Moji pogledi na letošnje parlamentarne volitve

Jap… še ena nekoliko bolj politično obarvana objava. Tistim parim bralcem, ki ta blog berejo(vem, da ga niti slučajno ne zaradi politike), se zaradi tovrstnih tem opravičujem in obenem ponujam pojasnilo, zakaj sem se tako angažiral. Doslej sem namreč vedno volil bodisi Jelinčiča, bodisi Erjavca, zakaj ta dva sta vedno izpolnila moja pričakovanja, ki resnici na ljubo nikoli niso bila ne vem kako visoka(zabavni komentarji v oddajah tipa Piramida). Itak ni bilo neke posebne izbire. Letos je pa naneslo, da se je na šahovnici znašlo par novih figur(jako oguljena analogija, vem) in odločitev je padla. Naredil bom vse, kar bo v moji moči, da bom četrtega decembra lahko obkrožil tisto pravo opcijo. Z “vse” mislim branje političnih programov, gledanje predvolilnih soočanj, spremljanje ostalih, skratka… zelo požrtvovalen bom(oziroma sem že) ta mesec. 🙂 Obenem se pa, če moja opcija slučajno dobi največ glasov in bom čez štiri leta(bog ne daj še prej) kljub temu razočaran, v bodoče odrekam svoji volilni pravici. Niti sekunde več ne bom izgubil s tehtanjem tega dreka.

Pa sem se lotil. Upam si trditi, da z dovoljšnje distance in dovolj pragmatično, da sem presegel tisto simpatičnost oziroma antipatičnost nekaterih političnih kandidatov(za dobro Slovenije mislim, da bi morali četrtega to storiti vsi). Pod drobnogled sem vzel predvsem nove stranke, saj nam stare ponujajo predvsem več starega. Če ti nekdo ponudi bolj zelene pašnike, nekdo pa enake, oziroma še slabše… se pač preseliš na bolj zelene. Tu zelo težko ocenjujem kaj je utopično in kaj ne(tako zelo se pa spet nisem poglobil, priznam), ampak dejstvo je, da če veš, da si v pizdi, nikakor ne potrebuješ nekoga, ki bi ti to povedal. Nekoliko naivno in preveč idealistično z moje strani, ampak brez upanja tudi volitve same ne bi imele nekega posebnega smisla. Od novih strank sem iz prve izločil Popovičev Avion. Mislim… sploh ne vem, kaj naj povem… eh, škoda besed. To, da daš premierju 30k plače, zato da bi preprečil korupcijo, je tako, kot bi vlomilcu podaril vse svoje premoženje, da ti ne bi vlomil v stanovanje in te oropal. Hanžkova ter ostale manjše stranke pa so pač zastavile prešvohotno in zato o njih niti ne bi zgubljal besed. Janković je — zdaj smo že pri večjih strankah, res je — svojo kampanjo(da o mutnih poslih s štadionom in njegovih sinovih sploh ne govorim) zafural predvsem s smešnim izborom kandidatov in s svojimi idejami tipa: “Ali bom premier, ali pa nič.” To tako pač ne gre. V Ljubljani bodo zaradi tega(politik in župan hkrati ne moreš biti) razpisane predčasne lokalne volitve, na katerih bi Zoki, v primeru poraza na parlamentarnih, jasno spet kandidiral. Sami stroški. No, če smo iskreni, je k Jankovićevi nepopularnosti(še vedno ga bo volilo precej ljudi, da ne bo pomote — le ne dovolj) pripomogel tudi Stanovnik s svojo ekipo “old boysov”. Težko zastopaš neke nove ideje in v politični svet vnašaš svežino, če za tabo stoji ekipa prekaljenih veteranov.

Zdaj pa še o Virantu in njegovi stranki. V tej objavi jim moram stopiti v bran, saj mi gredo stvari, ki jih slabo informirani ljudje pišejo po internetu, na kozlanje. Že res, da so nas v preteklosti vse prevečkrat nategnili, ampak še vedno lahko ohranimo nek zdrav razum. Mogoče bi začel kar s to kvazi afero “prejemanje nadomestila”. Če stvar povsem poenostavim. Takrat še minister Virant, je v svojem mandatu predlagal zakon, ki bi tovrstno izkoriščanje davkoplačevalskega denarja onemogočil. Zakon je padel, ker ostalim politikom to očitno ni bilo v interesu. Čez nekaj časa je Virantu mandat potekel in majstr se je odločil za uveljavitev svoje pravice do tega nadomestila. Zakaj se konec koncev ne bi? Njegovi kolegi so mu, takrat ko so preglasovali njegov zakon, dali jasno vedeti, da s tem ni nič narobe. In zdaj so v javnost kar naenkrat privreli sicer že sami po sebi javni podatki, da je Virant služil in vlekel nadomestilo. Sigurno prvi politik, ki je to počel. Mislim… halo? Slovenija, kaj je s tabo? No, je pa Virant po drugi strani definitivno prvi politik, ki je znesek nadomestila v celoti vrnil v blagajno. Ampak nekaterim seveda niti to ni prav. Toliko o tem nesrečnem nadomestilu. Če se dotaknem še očitkov, da je Virant lutka Jankovića ali Janše. Zoki se z drugim mestom in mestom ministra ter koalicijskega partnerja itak ne bi sprijaznil(o tem sem pisal zgoraj), JJ pa… si Janeza Janšo kdo predstavlja “samo” kot ministra? Jaz si ga ne. Sicer je pa tudi sam program Državljanske liste Gregorja Viranta usmerjen predvsem v prihodnost, kar se meni osebno zdi ključnega pomena. Delitev na leve in desne je ta trenutek v Sloveniji že sama po sebi skrajno trapasta. V Sloveniji imamo levico, ki je leva samo zato, ker ni desna in desnico, ki je sicer bolj desna kot je levica leva, a še vedno premalo, da bi bila po nekih univerzalnih merilih dejansko res desna. Kakršnokoli medstrankarsko obračunavanje pa lahko državi itak samo škoduje. Srčno upam, da so to stališča, ki jih stranka dejansko zastopa in niso samo pihanje na dušo potencialnim volivcem. Če se izkaže nasprotno, se bom po četrtem decembru počutil skrajno neumno.

Tako. Upam, da nisem preveč zatežil. Takšno je trenutno moje mnenje, ponavljam, mnenje… nikakor ne bi rad vplival na odločitev kogar koli. Tudi sam se bom dokončno odločil šele četrtega. Če pride do kakšnih drastičnih sprememb, bom verjetno rekel še kakšno na to temo, če pa ne pa upam, da sem na tem blogu s politiko vsaj za nekaj časa opravil. Govoril sem, howk. Oziroma ne, nisem. Za konec še en lep, razbremenjujoč citat mojstra Oogwaya iz Kung Fu Pande, ki bi bil lahko dobro vodilo za medstrankarsko sodelovanje tistih, ki se bodo po volitvah s tem pač morali ukvarjati: “There is a saying: yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift. That is why it is called the present.”

LP Pepi

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: