Game of Thrones – casting

Petič, se mi zdi. “Se bom pa v bodoče potrudil biti bolj sproten glede teh objav.” To sem rekel prejšnjič. Ja, no, ehm… očitno je šlo ponovno nekaj narobe, saj je mimo mene spet pridrlo cca deset vlog(ic). Kar je v nesoglasju tudi z mojim računanjem, da manjka samo še kakih pet likov, ključnih za zgodbo. Ironično so tisti, ki sem jih takrat omenil kot nujne, še skoraj vsi neznani.

OK, torej, prva dva sta Rorge in Grizač. Dva kriminalca, ki smo ju v bistvu videli že na koncu prve sezone. Takrat je šlo očitno za dva statista, ki za potrebe druge sezone nista dovolj in so ju zato zamenjali z dvema drugima. Meni osebno ta ideja ni najbolj všeč, ker ne maram, da v eni seriji en lik igrajo različni igralci. To je pri tako obsežni seriji, kot je Igra Prestolov, precej utopična ideja, ampak vseeno. Je pa res, da kriminalca v prvi sezoni nista bila imenovana. Yoren ni nikdar rekel: “To sta Rorge in Grizač.” On je samo rekel, da sta to dva huda kriminalca, gledalci pa smo potem pač sklepali, da je to to. Glede igralcev; hja, imena nam je tokrat spet posredoval GRRM. Cage Match Pairings. Pirate and Bully. Dead Man and Barman. Corporal and Potato. Gash and Nark. And let’s all be grateful, the big dog didn’t get bitten. Spet se je kar hitro pogruntalo. Stvar je v tem, da smo za Rorgeja že itak od prej vedeli, da ga bo igral Andy Beckwith. Martin je očitno malo iz forme. Sicer je pa Beckwith že kar uveljavljen igralec. Videli smo ga lahko recimo v Pirates of the Caribbean(2 in 3), kjer je igral enega izmed prekletih mož Davyja Jonesa. Pa v filmih kot sta Danny the Dog und Snatch. Potem je pa tu še Grizač. Nenormalno debel, bled, plešast možakar, z ošiljenimi zobmi. Igralec Gerard Jordan mu po konstituciji nikakor ne ustreza, ampak, ajde, verjetno so ga najeli z razlogom. Sicer smo ga pa lahko videli v filmih Divorcing Jack in Five Minutes of Heaven… v nekih zelo zelo stranskih vlogah. Skupaj z McElhattonom, našim Rooseom Boltonom, pa sta nastopila tudi v trilerju Fifty Dead Men Walking. Harendvor bo za njiju očitno reunion.

Naslednji je Salladhor Saan. Salla je lyški pirat, trenutno v službi Stannisa Baratheona. Med tihotapci ter gusarji ima Saan precej rišpekta in v bistvu mu je prav ta rišpekt stopil v glavo… o tem priča dejstvo, da se je oklical za “princa ozkega morja”. Kar se tiče igralca; spet smo priča spremembi barve. Ne tako drastični kot prejšnjič, saj je Salladhor opisan kot star fotr zagorele polti, ki se rad oblači v pisane cote, ampak vendarle spremembi. No, verjetno je štos v tem, da je Lys pač eno izmed svobodnih mest in da so se ustvarjalci serije odločili, da bodo svobodna mesta malce bolj “pisana” od Zahodnjega. No, pomoje to ni nič spornega… še posebaj zato, ker so z Lucianom Msamatijem, če mene vprašate, zadeli žebljico na glavico. Msamati ima že kar nekaj izkušenj s televizijo, saj je nastopal v raznih serijah, kot sta naprimer Doctor Who in Spooks… sodeloval pa je tudi že s HBOjem, in sicer v njihovi komični seriji The No. 1 Ladies’ Detective Agency.

Owrajt, Dagmer Klanoust(v izvirniku Cleftjaw… Grado ga pa pihne včasih xD). Dagmer je eden izmed železjaških poveljnikov, ki se jih Theon spominja iz svojega otroštva, za povrhu pa še Greyjoyev orožmojster(tako kot je ser Rodrik Starkov). Klanoust… zakaj mu pravijo Klanoust? Zato, ker je nekoč, kot otrok, v glavo fasal sekiro, ki bi ga skoraj pokončala… za spomin pa mu je potem ostala sekira. Gradišnik pa se je v prevodu očitno odločil za varianto “spoon + fork = spork”. OK, verjetno je najbolje, da kar povem, kdo ga bo igral. Igral ga bo(oziroma ga, z ozirom na to, da je kak teden nazaj že pristal na Irskem) Ralph Ineson. Ineson je kar poznan madrfakr. Precej bolj kot zgornji trije. Kot Amycus Carrow je nastopil v zadnjih treh Potterjih. Igral je v BBCjevi seriji The Office. Potem so pa tu še filmi Robin Hood, From Hell, First Knight… in še precej drugih. Spet je seveda govora o manjših vlogah, ampak, hej, tudi Dagmer Klanoust ni baš velika. Je pa knjižni Klanoust precej starejši od Inesona, tako da se bo televizijska verzija najverjetneje precej razlikovala od Martinove.

Pred tem so scestali še Podricka Paynea, Tyrionovega oprodo. Gre za dvanajst let starega mulota, ki mu je v boju umrl oče, mati pa mu je ušla, ko je bil star štiri leta. Po naturi je ta pobič precej plah in redkobeseden… ampak, no, kot boste lahko videli nekje pred koncem sezone, zna reagirati takrat, ko je treba. Spominjam se, da je bilo še pred kakim mesecem ali dvema precej bojazni, da bodo ta lik kar izrezali in da bo njegovo vlogo prevzel kar Bronn. No, te bojazni so bile očitno odveč. Poda bo igral Daniel Portman, ki za seboj še nima ne vem kakšne kariere, videli pa smo ga lahko v filmu Outcast. Nikjer nisem zasledil podatka o njegovi starosti, ampak po sliki sodeč je starejši od Podrickovih dvanajstih, tako da je verjetno varno sklepati, da bodo lik postarali… po mojih ocenah za kakih tri do pet let, podobno kot so to storili z ostalimi.

Gremo dalje; potem je tu še Pyat Pree, veliki coprnik iz Qartha. On je eden izmed trojice(preostala dva sta Xaro Xhoan Daxos in Quaithe), ki sprejme Dany, ko ta prispe v mesto Qarth. Qarthški coprniki so znani po svojih modrih ustnicah, ki so posledica neke pizdarije, ki jo pijejo(če me spomin ne vara). V seriji ga bo igral Ian Hanmore. Hanmore je še en TV veteran, ki je nastopil Doctor Who-ju, poleg tega pa še v britanski seriji Outlaws. Spet ena majhna vloga, ki bi jo, po pravici povedano, lahko dobil tudi kak statist. No, mogoče malo pretiravam… ampak res malo. That being said; Hanmore bo verjetno povsem spodoben warlock. Ni razloga, da ne bi bil.

*Brska po WiC.* Ja, definitivno je treba omeniti še Balona Greyjoya, Theonovega očeta. Balon je v bistvu železjaška verzija Tywina Lannisterja, torej arhetip enega zajebanega pezdeta, s katerim nočeš imeti opravka. Pred leti se je uprl železnemu prestolu in kot je to omenil že Tyrion v tretji epizodi prve sezone; upor se je precej klavrno končal, kar je tudi razlog za Theonove “počitnice” pri Starkih. Balon ima še tri brate, ki pa jih v drugi sezoni očitno še ne bomo videli. V seriji ga bo igral Patrick Malahide. Uf… majstr ima za sabo kar bogato (predvsem) TV kariero. Nastopil je v veliko britanskih serijah, zlasti v detektivkah in začuda ne v Midsomer Muders. Če jih naštejem samo nekaj; Law & Order: UK, Alleyn Mysteries, Inspector Morse, Poirot… nastopil je tudi v The World is Not Enough Janezu Bondu. Skratka, relativno velik igralec, ki je dobil relativno majhno vlogo. Kar se mene tiče se je Nina Gold spet odlično odrezala. Balon Greyjoy je tiste sorte človek, ki te grdo pogleda in se spremeniš v prah – Malahide to definitivno ima v sebi. U, naj omenim še eno zanimivo idejo, ki se je porodila med fani. Da bi Theonovega fotra igral kar Alfiejev dejanski fotr, Keith Allen. To bi bil precej kul štos, ampak v končni fazi je Malahide po mojem mnenju res primernejši.

Mislim, da moram omeniti samo še Jeyne Westerling. Gre za punco, katere hiša je zaprisežena Lannisterjem. In to je v bistvu vse, kar lahko povem, brez da bi preveč spoilal. Oziroma ne, še lahko povem. Bomo pa malček trivio forsirali. Jeyne je najstarejša hči Gawena Westerlinga in Sybell Spicer. Menda gre za simpatično punco vitke postave in kostanjevih las. No, da ne dolgovezim, igrala jo bo vnukinja Charlieja Chaplina, Oona Chaplin. Igrala je v Spooksih, v James Bond: Quantum of Solace in v raznih filmih španske produkcije, saj je po rodu Španka. Po mojem mnenju bo kar taprava.

No, pa smo. Spet bom rekel to, kar sem rekel zadnjič. Vsaj še kakšnih pet jih fali. 😀

LP Pepi

Advertisements
4 comments
 1. a gradišnik je prevajal?? *facepalm*

  Zdej mi je povsem jasno, zakaj mi je ta serija neprebavljiva za brat. 🙄

 2. Pepi said:

  Samo drugi del, samo drugi del… brez skrbi. Preostale tri dele je prevedel Pižama, in to precej vrhunsko. 😀

  EDIT: Za primerjavo. Baje je francoski prevajalec iz direwolfov(po naše krvovolkov) napravil volkodlake, italijanski pa iz staga(jelena) samoroga. xD

 3. še en facepalm. :mrgreen:

  in evo, lej – prvi del sem jz prebrala na dušek. in težila v knjižnici, da so mi drugega še skor toplega rezervirali. potem pa me je nekje pri 150 strani začelo prešinjati, da se jz s temle MUČIM. 😈

  EDIT: a veš tisto … ko je to že vzorec? tisti idiotski (peti, šesti? kaj pa vem) del harryja je tud grado prevedel, a ne? ja, sej. m-u-k-a.

  EDIT2: zdej bom mal sape zajela, poguglala drugi del in začela kr s tretjim, pa bo. 😆

 4. Pepi said:

  Edino, kar Gradotu štejem za uspeh, je kul prevod lotra. Pa še to maš filing, da je v nekaterih primerih Gradišnik izbral bolj čuden prevod kake besede, samo zato, da bi se njegova verzija čim bolj razlikovala od Gnosisove. Da mu ne bi kdo slučajno česa očital. Kaj je pa z njegovim vskakovanjem v prevajanje serij… to pa verjetno samo on ve… mogoče niti on ne. 🙂 Ti pa vseeno svetujem, da se pomatraš in pregrizeš čez drugo knjigo, ker je dobra. Čeprav… maš point. Tretja je boljša. 😀

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: