Ironclad

Gre za film, nad katerim sem bil navdušen že ob ogledu prve prikolice. Že sama ideja, da bo Paul Giamatti igral slabega(v najširšem pomenu besede, torej; hudobnega, nekarizmatičnega, neprizanesljivega… slabega) kralja Johna, se mi je zdela noro dobra. Očitno pa se ni izšlo točno po načrtih. Film je namreč požel precej slabih kritik; kritizirali so ga predvsem tisti, ki so kritizirali tudi Kralja Arthurja iz 2004, ampak evo, jaz pravim, da gre za pošten film, ki si ga bom v prihodnosti definitivno še kdaj ogledal. Sploh, če vzmamem v obzir, da se je produkcija soočala s prenekaterimi fakandami. Proračun, recimo. 25 milijonov dolarjev se sliši veliko, ampak če vzamemo za primerjavo kar že zgoraj zgoraj omenjenega Arthurja, in njegovih 90 milijonov, potem dobimo občutek. Nižanje proračuna za seboj seveda potegne določene stvari. Igralsko ekipo so komplet renovirali. No, ne čisto. James Purefoy in Paul Giamatti sta bila v igri od začetka do konca. Zamenjali pa so, recimo, glavno žensko vlogo, ki je bila najprej namenjena transformerki Megan Fox, potem pa jo je nadomestila Kate Mara. Ampak ajde, to niti ni nujno slabo. Foxova je že kul, in oh in sploh huda, ampak ona spada med dobre avtomobile, ne pa v zgodovinske filme.

Hm… Sem še kaj pozabil, preden se lotim vsebinskega dela? Aha, bodimo pošteni. Film ima tudi nekaj cvetk, ki mu nikakor niso v ponos. Trenutno mi ne gre iz glave dialog med baronom Cornhillom(Derek Jacobi) in Beckettom(Jason Flemyng), enim izmed plačancev barona de Albanyja(Brian Cox). Mimogrede, do tega kdo je kdo še pridem, ampak namesto, da bi pisal …dialog med x in y, enim izmed plačancev z-ja, sem uporabil pač prava imena. No, skratka, dramaturški poden tega filma; Cornhill naznani, da se bo predal kralju, nakar mu Beckett odgovori z: “Ne.” Nakar Cornhill še enkrat naznani, da se bo predal, in mu Beckett z istim tonom to še enkrat prepove. Ne vem, kdo bo rekel, da sem se po nepotrebnem kar v nekaj zapičil, ampak ne morem pomagat – meni to izpade leseno do konca. Sicer so pa kritike padale tudi na račun Giamattijeve igre in njegovega slabo prikritega ameriškega naglasa(John je bil namreč angleški kralj). Glede naglasa težko ugovarjam. Mene sicer ni zmotilo, ker se na to niti nisem osredotočal. Če bi bil malo bolj picajzlast, pa bi to najverjetneje pošimfal tudi jaz. Glede njegove igre pa lahko in moram ugovarjati. Občutek imam namreč, da so nekateri pojem igranje nekarizmatične osebe zamenjali za pojem nekarizmatična igra. Samo par epskih momentov;  ko kralj pade s konja, recimo. Ali pa njegov nagovor upornikom, ki zaradi njegove mimike in kriljenja z rokami, izpade prej histeričen, kot strah vzbujajoč. Meni se je to zdelo dobro.

No, za konec pa še par besed o zgodbi. Note to self; drugič, če jo že moraš, obnove ne piši na koncu, ampak raje na začetku. Gre za zgodovinski film, tako da Ironclad, kakopak, vsebuje par zrn resnice. Angleškim baronom in cerkvenim dostojanstvenikom kraljevo obnašanje na neki točki dopizdi. Baroni v vojni, s pomočjo vitezov Templarjev, porazijo kralja, ki mora za kazen podpisati Magno Carto, Veliko listino Svoboščin, v kateri je zapisano, da so (long story short) svobodni ljudje res svobodni. Če si absolutist, se ti to zdi bedarija, in kralj John tega ne pogoltne. Tu v igro vstopijo danski plačanci, ki v strahu pred papežem podprejo kralja, in tako se začne ponovno zavzemanje gradov, ter pobijanje baronov, ki so iz kralja, ne dolgo nazaj, izsilili podpis. Dvajseterica(še veliko sem rekel) dobrih mož, pod vodstvom barona de Albanyja in Templarja Williama Marshala(Purefoy) se tako znajde zaprtih v grad Rochester, grad strahopetnega barona Cornhilla. Torej dvajset proti tisočim. Angleški 300, če hočete. Vname se boj, ne boj, mesarsko klanje. Na koncu upadejo Francozi, naredijo red, William Marshal ohvati mlado ženo pokojnega Cornhilla in zgodba se sklene.

Skratka, kot že rečeno, meni zelo všečen film. Celo do te mere, da sem si zanj vzel nekaj uric časa, in prevedel podnapise(ki jih, resnici na ljubo, v veliki meri sestavljajo bojni vzkliki). Priporočam ogled.

LP Pepi

1 comment

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: