Igra Prestolov – Gospod Sneg

Spet. Ravnokar sem pogledal novo epizodo Igre Prestolov. Kaj naj rečem? Fina je. Ker sem zadnjič objavo začel s povzetkom prejšnje epizode, naj bo tudi tokrat tako. Torej, samo na kratko; Kralj je skupaj z Eddardom Starkom krenil nazaj proti Jugu. Nekdo je nad nezavestnega Brana poslal morilca, da dokonča delo. Tudi Catelyn je, da bi posvarila moža, odjezdila proti Kraljevemu Pristanku. Doreah je izvežbala Daenerys. Na Kraljevi Cesti so imeli incident z mularijo in krvovolki(krvovolkovi?), za konec pa se je iz “sna” prebudil Bran.

Gospod Sneg se začne s Starkovim prihodom v srce Sedmih Kraljestev, Kraljevi Pristanek. Iz prve ga na posvet pokliče mali svet – na posvet mali svet, tako je. Mali svet je pravzaprav nekakšen organ, ki odloča o “manjših” stvareh, ne nujno v navzočnosti kralja. Sestavljajo ga gospodar kovancev Petyr Baelish – Mezinček(Aiden Gillen), Robertov brat in gospodar zakonov Renly Baratheon(Gethin Anthony), gospodar šepetalcev Varys – Pajek(Conleth Hill), veliki moister Pycelle(Julian Glover) in pa kraljeva roka, Eddard Stark(No, kdo?). Pa pojdimo lepo po vrsti. Ned mora najprej prečkati kraljevo dvorano z železnim prestolom, kjer mu na poti stoji Jamie Lannister, vitez kraljéve garde. Tega prizora v knjigi sicer ni, ampak deluje odlično. Stark, časten možakar, vitezu kraljeve garde pač ne more odpustiti, da je izdal “norega kralja”, Aerysa Targaryena. Ta prizor nam dejansko pove, da Jamie v resnici ni tak hudoben prasec, za kakršnega ga imajo nekateri, temveč je zgolj opravil to, kar je bilo treba.  V Jamiejevo “dobroto” pa verjame tudi igralec, ki stoji za likom, Nikolaj Coster-Waldau, kar je povedal v temle intervjuju. Za potrebe serije so priredili tudi zimzeleno reklo “kralj jé, roka pa serje”. Po novem gre “kralj serje, roka pa briše”. Sprememba se mi tu zdi precej nepotrebna, vendar izpade mogoče celo bolje kot izvirnik, ker, saj veste… Roka dejansko res briše. Če zmanjka papirja, pač. No ja, Ned Jamiejevega “sranja” ne kupi in ga lepo zabije rekoč, bom prevedel: “Dobro si mu služil(Aerysu), dokler je bilo služenje varno.” – dober oneliner, ki pa je z mojim prevodom žal izgubil ves gušt. S tem v obziru; zaenkrat režiserji in scenaristi zelo dobro vedo, kako morajo ravnati z določenimi prizori in dodajajo samo stvari, ki tudi knjige ne bi skazili. Nekdo je definitivno naredil domačo nalogo.

No, gospod Eddard Stark se potem končno prebije do malega sveta, gadjega gnezda, kjer ga že pričaka ekipa pretirano nasmejanih politikov(še koga to na kaj spominja?).

Varys, ta Pajek sluzasti, novopečeni kraljevi roki takoj, malone da pade v objem. Mezinčku se vidi, da ga ni pretirano vesel, saj mu je Ned pred leti speljal Catelyn. Pycelle je pač ne pretirano prebrisan star fotr, ki je na svojem položaju že predolgo(opa, spet referenca iz resničnega življenja). Še najbolj iskreno, kolikor je to v teh okoliščinah pač mogoče, se je Starka razveselil Renly Baratheon. Njihov odnos do nove roke super povzame že sama iniciacija v stilu: “Zdaj si roka. Tu imaš značko, znajdi se.”  Skratka, mislim, da bo gledalec, ki ni prebral knjige, iz té scene zlahka razbral sporočilo, češ, kaj si je Robert mislil, ko se je obdal s temi ljudmi? Pa še ena pohvala, da ne bomo venomer hvalili samo Maisie Williams in Petra Dinklagea; Gillen Baelisha skine v nulo, saj lik deluje prefrigano, zahrbtno in celo nekoliko creepy, tako kot je treba.

Potem imamo spet malo Joffreya in Cersei. Ne bom govoril, saj mi gredo njuni prizori, tako kot tudi v knjigi, na kozlanje. Kraljica mu pere možgane, mulo pa že razmišlja, kaj bo počel, ko bo kralj. Če mene vprašate, samo dve vzgojni okrog ušes, pa delat nagnat. To je v prejšnji epizodi lepo nakazal že Tyrion.

V Kraljevem Pristanku se, kot vidimo, kar dogaja, Zimišče pa po drugi strani miruje. Bran leži v postelji, saj ne more hoditi, medtem pa mu s svojimi zgodbami krajša čas stara pestunja. Slednjo je v seriji odlično zaigrala velika karizma gledaliških odrov, velikih in malih ekranov, Margaret John, ki pa je preminila letos februarja, v svojem 84. letu. Ko je Branu pripovedovala o belih hodcih, so mi šle dlake pokonci. Zares bogat prizor. Slava Margaret John! Bran je pa revež, saj mu je moister Luwin napovedal, da bo ostal hrom. Ne morem mu očitati, da bi bil raje mrtev, pa vendar upam, da si bo tekom dni, tednov, mesecev premislil. Heh… Govorim, kot da ne bi prebral knjige. So pa fani po forumih računali, da bodo prikazali vsaj kakšen flashback Branovih sanj o trookem vranu, ki jih je imel, ko je bil nezavesten. Té sanje so precej pomembne za naprej, tako da se zdi tudi meni škoda, da so jih izpustili. Vsaj kratka omemba bi bila na mestu. Po drugi strani pa mogoče niso hoteli “oskruniti” prizemljenosti serije, kar se tiče fantazijskih elementov. Vsaj zaenkrat.

Tačas pa ser Rodrik in Catelyn Stark že prispeta v Kraljevi Pristanek. Povedati moram, da me je njun prehiter prihod kar malo zmotil, saj knjiga natančno opisuje pot od Zimišča, pa do pristanka. To bi bilo lahko tudi zato, ker bo bolj natančno opisan njun povratek, ampak vseeno… Kar se mene tiče manjka par prizorov iz potovanja in pika. Si pa to jemljem v zakup, saj bi bilo zaradi časovnih in denarnih omejitev, nemogoče vse spraviti na ekran. Mezinček je po Varysovi zaslugi dobro obveščen in ju, njuni tajnosti navkljub, pričaka ter odpelje v svoj bordel, na varno. Kristus, kako se to sliši. Skupaj ugotovijo, da je bodalo, poslano nad Brana, pripadalo Tyrionu Lannisterju.

Jon Sneg pa se je tačas na Zidu že kar udomačil. No, lažem. Ser Alliser Thorne(Owen Teale), tamkajšnji orožmojster, goni nove rekrute kot pse. Teale ni bil prva izbira za Alliserja Thorna. Režiserji so imeli v mislih najprej Dereka Halligana, ki bi pomojem bolj ustrezal tej vlogi. Thorna sem si vedno predstavljal kot zamerljivega starega prdca in Teale mi enostavno ne deluje dovolj sovražno. Tyrion, ki je v prejšnjem delu izrazil, da bi šel zraven in scal z Zidu, pije in debatira z gospodom poveljnikom Jeorjem Mormontom(James Cosmo), tamkajšnjim moistrom(Peter Vaughan) in Yorenom(Francis Magee). Še vedno se spominjam lanskega leta, ko je Mojster preko ugank izdajal imena igralcev, ki bodo igrali v seriji. Za Jeorja Mormonta(ki je mimogrede oče Joraha Mormonta, viteza v izgnanstvu), smo imeli odgovor ves čas pred očmi(kdo drug kot James Cosmo, bi lahko sploh igral Starega Medveda), pa nikakor ni nikomur padel na pamet.

Catelyn in Ned se prav na hitro zmenita, kar sta se imela za zmenit in gospa že krene nazaj proti Zimišču. Heh… Zdaj pa en zakon prizor. Če je kdo mislil, da je biti vitez kraljeve garde samo blišč in slava, se je zmotil. Verjetno jim v pogodbi ni pisalo, da se kralj rad napije in potem svoje viteze verbalno zlorablja do onemoglosti(KINGSLAYER! KINGSLAYER!). Barristan Selmy(Ian McElhinney), utrjen vitez vajen vsega hudega, pa lepo profesionalno posluša. Svaka čast.

Če gremo še malo čez ozko morje; Daenerys postaja vse bolj odločna khaleesi in Viserys počasi izgublja nadzor(kot, da ga je kdaj imel). Zato jo iz jeze in ljubosumja napade, a napad prekine Drogov krvni jezdec in beraškega kralja skoraj zadavi z bičem. Celo ser Jorah Mormont, ki mimogrede v seriji deluje zelo Obi-Wan Kenobijevsko, mu obrne hrbet. Kaj več pa tu niti ne dogaja. Daenerysina poglavja mi tudi v knjigi niso bila pretirano zanimiva. Dogajanje v Zahodnjem mi je bilo vedno bolj v interesu. Ko smo že pri Zahodnjem; Tam je Eddard Stark, ko je ugotovil, da ima Arya meč, zanjo najel sabljaškega učitelja Syria Forela(Miltos Yerolemou). Tu naj omenim, da sem si v vlogi Syria vedno predstavljal Bena Kingsleya, ampak tudi Miltos s svojim naglasom raztura. Kingsley bi bil pa verjetno predrag.

Aja, še to: Dany je noseča.

To sum it up: Kot že rečeno, še ena zakon epizoda. Kaj mi je tokrat manjkalo? Krvovolki, jebela. Lahko bi jih vsaj malo pokazali, toliko da gledalci ne pozabimo, kako pomembni so.

LP Pepi

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: