Igra Prestolov – Zmagaš, ali umreš

Definitivno eden izmed vrhuncev prve sezone. Spomnilo me je na par let nazaj, ko sem bral Igro Prestolov in pizdil, ko sem prišel do dogajanj, ki jih uprizarja današnja epizoda. Takrat sem tole prebral, odložil knjigo, šel za kako uro ven, na zrak, se vrnil ter še enkrat prebral celo poglavje. In da ne bi kdo uvedel kakšne v stilu: “Kaj se razburjaš? To je samo knjiga!” -Ne. To ni samo knjiga. To so vse slabosti človeštva, zapisane na osemstonekaj straneh, večne teme, ki pestijo človeštvo tudi v realnem svetu. Tu žal nismo v vlogi bralca, ki ima pregled nad vsem, temveč v vlogi enega izmed kmetov v šahovnici. Da ne bom do konca zatežil, bom tale uvod raje zaključil. Očitno sem danes nekam morbidne volje. Me pa vseeno zanima, kaj mislijo(mislite) gledalci, ki zgodbe niso poznali od prej; je bilo zadnjih deset minut današnje epizode tudi zanje ena velika boksa v vampe? Nek “novinec” je na WiC.net odlično povedal: “7 hells! After the episode was over the only thing I could say and kept saying over and over was “you sonofabitch, I knew it”.”

Owrajt. To smo dali čez. Sledi povzetek prejšnje epizode. Tako je bilo vsaj v navadi. (Šele)Danes sem ugotovil, da je za te stvari v resnici poskrbel že HBO. Vsi pomembni prizori prejšnjega dela se namreč odvrtijo pred začetkom novega. Oziroma, nič. To sezono bom dokončal v tem duhu. Z nespoštovanjem tradicije bi si samo nakopal srd starih bogov, nič drugega. Torej: Tyrion si je z Bronnovo pomočjo priboril svobodo. Eddard in kralj sta se spravila. Eddard je ugotovil, da Robertovi froci sploh niso… Robertovi. Kralj je šel na lov za merjascem, Viserys pa je od khala Droga fasal krono – da bo tale stavek transparentnejši, lepim sliko.

Harry Lloyd je svoje delo opravil več kot odlično. Viserysu je dodal neko dodano vrednost, dušo, če hočete, ki ga je naredila malo bolj človeškega in se je v zadnjih sekundah nekaterim celo zasmilil. Upam, da bo casting v drugi sezoni prav tako fenomenalen. Dokler je v ekipi GRRM, se verjetno nimamo česa bati.

Zmagaš, ali umreš. Nekakšni rdeče-zlati šotori. To so lahko samo Lannisterji. In tudi so. Precej veličasten pogled, za razliko od Daenerysinega khalasarja, ki, ne glede na to, pod kakšnim kotom gledaš, ne daje vtisa, da v njem jaha štirideset tisoč ljudi. Hja… Tywin(Charles Dance) je dobil pošto. Pisal mu je Ned Stark, ki bi ga rad nemudoma videl v Kraljevem Pristanku. Jamie bere naglas, medtem ko njegov oče odira jelena. Odlična simbolika, s katero so ubili dve muhi na en mah. Po eni strani vidimo leva(lannisterski grb), ki odira jelena(baratheonski grb), po drugi strani pa prizor vzpostavi Tywina kot človeka, ki si brez problema umaže roke, če je to potrebno. Jamie, zajebant po duši, stoji pred edinim človekom, ki ga spoštuje in se ga obenem boji. Nikolaj Coster-Waldau je ta prizor odigral odlično, ni kaj. Tako kot tudi Charles Dance, za katerega že od začetka pravim, da je narejen za to vlogo. Takoj nam da vedeti, da mu je glavni respect na streetu, ki ga uživa njegova familija. S sinom v ujetništvu to pač ne gre. Zdaj vsi vemo po kom je Cersei tako zajebana.

Mi o levu… Cersei iz gozda. Ned jo je pozval, da se dobita nekje na samem, kjer ji bo povedal par krepkih. Nič posebnega, pa vendar ključno za razvoj zgodbe. Stark da Lannisterjevki vedeti, da vé. Vé o frocih, vé vse. Kraljici ni nič nerodno, oziroma to dobro skriva – verjetno bo držala kar druga opcija. Ned je toliko fer, da ji da nekaj prednosti, da se z otroki umakne nekam na varno, a nje to ne gane preveč. Še vedno smo v Kraljevem Pristanku. Pokukali bomo v Mezinčkov vsakdanjik. Nekateri se za koncentracijo zatečejo k poslušanju glasbe, drugi raje jedo čips ali smoki… Nekateri pa si pač privoščijo malce girl on girl actiona. Mezinček spada med slednje. Ros se je na Jugu hitro asimilirala, saj se že vneto ringlšpila z eno bejbo, ki resnici na ljubo izgleda kot, da so jo pobrali v pravem bordelu. Skratka… En spodoben payback za tisto gej sceno izpred treh tednov. Drugače pa nenormalno dolg prizor, ki k zgodbi doprinese bore malo. Ne izvemo namreč nič novega… Zgolj Mezinčkovo zgodbo o Catelyn.

V Zimišču imajo novo služkinjo. Oshi, ki sta jo Robb in Theon zajela prejšnji teden, so prizanesli. Nadnjo se spravi Theon Greyjoy, vendar se mu deva ne da. Ona namreč ve, kaj jim preti onkraj zidu, ve kaj je strah in si posledično upa biti predrzna. Natalia Tena je kr kul, ampak mi vseeno ne deluje taka preprosta, utrjena deklina, kot jo opisuje knjiga. Ne vem, če sem najbolj zadovoljen z njo. Morda me bo v prihodnjih epizodah bolj prepričala. Je pa po drugi strani Donald Sumpter, v vlogi moistra Luwina, fantastičen. Ravno prava mešanica avtoritativnosti in pohlevnosti(nenazadnje so moistri še vedno služabniki).

Gremo še severneje! Na Zid se vrne jahanec, ki je pripadal Benjenu, bratu Neda Starka in zapriseženemu bratu nočne straže. Lepo, da omenijo rog in pravila trobljenja. Zatrobi enkrat, če se vrača obhodar. Zatrobi dvakrat, če so pred vrati divježi. Zatrobi trikrat za… Tega se pa tokrat ne sliši, ampak naj vam zaupam jaz. Trikrat je za Bele Hodce.

V Kraljevem Pristanku pa ima medtem kralj Robert hude probleme. Med lovom je namreč v trebuh fasal merjaščeve okle. Nauk zgodbe? Na lov hodite trezni! Kralj se Joffreyu roga še na smrtni postelji: “Nikoli ti nisem pokazal, kako biti mož.” Ne, kralj Robert. Nisi mu pokazal in zaradi tebe bo vse življenje ostal pizdek. Addy se je tu ponovno odlično odrezal. Pristnejše scene umiranja si ne predstavljam… Morda bom videl čez sto let kako bo. Ser Barristan Selmy in Renly sta vsa zamazana s krvjo. Sta se mar onadva borila s prascem? Ne. To je samo šminka. Skratka, v sobano prišepa Ned, kralj pa odslovi vso familijo, vse komplet. Razen Starka, ki bo, po najnovejšem odloku, v kraljevi odsotnosti(ki ni začasne narave) vladal kot regent, dokler Robertov potomec(Joffrey, ja… lol) ne postane polnoleten. Kudos za lepo pisavo! Če bom jaz na svoji smrtni postelji tako lepo pisal, ko bodo moji froci od mene zahtevali denar, potem lahko rečem samo juhej!

Onkraj ozkega morja. Dany… [SARCASM_ON]V svoji neizmerni žalosti, zaradi preminulega brata…[/SARCASM_OFF] Možu spleta kito, tačas pa z njim debatira o železnem prestolu. Drogo nad to idejo ni pretirano navdušen, saj ne mara morja, ki pa ga hočeš nočeš mora prečiti, če želi napasti sedem kraljestev. Nekje na neki tržnici v Svobodnih Mestih, če se ne motim. Ser Jorah po pošti dobi obljubljeno pomilostitev, Dany pa zamika vino nekega vinarja z Lysa. Gre za človeka tiste vrste, s katerim na tržnici barantaš za neko stvar, zbiješ ceno za pol, zadovoljen z dobro kupčijo odideš, potem pa dva štanta naprej ugotoviš, da prodajajo to isto reč še pol ceneje. Roxanne Mckee rox! Ehm, ja… Vinar je v bistvu morilec, ki ga je nadnjo poslal kralj Robert. Dany reši Jorah, ki se je kljub pomilostitvi očitno odločil, da bo svojo srečo probal raje s khaleesi. Vinar skoraj uide, vendar mu to prepreči Rakharov bič. Če mene vprašate, bi mu bilo bolje, če bi lepo spil zastrupljeno vino.

Na Zidu pa gredo medtem pobje čez iniciacijo. Stari medved jim bere njihove dolžnosti in jih razvršča po nalogah. Sam bo oskrbnik, Jon pa obhodar. Fige! Alliser Thorne je tudi Jonu zrihtal oskrbniško službo, kar fanta močno ujezi. James Cosmo JE gospod poveljnik Mormont. Če bi izbrali kogarkoli drugega, bi bila to napaka. Tu bom podelil še eno nagrado JE; John Bradley West JE Sam Tarly, tudi tu ni nobene dileme. In ko že ravno debatiramo o castingu… Je tole slučajno Joseph Campo?

Gre za enga modela, ki si je na vsak način želel igrati v Igri Prestolov in je zato na youtube nalagal razne (začuda zabavne in dobro narejene) posnetke na temo Martinovih knjig. So mu uresničili željo? Ne vem. Mu je pa tale, Thoren Smallwood, najverjetneje, precej podoben. Novi bratje nočne straže, ki verjamejo v stare bogove, odidejo izreč svoje prisege pred vršak. In spet uzremo Duha, Jonovega psa. Namesto, da bi bili ljudje za to hvaležni, so raje zagnali vik in krik zaradi dejstva, da je Duh zalajal. Ker… Vsi vemo, da je Duh tih krvovolk. Takšno čistunstvo mi gre na kozlanje, sploh ne bom več izgubljal besed. Sam in Jon se zaprisežeta, Duh pa iz gozda prinese roko(ne kraljeve… pač roko). S tem bo prihodnji teden še ena zelo velika jeba – zagotavljam.

V Pristanku spet spletke in intrige. Renly Nedu predlaga, da ugrabi Joffreya in postavi njega za kralja. V resnici precej smotrna ideja, ki pa častnemu možakarju, kot je gospod Stark, ne diši preveč. Vidim, da pripravljajo dober teren za Stannisa Baratheona, ki bo nastopil v drugi sezoni. To se mi zdi odlično… Verjetno nihče noče tega, da bi se v pilotu Spopada Kraljev vsi spraševali kdo je to in ali je imel Robert dva brata. Potem pa pride še Mezinček s popolnoma drugimi idejami. On bi Neda spravil z Lannisterji in Joffreyu omogočil, da vlada. V končni fazi se tudi ta ideja sliši pametneje od tiste, za katero se bo odločil Stark. Ampak Starki trmulijo po svoje. Da bo Ned lahko vzpostavil red, mu Baelish zagotovi podporo zlatoplaščnikov mestne garde.

Onkraj ozkega morja Drogo popizdi. Odloči se, da bo svojemu nerojenemu sinu poklonil železni prestol. Razlog, da si je premislil? Baje so mu skušali ubiti ženo.

Sedaj pa še *fanfare* vrhunec. Ned izve, da je kralj mrtev in krene proti prestolni dvorani. Oba, Mezinček in poveljnik mestne straže, Janos Slynt, mu zagotovita podporo zlatoplaščnikov. Stark, pravkar si stopil v gadje gnezdo, čestitam. Pred “kraljem” stoji kraljeva garda, ob njem Pes, vse okrog pa je posejana mestna garda. Eddardu je stanje verjetno kar po okusu, saj so “njegovi” možje v večini. Jacku Gleesonu pri gledalcu ponovno uspe zbuditi željo, da bi nekomu razbil zobe. Ser Barristan je toliko fer, da prebere Nedovo pismo, v katerem ga je Robert oklical za gospoda regenta, vendar ga kraljica Cersei raztrga. Tu nekaj ni v redu. Še malo prej je Ned kraljici svetoval, naj z otroki zbeži, zdaj pa mu ona vrača uslugo. Potem imamo pa še Psa, ki deluje s svojim pasjim šlemom, ne morem si kaj, naravnost smešno. Skratka… Eddard zlatoplaščnikom naroči, da primejo kraljico, vendar imajo očitno raje njo, saj namesto tega pobijejo Starkove stražarje, Mezinček pa Nedu prisloni bodalo na vrat in ga opomni, da ga je nekdaj posvaril, naj mu ne zaupa. Tole je nadvse svinjsko! To je to, o čemer sem govoril v prvem odstavku! Banda!

Pravkar sem dobil še nekaj feedbacka, kjer mi je kolega povedal, da se je tole izšlo povsem drugače, kot je pričakoval. Očitno so svoje delo odlično opravili.

Zakon epizoda!

LP Pepi

EDIT: Še ena Tišina, za kralja Roberta.

Advertisements
2 comments
  1. wragetz said:

    odlično! zmagaš s temile posti… 🙂

  2. Pepi said:

    Raje zmagam, kot umrem. xD

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: