Igra prestolov – Stari bogovi in novi

Drugič. Res ne vem, kako sem ga lahko prejšnji teden tako usral, no, to se mi še ni zgodilo pa čeprav podnaslovov samih  ipak ne gre jemati za preveč važne. So bolj kot spletna domena, ki služi izključno prijaznejši komunikaciji med človekom in računalnikom. Buče, podnaslovi kot taki niso nič krivi. Zajebal sem in za to se posipam s pepelom. Najprej par besed o današnji epizodi kot celoti. Oziroma še prej en kratek povzetek mene kot gledalca. Ko pride do adaptacij, posebej adaptacij svetinj, kot je Pesem Ledu in Ognja, sem gledé sprememb (gledé na izvirnik) precej konzervativen in jih po defoltu ne maram preveč. Kljub temu skušam biti (večino časa) karseda razumevajoč, saj vem, da so (nekatere bolj, druge manj) nujne. Takšne ali drugačne spremembe so bile doslej omniprezentne v vseh epizodah, kar sem pogosto tudi omenjal, TODA v nobeni bolj kot v tej. In vseh deviacij v nadaljevanju niti ne bom omenjal. Se bom do njih konkretno za to epizodo opredelil kar tule, v štartu. Ravno vse te spremembe to epizodo delajo tako gledljivo in jo dvigujejo celo nekoliko nad prejšnjo. Ne vem, če ni to prvič, da mi prebrane knjige niso “koristile” kaj dosti in da sem bil ves čas na trnih, kaj bo in ali sploh kaj bo. No, v resnici vem, da je to drugič. Prvič je bilo, ko je Craster Jona udaril po glavi. Je pa to vsekakor prvič, da sem šel skozi celo epizodo (skoraj) popolnoma brez knjige v glavi in užival sto na uro. Verjetno je nekoliko pripomoglo tudi to, da sem z (re)branjem ostal nekje zadaj.

Krona Starih bogov in novih je prav uvodna sekvenca. Prvih 6-7-8 minut je močna pizdarija, folk, res močna. Rekel bom celo, da me je dosegla bolj kot smrt Neda Starka s konca prve sezone, kar je — upam, da se vsi strinjamo — hudičevo velik dosežek. Celotna ekipa se je odrezala sto na uro in poskrbela za čisti presežek. Zatorej; kudos David “Dosjeji X” Nutter, režiser. Kudos Vanessa Taylor, scenaristka. Kudos Alfie Allen, Ron Donachie, Isaac Hempstead-Wright, Natalia Tena, Donald Sumpter ter drugi glumci s statisti in Hodorjem vred. Za kaj gre. Spomnimo se, kakšen načrt je Theon Greyjoy skoval prejšnji teden: “Napademo Torrhenov štirikot. Starki bodo tja poslali večino svojih mož, kar jih pač ni šlo z Robbom v boj, mi pa bomo tačas zavzeli Zimišče.” No, ta plan je zdaj v teku. Greyjoyi so napadli Starke, pobili zveste jim stražarje in jih zbobnali na dvorišče, vendar ne dovolj hitro, da moister Luwin Robbu ne bi uspel poslati krokarja s klicem na pomoč. Prizorčič, kjer Theon vpade v Branovo spalnico je čudovit, saj pomojem mnenju odlično zajame … neprijetnost, če hočete, celotne situacije. Samo pomislite. Nekdo, ki ga poznaš vse življenje, se ti kar naenkrat nariše pred obrazom in ti pove, da ti je zavzel grad. Če Branov odziv, ki je, mimogrede, briljanten, razdelim na pet delov, bi si ti sledili nekako takole; živjo->lol?->kaj?->zakaj?->ne boš! In dejansko bi tako reagiral malodane vsak, saj gre za res, ponavljam, nerodno situacijo. Tudi za Theona (če bi imel vsaj kanček vesti). Prizor na dvorišču je še boljši. Tam Bran, zavoljo življenj svojih mož, preda Zimišče Theonu. Osha bi barantala, Luwin tudi nekaj podobnega, najbolj pa se odreže ser Rodrik, ki so ga železjaki zajeli na poti med Zimiščem in Torrhenovim štirikotom ter privedli pred Theona. Theonu pljune v obraz, za kar je, na Dagmerjevo prigovarjanje, moistrovemu posredovanju navkljub, kaznovan s smrtjo (z obglavljenjem).  Kar nekoliko ironično, pravzaprav, kako so Starki Theonu v mnogih stvareh še vedno za zgled (kdor izreče sodbo, izvrši kazen + poskus ustrahovanja neuklonljivega služabnika prejšnji teden). In to, da je moral z mečem zamahniti večkrat, vsaj v očeh nekoga, ki Theona zares ne mara (v mojih očeh, naprimer), železjaškega princa simbolično vzpostavi kot … kot nekoga, ki potrjuje sledečo neenačbo; Greyjoy < Stark. Kakor koli že; ser Rodrik Cassel, zimiški orožmojster in kastelan, naj ti stari bogovi naklonijo lahko zemljo. V tvojo čast in slavo (pa še for the ladiez) sem si pustil zalisce.

Danes iz neznanega razloga pri roki nimam relevantne epizode, da bi si tekom pisanja osveževal spomin in tako lažje delal scena-za-sceno recap in vzlic tega kani tale zapis delovati neko bolj fristajlersko kot sicer, ampak … no, nič ampak. Samo povem. Vseeno se bom še za nekaj trenutkov zadržal v Zimišču. Osha, ki se je že prej skušala nekako pogoditi s Theonom, zdaj vstopi v njegovo (novo) spalnico in vrže karte na mizo (žiiiiiivjo, Osha). Malo morda zato, da se mu oddolži za prejšnjo sezono, malo zato, dan se nam producenti oddolžijo za prejšnjo, če se ne motim, od začetka do konca oblečeno epizodo, večji del pa najbrž zaradi preživetvenega nagona. Ko Greyjoy zaspi, se Osha odšunja ven, kjer zapeca še stražarja. In mu prereže vrat. Končno. Za moment sem že podvomil vanjo. Žvižg in skozi vrata prikorakajo Rickon, Bran (uf, grd štos z moje strani, priznam) in Hodor. In Kuštravček (Rickonov krvovolk, če je kdo pozabil) in Poletje. Še stoprvič; krvovolkovi so res čudoviti. Problem, ki ga imam s to sekvenco, je mogoče edinole ta, da je morala Osha, katere cilj je bil ves čas očitno samo svoboda otrok, najprej podreti Theona. Zakaj? Mar ni s tem samo dodatno ogrozila celotne operacije? Ali pa sem jaz izpustil kak nastavek, kar seveda ne bi bilo nič posebno presenetljivega.

Dajmo danes najprej čez vse, kar se vsaj posredno tiče Starkov, zmaje ter wannabe Starke pa prišparajmo za konec. Tabor kralja, ki je izgubil Sever. Robb ponovno zapne za misteriozno Taliso (tisto iz Volantisa), ki tokrat deluje nekoliko bolj pri volji kot zadnjič in z njim odloči deliti še dve dejstvi; da je plemkinja in da se piše Maegyr. Imam razlog, da v te podatke dvomim, pa vendar … Maegyr je povsem valid volantinski priimek. Celo neka velika živina obstaja v Volantisu, nekakšen vladar, če se ne motim, ki se tako piše in morda sta si celo v žlahti, kar bi Taliso zares naredilo za neke vrste plemkinjo. Romanco k sreči prekine Catelyn, ki se je v spremstvu Brienne tačas že vrnila iz Renlyjevega tabora. Cat Robba opomni, da je že obljubljen eni izmed 132489491248z9 hčera tega gospoda in da dane besede ne gre jemati vnemar. Sicer mi pa tale westeroška relativnost časa in prostora ne gre iz glave. Časi trajanja nekaterih stvari (zlasti raznih potovanj) so totalno neproporcionalni, kar je škoda. Verjamem, da neizbežna, a še vedno škoda. V naslednjem prizoru Robb tako že prejme vesti s Severa. Dostavi mu jih Roose Bolton in dopade se mi, da krokarja ni poslal samo moister Luwin, pač pa tudi gospod Manderly iz Belega pristana in Boltonov pankrt iz Grozotrdbe. Všeč mi je, da so omenili še nekatere ostale utrdbe. Da gledalec ne dobi občutka, da je na Severu samo Zimišče. Ena taka kul dodana vrednost, skratka. Robb bi šel bratoma na pomoč kar sam, a Roose mu namesto tega ponudi svojega nezakonskega sina in nekaj sto mož, rekoč, da se borijo na drugi fronti in da enostavno ne morejo braniti še Zimišča. Kar je res, je res.

Arya se v Harrendvoru odlično znajde kot strežajke, še več, s svojo lucidnostjo se (vsaj čisto malo) prikupi celo Tywinu osebno. Istega ne morem reči za sera Amoryja Lorcha, ki izpade bedak, ko zameša priimek Marbrand z Mormontom (se mi zdi?) in pismo s tajnimi lannisterskimi podatki skoraj odpošlje Robbu. Pred tremi tedni sem na konec svojega zapisa prilepil eno kratko karakterizacijo Lorcha in zelo me veseli, da se tekom procesa adaptacije ni porazgubila. Pa prispe Mezinček, ki me čedalje bolj spominja na westeroški ekvivalent grškega boga Hermesa, in Tywin odslovi vse svoje vazale. Zakaj je Mezinček v Harrendvoru (nad “kako” sem že obupal). Do Tywina pristopi s ponudbo o združitvi sil s Tyrelli in ideja zveni čedalje boljše. Kar je mogoče bolj zanimivo; Baelish prepozna Aryo. Ne reagira, ampak vidi se, da jo pozna. Zakaj ne reagira, to vé edinole Mezinček. Imam občutek, da med drugim tudi zato, ker mu stiska Lannisterjev (da nimajo obeh punc, ki bi ju lahko zamenjali za Kraljemorca) kar prija. Kriza je tudi prilika, kot na začetku “pouči” gospoda Tywina. Naj povem še to, da mi Gillenova igra ta teden ni tako zelo zoprna kot prejšnji, kar je tudi vredno svojih fičnikov. Arya na Tywinovi mizi zagleda pismo, ki je, nisem prepričan, bodisi prestreženo Robbovo pismo, bodisi pismo, ki samo omenja Robba. Mislim, da slednje. Pismo vzame z mize, njej pa ga nato vzame ser Amory, ki ga odnese Tywinu. Punca se prestraši, poišče Jaqena in imenuje drugo žrtev. Jaqen reagira nemudoma in Lorch se zgrudi mrtev, ravno ko odpre Tywinova vrata. Vse skupaj izpade kar nekoliko komično in s tem sem povsem kontent. Vse je boljše s kančkom humorja. In verjetno se je kdo spraševal (jaz sem se), zakaj si za žrtev ne izbere kar Tywina in s tem zaključi to kalvarijo.  Odgovor imamo na dlani. Žgečkač je bil posledica trenutnega navdiha (+ nejevere, ali je Jaqen H’ghar sploh zmožen držati svojo obljubo), Lorch pa posledica nuje. Bomo videli, kako bo vnovčila tretje življenje. 😀

Mislim, da nam, kar se zadeva Starkov, ostane samo še Sansa. V Kraljevem pristanku, obkrožena z Lannisterji. Myrcella odhaja v Dornijo in to v velikem slogu. Z velikim septnikom (po stasu in nazivu) in vsem potrebnim za procesijo. Na čolničku, ki ga je, če se ne motim, za potrebe serije posodil dubrovniški navtični muzej. Lep prizorčič, kjer Cersei povsem po nepotrebnem verbalno ugrizne Tyriona in kjer Joff, čigar tron največje pizde na tv ever je zamajal Theon, bratcu Tommenu lepo razloži, da princi ne jokajo. Sledi vrnitev v grad, ki pa začne iti po zlu, ko Joff poleg zbadljivk od razjarjene množice v glavo faše tudi kilo dreka. Dobro narejen prizor, ki lepo zajame klavstrofobičnost situacije, ko si skupaj s parimi stražarji ujet v množici sovražnikov, poleg tega pa lepo ponazori tudi to, kako se raji lahko strga (če le ni slovenska). Edinole odvzetje roke velikemu septniku se mi zdi nekoliko pretirano in poceni. Morda me malce preveč spominja na kak Mortal Kombat fatality (pa me to načeloma ne bi smelo motiti), kaj vem. Tyrion tudi tokrat ukrade sceno, ko šmeksne Joffa. Tega se nikdar ne naveličam. Bi pa tokrat pohvalil tudi Sophie Turner kot Sanso in Roryja McCanna kot Psa, saj se mi zdi, da sta se odlično ujela v eni izmed SanSan situacij.

Jon Sneg skupaj s Qhorinom Polrokim, ki je prevzel vlogo pobovega mentorja, nadaljuje v skladu s svojo misijo, ki je pobiti izvidnike kralja onkraj Zidu. Kar me malo moti pri islandski pokrajini je manko kakršnih koli dreves. Kakšna smreka sem in tja ne bi škodila. Še celo uvodna špica ima, če se ne motim, tam narisana drevesa. Lahko bi jih dodali v postprodukciji, ampak s tem bi bila, si predstavljam, prevelika štala. Ni pa to nič kritičnega. Samo opazka z moje strani. Drevesa so pač nekaj, kar manjša vidno polje in jih je moč nadomestiti s temo, meglo ali s snežnim metežem, če je to potrebno (za kak element presenečenja, naprimer). Qhorinova ekipa nadigra prvo izmed izvidniških postojank, Jon pa zajame divježinjo Ygritte, katere pojavo, če smem soditi na podlagi ene videne epizode, Rose Leslie skine v nulo. Jon bi jo moral v resnici usmrtiti — tako mu namreč naroči Qhorin — a pob približno enako stari punci prizanese, kar mu ta poplača tako, da že v naslednji sapi uide. Medtem, ko Jon lovi svojo talko, ThorinovaQhorinova klapa nadaljuje svojo pot (beri; HITRO nadaljuje svojo pot), kar pomeni, da mora Sneg poiskati zatočišče zase in za Ygritte. Ko ležita na tleh in se grejeta (in Ygritte miga) delujeta kot yin in yang, saj veste; ona v belem, on v črnem, ona divježinja, on zaprisežen brat nočne straže … nasprotja, skratka. Simpatičen prizorčič. Ygritte je simpatična sto na uro, Jonu je pa nerodno.

Naj danes zapis zaključim z Dany. Dany bi ladje in občutek imam, da se Dany iz zmajske matere počasi spreminja nazaj v nekoliko razvajeno punčko, ki ob vsaki zavrnitvi cepeta z nogicami. Tako pristopi do kralja začimb in ga poprosi za ladje. Kralj začimb (nadležen možakar izpred dveh epizod), v prostem času pa tudi kralj trollanja, Dany zavrne na podoben način kot zadnjič, khaleesi pa ne preostane nič drugega, kot da še enkrat poskusi z eno izmed inačic svojega legendarnega “when my dragons are grown” govora.  Ravno zaradi tega govora se zdi vrnitev v Xarovo domovanje, kjer najde poklan večji del svojega khalasarja ter prazen prostor, kjer so bile nedolgo nazaj kletke z zmaji, še toliko bolj boleča. In Irri … jebela, Irri jo je skupila. Ne vem zakaj danes pobijajo vse moje najljubše sekundarne in terciarne like. Nič … ne ostane drugega, kot da spustim še en RIP in … u, pa mi ostane drugega. Vsa ta scena z ukradenimi zmaji je namreč sprememba in ne vem kaj bo, tako da lahko špekuliram. Zmaje na koncu nesejo v stolp, ki bi lahko bil Hiša neumirajočih, kar pomeni, da bi za ugrabitvijo znal stati Pyat Pree. Osumljenec bi lahko bil tudi kralj začimb, za katerega sem prepričan, da je že sit Danyjinih groženj z zmaji in bi ji lahko na ta način prisolil lekcijo. Tretji osumljenec pa je Xaro. Zakaj? Preprosto zato, ker ga je zavrnila. Bomo videli. Komaj čakam.

Naj bo tole dovolj za danes. Tile vtisi so bolj kot ne v znamenju Starkov in mislim, da je kar prav tako. Upam, da tokrat nisem preteral z raznimi povezavami v zapisu … no, pa saj jih je samo ene pet. Pa mislim, da so v kontekstu. In da ne pozabim; predogled drugega tedna. 😀

LP Pepi

10 comments
 1. Jazbinšk said:

  Ok, štekam, d ne moreš it skoz po knjigi… ampak a ni bil prizorčič z ygritte dost drugačen v knjigi…. oz, se je nardil še celga fuka stvari, preden se spet srečata? 🙂 tist m je blo bol všeč 😀

 2. Filip said:

  Dany mi gre iz epizode v epizodo bolj na k***c. “I am Daenerys Stormborn of House Targaryen, the mother of Dragons….!!” Yeah, we heard that before, bitch 🙂
  Ne, res, zgleda kot da bi se počasi spreminjala v svojega pokojnega brata..

 3. dobra epizoda, zelo dobra! tisto kar je drugače kot v bukvi je prav dobro narejeno, se mi zdi. Mezinček, Tywin in Arya so naredil super prizore, ni res? Napeto do konca. Je Mezinac prepoznal Aryo, menim da, a? Hoh, pa kako se je Ygritt smukala, ko sta ležala, super.

  Napad na Zimišče tak kot bi si ga želel, kar fino čustven, Theonu se je dobro videlo, da ne ve točno kaj in kako bi, pa tudi da ga vest malo peče. Tale glumač se je iz lanske sezone zelo popravil, moram rečt.

  kaj še? no robb stark tako-tako, premalo to pot, bi rekel. pa zato kraljevina toliko bolje, škrat je odličen in res aplavz, da so dobil tako igračino za tak lik, popolno. tudi prizor s sanso je zelo dober, pa ves tisti upor proti kraljevini pravzaprav. dober del, resno.

  ps: pepsl čisto tako en spam, nekje sem zasledil, da je ples, ki prihaja, zadnja knjiga, pa sedaj ne vem al zadnja spisana (logično) al zadnja iz serije nasploh. mar martin konča zgodbo s petko ali pelje naprej?

 4. Jazbinšk said:

  Glede na to, d se The Winds of Winter že piše, A Dream of Spring pa bi mogla bit še 7. knjiga, se verjetn ne bo ustavil pri Plesu. Je pa res, da utegne trajat kakšnih 5 let :/

 5. Pepi said:

  Jazbinškov, ja, saj pravim … spremembe na kubik. Najbolje, kar lahko storiš, je, da se za tisto uro odklopiš od knjige. Je bilo pa drugače v knjigi, vem. Predvsem manj na horuk. Ampak, če bodo zadeli odnos med Ygritte in Jonom, potem z moje strani ne bo nobenih pritožb. Se mi pa za Jonovo štorijo vse tja do tretje knjige že od nekdaj zmerno do pretežno jebe in mi posledično tudi v seriji ni baš zanimiva … če že morajo kje zajebat, potem naj zajebejo tu. 🙂

  Filip, kaj vem, naj Daenerys v obrambo povem tole; mlada je še. V knjigi 16, v seriji pa imo ne dosti več (kakih 20, mogoče?). Ampak, res, punca je potrebovala en zaresen reality check … in ga je kot kaže dobila. V obliki kraje zmajev. Vsekakor bolje to kot zlata krona, kakršno je kasiral Viserys. 😀

  Pauc, se strinjam, prizori v Harrendvoru so top. To, da je Arya strežajka Tywinu namesto Boltonu, je pomoje eden boljših umotvorov stvariteljev serije. In ja, kot sem že rekel, je Mezinc najbrž prepoznal Aryo. Težko bi trdil z gotovostjo, ampak Baelishevo obnašanje definitivno kaže v to smer. Igralec, ki igra Theona je pa letos zares zgrabil bika za roge. Že v prizoru s fotrom v četrti (se mi zdi) epizodi je raztural … ta teden v Zimišču pa še toliko bolj. Glede Plesa z Zmaji (ki je zunaj že slabo leto — prevod prihaja) pa ne, ni zadnja. Martin fura dalje. Ampak jaaako počasi. Če bi malo manj podpisoval in malo več pisal, potem bi šlo dosti hitreje.

  EDIT: A, vidim, da me je Jazbinšk prehitel. 😀

 6. Huhu, še toliko branja se napoveduje?! No, ampak očitno se bo kar čakalo :S

  sorry za še en spam, ampak pač nimaš ustrezne kategorije 😀 , torej kako vrednotiš zadnjo knjigo?

 7. Pepi said:

  Glede na ostale; Vihra Mečev > Igra Prestolov > Ples z Zmaji > Spopad Kraljev > Vranja Gostija.
  Ampak ne vem, če so te primerjave ravno fer … pomoje je treba celo štorijo (torej vseh sedem knjig) jemati kot celoto in vsi deli pač ne morejo biti rdeča poroka. Mogoče bi bil Spopad Kraljev lahko celo pred Plesom … pa sem bral Gradišnikov prevod, ki je nekoliko pod nivojem Gorenčevih in so se mi razne cvetke preveč vtisnile v spomin (Samwell Tardy, recimo -.-). Sicer pa vprašanje, ali bo uspel zaključiti do konca sedme knjige, saj v peti še niti malo ne diši po kakršnem koli epilogu. Imam občutek, da se je majstor malo zakvačkal. 🙂
  In kakšen spam, jebela … tisti komentar, ki ga prejmem na vsake kvatre bom pa že predelal, naj me hudič, če ne. Pa naj bo tema komentarja kakršna koli. 😀

 8. Nejc123 said:

  men gre tud dany zadne cajte ful na k/&%.. stemi njenimi i am a mother of dragons and when my dragon are born bla bla bla bla neki joka skoz sj vem da je bla rojena v takem razmišljanju sm jbg pac zgubila je vse in zj ne lepo pocasi staktizira plan da bo nazaj dubila 7kindoms ne pa da neki na hiter hoce pa na silo… drgac pa mi je Theon ful car ratu k prov lepo so zajel tist obcutek dvoma k ga dozivlja med tem k se bori proti Starkom k se prov vid se da je izgubljen pa da ga peče vest in nekak sm se ful postavu na njegovo stran haha 😀

 9. Pepi said:

  Po drugi strani so pa zmaji tako rekoč edino, kar jo opredeljuje od navadnega dekleta (to, da je Targaryenova v svobodnih mestih bolj malo pomeni), ampak, ja, to njeno mantro sem (vštevši trailerje) letos slišal že sigurno stokrat in sem je res že rahlo sit. 😀 Si pa verjetno eden redkih, ki mu je Theon prav zdaj ratal car.

 10. Filip said:

  Ja, ampak zmaji ji še ne koristijo, vsaj za enkrat. Komaj čakam, da ji. Me zanima, kako bo izpadlo pol v nadaljnih sezonah 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: