Welcome to Sarajevo

Star bom reci in piši 22, tako da bi se obleganja Sarajeva lahko spominjal bolje, kot se po pravici ga. Kot mlečnozobca me te stvari očitno niso preveč zanimale in mi kot take tudi niso ostale v spominu. Kar naenkrat smo se prebudili v 21. stoletje in decembra lani, če ne celo januarja letos, sem nabasal na tale film, ki ga je več kot odlično zastavil režiser Michael Winterbottom, katerega opus med drugim sestavlja tudi kar nekaj dokumentarcev. S tem v obziru niti ne bi smeli biti presenečeni nad dejstvom, da Welcome to Sarajevo, poleg igranih prizorov, sestavljajo tudi resnični prizori, pogosto trupla, nasploh pa beda, v kateri se je takrat nahajalo mesto, ki gledalca šokirajo in filmu dodajo težo ter kredibilnost. Vse to se odlično sklada tudi s samo idejo, torej s tem, da je zgodba slikana skozi oči angleškega reporterja, ki je, tako kot večina vojnih reporterjev takrat, nastanjen v znamenitem hotelu Holiday Inn, za katerega so srbski ostrostrelci privolili, da nanj ne bodo streljali.

Angleškega reporterja(ki ima ime, se razume — Michael Henderson) igra Stephen Dillane, ki mu na tem blogu ter tudi sicer pogosto pojem hvalo in ki ima to vrlino, da se ne glede na vlogo, z njo stoodstotno poistoveti. Z drugimi besedami; na platnu(ali pa na ekranu) je lik in ne igralec, kar je več, kot bi lahko rekel za … marsikatero “zvezdo”, če hočete. No, nič slabši ni tudi Woody Harrelson, ki igra Hendersonovega nekoliko nastopaškega ameriškega kolega Jimmyja Flynna, ne zaostaja pa niti takrat in še vedno fejst Marisa Tomei, ki je v Sarajevu na neke vrste reševalni misiji, če se ne motim prostovoljni, skratka … tam je, da pomaga žrtvam. Omeniti velja še Emiro Nušević, ki … ne vem kje je, oziroma kaj dela, vem pa, da se je v vlogi bošnjaške deklice Emire odrezala odlično. Nenazadnje pa sta tu še bodoči škrat James Nesbitt(Bofur, ne Bifur) in Goran Višnjić, ki prav tako dostojno odigrata svoji vlogi, prvi kot kamerman, drugi pa kot šofer, prevajalec … deklica za vse, ki sliši na ime Risto. In mogoče še najvažneje; ekipa kot celota deluje. Kar nikakor ni samoumevno, še posebej pri večjezičnih filmih ne. “Še posebej” je tu mogoče vseeno nekoliko odveč. S tem je pač jeba. Če ni kemije, ni nič.

Mogoče par besed o zgodbi, ki se začne … na začetku. No, ena uvodnih sekvenc je streljanje na poroki, kar da gledalcu kratek a jedrnat oris trenutnega stanja v Bosni. Bloki so polni ostrostrelcev in vse, res vse, je na lastno odgovornost. Srbski skrajneži te ne bodo ustrelili zato, ker bi jim bilo to strateškega ali kakršnegakoli pomena … ideja je ena sama in ideja je; širiti strah. Henderson to posname, a zgodbi se, šokantnosti navkljub, doma, v Veliki Britaniji, ne uspe preriniti v ospredje, kar gre verjetno pripisati tudi dejstvu, da je Sarajevo takrat(1992) “samo” štirinajsto najhujše mesto na svetu, iz česar se ponorčuje tudi Ristov kolega, ko reče, da bo, ko bo Sarajevo enkrat na prvem mestu, priredil čelistični koncert. Hendersonu gre mačehovstvo svoje domovine nekoliko v nos, zato se v nadaljevanju osredotoči na sirotišnico, kjer otroci živijo v nemogočih razmerah in kjer deklici Emiri nekoliko lahkomiselno obljubi, da jo bo odpeljal drugam, kar na koncu, če zgodbo strivializiram do skrajnosti, pripelje do posvojitve, film pa se zelo pomenljivo sklene prav z obljubljenim čelističnim koncertom, kar nakazuje na to, da so se po Emirinem odhodu v Veliko Britanijo razmere še močno poslabšale.

In film v končni fazi odlikuje prav ta realističnost, h kateremu poleg fenomenalne igralske zasedbe in dejstva, da so uporabljeni resnični posnetki, precej doprinese tudi dejstvo, da so film snemali v Sarajevu, samo malo po koncu vojne, ko je bilo mesto še povsem v ruševinah. Kul film. Jaz sem navdušen. Priporočam. 😀

LP Pepi

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: