John Adams

Hiša HBO nam redkokdaj postreže s šodrom in tudi miniserija John Adams ni nobena izjema.

Zanimivo je, da pogosto(pogosto relativno glede na samo gostoto mojih objav… bogovi vedo, da v principu pišem bolj poredko) pišem o filmih(in serijah, da ne bomo diskriminatorni), ki slonijo na nekih zgodovinskih dejstvih, sam pa o zgodovini, resnici na ljubo, nimam pojma. Nisem imel pojma, da je bil John Adams drugi ameriški predsednik. Vedel sem, recimo, da je bil prvi George Washington in da je bil nekje down the line še Lincoln. Če bi me kdo vprašal za Adamsa, bi preprosto skomignil z rameni, oziroma zaganjal gugla. V uteho mi je edinole dejstvo, da je delež Slovencev, ki vedo, da je bil Adams drugi ameriški predsednik, verjetno večji od deleža Američanov, ki vedo, da je bil Drnovšek drugi slovenski(predsednik, ja – jako nerodna, tale poved).

Serija nas v sedmih delih popelje skozi politično življenje Johna Adamsa, ki ga igra vrhunski Paul Giamatti, kateremu sem sicer pel hvalo že pri dramaturško slabše dodelanemu Ironcladu. No ja, dejansko nam serija ne prikaže samo političnega aspekta njegovega življenja, pač pa tudi družinskega in družabnega, ki pa sta zelo pogojena s prvim. O tem priča že dejstvo, da mu nenormalno potrpežljiva ter razumevajoča žena Abigail(odlična Laura Linney, ki se je morda spominjate iz filma The Savages), aktivno pomaga s sestavljanjem govorov in raznimi nasveti. Adamsova pot se začne na nekem sodišču, kjer zagovarja angleške vojake, ki jim je bila storjena krivica. Kasneje ga nanovačijo sinovi svobode, ki jih vodi(če se ne motim) Johnov sorodnik Samuel(Danny Huston). V sklopu tega gibanja postane eden glavnih borcev za ameriško neodvisnost, za njegovo prvo oviro pa se izkaže naš Željko Ivanek, ki igra pravnika in politika Johna Dickinsona.

Mogoče bo bolje, če malce strnem tole vsebino, saj gre bolj kot ne zgolj za naštevanje zgodovinskih dejstev. Adams na svoji poti sreča zgodovinske velikane kot so ekscentrični Benjamin Franklin(vedno briljantni Tom Wilkinson, ki je za to vlogo, mimogrede, pokasiral tudi Emmyja), nekoliko leseni George Washington(David Morse) in boemski Thomas Jefferson(Stephen Dillane). Jaz bi še posebej izpostavil slednjega, ki je s svojo nepojemljivo igro odlično zajel Jeffersonovo večplastnost. Nina Gold, ki je imela čez casting, si je očitno zapomnila dobre naložbe, saj bomo Dillanea spomladi lahko videli v drugi sezoni Igre Prestolov(očitno res ne morem mimo tega :)). No, da se vrnem na zgodbo; Adamsova petdesetletna pot, ki se vije preko vseh sedmih delov, ga je vodila preko Francije, Nizozemske, preko podpredsednikovega stolčka in nenazadnje tudi preko predsednikovega. Nikoli ni užival posebne priljubljenosti, saj je bil že sam po sebi majhen, plešast, glasen ter predvsem brezkompromisen možakar, ki je zelo težko sklepal zavezništva… in jih zelo hitro razdiral.

Zelo zanimiva situacija(ki je posledica njegove narave), je recimo tista, kjer John Adams pride v Francijo, brez, da bi znal tako rekoč eno francosko besedo, kar je nerodno, če prideš na dvor s prošnjami za vojaško podporo. Nikakor se ne more privaditi francoskega nekoliko razvratniškega življenja – on bi šel direktno pred kralja in zahteval več ladij. Ben Franklin, ki Johnu v kontrast francoski življenjski slog vzame za svojega, ga zato odstavi iz diplomatskega stolčka, kar mu gospod Adams seveda zameri. Potem je pa tu še bolezen in smrt dveh otrok ter ostale skrbi, ki jih prinaša družinsko življenje… in še smrt Johna Adamsa. Umrl je na isti dan kot njegov prijatelj Jefferson, ki sta se prej seveda skregala in malo pred smrtjo pobotala. Zanimivo, kako za biti življenje včasih limonadasto. 😀

Skratka, sama podoba miniserije je jako všečna. Igralska zasedba, kot sem to namignil že zgoraj, odlično deluje. Režiser Tom Hooper, ki se je podpisal tudi pod mojstrovino The King’s Speech, je po moji oceni svoje delo opravil več kot odlično. Mogoče me malo moti samo precej hiter tempo serije, ki pa je, glede na njen obseg, žal neizbežen. V glavnem; priporočam. Tudi tistim, ki, tako kot jaz, raje gledajo naprej kot nazaj.

LP Pepi

Advertisements
1 comment

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: