Igra Prestolov – Volk in lev

Točno tako, kot sem rekel da bo; Gladko moja najljubša epizoda doslej. Ah… Tole se sliši precej medlo. Za opis té epizode moram izbrati močnejše besede. Volk in lev je brez dvoma NAJBRUTALNEJŠA, NAJBOLJ ŽELODEC-OBRAČAJOČA in NAJBOLJ FAKING KULSKA epizoda doslej. Celo meni, kot človeku, ki mu zgodba ni tuja, je ta del na momente postregel s šokom. Resnično me zanima mnenje novincev. Dejansko. Tako nazoren je lahko samo HBO in ja, tokrat je namerno napisan z odebeljenimi črkami, čeprav praviloma poudarjam zgolj nova imena.

Da se bom, če bo to potrebno, v nadaljevanju lažje skliceval na pretekle dogodke, pa bom, kot je seveda že v navadi(mimogrede, opazil sem, da je v navadi tudi že tale “kot je že v navadi”) na kratko povzel prejšnjo epizodo, Pohabljenci, pankrti in polomljene reči. Tokrat spet v analogn(ejš)i obliki. Torej; Catelyn Stark je aretirala Tyriona Lannisterja. Pričeli so s turnirjem v čast kraljevi roki, Nedu Starku, s čimer pa ta ni bil pretirano zadovoljen. Noseča Daenerys bratu Viserysu napove, da bo, če se jo samo še enkrat dotakne, ostal brez dotikál. Višji inšpektor Ned Barnaby se je, raje kot s svojim turnirjem, ukvarjal z iskanjem pankrtov kralja Roberta(in to dokaj uspešno). Nenazadnje pa smo spoznali še meni najljubšega bodočega člana Nočne straže, Samwella Tarlyja. Mi debeli držimo skupaj!

To je bilo takrat. Drugi časi. Zdaj je zdaj. Volk in lev se prične v Kraljevem Pristanku, kjer krpajo preminulega viteza, sera Hugha z Dola, ki mu je v joustu(đaustu – obstaja kak primernejši izraz za tovrstne viteške igre?) vrat prebil Gregor Clegane. Že takoj nam postrežejo s prizorom, ki ga v knjigi ni. Ned in Barristan Selmy, ki sta bila še pred devetimi leti sovražnika, drug drugemu pihata na dušo, kako dobra bojevnika sta. Dejansko gre za dve največji poštenjačini izmed vseh, s katerimi imamo trenutno opravka… Mogoče lahko izvzamem kvečjemu Zid in tamkajšnje osebje. Ian McElhinney kot Selmy je briljanten. Š nekakšnim Šean Connery pridihom. Ampak brez š-jev. Škratka… Mislim… Skratka,  da ne bom spet vlekel prvih petih minut. Tudi kralj bi se rad preizkusil na turnirju, pa žal ne more zapeti oklepa. Tu naj omenim, da bi se po knjigi moral preizkusiti v peš spopadu, ki pa so ga, zaradi časovnih omejitev si predstavljam, komplet izključili. Naj omenim še, kakšen vik in krik je to zagnalo med nekaterimi fani – no comment.

Po verbalnem zlorabljanju oprode Lancela Lannisterja, se kralj Nedu navsezadnje le pusti prepričati, da njegova udeležba na turnirju pač ne bi bila fer. Le kdo bi si upal udariti kralja? Zdaj pa spet malo đausta(sem se kar navadil, v redu bo). Loras Tyrell, Cvetlični vitez(Finn Jones) proti Gregorju Cleganu, Gori, ki ga že poznamo. Že v štartu problemi. Cleganu nagaja konj. Ja nič čudnega, če je pa Tyrell, pizdek, vzel kobilo, ki se goni. Gregorja konj vrže s sedla in padec, v vsej svoji mogočnosti, podre pol kulis. Gori to ni všeč, zato se pobere in zahteva svoj meč. Bosta dvoboj pač zaključila na tleh. Tu lahko vidimo, kako velik je dejansko Conan Stevens. Še enkrat poudarjam. Če kdo misli, da so ga računalniško(ali bilokako drugače)  povečali – ne niso ga. S prvim udarcem Gora odseka glavo svojemu konju, z drugim pa zbije na tla Lorasa Tyrella. V ring nato vstopi Sandor Clegane, ki Gregorja zadrži, dokler kralj ne prekine turnirja. Zanimivo. Sem mislil, da ga ne bo. Robert ni ravno človek, ki bi prekinjal napete boje. Moram pa reči, da je Sandor še vedno jako tužan. Ne vem… Človek bi pričakoval, da bo vsaj tu malo zarenčal, vendar je naš Pes zaenkrat zelo melanholične narave.

V Pristanku žurka, Catelyn pa tačas žene Tyriona v hribe, natančneje k svoji sestri Lysi, v Orlovo gnezdo(Eyrie… Dobro, da imam pri roki Pižamin prevod). Napadejo jih hribovci in prične se spopad. Tyrion reši Catelyn življenje, Bronn se izkaže za izvrstnega mečevalca in celo stari ser Rodrik nakaže, da ima še vedno nekaj adutov v rokavu. Jebela… Škrat si je dal s tistim ščitom tokrat res duška. Brez zajebancije.

V Zimišču nič novega. Moister Luwin uči Brana zemljepis in zgodovino. Ne pretirano pomemben prizor, vseeno pa ne neuporaben. Če ne drugega, dobimo še nekaj več podatkov o velikih rodbinah in poglobimo vtis Branove zagrenjenosti zaradi njegovega padca in posledic, ki jih je ta prinesel. Pričakoval sem sanje o trookem vranu, vendar jih ni bilo. Škoda, ker jih je bilo prejšnjič zelo malo. Morda drugič, ne vem, tudi če jih ne bo, se ne bom pretirano žrl. Vesel sem že, da so jih sploh pokazali. Poleg tega, pa imamo na Severu še pornič. Ker je bilo do sedaj prikupnih ženskih oprsij v izobilju, bomo preživeli tudi kakšnega curaka. Če gre ekipa neprestano na roko nam, fanom, lahko občasno ustrežejo tudi fanicam. Naj jim bo. Je pa Esme Bianco, ki igra Ros, kar kul in bi bilo mogoče še celo bolje, če bi jo prišparali za vlogo Melisandre v drugi sezoni.

Back to Kraljevi Pristanek. Mimogrede, je kdo opazil, da danes ni nič Daenerys in Jona? Moram reči, da je to kar po mojem okusu. Politika me bolj zanima, tako je. To seveda velja samo za slučaje, ko je ta transparentna(kar bralcu/gledalcu je) in se dogaja v izmišljenem svetu. Skratka, Arya po tunelih in kleteh Kraljevega Pristanka preganja mačke. To ji je naročil Syrio Forel, saj lovljenje mačk bojda blagodejno vpliva na posameznikovo urnost, ki je pri sabljanju ključna. Potikajoča se po predorih tako presliši pogovor med Illyrijem(tistim iz prvega dela) in Varysom, ki snujeta zaroto proti Nedu Starku. Moram priznati, da tega iz knjige, ob prvem branju, nisem razbral. Nisem razbral, da sta tadva možakarja Illyrio in Varys. Lahko bi, pa nisem. Nerodno mi je.

Veliko Varysa v tem delu, to je dobro. Naslednji prizor mi je definitivno eden ljubših v tem delu. Pajek vs. Mezinček. “Verbal sparring”, kot temu pravijo na winter-is-coming.net. Pri nas temu pravimo: “Jebeta si mater”. Zelo brihtni comebacki z obeh strani. GRRM je nekoč dejal, da so nekateri njegovi liki veliko pametnejši od njega, saj on včasih za kak pameten odgovor porabi po več tednov, medtem ko ga Tyrion, recimo, iztreli iz prve. Ko že ravno omenjam Tyriona. Ja, Neda Starka so končno dosegle novice o ženinih podvigih, vendar ni časa. Pokliče ga namreč kralj Robert, saj ima mali svet sestanek. Tema sestanka je določena khaleesi onkraj ozkega morja, ki je bojda noseča. Potrebno bi jo bilo odstraniti, a Ned ne pristane na take podle fore. Zato se odpove tituli kraljeve roke in odide. Robert ga označi za izdajalca in revo, nažene ga nazaj v Zimišče, grozi mu z napadom… Še bi lahko našteval. Izjemno slabe volje je skratka.

Sedaj pa dva prizora, ki sta me, prvi pretresel, drugi pa silil v pritisk gumba fastforward, vendar sem ohranil svojo profesionalnost in pogledal do konca, ne glede na vse. Lysa Arryn, Catelynina sestra, doji svojega OSEMLETNEGA sina. Dobro. Vsi vemo, da je materino mleko zdravo, ampak… Če ga pije osemletni poba, ki bi moral gore premikat, je to bolano. In pri tej bolezni materino mleko ne pomaga. Sta pa tako Lysa, kot Robin(v knjigi kar Robert) odlična. Ravno prav groteskna, da delujeta.

Potem pa še zloglasne nebesne celice. Že v knjigi se mi je zdela ideja fantastična(tako bi lahko rešili gnečo v slovenskih zaporih) in njihova realizacija na TV ekranih je prav tako fenomenalna. In potem še Renly in Loras. Geja. Že na turnirju sta si nekaj blendala in mežikala, zdaj pa tole. Martin je njun odnos predstavil precej bolj subtilno, celo do te mere, da marsikdo sploh ni uganil. Tule so šli pa all out. Sicer prvič omenita Stannisa, ki bo v drugi sezoni pomemben… In Renly tu dobi idejo, da bi lahko bil tudi on kralj, ampak vseeno predolg prizor. Vsekakor bi raje videl pet minut Daenerys, oziroma pet minut Zidu.

In končno nekaj pravega dialoga med kraljem in kraljico. Povesta si, da se ne marata, kar ni nič novega… Robert ji izrazi svoje skrbi v zvezi z Daenerys. Mislim, da je to prvič, ko se dejansko pogovarjata. Za to je bil vsekakor že skrajni čas in tale scena je definitivno na mestu.

Za konec pa še akcijski vrhunec epizode. Jamie, razjarjen zaradi novic o bratovem prisilnem hribolazenju, napade Neda Starka in njegove može, ravno ko so hoteli kreniti nazaj proti domu. Jory Cassel jih grdo faše, saj mu Jamie zarije nož v oko(če je kdo v dvomih – ne, Jory tega ni preživel). Eddard in Kraljemorec se nato soočita v dvoboju, ki je dokaj izenačen. Vse dokler nek xy lannisterski stražar meni nič, tebi nič, zapiči sulico v Nedovo nogo. Zelo random finta. Ne vem… Ali je trznil, ali kaj? Mogoče se bo v kasnejših delih izkazalo, da je bil ravno ta stražar v službi kraljice. Vsaj upam, da bodo storili kaj v tej smeri. Drugače pa kul spopad.

Toliko zaenkrat.

LP Pepi

EDIT: Šit! Sem mislil, da med napadom gorskih klanov pevec Marillion umrje. Šele zdajle, ob drugem ogledu, sem opazil, da preživi in odšepa dalje. To pomeni, da so moji strahovi glede lika, ki umre v prvi, namesto tretji sezoni, še vedno živi. Sicer [SPOILER] Marillion tehnično umre šele v četrti knjigi, ampak njegova usoda je zapečatena že v tretji, tako da pogojno ustreza opisu mrtveca. Upam, da bodo ubili samo katerega izmed Starkovih vojskovodij(ta opcija je na WiC nekako najbolj popularna… najbolj na tapeti je Karstark) in ne Jeorja Mormonta. [/SPOILER]

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: