Dame in gospodje, The Dubliners

Ne vem, če sem v preteklosti na tem blogu že kdaj pisal, da sem totalni fan irske glasbe. Irske folk glasbe, da ne bo pomote. Raznih “trših” derivatov ne maram preveč. The Dubliners – John Sheahan, Patsy Watchorn, Seán Cannon, Barney McKenna in Eammon Campbell – so se v Sloveniji nazadnje oglasili pred tremi leti, ravno kak mesec po tem, ko je preminil legendarni pevec(bivši Dubliner, se razume) Ronnie Drew. Fantastičen špil, nekoliko prežet s sentimentalnostjo, zaradi pokojnega člana. Takrat so obljubili, da se vrnejo prihodnje leto, vendar se jim to žal ni izšlo. So se pa sivi mladeniči zato vrnili letos… in to kako. 😀

Barney McKenna

Owrajt. Tri leta nazaj je skupino napovedal Andrej Šifrer. Letos njega ni bilo. Dubse je napovedala starejša rdečelasa gospa, ki je nisem prepoznal. Najprej sem sklepal, da je to neka direktorica Križank, zdaj pa nisem več tako prepričan, saj nas je nagovorila v angleščini(ali pač? šundr je bil). Kakorkoli že, teta se je kmalu umaknila fantom, ki so iz šusa začeli z reelom(ne bom preveč falil, če rečem, da je reel poskočnica, na katero folk pogosto tudi pleše) Fermony Lassies, kar je pravzaprav tudi že v navadi. Potem nas je Seán, za katerega je znano, da ima jezike v malem prstu, pozdravil v slovenščini. Začel je(začeli so, v bistvu, ampak pel je Seán) z dvema svojima komadoma. “Svojima” v malce bolj abstraktnem pomenu, namreč… eh, saj me razumete. Komadoma, ki jih v teh časih pač poje Seán. Hudiča, ne spominjam se, katera dva komada sta to bila. Če me spomin ne vara, je bil eden izmed njiju Rare Old Mountain Dew, roke v ogenj pa ne dam. Skratka, folk se je počasi začel ufuravat in je bil do Patsyjevega Ferrymana ter Rare Old Times že dodobra ufuran. Nato je vajeti prevzel simpatični Barney McKenna, za katerega ima človek občutek, da je v mladosti po Obelixovem vzoru padel v kotel alkohola in je posledično venomer malo nad nivojem. Barney nikoli ni bil najboljši vokalist, ampak če se človeku lahko kaj prizna, se mu lahko to, da poje s faking dušo. Resno. Zapel nam je komad I Wish I Had Someone To Love Me in odšpilal še nekaj reelsov. Če se ne motim, nam je na tej točki predstavil tudi koncept “irskega sola”, kjer dva igrata… solo. OK, do tu sem si kronološko vse še nekako zapomnil. Zapis bo v nadaljevanju malce bolj raztresen, tako da me prosim ne kamenjajte z raznimi: “EJ, ta komad so odšpilal pred unim!”

John in Seán

Nekje na sredini koncerta so nam gospodje namenili petnajst minut odmora za pivak, nakar so nadaljevali z uspešnicami kot so Seven Drunken Nights, South Australia, Black Velvet Band, Rocky Road To Dublin in The Auld Triangle. Vzdušje, se mi zdi, da je bilo izredno pozitivno, kar se je videlo tudi po nasmejanih obrazih Dublinersov. Če me spomin ne vara, publika tri leta nazaj ni bila tako razgreta in ni, tako kot letos, poznala vseh besedil. Res. Al je pa sam fora, da sem takrat stal malenkost bolj zadaj, kjer je praviloma prostor za tiste malo bolj mirne fane.  Ampak po moje štos ni v tem, saj so se letos Križanke dobesedno tresle. Na neki točki so se na odru znašle celo ene simpatične punce iz, predpostavljam, neke slovenske riverdance šole(kar, v resnici, sploh ne vem, če obstaja… zdi se mi, da sem pred začetkom koncerta videl neke letake). V radost gledalcem, predvsem pa najbrž tudi bendu, so punce odplesale na neko poskočno melodijo, za katero so seveda poskrbeli Dublinersi(kdo pa drug, lol?).

Eamonn v akciji

No, žal ima vsaka zgodba tudi svoj konec in nekje ob pol enajstih je Seán naznanil, da bodo “zapeli lahko noč with a song by Metallica”. Jasno smo vsi takoj vedeli koliko je ura in Križanke so šle seveda v luft. Whiskey in the faking Jar. Definitivno vrhunec večera. Letos so jo izvedli brez “pomoči” Vlada Kreslina. 🙂 No ja, izkazalo se je, da to še ni bil tisti pravi “lahko noč” saj so se vrnili še dvakrat. Prvič s pesmijo Wild Rover drugič pa z neuradno himno mesta Dublin; Molly Malone, ki bi jo, po odzivu sodeč, včeraj lahko oklical tudi za himno mesta Ljubljana.

Skratka, Dublinersi so naredili fešto, da se reče. Pokazali so, da nimajo za sabo 49 glasbene kariere zato, ker bi bili slabi. Pokazali so, da jih glasbeni velikani, kot sta Hendrix in Dylan, niso idolizirali, zato, ker bi imeli čuden okus. Podali so odličen zgled mlajšim bendom, z veliko več energije, kako se folk spravi na noge. In… nenazadnje… dovolj dober indikator, da imaš opravka z legendami, je že to, da med njihovim merchandisom, ki ga imajo s sabo, najdeš, pozor, VHS(faking videokaseto… nekdo se je pošalil in rekel, da ima to že instantno zbirateljsko vrednost) iz koncerta izpred desetih let, ko so praznovali štiridesetletnico ustvarjanja. Upam, da se prihodnje leto, ob njihovi petdesetletnici, spet oglasijo.

Foto by Max Petač – kot da to ne bi bilo že itak očitno… glede na to, da se fakr podpiše na vsako sliko posebej. 😀

LP Pepi

Advertisements
9 comments
 1. Lisa said:

  Po tem zapisu mi je zelo, zelo, zelo žal, da sem bla pred Križankah in ne v.
  Je pa že to bolj ko nič.
  Že tko al tko sem tja skor na silo zvlekla frendico. Nisem imela dnarja za karto. Ker delam izpit za avto.
  jst poslušam Dublinerse odkar sem bla par let nazaj na Irskem. Oz. vso irsko folk musko. Ker je res neki posebnga.

 2. Pepi said:

  No ja, sej, pa drugič. Če se jim nasledn let ne izide, pa skor zihr čez tri leta. Se je drgač kej slišal vn? 😀

 3. Lisa said:

  Se, sam si mogu bit na pravi strani. tm prot zoisovi se je kul slišal. sam vidl se ni nič vidl.

 4. Pepi said:

  Bend se je pa zunaj mogoče še clo bolš slišal kot tm, k sm js stal… ker je folk res nenormalno not padu in se je slišal ploskanje, petje, cepetanje, skakanje… samo Dubsov ne. No, mal pretiravam.

 5. Andrej said:

  Super spisano in več kot očitno sem zamudil več kot odličen koncert. Pa drugič očitno =/

 6. alpha7B5 said:

  4 videi s koncerta na Youtube, vključno s šolo irskega plesa. 😉
  Hvala very much, boys!

 7. Pepi said:

  U! Hvala za tele uploade. Dbest kvaliteta. 😀

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: