Igra Prestolov – Oster konec

Ponavadi nikoli ne govorim o režiserjih, scenaristih in ostalih, brez katerih TV adaptacija Igre Prestolov enostavno ne bi bila na takšnem nivoju kakršnem je. K temu seveda pripomore tudi dejstvo, da s filmarji aktivno sodeluje tudi avtor knjig – George Raymond Richard Martin, prav tako bloger, mimogrede. GRRM se je odločil, da bo vsako sezono spisal scenarij za enega izmed delov. Pravi, da več žal ni mogoče, saj sta v planu še dve knjigi… No, itak je že od nekdaj znano, da je(bo) Pesem Ledu in Ognja heptalogija(trilogije mi ne podčrta, heptalogijo pa p.O). BTW, baje bo naslov šeste knjige Winds of Winter. Bogovi vedó, da hočemo to knjigo prej kot čez pet let(to je namreč čas, ki ga je potreboval za 5. del). Ja, v glavnem; govora je bilo o scenariju. Scenarij za Oster konec je spisal mojster osebno, tako je. Očitno ne bom krilil z rokami, kako oh in sploh dober je ta scenarij, ker se, prvič; na te stvari ne spoznam preveč, in drugič; doslej so mi bile še vse epizode over the top, kot se reče. Iskreno rečeno, ne bi uganil, da je tale prišla izpod GRRMjevega peresa(ostale pa ne). Lahko pa rečem, da je ta epizoda tista, ki sem se je najbolj veselil, ker, če smo prejšnji teden videli, kako val trešči ob pečino, so nam ta teden postregli z odnašanjem odkrušenih skal in peska… Če preskočim to pesniško sranje – ta teden so na vrsti posledice, ki jih je za seboj potegnila pizdarija(še vedno sem jezen), ki je prešla prejšnji teden.

No, prejšnji teden smo imeli v veliki meri opravka z dejstvom, da v igri prestolov Zmagaš, ali umreš. Jebela, da res. Cersei se očitno ni zezala. Takole nekako je bilo: Ned je kraljici povedal, da vé tisto o frocih in ji dal možnost bega, preden bi se kralj vrnil iz lova. Kralj se je vrnil iz lova – smrtno ranjen. Ned ni imel srca, da bi frendu na smrtni postelji povedal, da njegov podmladek sploh ni njegov. N-n-ne… Ne vem kaj se je zgodilo. Slišal sem pok in na koncu videl gospoda Starka obkoljenega s sovražniki, z Mezinčkovim bodalom prislonjenim na vrat. A koga sploh še brigata Zid in dogajanje ozkega morja? Bom povedal za voljo “profesionalnosti”. Na Zidu so izrekli prisege. Jon je postal skrbnik namesto renđer. Surla do tal. Duh(Jonov krvovolk) je v gozdu našel neko dlan. Očitno mrtvo. Še kar se tiče Daenerysinega krdela, da opravimo že enkrat s to birokracijo in se lotimo današnje epizode. Določeni trgovec z vinom je razpizdil Droga. Verjetno je nategoval ljudi s slabo robo. Razpizdil ga je do te mere, da se je khal odločil, da bo šel s khalasarjem nad Baratheone, pa čeprav se ti nahajajo onkraj ozke strupene vode.

OK. Oster konec. V bistvu ne vem. Bi bilo bolj pravilno “Ostri konec”? Na asoiaf.net piše “Ostri konec”, medtem ko se SSKJ s tem ne strinja. Pa naj bo tu “Oster konec”. V resnici bi bilo mogoče celo bolje, če bi naslove ohranjal kar angleške. Skratka, “Oster konec”(dejmo še enkrat rečt, da se prime: “Oster konec”) se začne točno tam, kjer se je prejšnji teden končalo. Pravzaprav se začne v sobici, kjer Arya Stark, s svojim učiteljem, Syriom Forelom, vadi sabljanje. Tako lepo izolirana sta, simpatičen prizor. Veliko fletneje jima je kot tistim, ki so zunaj udeleženi v lannisterskem pokolu. Tačas Sansa hodi po hodniku s septnico, ko ta zasliši zvoke mečev in krike bolečine, ki prihajajo od zunaj, a se slišijo vse glasneje. No, ne bom posebej poudarjal, da Sansa ni ravno svetla žarnica v lestencu, ampak vseeno je jeba, če proti tebi klenkajo meči. Septnica se pogumno zoperstavi sovragom in da s tem punci možnost bega. Odsek. Cliffhanger. Kamere se nato zasukajo nazaj k Aryi in Syriu, ki še kar trenirata. Kar sledi je pa zakon… Res zakon. Zakon v knjigi, zakon na TV. V sobo upadejo ser Meryn Trant(vitez kraljeve garde – tako je, Barristan in Jamie nista edina dva z imenom) in pet lannisterskih vojakov. Trant najprej uvede eno v stilu: “Arya, oči te išče, pridi z nami.” Syrio  je dovolj pameten, da ga ti gumpci ne preslepijo. S svojim faking lesenim vadbenim mečem uniči, poniža, owna vseh pet lannisterskih fajterjev. Če bi bil jaz na njihovem mestu, bi po tem incidentu za zmeraj odložil meč in se odpravil v klošter.

Arya pobegne, a ne dokler Trant ne zlomi Syriovega meča. Njegova usoda potemtakem ostaja neznana – tako je tudi v knjigi in prav to je srž ene izmed špekulacij, ki ji v žargonu pravimo J=S. Če koga zanima natančneje naj pogoogla(vsaj novincem to odsvetujem), jaz pa tu ne bom šel v detajle. Vse kar lahko rečem je to, da Miltos Yerolemou in Maisie Williams briljirata. Nekoč sem prjavu, da bi bil Ben Kingsley boljši Syrio. Nikoli ne bom izvedel, se mi pa dozdeva, da je bil to en velik bullshit z moje strani. Sram me je. No, medtem, ko Arya zbeži ven, pa ima Sansa opraviti s Psom. Imam filing, da Roryja McCanna ful šparajo. Računal sem namreč, da bosta imela Sandor in Sansa tu malce več dialoga. Že parkrat bi po knjigi morala, pa nič. Morda več sreče prihodnjič(žal bo teh prihodnjičev kmalu zmanjkalo). Potem imamo še Aryin prvi regularnejši test Igle, ki mimogrede, deluje odlično, in pa Neda, ki gnije v eni izmed celic Rdeče Utrdbe. Na obisk pride Varys. Eddard bolšči vanj s tistim “če ne bi bil priklenjen, bi te še enkrat skopil, ti gnoj” izrazom na obrazu.

Iz ene skrajnosti v drugo. Po skoraj desetih minutah “južnega” Kraljevega Pristanka, se dogajanje namreč prestavi na “severni” Zid. Očitno so našli lastnika roke iz prejšnje epizode… In še eno truplo gratis. Sam hitro opazi, da trupli ne smrdita, Jon pa predlaga, da ju zažgejo… Ampak, če gospod poveljnik ukaže  moisterski pregled starih, zamrznjenih trupel, potem ni trte mrte. Sneg prejme novice z Juga, torej, da je njegov oče označen za izdajalca. Veliko spoštovanje krokarjem, ki imajo manjšo zakasnitev od gmaila. Me pa nekaj bega. V naslednjem prizoru imamo namreč spet Kraljevi Pristanek. Sansa je pozvana pred mali svet. Naročijo ji, da napiše pismo in ga pošlje v Zimišče. S pismom naj bi brata Robba obvestila o dogajanju in ga poskušala odvrniti od vojne. Zakaj so na Zidu, ki se jih politika pravzaprav sploh ne zadeva, dobili pismo s to vsebino pred Zimiščem? Sicer ja, mogoče brcam v temo, saj so krokarja morda pač poslali samo na Zid, ampak ne vem… Jaz osebno sem mnenja, da če hočeš nekaj prikriti Starkom, tega pač ne pošlješ nikamor na Sever. Lahko pa poveš Nedu kar v obraz. Učinek je isti. V obeh primerih si uspešno prikril neko dejstvo.

In končno. Pošta pride tudi v Zimišče. Robba to pravzaprav ne gane preveč, saj je odločen, da bo fotra iztrgal iz levjih krempljev. Theonu ta ideja nariše nasmeh na obraz in še celo moistru Luwinu se, po izrazu sodeč, zdi kul, ko mu Robb naroči naj skliče vazale. Pogled na krokarje, ki poletijo iz Zimišča, je veličasten. Lepo je vedeti, da imajo tudi Starki nekaj zaledja. Opa, Arrynski Dol. Tale je pa dokaj nepričakovana. Ne vem zakaj, ampak mislil sem, da smo s tem že opravili. Ja, ni kaj. Lysa in Robin Arryn sta spet, milo rečeno, groteskna. Catelyn v tem prizoru izve, da gre sin v vojno, da je mož v ječi in da od sestre ne bo dobila nikakršne pomoči. Same dobre novice. Uradno izjavljam, da se v prihodnosti vzdržujem vseh(negativnih) komentarjev glede castinga. Očitno sem šalabajzer kar se tega tiče. Z Michelle Fairley sprva nisem bil najbolj zadovoljen… Katie Dickie se mi je zdela presuha za Lyso. Lyso sem že itak pohvalil, Catelyn je pa iz tedna v teden boljša. Dejansko delujeta kot sestri. Nasploh se mi zdi, da so se zelo potrudili s castingom(zveni že zelo obrabljeno, vem) in našli ljudi, ki tudi po videzu sodijo skupaj. Ponavadi se s tem ne obremenjujejo preveč, tu pa točno veš kdo spada kam. Nekaj seveda pripomore tudi dejstvo, da je dal GRRM precej poudarka na barvo las(blond Lannisterji, rjavolasi Starki, črnolasi Baratheoni…), vendar še vseeno.

Še vedno smo nekje v Dolu. Tyrion in Bronn se vračata iz Orlovega gnezda. Če so na Severu grozeče prikazni, imamo tu, v Dolu, napad klanov. Prijetno sem presenečen nad “skuliranostjo” klanov, če se temu sploh lahko tako reče. Jaz sem si vedno predstavljal kričečo rajo s krepeli, ki je komajda sposobna kreacije smiselnih povedi. Vesel sem, da sem se motil.  Skratka, Tyrion jih(ja, še njih) pridobi na svojo stran.

Spet Zid. No, če je prej obdukcija mrtvecev zvenela kot dobra ideja, zdaj ne več. Ti mrtveci so se namreč zbudili. Jeba. Dejansko so zombiji neugodni že sami po sebi, vendar se, dokler hodijo s svojo počasno, kruljavo hojo, ne sekiram preveč. Ko pa zombi enkrat postane hiter in okreten… Potem smo pač postavljeni pred problem. Na kratko; Jon reši Starega Medveda, pri čemer mu, bolj posredno kot ne, pomaga Duh. Ja, vesel sem, da se je stvar iztekla, kakor se je. Parkrat sem že omenil [SPOILER]moje strahove, da bodo odžagali prav Jeorja Mormonta. Mislim, da je bila to ta tnala, na kateri bi bil lahko Stari Medved ob glavo. Sedaj je do tretje sezone bolj ali manj varen.[/SPOILER]

Onkraj ozkega morja dogaja. Khal Drogo si bo, kot vsak pošten državljan, ladje, s katerimi bo osvojil železni prestol za Daenerys, kupil. Kot vsi vemo, je pot do denarja posuta s trni. Vsak se trudi po svoje. Drogov način vodi pač preko mesteca Lhazar, kjer si nabira sužnje, da jih bo prodal sužnjarjem. In glej ga zlomka, Dany spet nekaj ni všeč. Le kako lahko vojaki posiljujejo uboge ženske? Nekomu spelje “kobilo”, kar jo pripelje pred Droga, na zagovor. Khal to vzame precej zlahka, kar pa ni všeč opeharjenemu možakarju, ki ga izzove na dvoboj. Kar epski fajt. Drogo sicer stakne eno praskico, ampak v zameno nasprotniku iztrga jezik. FAKING jezik mu iztrga. Kje drugje to sploh še pokažejo?

V Zimišču pa so se tačas že zbrali Starkovi vazali. Najglasnejši med njimi je Veli Jon Umber. Clive Mantle, ki ga igra, je v petindvajsetih letih očitno precej zrasel. Leta 1986 je bil namreč še Mali John v Robinu Hoodu. Veli Jon je zaradi predrznosti ob dva prsta, vendar se ne sekira preveč. Gre za tiste človeka, ki ob izgubi noge reče: “Ah, sej sm mel itak dve.” Bran Stark, ki sestanku prav tako prisostvuje pa samo debelo gleda in se verjetno sprašuje: “Takšne vazale imamo?” In, opa. Rickon, najmlajši Starkov sin, prvič spregovori. Zaradi teh besed(nekaj v stilu “ne bo jih nazaj”) so ga na WiC.net instantno okronali za najpametnejšega Starka.

Severnjaki že korakajo. Pravzaprav jih ujamemo ravno zakampirane. Manj šotorov, kot jih ima gospod Tywin, vendar vseeno precej. Proporci se mi zdijo ravno pravi. Pridružita se jim Catelyn in ser Rodrik.

Lannisterji prav tako kampirajo. Tywin in njegov brat Kevan(Ian Gelder) planirata, ko v šotor vstopi  neka čudna druščina. Pritlikavec, plačanec in trije hribovski klani, ki se tu izkažejo za precej prefrigane, saj nameravajo Tyriona obdržati, dokler ne izpolni svojih obljub(spodobno orožje, oklepi, ščiti, itd) .

Tokrat zaključna scena pripada Kraljevemu Pristanku. Nagrade se talajo. Janos Slynt(poveljnik mestne straže) dobi za svojo zvesto službo gosposki naziv in sedež v gradu Harrendvor. Barristan Selmy je za svojo zvesto službo odstavljen in prisilno upokojen. Novi poveljnik kraljeve garde je Kraljemorec. Barristanu Semlyju, kakopak, dopizdi. Komu pa ne bi, če ti en prepotenten mulc sika v ksiht. Potem pa še Sansa moleduje za milost za Neda Starka.

Ende, šlus. Over the top epizoda, kot bi rekel Dadi Daz.

Note to self:

-Mogoče bi bilo bolje, če v bodoče vse dogajanje na enem kraju napišem skupaj. Tole skakanje mi gra na živce.

LP Pepi

Advertisements
1 comment

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: