Igra Prestolov – Zlata krona

Ta teden z rahlo zamudo, ampak bolje pozno kot nikoli.  Za tokratno epizodo ne bom rekel, da mi je bila najbolj zakon doslej, vendar pa vseeno kotira precej visoko na lestvici mojih najljubših; 6, 4, 5, 2, 1, 3(z minimalnimi razlikami; če bi “kulskost” epizode meril z enoto, ekvivalentno enemu milimetru pri merjenju dolžine, potem bi bila razlika med posameznimi epizodami velika za približno eno to enoto*). Mimogrede, za imetnike aplikacije HBO GO, je bila ta teden na voljo tudi že sedma epizoda, Zmagaš ali Umreš, do katere bi se sicer lahko dokopal, ampak bi potem na naslednji del moral čakati ne en teden, temveč štirinajst dni, kar je zame preveč.

*Vidim, da že budaliram. Zategadelj bom šel raje kar na kratko obnovo Volka in leva. Prejšnji teden je bilo precej kul momentov, ja. Kako je ser Gregor obglavil konja… Tega se še vedno spominjam, kot da bi se zgodilo včeraj. Verjetno je to posledica tega, da sem si ta prizor ogledal vsaj ene petkrat, nazadnje v nedeljo. Kul moment, ampak dokaj nepomemben za zgodbo. Pojdimo torej na pomembne. Catelyn je pripeljala Tyriona v Orlovo gnezdo, utrdbo hiše Arryn. Izvedeli smo, da določeni akterji snujejo zaroto proti kraljevi roki. Ned Stark je, milo rečeno, razpizdil kralja Roberta. Omenjen je bil Stannis Baratheon(investicija za naprej). Ned Stark(lol… Ned Stark, Ned Stark… počutim se, kot da bi bral obtožnico) je bil napaden s strani Lannisterjev. Jamieju ni bila pogodu ideja, da naj bi Eddardova žena ugrabila njegovega brata. Bo že držalo. V fajtu, ki je sledil, je takratko potegnil Jory. Aja, pa še tale podatek; Renly Baratheon in Loras Tyrell – geja. Recimo, da je tudi to investicija za naprej.

V štartu se Eddard Stark preznojen prebudi iz sna. Verjetno je sanjal o bitki pri Stolpu Radosti, kot v knjigi, vendar niso pokazali nobenih flashbackov, kar je po forumih dvignilo kar nekaj prahu. Mene osebno to ne moti preveč, saj menim, da bo za tovrstne detajle časa dovolj v kasnejših sezonah. Ugibam, da bodo zgodbo razodeli nekje ob predstavitvi Reedovih otrok. Torej, Ned se prebudi iz sna in iz prve uzre vedno isti ksiht kraljice Cersei, za katero mi verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da mu ni pretirano pri srcu. Potem pa še kralja Roberta, s katerim sta se ob zadnjem srečanju hudo sprla. Kraljica je jezna zaradi Tyrionove ugrabitve(pa čeprav ga ne mara preveč), kralj pa zaradi dejstva, da lahko zaradi takšnih razprtij pride do vojne. Ned dobi nazaj značko kraljeve roke, Cersei pa zaradi predolgega jezika eno ujame. Kar kul prizor. Lena Headey in Mark Addy(lol, še priimka podobno zvenita) sta oba fenomenalna. Za Addyja sem že itak govoril, da je na rit vrgel vse, ki smo sprva dvomili vanj, s Headeyjevo so pa prav tako zadeli žebljico na glavico. Že ta njen default izraz za vse priložnosti(ena obrv dvignjena, druga spuščena, z bežnimi sledmi nasmeška na ustih), nam o Cersei tako rekoč pove vse.

Medtem se čez lužo Daenerys igra z ognjem. Zmajeva jajca polaga v žerjavico, upajoč na ne vem kaj. Dany, če hočeš omleto, oziroma ocvrta jajca, jih je pametno pred peko najprej ubiti, pa naj se to sliši še tako kruto. Targaryenova punca je taka carica, da je razbeljen kamen ne opeče, medtem ko Jhiqui po rokah faše opekline.  Toliko o tem. V Zimišču Bran spet sanja o trookem vranu. Vse lepo in prav, ampak sanje so tako rekoč iste kot prejšnjič. Jaz sem računal, da bomo tokrat dobili vsaj kakšen košček več. Morda prihodnjič. Brana prebudi Hodor, ki mu prinese sedlo, izdelano po Tyrionovih načrtih. To sedlo naj bi hromemu fantu omogočilo ježo in glej ga zlomka, res deluje. Medtem, ko Bran jezdi, pa Theon Greyjoy Robbu Starku svetuje, naj gre v vojno z Lannisterji, za voljo svojega očeta. Se zdi samo meni, ali Greyjoy na momente svoj tekst odpoje z nekim čudnim dialektom? Norveškim, morda? Skratka, Brana napadejo divježi, ki so zaradi strahu pred belimi hodci pobegnili južno od Zidu. Robb Stark in Greyjoy pobijeta vse, razen Oshe(Natalia Tena). Mogoče par besed o izboru igralke. Natalia Tena nikakor ni Osha, kakršno opisuje knjiga. Tam je veliko starejša in precej visoka. To so, kakopak, vedeli tudi casting directorji, vendar se je Tena na avdiciji tako zelo vživela v to vlogo, da je navdušila vse prisotne.

Tačas pa Tyrion lepo spi v nebesni celici, ki je jako neugodna za tiste, ki se med spanjem veliko premetavajo, kar spozna tudi Škrat, ko skoraj zdrsne v prepad. Družbo mu dela ječar Mord, ki pa ni pretirano prijetnega značaja. Ne vem pa s čim tepe svoje jetnike. Izgleda kot nekakšna oblazinjena palica(?!?!?). Še Arya, majhna punčka, trenira sabljanje s pravimi palicami, vendar je precej žalostna zaradi Joryjeve smrti in ji tokrat sploh ni do treninga. Syrio jo vseeno pripravi do sabljanja in ji pove, da mora biti “hitra kot kača” in “tiha kot senca”. Just so.

Onkraj ozkega morja pa… Fear Factor – GOT EDITION.  Dany mora v Vaes Dothraku, ob molitvah tamkajšnje svečenice, pojesti surovo konjsko srce. Khal Drogo je ponosen, Viserys pa fovšljiv, saj njega ljudje niso nikoli tako ljubili kot njo. Zanj niso nikoli vzklikali. Zato se odloči, da bo vzel njena zmajeva jajca in pobegnil. To mu prepreči ser Jorah Mormont, ki beraškega kralja ne spoštuje več – niti malo. Viserys je bil celo tako predrzen, da si je v dothraško sveto mesto drznil s seboj prinesti orožje, kar je prepovedano. Pezde.

V Orlovem gnezdu uspe Tyrionu prepričati Morda, da Lysi preda sporočilo, da bi rad priznal svoje grehe. Lysa mu to omogoči in Tyrion začne s svojo izpovedjo. Škrat ima na grbi precej grehov, a napad na Brana in smrt Lysinega moža, vseeno nista njegovo maslo. Vendar hoče Tyrion razsodbo. O njegovi nedolžnosti bo odločil dvoboj. Lysa si za svojega dvobojevalca izbere sera Vardisa Egena, Tyrion pa Jamieja Lannisterja. Jamie žal ni dosegljiv, zato Škrat skoraj ostane brez zastopnika. Skoraj… Navsezadnje se vendarle javi Bronn.

Pobijanje kralju Robertu zbistri um, zato krene na lov. Z njim so brat Renly, Barristan Selmy in oproda Lancel Lannister, ki ima s seboj nepogrešljiv meh vina. Pisana druščina. Mogoče celo preveč, saj sem si vedno predstavljal, da se na lov ne hodi v kričečih barvah. Pa vendar imamo Lancela v lannisterski rdeči opravi in Selmyja z belim pregrinjalom kraljeve garde. Kakorkoli že, Robert se spet obnaša po Robertovo. Pripoveduje zgodbe o preteklosti, kot da bi bil star sto let in golta vino. Renlyju pa je zadnji “sestanek” z Lorasom očitno vlil precej samozavesti, saj Robertu oporeka in se celo sporeče z njim. Kaj pa vem… Ne morem si kaj, ampak tale prizor lova mi ni deloval preveč posrečeno. Četverica nikakor ne izdaja, da so na lovu… Razen mogoče sulic, v rokah Renlyja in Roberta.

Medtem, ko si kralj bistri um, vlada  kraljeva roka. Tako je v navadi. Rečnjavske vasi so bile napadene. Po opisu sodeč, jih je napadel ser Gregor Clegane. Rečnjava je Catelynin rojstni kraj, Gora pa vazal hiše Lannister. Seštejmo 1 + 1 in dobimo; Tywin je zaradi sinove ugrabitve jezen, zato je poslal svoje ljudi, da plenijo rečnjavske vasice. Če je jezen Tywin, kako naj potem opišem Eddarda? Nadjezen? Ja. Zato pozove gospoda Berica Dondarriona(David Michael Scott), da nauči Goro kozjih molitvic. Škoda samo, da niso pokazali Thorosa, myrskega svečenika, ki se je v knjigi pridružil Bericu. Pycelle nad takšnimi “drastičnimi” ukrepi ni pretirano navdušen, ampak Nedu je malo mar. Hoče kri.

Iiiiiiiiiin končno fajt. Bronn proti Vardisu Egenu. Slednji v polni bojni opravi, medtem ko prvi, oblečen v parjeno usnje, odkloni celo ščit. Prizor kot se šika. Tako rekoč do pikice enak tistemu iz knjige. Ser Vardis je v svojem oklepu kot tank. Slaba lastnost tankov pa je, da porabijo precej bencina in vitez je kaj kmalu utrujen, kar s pridom izkoristi Bronn in mu spusti nekaj krvi. Vardis kmalu podleže utrujenosti in ranam, Bronn pa ga pokonča, kar pomeni, da je Tyrion spet svoboden.

Naslednjih par prizorov bom samo povzel. Joffrey se opraviči Sansi. Na živce mi gresta oba. Ros se, na Theonovo žalost, seli na jug. Ne vem zakaj je na Ros tak poudarek. V knjigi še imena ni imela. Mogoče se bo v drugi sezoni spremenila v Melisandro, kaj pa vem. Potem pa še Ned, ki postane sumničav, ko ugotovi, da so vsi Baratheoni, razen njegovih otrok, črnolasi. Tudi vsi njegovi pankrti, ki smo jih spoznali v prejšnjih epizodah. Le kaj bi to pomenilo?

Še zadnji prizor; Onkraj ozkega morja, imajo v Vaes Dothraku žurko. Tja se ves pijan primaje Viserys in prične s teženjem Drogu, Mormontu in Dany. Drogu njegovo mahanje z mečem in zahtevanje krone dopizdi, zato se odloči, da mu bo dal krono. Odpne si zlati pas in ga vrže v kozico, da se zlato počasi stopi. Viserysu proradijo klikeri, da se to zanj utegne končati slabo, zato prosi Dany, naj nehajo. Njej je zanj zdaj že popolnoma vseeno, zato ne ukrene ničesar in Drogo mu priskrbi krono iz staljenega zlata, tako mogočno, da kronanja Viserys ne preživi. Umre z obrazom, spačenim od bolečin.  Takšno kronanje bi privoščil tudi Joffreyu.

Tale Zlata krona je še hujša od tiste, ki jo je za svoje podvige prejel Matija Gubec.

LP Pepi

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: