Skoraj nič o komediji

Zadnjič sem se zaklel, da po blogu ne bom sral s politiko. Pri tej objavi pa se bom izjemoma skliceval na naše vrle politike, ki pojem “parlamentarna demokracija” očitno razumejo takole:

parlamentarna – parlament; Aha, imeti moramo parlament.

demokracija – demos – ljudstvo; Glavno vlogo ima očitno ljudstvo.

parlamentarna demokracija; Naš sistem mora potemtakem imeti parlament, o vsem pa bodo odločali ljudje na referendumih.

Torej komika, kot vemo, sega že tja v obdobje antične Grčije, kjer sta rovarila Aristofan in Menader. Kasneje pa se je s komedijo ukvarjal še Rimljan Plaut. To naj bi bili skratka uradni začetki. Vse skupaj ni bilo bogve kaj, toda ti zgodnji zametki so imeli kasneje velik vpliv na renesančne pisce. Beseda je kasneje dala besedo in zdaj smo kjer smo.

Prvotno so poznali tri vrste komike:

Verbalna komika – Vici, govorne napake, besedne igre; Nesporni mojster tega žanra ni nihče drug kot Karl Erjavec. Vsak nadaljnji komentar je tu odveč.

Situacijska komika – Razni smešni položaji; To imamo Slovenci nekako najraje. Je lahko sploh kaj smešnejšega od tega, da se kdo udari, ali pa še bolje, da kdo udari koga drugega? Najlepši primer te zvrsti je sicer že star, ampak do sedaj boljšega še ni bilo. Dame in gospodje, predstavljam vam komični spektakel, igro mačke in miši – Kacin vs. Hvalica.

Značajska komika – Smeši značaje. Sem spadajo razni stereotipi in podobne zadeve. Za šolski primer te zvrsti bom navedel Zmaga Jelinčiča. Dejansko bi ga lahko uvrstil tudi v verbalno komiko, ampak Jelinčič, upornik po duši, s svojim karakterjem to zvrst preprosto preseže.

Imamo skratka poln parlament komikov. Kje so pa politiki?

Disclaimer: Avtor tega bloga nima pojma o ozadju omenjene zvrsti. Prav tako ima slab občutek za humor in ločevanje dobrega od slabega(humorja). Vé samo kaj se zdi smešno njemu kot individuumu in da oddaja Lepo je biti sosed pri tem pogrne na celi črti.

LP Pepi

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: