Transformers: Dark of the Moon

Po dolgem času sem bil spet v kinu. Dve stvari; Ne vem, ali je 3D tehnologija sama po sebi tako v kurcu, ali pa je samo Planet Tuš v Kranju nesposoben predvajanja filmov v tem načinu. Polom od poloma. Še podnapisov se ni dalo lepo brat. Če bi bila na razpolago normalna, neočalarska verzija, bi bila moja izkušnja verjetno precej boljša. Še druga stvar – ta se navezuje na dejstvo, da sem piroman. Slava človeku, ki si je izmislil prodaje piva(in to laškega!) v kinu. In to je tudi razlog, da imam načeloma raje kranjski Tuš, kot ljubljanski Kolosej(čeprav bom prihodnjič, zaradi tega sranja s 3Djem, dobro premislil).

Najbolje, da dam že kar v štartu vse karte na mizo. Meni osebno je tole najboljši del Transformerjev. Da ne bo pomote, tudi prejšnja dva sta dobra(no, drugi malo manj), ampak tole je zame zaključek trilogije kot se šika. Gone with the bang. Ajde, Rosie Huntington-Whiteley je bolj slab nadomestek za Megan Fox, ki jo je, po neuradnih govoricah, Špilberg s snemanja nagnal zaradi njene opazke, da je režiser Michael Bay kot Hitler. No, Foxova ima popolnoma drugo mantro; pravi, da je snemanje zapustila, ker bi se rada preizkusila še v drugih(težjih?) vlogah. Pojma nimam kaj je res. Moje mnenje je, da je nekomu(njej, Spielbergu, Bayu…) po dolgih letih nekega tihega nesoglašanja pač dopizdilo. Skratka, kar se naših starih znancev tiče, je stanje tako; Sam Witwicky(Shia LaBeouf) živi pri novi bejbi, Simmons(John Turturro) je napisal knjigo in mu prav tako nič ne manjka, Avtoboti še naprej sodelujejo z ljudmi, Deceptikoni pa počasi prihajajo k sebi od Revenge of the Fallen poraza. Megatron(Hugo Weaving) je čist razmontiran. Glavni zaplet zgodbe se vrti okrog nekih teleportacijskih stebrov, ki jih je zasnoval nekdanji voditelj Avtobotov, Sentinel Prime(Leonard Nimoy). Optimus Prime oživi Sentinela, za katerega se izkaže, da je v vojni za Kibertron(njihov planet) sklenil pakt z Megatronom. Ideja je, da s pomočo zgoraj omenjenih stebrov, teleportirajo Kibertron k Zemlji, da bi ga sužnji(Ljudje) obnovili(planet je zaradi vojne namreč opustošen).

Sicer je pa film razdeljen na dve polovici, podobno kot prva dva dela. Prva polovica je usmerjena bolj družinsko/ljubezensko. Za humor skrbita Samova fotr in mt, za povrhu pa še njegov novi, bolestno redoljubni šef, John Malkovich. OK in nič več kot to. Je pa zato druga polovica, sploh proti koncu, res paša za oči. In še v suspenzu te drži. Na neki točki so Avtoboti (kao) uničeni. Vsi, komplet. Itak pričakuješ, da so nekako preživeli in da bodo ljudem prihiteli na pomoč, ampak njihova odsotnost je res dolga, tako da se človek počasi že skoraj sprijazni, da smo tokrat res sami proti Deceptikonom. Očitno sem se preveč ufural v ASoIaF in pozabil na izraz “holivudski hepi end”. Za konec pa še spopad glavnih treh transformerskih akterjev. Sentinel Optimusu odseka roko in ga skoraj pokonča. V tistem upade Megatron, ki so mu (s pomočjo Samove bejbe) proradili klikeri, da bi Sentinel znal oblast obdržati zase, ter ga sestreli(Sentinela, namreč). Optimus se pobere in Megatronu dobesedno odtrga glavo(Mortal Kombat fani se boste tu spomnili na Sub Zera), potem pa pokonča še Sentinela. Precej epsko vse skupaj. 😀

Skratka, kot že rečeno; meni je film všeč. Če bi ga moral oceniti, bi mu prisolil oceno 7.5 – pol pike izgubi na račun “nove Megan Fox”, ki mi na momente deluje precej leseno, ena pika gre zaradi ne pretirano izvirne štorije(ne slabe, da ne bo pomote), ena pa zaradi Malkovicha, ki v filmu ne vé kaj bi sam s sabo, oziroma filmarji ne vedo kaj bi z njim. Popolnoma redundantno vlogo ima, če me razumete. Tak je moj vtis. Govoril sem – howk.

LP Pepi

2 comments
  1. 3D zadnje cajte uničuje film, zato raje izberem navadno verzijo, pa naj se sliši še tako za cajtom. Prevečkrat sem bil razočaran nad temi špegli, zato sem počasi obupal in resnično raje izberem normalno verzijo. Pa še nateg je večkrat, dejansko sploh ni razlike z navadnim filmom, le karta je dražja.

    Tudi so Transformerji kul za gledat, seveda obvezno v kinu. Čisti razčefuk in odklop, kjer pač daš možgane na pašo.

    Trojka me še čaka, pričakujem pa veliko, še posebej kar se posebnih efektiv tiče.

  2. Pepi said:

    Kriza je, ker v Tušu normalne variante sploh ne vrtijo.
    Sicer pa; huda bejba, hudi avti, roboti, akcija… To je pač film, kjer se lepo nasloniš nazaj, si odpreš perčk in uživaš. Kdor gre to gledat z idejami o neki hudi dramaturški vrednosti, je bodisi bedak, bodisi pa živi nekje za luno in še ni slišal za tisoč(slabih 30 pa res) let staro transformersko izročilo.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: