stopnjevalo.

LP Pepi

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: