Igra Prestolov – Pohabljenci, pankrti in polomljene reči

Gladko moja najljubša epizoda doslej. (sodeč po vtisih redkih izbrancev, ki so imeli možnost ogleda prvih šestih delov že nekje na koncu marca, bom tale stavek zapisal vsaj še dvakrat – naslednji teden in čez štirinajst dni)

Kot je že v navadi, bom najprej povzel prejšnjo epizodo, ki je bila, podobno kot prva, spet bolj predstavitvene narave. Spoznali smo namreč mali svet. Ne bom še enkrat našteval posameznikov, saj je bilo to storjeno že v pred, pred, pred prejšnji objavi, bom pa naštel par pomembnejših točk: (takole sem si danes to zamislil, ja; po alinejah bomo šli)

– Branova prognoza je slaba. Po napovedih moistra Luwina naj bi poba namreč ostal hrom.

– Daenerys je prejela dar velikega žrebca. Prevod: Noseča je.

– Catelyn Stark je ugotovila, da je bodalo, poslano nad Brana, pripadalo Tyrionu Lannisterju. Nato je krenila nazaj proti Zimišču.

Zdaj pa to the business at hand, kot se reče. Najprej moram priznati, da sem se uračunal. Mislil sem namreč, da bo rdeča nit tega dela turnir v čast kraljeve roke, toda temu ni tako. Nič hudega.  Že takoj v štartu hrana za nas, fane. Odsotnost sanj o trookem vranu, v prejšnjih dveh epizodah, je povzročila nemalo razburjenja po forumih in blogih, posvečenih tej seriji. Očitno se je HBO odločil, da bi bilo te sanje v serijo bolje implementirati takrat, ko Bran že ne bo več nezavesten. To je bilo verjetno storjeno predvsem iz praktičnih razlogov, saj je v knjigi trookemu poglavju posvečenih več poglavij, za kar na ekranu preprosto ni časa. Verjetno bo odslej vsaka epizoda vsebovala kak izseček teh sanj, kar se mi zdi čisto OK. Všeč mi je kako so to izpeljali. Brez kakršnegakoli hokusa pokusa. Pač, trooki vran. Pahor(spet svinjam) bi gotovo rekel: “So what?!?”

Nadvse kul in se že veselim naslednjega srečanja z vranom, ako se imajo moje napovedi uresničiti. Potem se poba zbudi in… Končno en prizor s krvovolkom. Sem že mislil, da so pozabili nanje. Vsaka scena s krvovolkom je dobra scena – HBO, zapomni si to. Kakorkoli, v sobo pride Theon Greyjoy(Alfie Allen) in kasneje še Hodor(Kristian Nairn). Prvič ju omenjam, zato je na mestu nekaj njunega ozadja. Theon Greyjoy, sin Balona Grayjoya(ki ga bomo, mimogrede, verjetno videli v drugi sezoni), je rejenec Eddarda Starka. Greyjoyi, ki živijo na Železnih Otokih, so se pred leti namreč uprli kraljevemu prestolu. Ker so doživeli bridek poraz, so bili primorani upogniti koleno, Stark pa je v rejništvo vzel Balonovega najstarejšega sina, Theona. Tako je pač v navadi. Lahko rečemo, da ga je vzel za talca, res je. Hodor, pravo ime Walder, pa je pravnuk stare pestunje in hlevar v Zimišču. Hodor ga kličejo zato, ker je to pač edina beseda, ki jo zna izgovoriti(tako kot Pikachu, če hočete). Ne vem zakaj, ampak presenečen sem bil na izgovorjavo imena [Oudo]. Jaz sem si vedno predstavljal, da bo to bolj “HODÓR”, kot bi rekel Emil Filipčič, prostrano morje. Čudna ideja z moje strani, ne morem pomagat. V prihodnosti bo Hodor služil kot Branove noge, to lahko povem, ni prehud spoiler. Nazaj na zgodbo; Tyrion se vrača domov. Ustavil se je v Zimišču, kjer ga gospod(v odsotnosti očeta) Robb Stark ni pretirano vesel. Ampak Škrat prinaša darilo za Brana. Nekakšne načrte za izdelavo sedla za ljudi s posebnimi potrebami(korektnejši izraz od “pohabljenca”… nočem kamenjanja). Preden končno odide na pot, ima Tyrion opravka še s Theonom Greyjoyem. Edina poanta tega prizora, ki jo vidim, je ta, da nam predstavi Theonovo ozadje. Vsekakor prav, da so nam povedali kdo je ta, ki ni ne Stark in ne pankrt. Tu bom omenil še Tyrionov odličen smisel za paranje živcev sogovorniku… Po drugi strani pa si želi gledalec/bralec pritlikavcu seči v roko in mu čestitati. Zatorej bom še enkrat ponovil: Fantastična igra s strani Petra Dinklagea.

Ah… Spet sem bil predolg pri opisovanju prvih petih minut. Nihče ne mara dolgih besedil, še najmanj pa mi, ki se nekaj malega ukvarjamo s programiranjem. Naprej. Na zidu se dogaja. Fantje trenirajo na polno in dobijo novega člana(skoraj dva nova člana), Samwella Tarlyja(John Bradley-West). Sicer visokorojeni fant, ki se je na Zid prikotalil, ker ga je oče napodil od doma zaradi njegove strahopetnosti in okornosti. Da ne bo pomote, jaz se lahko delam norca iz debeluhov, saj so to ljudje mojega kalibra. Jon ga reši pred tamkajšnjim orožmojstrom Allisejem Thornom. Mimogrede, Teale bo kar v redu Thorne, imam pa druge skrbi. GRRM je nekaj časa nazaj omenil, da bo v prvi sezoni serije umrl nekdo, ki sicer umre šele v tretji knjigi. Kaj če bodo [SPOILER] odžagali gospoda poveljnika Mormonta? Doslej namreč še ni imel pretirano velike vloge, veliko večji poudarek je bil na Alliserju Thornu. Kaj če ne bo preživel zombi napada, ki ga v knjigi po Jonovi zaslugi je? Bedno bi bilo, če ga ubijejo. James Cosmo je kot nalašč za to vlogo in je res velika škoda, da tako šparajo z njim. [/SPOILER]

Daenerysino krdelo je tačas prispelo v Vaes Dothrak, dothraško mesto, mesto gospodarjev konj(ne morem pomagati, ampak zame so to še vedno Rohanci). Dany ima težke debate z Jorah Obi-Wan Mormontom, Viserys se ponovno izkaže za pezdeta, potem pa še na polno uživa s sužnjo Doreah. Ah… Lepa dekleta očitno res ljubijo barabe(ne vem zakaj dons skoz Šifrerja uvajam). 😦

V Kraljevem Pristanku pripravljajo vse potrebno za turnir v čast kraljevi roki. Mali svet muti na polno, prvič uzremo Janosa Slynta, poveljnika mestne straže, Ned Stark pa se gre Columbota. Ugotoviti hoče namreč kaj je z Lannisterji, zakaj je umrl Jon Arryn, ter razvozlati podobne spletke in intrige. Moister Pycelle mu zato priskrbi en debel fascikel, ki ga je pred smrtjo preučeval tudi Arryn. Spoštujem Starka. Opravlja dolžnosti kraljeve roke, raziskuje domnevni umor in zaroto, v prostem času pa je še fotr. Svaka čast. Čeprav zadnja naloga, na račun prejšnjih dveh, mogoče malce trpi. Arya mu da jasno vedeti, da ona pa že ne bo gospa, kot si je to zamislil Ned. Mezinček kraljevi roki razodene, da je opazovan z vseh strani. Opazujejo ga namreč Varysove “ptičice”, kraljičini vohuni in pa Mezinčkovi mož… Pravzaprav ženice. Pot Eddarda nato pripelje do kovačije, kjer spozna Robertovega pankrta Gendryja(John Dempsie), ki pa je kralju, v nasprotju z njegovim ostalim potomstvom, na las podoben. Tu naj omenim, da je bila po forumih precej popularna debata, ali je John Dempsie prestar za to vlogo(Gendry naj bi namreč imel šestnajst let). Meni osebno se niti ne zdi, bomo pa  še videli kako bo kasneje sodeloval z [SPOILER] Maisie Williams, torej Aryo. [/SPOILER]

Potem se, če preskočimo Robertovo občevanje, dogajanje spet prestavi na Zid. Sneg in Tarly sta že prava kamerada, ampak tu nam HBO postreže še z nečim boljšim. Tako je – spet dobimo en prizor s krvovolkom in to z… kako mu je že ime… Duhom, točno. Alliser Thorne ima en moment, v katerem se obnaša skoraj… Človeško? En izmed glavnih razlogov za zgoraj omenjene skrbi.

Čez morje; Viserys na trd način spoznava, da Dany ni več njegova mala sestrica, ki bi jo lahko ustrahoval, temveč prava, pravcata khaleesi, s katero ni češenj za zobat. Če nisi khal.

V Kraljevem Pristanku pa so tačas štartali s turnirjem. Prva runda: Ser Gregor Clegane, Gora, ki jezdi(Conan Stevens) vs. novopečeni ser Hugh z Dola. Stevens je pomoje edini igralec, ki lahko Gregorja Clegana odigra dostojno, brez pomoči hodulj, ali pa celo kakšnih posebnih efektov. Omara, visoka krepko čez dva metra pa je tudi bloger(link par vrstic višje) in avtor knjig o bodybuilderstvu. Občasno je tudi dejaven na winter-is-coming. Skratka, car. Bojda mu(tako vsaj pravi) tale vloga pomeni eno veliko prelomnico v karieri in menda je že dobil neke večje vloge. Če se vrnemo nazaj v “realnost”: Clegane seveda brez problema pomete z nasprotnikom. Dobesedno. Hugh umrje s kosom sulice v grlu. Mezinček medtem Sansi dokazuje kakšen creep je lahko. Pove ji zgodbo o Gori in Psu(o tem, kako je Gregor Clegane bratu Sandorju prizadejal njegove  grozne opekline). Mislm, Sansa jih šteje komaj trinajst, no. Škoda je pomoje edino to, da te zgodbe Sansi ne pove kar Sandor sam, tako kot je to storil v knjigi. To zgodbo bi raje slišal iz njegovih ust(za razliko od Sanse).

Za konec pa se v neki krčmi srečata Tyrion in Catelyn Stark, ki ima v glavi idejo, da je prav Škrat tisti falot, ki je dal umoriti Brana(in mu kasneje priskrbel prilagojeno sedlo za lažjo ježo). Tyrion takšne konfrontacije nikakor ne pričakuje, ampak Catelyn, obdana tako rekoč s samimi svojimi ljudmi, izrabi priliko in ga “ujame”. Tyrionu trda prede. 😀

Toliko zaenkrat. Upam, da nisem bil predolg. Kot sem omenil že na vrhu je tole zame zaenkrat dbest epizoda.

LP Pepi

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: