Preostalih 8 škratov

Jup, slika se počasi sestavlja.

Fili in Kili

Kili in Fili, najmlajša člana Thorinove odprave. Dean O’Gorman in Aidan Turner. Glede njiju sem precej neizprosen. Kot sem dejal že parkrat; izgledata kot minime od Legolasa in Aragorna.

Bombur, Bofur in Bifur

Vedno zadnji Bombur, njegov brat Bofur, ter njun bratranec Bifur, torej Stephen Hunter, James Nesbitt in William Kircher. Bombur je Obelix – nič več, nič manj. Izgledi vseh treh so pogojno sprejemljivi, čeprav daleč od škratov iz Gospodarja Prstanov.

Balin in Dwalin

Ken Stott in Graham McTavish.

Thorin

Še njihov vodja –  Thorin Hrastovščit. Igra ga Richard Armitage.

Če sem prav štel, imamo sedaj vseh trinajst. Torej, kaj mene moti. Moti me predvsem to, da so se tako zelo oddaljili od škratov iz Gospodarja Prstanov. Neumno bi bilo, če bi trdil, da škratje v resnici izgledajo drugače, ampak kako zaboga lahko, kljub Jacksonovi prisotnosti, pride do takšne spremembe? Bojim se, da so imeli kostumografi tu preveč proste roke. OK, takšno je moje mnenje s stališča fana Gospodar Prstanov franšize. Če vse skupaj pogledam malce bolj objektivno, je stvar drugačna. Pomislimo, kako je ponavadi s škrati v filmih? Če že imamo opravka z njimi, imamo opravka kvečjemu z enim, vedno s tistim pijanim stereotipom, ki mu je samo do pitja, riganja in klanja. Hobit je iz tega stališča precej nenavaden, saj imamo trinajst škratov in… Si predstavljate trinajst škratov, ki tekmujejo kdo glasneje rigne? Ne. Težka. Če to počne eden, je smešno in OK, več pa enostavno ne bi šlo skozi. In očitno so njihove izglede prikrojili njihovim osebnostim; Thorin je leader, Bombur bo imel čez humorne vložke, tamlada dva bosta priganjala… In tako naprej. Iz tega vidika je gut. Druga stvar je pa ta, da je že sama knjiga Hobit pisana precej drugače od LotRa. Precej bolj je podobna pravljici, nekoliko bolj lahkotna in manj resna.

Koncu koncev se jaz glede izgleda škratov(zaenkrat je to vse, kar lahko komentiram) ne sekiram preveč. Ne pozabimo; vse skupaj se odvija pod taktirko Petra Jacksona, ki je svojo odličnost dokazal že s Trilogijo.

Toliko zaenkrat.

LP Pepi

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: