Igra prestolov – Vrt kosti

Obžalujem, da moje objave zadnje čase prihajajo samo enkrat tedensko in obžalujem, da v njih obravnavam samo serijo Game of Thrones, ampak kakšnih hujšejših podvigov mi čas trenutno ne dopušča. Upam, da bodo prvomajske nekoliko razredčile ta drek, ki je faks in da bom blogersko spet nekoliko aktivnejši, čeprav, kolikor se poznam, ne dvomim, da takrat ne bom imel novega izgovora. 🙂 In še ena random zadeva, ki ima prostor tule, na začetku. Zadnjič sem se peljal z Game of Thrones trolo. Preden me vprašate; občutek je isti, kot bi se peljal z navadno.

Tokrat bom za spremembo preskočil tiste povzetke in nastavke iz prejšnjih epizod. Zakaj? Zato, ker sem opazil, da to isto počne že HBO in sicer neposredno pred epizodo. Lansko leto so to storili enkrat. Samkrat. Zato sem jih tudi obdržal. Letos pa, kot kaže, vzlic kompleksnosti zgodbe to postaja standard, kar pomeni, da lahko jaz končno odvržem nekaj balasta. Predolgih zapisov se ustrašimo in jih ne maramo. Za vsak slučaj pa “zgodbo doslej” še enkrat lepim tule. Če jo je kdo preskočil. Vem, ja, vsakič zganjam cirkus okrog teh recapov

Recimo najprej eno o uvodni špici, ki tokrat obišče kar dve novi lokaciji. Grad Harrendvor, ki ga je dal iz čistega napuha, z vizijo o največjem gradu ever, sezidati Harren Črni. Harren je v obzir pozabil vzeti Aegona, ki je v Zahodnje priletel s svojimi zmaji, proti katerim so visoki zidovi le malo zalegli. Harren Črni in njegovi sinovi so tako zgoreli za obzidjem, pošastna zgradba pa od takrat velja za zakleto. Harrendvor je tudi edina lokacija v špici, ki ni živa. Edina lokacija, katere stolpi se ne vzpenjajo s pomočjo mehanskih kolesc. Kontekst štima, saj gre za mrtev kraj. No, Qarth pa po drugi strani prosperira sto na uro in je nekoliko bolj v skladu s kraji, ki smo jih vajeni, zategadelj o njem zaenkrat ne bom izgubljal besed.

Vrt kosti štarta z random debato dveh lannisterskih rekrutov, ki sta očitno potegnila slamici za stražo. Meni se zdi prizor dobro odigran in všečen, saj nas vključi v pogovor dveh navadnih ljudi, ki sta tam zato, ker jima je to kruh in ne zaradi njunih kapric ali želje po moči. Vem pa, da so ga mnogi skritizirali, češ, da je odveč in ne vem kaj še. Jaz pravim, da gre za dober uvod, ki Starke, z Robbovim krvovolkom na čelu, (skozi oči preprostega človeka) dejansko vzpostavi kot neke na pol mistične bojevnike, ki bi se prav lahko gostili z mesom svojih žrtev, kot se kasneje šušlja po Kraljevem pristanku. Da ne bo kakšne zmede; kraj dogajanja je Volovski pregaz, natančneje lannisterski tabor, ampak ne Tywinov ali Jamiejev, pač pa Staffordov. Stafford Lannister je na pot krenil z vojsko novincev, ki naj bi jo priključil Tywinovi. “Novincev” je ključna beseda, saj se spopad, ki sledi, za njih konča precej klavrno. Po bitki, ki se zopet odvije za zaveso, spoznamo dva nova akterja; gospoda Roosa Boltona ter misteriozno … zmeraj pozabim, v knjigi je namreč ni (vsaj v tej obliki ne) … Taliso? Slednjo igra Oona Chaplin, vnukinja nekoliko (opa, zaenkrat) bolj legendarnega Charlieja Chaplina, in igra jo dostojno. Bockanje z Robbom in njeno konstantno nasprotovanje sta se mi v bistvu kar dopadla, me pa zanima, kaj še bo iz nje. McElhatton v vlogi Boltona, ki je prav tako izrazil nestrinjanje s svojim kraljem, štima, posebno, ko zine svojo mantro: “A naked man has few secrets. A flayed man none.” Boltoni imajo (ali bolje — so imeli) navado auslezvanja svojih jetnikov, vse dokler jim Starki tega niso prepovedali. Od tam nenazadnje tudi njihov grb. Tile Boltoni so težki madrfakrji. Da tega, da se njihov sedež imenuje Grozotrdba (ali Dreadfort, po angleško), niti ne omenjam … ampak Martin, kot vemo, ni na prvo žogo, grbi in imena utrdb pa prej odražajo neko na pol mitološko zgodovino hiš, kot pa kar koli drugega. 😀

Novica o Robbovi zmagi je medtem že prispela do Kraljevega pristanka … medtem … med čem, vprašate? Saj ravno to! Googlova dika, gmail, potrebuje več časa za prenos informacij, kot tile westeroški krokarji, jebela. Če je še sekundo nazaj eden izmed Starkov slavil zmago, ima drugi (oziroma druga) prav zaradi te zmage zdaj v glavo naperjen Joffov samostrel. Kontrast, pa to. Kot, da samo Joff ne bi bil dovolj, po dvorani paradira še njegov žlahtnik Lancel, ki se ga, ali pa se ga ne, spominjamo iz prve sezone, ko je kralju Robertu tako zvesto natakal vino. No, po Robertovi smrti je bil ta pajac povišan v viteza, poleg tega pa si je pridobil še vstopnico za v Cersei … in postal proxy za Jamieja Kraljemorca. Vso komocijo s serom Merynom ter vsemi prisotnimi na Sansino srečo prekine Tyrion. Vsa izmenjava, ki sledi, je vzeta naravnosti iz knjige(ravno včeraj sem bral ta del^^) in ne vem, če ni to prvič, da me je zvestoba knjigi motila. Ne morem povsem opredeliti, kaj točno me je zmotilo, ampak prizor v tej obliki ni prišel do mene(verjamem, da v tem nisem edini), kar je škoda. Razlika v medijih. Kakor koli; Tyrion z Bronnovo pomočjo na koncu naumi, da Joffrey potrebuje bejbo in mu pošlje kar dve. Dober stric zmeraj ve, kaj nečak najbolj potrebuje. Tako sem jaz v šestem razredu od svojega za Miklavža dobil eno tamalo flaško Underberga in tri petarde mege. Dovolj o meni, sledi sadističen prizor z Joffom in dvema prostitutkama. O-D-V-E-Č. Popolnoma nobene dodane vrednosti. Vsi vemo, da je Joff gnoj. Vsi vemo, da je Ros povsod. In vsi vemo, da se Joff ter Tyrion ne marata. Štiri minute tako rekoč ničesar novega … kar me ne bi motilo, ako bi bilo časa dovolj. Pa ga ni in v nadaljevanju so zaradi tega nekatere stvari preveč na horuk. Vsaka minuta šteje. Še Tyrionov obračun z Lancelom — verjetno najboljše, kar je imel danes ponuditi Kraljevi pristanek. Spet naravnost iz knjige, ampak tokrat tako, da deluje. Prehod od vzvišenega Lancela do klečečega in rotečega Lancela je lepo odigran, vseeno pa bom izrekel še en pavšalen šimf. Imam občutek, da nam Tyriona nekoliko preveč forsirajo. Do te mere, da so ostale zgodbe potisnjene vstran. Škrat je car in vse … in vem, da je za svoj performans (zasluženo) kasiral nagrade vseh vrst, ampak … takole bom rekel; Martin mi je Tyriona uspel priskutiti šele s peto knjigo. Seriji to utegne uspeti prej. Ali pa sem zjutraj vstal z levo nogo. Ne vem.

Mezinček v taboru mlajšega izmed Baratheonov je očitno plod Tyrionove ideje za izpust njegovega brata. Kako je vedel, da se Cat nahaja ravno tam, o tem ne bi. Pripišimo to dobri obveščevalni. Vname se krajša debata med Renlyjem ter Baelishom … mogoče niti ne bi smel reči “vname” … zgodi se. Kul interakcija, ki knjigo na nek način dopolnjuje. Kot zmeraj pravim; tovrstne spremembe so fajn in na mestu. Zatem se Mezinček sproba še v debati z Tyrellovo Margaery, zopet brez večjih uspehov. Nihče ga ne mara. Pika. Stop. Moram pa reči, da me je ponovno navdušila Margaery. Bejba obvlada. Ona je, kot bi prebrala vse Martinove knjige in se kasneje znašla v seriji. Samo svojega šotora včasih ne najde. Še en zadetek v polno, kar se scenarija tiče … kar je po ne preveč posrečenem Kraljevem pristanku edinole prav. Mezinček svojo srečo sproba še pri Cat. Pri ženi moža, ki ga je za male pare prodal kraljici. Še celo zapecal bi jo, če bi se mu pustila, lol. Shameless.  V resnici sem se tega prizora bal, saj je izdaja mogoče vendarle pretežka za takole iz oči v oči komunikacijo, pa mi je Michelle Fairley v vlogi Catelyn s svojim odporom dokazala kontro. Odlična igra z njene strani. Taki prizori ji očitno ležijo. In, hudiča, ravno pri Cat je Mezinčku uspelo. Vsaj do té mere, da ji je v glavo vsadil idejo. Insepšn stajl.

No in potem … potem pa nekaj fali. Kar naenkrat smo namreč priča soočenju Renlyja s Stannisom. Par minut nastavka manjka. V knjigi se Renly ravno važička pred Cat, da glede Stannisa pa res ni treba skrbeti, ko se mu ta kar naenkrat nariše pred vrati s svojo mini vojsko. Moment, ki tudi vedno samozavestnega Renlyja za trenutek vrže iz tira. Pričakoval sem, da bodo ta del vključili — mislil sem celo, da se bo s tem sklenila tretja epizoda — ampak žal smo namesto tega dobili Joffovo izživljanje. Ni pa zato dialog, ki sledi, nič slabši. “Born amidst salt and smoke … is he a ham?” Enanula za Renlyja. Pa, da ne bom hvalil samo žive narave. Pokrajina, folk, pokrajina. Pokrajina v tej sceni je čudovita. Severna Irska, če se ne motim. Naj preklopim na moj verjetno kar najljubši del celotne epizode; pogovor med Stannisom in Davosom. Hudo dovršen prizor, kjer briljirata oba, Dillane in Cunningham. Spet je vse v detajlih. Stannisov popravek Davosove slovnice, naprimer. Pa Stannisov opomin, da ima “rdeča ženska” ime … vse lepo in prav, a kaj, ko ji že v isti sapi tudi sam pravi “rdeča ženska”. Skozi tovrstne detajle spoznavamo karakter Stannisa Baratheona, kar se mi zdi dbest. Kralj ex-tihotapcu Davosu koncu koncev naroči, naj nekam na kopno prešverca Melisandro, za katero se izkaže, da je na lepem noseča. Drek se čedalje bolj približuje propelerju … IN GA ZADANE, ko Mel rodi … senco? Po mojem mnenju eden bizarnejših momentov Igre Prestolov. Davos se strinja.

K Dany se vrne še drugi izmed njenih treh odposlanih krvnih jezdecev. Cel, z novim konjem in z vestjo o mestu Qarth, nad katerim ser Jorah ni pretirano navdušen.  Od tu namreč naslov epizode. Vrt kosti. Tega prej nisem vedel. Kovarro, krvni jezdec, Daenerys zatrdi, da so tam dobrodošli, a izkaže se vse prej kot to. Trinajsterica qarthških vladarjev ni preveč navdušena nad khalasarjem, posebej zato, ker se ji ga zaradi njegove okrnjenosti ni potrebno bati. Za najbolj pasjega se izkaže nek trgovec z začimbami, ampak naša Dany se razpizdi, kot se zna le ona. Pade v svoj groove in začne spolno občevati z ženskim roditeljem vse povprek. Ko se vmeša Xaro Xhoan Daxos, se stvari nekoliko pomirijo in vrata Qartha se odprejo. Nebroj sprememb, glede na knjigo, a jaz se (zaenkrat še) ne pritožujem.

In še Arya, ki jo je ser Amory Lorch privedel v Harrendvor, ki začasno služi kot utrdba gospoda Tywina in njegove armade. Veličasten pogled na od zmajevega ognja napol stopljene stolpe. Mučenje, kričanje in Aryina molitev, ki se jo je prejšnji teden naučila od Yorena. Delam kljukice. Vse to štima. V naslednjem prizoru vidimo Goro, kako ročno izbira tiste, ki so na vrsti za mučenje. Je kdo porajtal, da je to sezono nov igralec? Še zmeraj ne vem točno, zakaj se Conan Stevens letos ni vrnil — mislim, da je našel nekaj boljšega(ne vem, če ne Hobita) — ampak tudi Ian Whyte se je povsem dostojno odrezal. Vseeno pa  … sovražim recaste. Mučenje, v glavnem, poteka tako; Gora izbere, Žgečkač sprašuje, Podlasica pa vrši. In kako jih mučijo, jebemtiš. S podganami. Točke za izvirnost. Ena povsem random opazka. Mimo tega enostavno ne morem. Podlasica, možakar z baklo … mar ni isti kot Polde Bibič? Izgubljeni sin, morda.

In ravno, ko na vrsto pride Gendry … ravno takrat v utrdbo prijezdi gospod Tywin Lannister. Osebno. In Tywin naredi red. Reši Gendryja. Reši Aryo. Reši vse, ki jim je še bilo pomoči, kar je zanimivo, saj večina, vključno z mano, Tywina jemlje kot negativca … ampak tu, obkrožen s to bando, možakar izpade kot povsem v redu stric. Naj zaključim torej z naukom; če sem boljši od najslabšega, še ne pomeni, da sem dober. Če deluje tudi obratno, še nisem sprobal. 😀

Bodi tole dovolj za danes. Tole ni moja top epizoda te sezone, a vseeno zanimiva. Še trailer za drug teden. Ura je milijon, Pepi gre spat.

LP!

7 comments
 1. Medea said:

  Malo … razdrobljen del. Še vedno dober, seveda. No, tisto rojevanje na koncu je bil definitivno “O, fak!” moment 😀 Možakar je pa res podoben Bibiču, hehe, izgubljen sin. Možno 😉

 2. Pepi said:

  Ane! Me bo še skrbelo, jebemtiš … tale razdrobljenost res ni dobra, pa tudi knjige gredo od tu naprej v bolj kot ne tej smeri. Scenaristi bodo imeli še sive lase, že vidim.

 3. Lisa said:

  I miss Jon. 😉
  In vedno znova ugotavljam, da bi Joffreya zaštihala vsakič ko ga vidim. Resno. V knjigah je zoprn, ampak ko ga tke vidm, bi mu pa res neki naredla.
  In ko sm gledala tisto rojevanje je blo tko WTF?
  Quarth zgleda pa obetavno.

 4. Čaki, ti si bral že peto bukvo? Joj, prejoj!?

  No, del je bil dober, pa tudi slabši od prejšnjega. Harrendvor bo super, vsaj tole danes je bilo zelo fajn gledati. Kako Tywin premeri Aryo, uf! Pa tudi besedni dvoboj med Renlyjem in Stannisom je bil kar dober, tale Stannis, igralec mislim, je res prepričljiv. Evo, rojstvo sence pa isto kot sem si predstavljal v knjigi, super.

 5. Pepi said:

  Lisa, ja, Joffa so potencirali sto na uro. Sej … v knjigi je pezde, ampak v seriji je pa … štala. K temu nekaj pridoda tudi dejstvo, da je slika zgovornejši medij … tisočkrat, ne? Video pa še tisočkrat bolj. Verjetno je to razlog, saj mi izživljanje nad Sanso na papirju ni delovalo tako brutalno kot v seriji. Dodan prizor s prostitutkama nič ne pripomore k boljšemu vtisu, vseeno pa bi večji delež zaslug pripisal Jacku Gleesonu, glumcu, ki v vlogi Joffa res raztura. In … ALO! Ne QUarth … ampak Qarth! Isto napako je naredila Dany in takoj izgubila 500 pik reputationa s Qarthom — “najveličastnejšim mestom ever”. 😀

  Pauc, normalno. Že lani, poleti. Nisem mogel zdržati do prevoda. 😀 Kar kul, vse skupaj postaja jako temačno … je pa trojka še vedno top. Se pa kar strinjam, ja … Harrendvor je zakon in Stephen Dillane obvlada. Če boš imel višek časa, si nujno poglej HBOjevo miniserijo(okrog 6 delov) John Adams, kjer Dillane owna v vlogi Thomasa Jeffersona, družbo pa mu delata še Paul Giamatti(v naslovni vlogi) in Tom Wilkinson(kot Ben Franklin). Vredno ogleda že samo zaradi te veličastne trojke.
  Porod sence je pa zakon cliffhanger. Me zanima, če bosta tudi v seriji dva (poroda). Nekako dvomim.

 6. Lisa said:

  Pepi, se opravičujem ;)In Jack Gleeson resnično raztura. 🙂

 7. Pepi said:

  Hehe … res ne vem, kaj je bilo z vsemi popravki to epizodo. Najprej un trgovec z začimbami, potlej pa še Stannis(ne “less fingernails, ampak “FEWER”). 😀

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: