Štiri nove figure v Igri

Dve bi lahko sicer objavil že včeraj zvečer, ampak je bila prvič; na poti še tretja, in drugič; zjeban sem bil od vsakoletnega kolesarskega mitinga v Mengšu.

Dobro. Gremo kar od kraja. Tokrat imamo opravka z malce večjimi imeni kot zadnjič, da ne bo pomote, manjšimi kot je recimo Sean Bean, ampak vseeno takimi, ki so marsikomu dobro poznani že iz najrazličnejših filmov. Prva vloga je Melisandra, rdeča svečenica, ki v uho šepeta Stannisu Baratheonu. In ne, rdeči svečeniki ne prihajajo iz Sovjetske Zveze, temveč so to častilci boga R’hllorja, boga luči, ter gospodarja ognja in sence. Pravzaprav gre za zelo kompleksen lik. Melisandra je huda bejba, za povrhu pa avtoritativna ko hudič, o čemer priča dejstvo, da je ne posluša zgolj Stannis, temveč jo spoštuje in se je hkrati boji tudi cel njegov dvor.  Sprva je bilo pogosto govora o Christini Hendricks. Čeprav je zelo fejst – tu ni kaj, se v tej vlogi najbrž ne bi znašla. Kasneje je med fani dvigala nekaj prahu Eva Green, med drugim tudi zato, ker so zaključili s snemanjem serije Camelot in je punca trenutno bolj ali manj frej. In v končni fazi smo dobili igralko nizozemskih korenin; Carice van Houten. Najbolj mi je ostala v spominu po filmu Black Death, kjer igra neke vrste svečenico, ki vodi neko ljudstvo… Prav tako se je spominjam po njeni vlogi žene Toma Cruisa v filmu Valkyre. Mimogrede, van Houtenova je bila tudi ena izmed fan-favoritk za vlogo kraljice Cersei, vendar jo je tam na koncu nesla Lena Headey.  Torej, long story short; imamo Melisandro. Upam si trditi, da bo Carice van Houten v tej vlogi izvrstna.

Pogosto se poraja vprašanje, le kaj bi Stannis brez Melisandre. Kaj pa obratno? Kaj bi Melisandra brez Stannisa? Verjetno bi bila še naprej rdeča svečenica, nekje v pristaniškem mestecu Asshai, mi pa zanjo sploh ne bi vedeli. Ja, naslednje “razodetje” je torej Stannis Baratheon. Mlajši brat Roberta Baratheona, gospod Zmajevega kamna, starodavne Targaryenske utrdbe, gospodar ladjevja in nenazadnje; Robertov zakoniti dedič. Ned Stark mu je v prvi knjigi(ali pa prvi sezoni, po želji) poslal pismo glede Cerseinih frocov in Stannis te priložnosti pač ne izpusti iz rok. Sicer gre pa za strogega možakarja, ki rad škrta z zobmi in je, verjetno zaradi skrbi, prezgodaj oplešel. Kar se tiče fanov in naših idej; v principu sta bila dva velika tabora. Mark Strong tabor in Christopher Eccleston tabor. Jaz sem pripadal drugi opciji. No, in… TANTARATAAAA(fanfare) vlogo je dobil Stephen Dillane. Na WiC ga je nekdo nekoč omenil kot odlično izbiro za lik Roosa Boltona, za vlogo Stannisa pa, verjetno predvsem zaradi zgoraj omenjenih “kandidatov”, sploh nikomur ni padel na misel. Dillane je tiste vrste igralec, ki svoje delo sicer vedno opravi odlično, vendar ga žal nikoli ne ponucajo za kakšne velike vloge. Pravzaprav se ga spominjam samo iz filma King Arthur(2004), kjer igra Merlina.  Igra Prestolov je zanj, si predstavljam, kar velika priložnost + Stannis ni lik tipa Eddard Stark, ki zdrži samo eno sezono.

OK. Na vrsti je igralec, ime katerega nam je prišepnil sam GRRM. Njegova “uganka” se je glasila takole: “His fate is one that Derek Jacobi has tasted twice. He knew Indiana Jones, has hung with droids and jedi, thrice contended for a Larry, winning once. He’s been a knight (often), an archbishop (twice), a dean, a priest, a doctor.” Ime lika je bilo ugotovljeno kar hitro. Cressen, ostareli Stannisov moister, ki umre že v prologu druge knjige, ker se upre(oziroma, bodimo pošteni – poskuša jo zastrupiti) Melisandri. Glede igralca je bilo pa nekaj več težav. Sam sem ugibal, da gre za Christopherja Leeja(sploh ni taka brca v temo, da ne bo kdo mislil; nekateri so rekli, da gre za Juliana Gloverja, nezavedajoč se, da ta že nastopa v seriji), vendar se je danes ponoči izkazalo, da je to v resnici, prav tako veteran filmskega platna, Oliver Ford Davies. Njega se spominjam iz prve(torej novejše) trilogije Star Wars, iz nanizanke Midsomer Murders, iz komedije Johnny English… Od njega lahko skratka, kot ponavadi, pričakujemo dober performans.

Zadnji je Davos Morjavredni. Gre za bivšega tihotapca, ki je, ko je Stannisa v Neurjevem koncu oblegal Mace Tyrell, v utrdbo pretihotapil dovolj čebule(od tu tudi vzdevek – Čebulni Vitez) in ostalega živeža, da so oblegani lahko dočakali konec obleganja. Stannis je Davosu, kot bivšemu tihotapcu, za kazen najprej skrajšal vsak prst leve roke za en členek(omenil sem, da je Stannis strog madrfakr), nato pa ga za njegovo pomoč povitezil. Od takrat naprej je Davos Stannisov najbolj zvest služabnik. Tudi v tem primeru je bilo slišati ogromno enih imen; John Lynch, Gary Oldman, Henry Ian Cusick,  Tommy Flanagan, Mark Sheppard, Liam Cunningham… In prav Liam Cunningham je tisti, ki je tudi dobil vlogo. Ta moment mi na pamet padeta njegovi vlogi v filmih Clash of the Titans(2010) in First Knight. Nekateri baje niso preveč navdušeni nad to izbiro; po njihovo bi bil on bolj primeren za vlogo Stannisa(WTF??!? O.o), ampak ni kaj, kar spomnimo se kako je bilo lansko leto z Markom Addyem, recimo; “Ne, on pa že ne more igrati kralja.” ….par mesecev kasneje… “Mark Addy JE Robert Baratheon.” Sam sem prepričan, da se bo Cunningham odlično vživel v vlogo izžetega, zvestega, poštenega in nekoliko pohlevnega viteza.

In tile štirje pravzaprav tudi pokrijejo tako rekoč vse večje vloge, dodane v drugi sezoni. Bomo videli aprila, kako se bodo kaj odrezali. 😀

LP Pepi

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: