Jez je popustil

Jaz pa sem v brutalnem zaostanku. Govorim seveda o igralski zasedbi Igre Prestolov, ki je iz dneva v dan večja. Kar se tiče mene; zajebal sem. Rekel sem namreč, da bom lepo sproti objavljal casting novice(ki jih sicer itak najdete na WiC), ampak se vse skupaj ni izšlo čisto tako, kot bi hotel. Torej, ja, ta objava je v bistvu lovljenje vlaka.

Najbolje, da začnem kar na koncu, z najbolj svežo novico, torej edino novico, ki se ji dejansko sploh lahko reče novica. Craster. To je en neprijeten možakar, ki živi severno od Zidu, s svojimi hčerkami, ki mu nucajo tudi kot žene(in posledično tudi kot matere novih hčera – in sinov, ampak pustimo to za serijo, oziroma knjigo). Craster je Fritzl Zahodnjega, če hočete. Ampak hudič ima postavljeno neko kvazi utrdbo, imenovano Crasterjev branik, in Nočna Straža, ki koraka s poveljnikom Mormontom na čelu, je prisiljena v njej poiskati zatočišče, kar pomeni, spopasti se Crasterjevim gostoljubjem(ker… navsezadnje – bolje Craster, kot divježi ali pa, bog ne daj, beli hodci). Dovolj ozadja. Če bi povedal še kaj več, bi spoilal, česar pa v tovrstnih objavah nočem. Skratka, evo, na Crasterjev račun se je zasedbi pridružil Robert Pugh. Majstra se spominjam iz filmov Master and Commander, Robin Hood, Ghost Writer, nastopil je tudi v epizodi Midsomer Murders(ki je še nisem gledal – ta novih še nisem gledal)… in pa, nastopil je tudi v ne preveč uspešnem filmu The Last Legion, tako kot tudi Iain Glen, James Cosmo, Nonso Anozie, Owen Teale – polovica Igre Prestolov.

Naslednji je potem Roose Bolton. Hja, niso vsi severnjaki taki kot Veli Jon Umber, to je menda jasno. Imaš tudi preračunljive madrfakrje, kot je recimo Roose. Gospod Grozotrdbe(Dreadfort) je znan po svojih mrtvih očeh in dejstvu, da si vsak dan s pijavkami pušča kri. Ampak koga briga kaj Bolton počne privat? Važno je, da so Boltoni vazali hiše Stark in da so se odzvali Robbovemu bojnemu klicu. Ostro sokolje oko opazi, da je v prvi sezoni med severnjaškimi prapori tudi odrti mož Grozotrdbe. Boltoni imajo za sabo namreč zgodovino odiranja svojih nasprotnikov. No, tokrat nam je imena posredoval GRRM in sicer preko uganke: “A lighter shade of pale. Thrice nominated, once victorious. A double threat. He wrote the script for his own wedding. Has struggled against the Spider’s sort, taken on Santa, caught a tiger by his tail. Never reads the same book twice. Last seen dancing home.” Naši so kaj hitro uganili, da gre za lik Roosa Boltona, ki ga bo igral Michael McElhatton. Pravkar sem pogledal njegov film Perrier’s Bounty(kjer mimogrede nastopajo tudi Conleth Hill, Liam Cunningham, Francis Magee – druga polovica igralske zasedbe Igre Prestolov) in moram reči, da gre za kar kul akcijsko komedijo, ki vam jo lahko brez slabe vesti priporočim, sicer pa McElhatton nastopa tudi v Your Bad Self skečih. Kaj naj rečem? Še vedno sem mnenja, da bi morali dobiti Rhysa Ifansa, ampak, ajde, tudi Michael McElhatton bo pomoje raztural(tistih pet minut, ki jih bo dobil v tej sezoni(razen, če ne bodo določene poroke iz tretje knjige prestavili na konec druge sezone, o čemer je kar precej govora)).

Tretji je Edo Turoba, mojster smiljenja samemu sebi, kot je to nekoč nekje povedal Pižama. Jaz bom povedal le še to, da je Edo Turoba(Dolorous Edd) član Nočne Straže, kaj več pa… no ja, lahko bi povedal, ampak bom raje nalimal par njegovih citatov. Se mi zdi, da ti najbolje povzamejo njegovo osebnost.

“I never win anything,” Dolorous Edd complained. “The gods always smiled on Watt, though. When the wildlings knocked him off the Bridge of Skulls, somehow he landed in a nice deep pool of water. How lucky was that, missing all those rocks?”
“Was it a long fall?” Grenn wanted to know. “Did landing in the pool of water save his life?”
“No,” said Dolorous Edd. “He was dead already, from that axe in his head. Still, it was pretty lucky, missing the rocks.”

“If my wet nurse looked like her, I’d still be on the teat. Mine had whiskers.”

“And to you, Sam,” Dolorous Edd said. “Your boat’s not like to sink, I don’t think. Boat’s only sink when I’m aboard.”

Edo Turoba je skratka lik, preko katerega GRRM izraža svojo žilico za črn humor. In ko že omenjam GRRMja, ja, spet smo imeli opravka z uganko: “From England, England hails this fellow, an ideal choice. He’s been a madman, a nut, a spud, a martian, a king, and a slaver, he’s gone up with a balloon and down with a ship. But why he is so sad when he’s stroked so many women?” Odgovor je; Ben Crompton – meni skoraj popolnoma neznan angleški igralec(spominjam se ga samo iz epizode Midsomer Murders, pa še to bolj bežno), ki je na videz precej podoben Mikiju Bubulju. V glavnem, zelo me veseli, da te vloge niso preprosto izpustili(kot so to storili z mnogimi drugimi). Rad bi namreč videl, kako se bodo ljudje okoli njega(beri; Jon, Grenn, Pyp) odzivali na njegove štose. Se bodo smejali? Ga bodo preprosto ignorirali? Martin ni tega nikoli napisal(oziroma se ne spominjam, da bi).

Osmega avgusta je padla tudi ena ženska vloga. In sicer Žiljka(Gilly), Crasterjeva hči/žena. V Crasterjevem braniku se fura safr, tako da je tudi Žiljka bolj nežna(emo… pa ni emo, grdo sem rekel… pomoje je tudi v splošnem bera veselih bejb, ki majo fotra za moža, bolj slaba) dušica, ki se še najbolj razume s Samwellom Tarlyjem. Punca je ključna za zgodbo, ker ve… recimo, da ve zakaj Craster nima sinov. Še večjo vlogo pa dobi v tretji in četrti knjigi. Igrala jo bo že kar uveljavljena mlada igralka Hannah Murray, najbolj poznana po liku Cassie v seriji Skins. Zanimivega je mogoče še to, da smo se o njej na WiC pogovarjali kot o možni Ygritte. Ampak ja… Žiljka bo Murrayevi verjetno bolj sedla. Ygritte je verjetno preveč temperamentna zanjo.

Evo, pa smo pri številki pet. Popolnoma sem pozabil, da sploh potrebujejo ta lik. Gre za šefa ceha alkimistov, njegovo modrost, piromanta Hallyna. Alkimisti so bili svoje čase zelo vplivni. Nori kralj Aerys je enega imenoval celo za kraljevo roko. Tekom let in desetletij, pa so njihovo funkcijo počasi začeli izpodrivati veliko bolj vsestranski moistri. Sedaj je glavni produkt ceha alkimistov samo še substanca, imenovana ognjica(wildfire). Ta hudič, ta substanca gori z zelenim plamenom in bojda je bolj vroč od nje samo še zmajev ogenj. In v drugi sezoni bo deveta epizoda baje precej zelena. Tokrat spet uganka: “Down under he was the voice of wisdom. Later on he was the voice of everyone. Now he’s wisdom.” Tole sem pa še jaz uganil. Piromant Hallyne bo Roy Dotrice, legenda, tako TV ekranov, kot tudi filmskega platna. V bistvu je bil on prvotna izbira za moistra Pycella, vendar je odpovedal zaradi zdravstvenih težav. Z Martinom sta sodelovala že pri seriji Beauty and the Beast… in hudiča, Roy Dotrice je glas, ki ga slišimo pri audio knjigah ASoIaF(zato tudi “…voice of everyone.”), videli smo ga pa tudi v filmu Hellboy 2. Skratka, dbest, da si je opomogel in se pridružil ekipi, pa čeprav samo kot relativno nepomemben piromant Hallyne.

Mislim, da smo pri koncu tegale zapisa. Jaqen H’ghar je bil sicer potrjen že tretjega avgusta, ampak, ne vem, saj vidite… očitno sem nekaj štrajkal. Jaqen H’ghar je enigmatični kriminalec, ki ga v bistvu vidimo že v zadnjem delu prve sezone, le da ima čez glavo poveznjeno vrečo, in zategadelj ne vidimo njegovega ksihta. Vlogo je dobil Tom Wlaschiha, po narodnosti Nemec, ki ima za sabo že kar nekaj filmov, tako nemških kot tudi angleških, med drugim je igral tudi v Valkyrie in Enemy at the Gates. Sicer je pa Jaqen H’ghar govoril v polomljeni sogovorščini, tako da me zanima, če bodo to “polomljenost” vpeljali preko nemškega naglasa.

U, jebela, omeniti je treba še Matthosa Morjavrednega, Davosovega sina, ki ga bo v seriji igral Kerr Logan.

No, pa smo. Še ene par jih fali, sera Dontosa baje že imajo, ampak ga šparajo za kak drug dan. Zanima me kero bodo našli za Ygritte… Varga Hoata še rabijo po mojih ocenah… Pyata Preeja. Potem bo pa to počasi res že to. Aja… Še Qhorina Polrokega ter Njuha. Se bom pa v bodoče potrudil biti bolj sproten glede teh objav. 😀

LP pepi

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: