Igra prestolov – Valar morghulis

Pa smo dočakali. Finale, namreč. Že kar takoj, še preden se lotim samega recapa ter preden sodim drugi sezoni kot celoti, bom vrgel na mizo karte in povedal, da sem nad finalom rahlo razočaran. Morda zato, ker je bila Črna voda tak raztur in je bil korak nazaj enostavno prehud, morda zato, ker je bilo enostavno preveč snovi za samo en semester (story of my life) materiala za eno epizodo — kdo bi vedel? No, to o materialu zagotovo vsaj delno drži, saj so trajanje finala glede na ostale dele podaljšali za krepkih deset minut. Pa vendar premalo. Kake pol ure premalo in posledica tega je milžnjarda kratkih sekvenc in huda (prehuda) razpršenost zgodbe, ki gledalca, si predstavljam, samo bega. Pa preveč na horuk je vse skupaj, kot pogosto pravim. Da ne bom samo pljuval; precej je tudi dobrega materiala. Odličnega in všečnega in takega, ki mogoče ni dobesedna translacija knjige, a v okviru adaptacije vseeno štima.

Obleganja osvobojeni Kraljevi pristanek. Če uporabim kar besede iz povzetka, znanega že kak mesec ali dva; Tyrion se prebudi v spremenjeno situacijo. Zelo spremenjeno. Ne vem … je sploh kdo mislil, da se ne bo izvlekel? Da bo podlegel praskici, ki mu jo je zadal Mandon Moore? Saj ni Drogo, jebela! No, nadenj se sklanja (veliki) moister Pycelle, kar Škratu, si predstavljam, ne ustreza preveč. Prav Tyrion je namreč tisti, ki je moistra koštal brade, tokrat pa so vloge, če malo parafraziram, zamenjane. In Pycelle tokrat nastopi brez svoje maske senilnega starca, torej takšen, kakršnega se spominjamo iz konca prve sezone. Za kovanec, ki ga vrže Tyrionu, pa bi lahko rekli, da tu odigra dvojno vlogo. Prvič; Škrat je plačal podobne fičnike moistrovi konkubini … za njene “sitnosti”. In plačal ji je več, kot je Pycelle plačal Tyrionu za njegove. Ta met kovanca se lepo prelije v naslednjo sekvenco s Škratom, kjer ga obišče Varys in poudari, da mu kralj s svojo bando ne priznava nikakršnih zaslug. Poleg tega Pajek Tyriona tudi podrobneje seznani s celotno situacijo; vojna je dobljena, Tywin je novi roka, Tyrionovi dolški hribovci so se vrnili domov, zlatoplaščniki pa niso več pod Bronnovo komando. Za Škrata tako ostane le malo prostora. Za zvesta se izkažeta le oproda Podrick in Shae. Moment s Shae, ki sledi, je v nasprotju s pričakovanji precej močan. Sibel Kekilli ni najboljša izmed igralk — to izpostavim skoraj v vsakem zapisu — a kljub temu imata z Dinklageom eno tako zanimivo kemijo in prav ta kemija rešuje té prizore. No, kakor koli; Shae Tyrionu glavo osvobodi povojev in brazgotina se izkaže za precej hudo. Ne tako hudo kot v knjigi, kjer Škratu fali pol nosa … ampak vseeno dovolj. Človek enostavno ne more mimo misli, da je Pycelle Tyriona zanalašč še dodatno zašušmaril.

Še malo se bom pomudil v Kraljevem pristanku. Tywin je car. Model v kraljevo dvorano prijezdi kar na konju in kudos ekipi, da je obdržala konjsko figo. Saj ni ne vem kaj, vseeno pa se mi zdi, da predstavlja eno lepo simboliko; na eni strani Joff, ki je presrečen, da ga je deda spasil pred grmado … na drugi pa Tywin, ki se na vso situacijo dobesedno poserje. Sekvenca, kjer Joff deli nagrade, je dobra. Nekoliko sprana, glede na tisto iz knjige, pa vendar dobra. Tywin sprejme naziv roke, Mezinček (končno) pokasira Harrendvor, Tyrellova Margaery pa Joffa (jaka nagrada). Krajši prizor dvorjenja je izpeljan precej simpatično. Na eni strani “plemeniti” kralj Joffrey, na drugi pa “naivna” Margaery. Komaj čakam, da v mix skoči še Trnova kraljica (po vsej verjetnosti drugo leto). Sansin trenutek oddiha prekine gospod Baelish, ki ji pojasni, da ni razloga za veselje in da pred kraljem še zdaleč ni varna. Zato ji ponudi pobeg na Sever, toda Sansa stoično nadaljuje s svojo igro. Nekdo ji mora povedati, kdaj naj preneha z glumo … ker zdaj je zavrnila dve potencialni rešitvi v  dveh epizodah. Kakšen bi bil finale brez Ros? Retorično vprašanje — nikakršen. Čeprav tole zveni nekoliko sarkastično (in je tako pravzaprav tudi mišljeno), lahko rečem, da se mi ta njena interakcija z Varysom kar dopade. Ne vem sicer, kaj to prinaša na dolgi rok (ker Ros, kot vemo, v knjigi ni), ampak po mojem mnenju nič kaj slabega. Tretja knjiga je razdeljena na dve sezoni, tako da bo časa dovolj tudi zanjo. Pa tudi … ne glede na to, kaj o Esmé Bianco pravijo haterji; bejba je povsem OK igralka. Resda se pogosto znajde v sceni, ki je (glede na danih 50 minut) v napoto kakšni sceni iz knjige, ki bi jo res rad videl, ampak z igralskega stališča ji nimam kaj očitati.  Pa Conleth Hill, jebela … če pohvalim Esmé, kako ne bi njega? Njegov Varys je definitivno v peterici mojih najljubših igroprestolskih (če vnemar vzamem knjige in se osredotočim samo na adaptacijo) likov.

V Porečnih deželah se zdaj vzporedno odvijajo kar tri štorije. Naj začnem s tisto o Krasotici in Kraljemorcu. Brienne ter Jamie potujeta proti prestolnici (Jamie seveda konstantno provocira), ko kar naenkrat nabašeta na trojico obešenih oštirskih deklin, katerih zločin je bil “leganje z levi”. No, kot gre sklepati že iz samega razloga za veso, so bile punce ugonobljene od Starkovih móž … trojice Starkovih móž,  ki se prikažejo ravno v trenutku, ko Brienne sklene, da si trupla zaslužijo pokop. Kul sekvenca, ki, če se ne motim, ni iz knjige, a ki na nek način precej pridoda k realnosti prikaza situacije; kako, tako da tudi Starke obarva nekoliko bolj sivo. Saj razumete, da nimamo na eni strani samo hudobnih lannisterskih vojakov (z Goro in Lorchem na čelu), na drugi pa dobrih in plemenitih Starkovih. Ne. Vojna je in the name of the game je (žal tudi) morjenje nedolžnih. Nobena vojna ni pravična. No, po drugi strani pa k “pravici” nekoliko pripomore vsaj Brienne, ki trojico (Starkovih) pohrusta kot za malico. A šele potem, ko jo v to dobesedno prisilijo. Kompetentna igra s strani vseh petih, skratka — jaz sem povsem brez pripomb.

Nekoliko severneje (predvidevam?) ima Cat tačas razgovor na štiri oči s svojim sinetom, ki se, kot kaže, kani z gospico Taliso zdaj še poročiti, kar z drugimi besedami pomeni; se zdaj še odkrito poscati na svojo pogodbo z Walderjem Freyem. No, saj po svoje ima pob prav. Če bejbi ukradeš cvet, potlej jo je edino častno še oženiti, tu ni kaj. Ni pa baš pragmatično in Catelyn ima prav. In jebela, na nek način ima prav tudi Robb … bemtiš, oba imata prav. “My father is dead. And the only parent I have left, has no right to call anyone reckless.” Pa oba zelo narobe. Beseda koncu koncev res izzove besedo in par se poroči. In to v luči Sedmerih, kar je mogoče nekoliko čudno, saj Robb prihaja s Severa, kjer še vedno častijo stare bogove, Talisa pa iz Volantisa, kjer častijo … bog vé kaj. Če se ne motim, istega boga kot Melisandra. Ne vem … scenaristom v obrambo govorita edinole dejstvi, da so Sedmeri bogovi Robbove mame in da so trenuten kraj dogajanja Porečne dežele, kjer je dosti lažje najti spetnika kot srčevo drevo. Pa mogoče bi tu izpostavil še eno zadevico; Richard Madden in Oona Chaplin sta vsak zase povsem solidna igralca … ampak ko sta enkrat skupaj … takrat pa kar naenkrat poteče neka kemijska reakcija, ki ju spremeni v les. In bolj kot sta skupaj, bolj lesena sta. Razen, če gre tu za prikaz nerodnosti najstniške ljubezni. V tem primeru je moja kritika neupravičena. Sicer me pa (v nasprotju z večino) tale deviacija, torej to, da so Robbov ljubezenski subjekt prikazali nekoliko prej (in da je nekoliko drugačen — kar je sploh drugotnega pomena), ne moti. [SPOILER3KNJIGA]Poceni bi izpadlo, če bi nam Taliso predstavili preblizu rdeče poroke. Preveč na horuk.[/SPOILER3KNJIGA] Kar se tiče Porečnih dežel, mi zdaj ostane samo še Aryino popotovanje. Kraj dogajanja je še vedno harrendvorski okoliš, le da ne več tako neposreden. Skupaj z Gendryjem ter Vročo potičko Arya išče svojo družino, ko kar naenkrat; a wild Jaqen H’ghar appears! Jaqen Aryi ponudi opcijo, da gre z njim in se pridruži cehu braavoških móž brez obraza, a ga punca zavrne, saj ji ponovno snidenje s svojo familijo bolj diši. Tako ji izroči kovanec ter frazo “valar morghulis”, ki v visoki valirijščini pomeni “vsi ljudje umrejo” … ali pač nekaj v tem stilu. Menjava obraza sama sploh potrebuje komentar? Mislim, da ne, vseeno pa bom rekel, da so to sceno shendlali lepo in tako kot je treba.

Štannisa so njegovi možje v enem kosu privlekli nazaj na Zmajev kamen, ampak kralj poraza ni prenesel najbolje … in se kuja v svoji sobani. V družbi svečenice Melisandre. Definitivno ena boljših scen v vsej epizodi, kjer resnično briljirata oba, Stephen Dillane in Carice van Houten, ki razočaranega kralja ter rahlo prestrašeno svečenico, ki niti sama ne razume povsem, zakaj so jo njene prerokbe pustile na cedilu, odigrata kar se da prepričljivo. Nič ne pretiravam, če to sekvenco pod črto označim za Emmy material. Še posebej (kot ponavadi) raztura Dillane, ki glumi sto na uro, tudi ko samo stoji in ne počne ničesar. Tudi scenarij zelo štima, pa čeprav gre za umotvor ustvarjalcev serije. Povsem brez pripomb, skratka. Sem pa presenečen, da nam je bila prihranjena Davosova usoda … sploh zato, ker imam v glavi neke intervjuje, kjer je bilo potrjeno, da je že posneta. No ja, lahko sem kvečjemu vesel, da v to epizodo niso zbasali še tega, saj je že tako prenatrpana.

Zimišče je oblegano. Nad Theona ter njegovih dvajset razbojnikov se je z Grozotrdbe usul Boltonov pankrt in situacija ni za Železjake nič kaj rožnata. Moister Luwin pobu svetuje, naj odide na Zid in si nadene črnino, ki bi ga odrešila vseh posvetnih grehov, a že v naslednjem prizoru Theon stoji na škarpi kot na piedestalu in svojim možem vliva moralo z vojnim nagovorom, ki je celo bolj epski od Tyrionovega (iz prejšnje epizode) … od Stannisovega pa sploh. Stvar se na Theonovo žalost konča prej, kot bi mislil, za kar poskrbi Dagmer, ki pobiča lopne po glavi in lično zapakira v vrečko. Kot kaže je bila ponudba, ki jo je pred dvemi tedni omenjal Robb, torej tista, da se lahko vsak Železjak, z izjemo Theona, ob predaji vrne domov, mamljivejša od častne smrti. No, hujša škoda se mi zdi ta, da Dagmer just for shits and giggles s sulico špukne še moistra Luwina. Po Črni vodi se serija vrne na svoja stara pota z naslednjo sekvenco, kjer smo priča požganemu Zimišču in četverici protagonistov, ki pobegne iz zimiških grobnic. Kdo in zakaj je požgal sedež hiše Stark — tega ne vemo. Zavoljo suspenza nam tega ne pové niti moister Luwin, ki umira v božjem gozdiču, poleg srčevca. Še ena čudovita sekvenca, kjer izvrstno igro veterana Donalda Sumpterja lepo dopolnjujeta Starkova froca, Isaac Hempstead-Wright in Art Parkinson. Tudi Natalia Tena kot Osha seveda raztura. Pod črto res en lep in srce parajoč prizor, skratka, kjer zelo štima dialog in interakcija vseh akterjev in kjer je pomislek, da je Zid, kamor jih Luwin pošlje, od vseh bližnjih utrdb mogoče še najbolj od rok, drugotnega pomena.

Daenerys v Qarthu, natančneje pred vhodom v Hišo neumirajočih, kamor je coprnik Pyat Pree skril njene zmaje. Ne bom rekel, da je sekvenca s Hišo neumirajočih vse, kar bi si kot fan knjig želel, rekel pa bom, da je nekaj, kar v kontekstu serije deluje prav tako dobro, če ne še boljše. Zakaj tu Dany obišče coprnike — zato, ker Pree tja skrije zmaje. Zakaj Pree tja skrije zmaje — zato, ker je magija v prisotnosti zmajev močnejša. Zakaj Pree hoče še Dany — ker zmajčiči v njeni prisotnosti bolj prosperirajo. Skratka, vesel sem, da je ta ovinek zmanevriran na nek dokaj logičen (in ne poceni) način in da vsi koščki sestavljanke v tem delu najdejo svoje mesto. Če se dotaknem samih vizij v Hiši. Tisti, ki so prebrali knjigo, bodo tu bolj vedeli o čem govorim; za razliko od knjige, kjer ima Daenerys pri coprnikih opravka s prerokbami, ima v seriji bolj kot ne opravka sama s sabo. Soočiti se mora namreč s tem, do česa ji je več. Do železnega prestola, do Droga in sina Rhaega, ali do treh zmajev? Tu naj povem (ker je že četrtek in je bila o finalu izrečena že prenekatera beseda), da je cameo Jasona Momoe marsikdo označil za poceni fanservice. Jaz pa mislim, da v kombinaciji z železnim prestolom ter zmaji štima in da je kar pošten nadomestek za prerokbe, za katere obstaja velika verjetnost, da bi na televiziji izpadle bodisi preveč spoilersko, bodisi kr neki. Če se od vizij pomaknem za korak naprej, torej na prizor s Preejem, zmaji ter Dany. Razen tega, da je Emilia Clarke rawr in da so zmaji primer mojstrske rabe računalnika, nimam posebnih komentarjev.  Dracarys. -‘Nuff said.

Pyat down, Xaro to go. No ja, tisti, ki smo se spraševali, kje hudiča je Doreah, zdaj vemo. Grdo od nje … a če se zdaj uzrem nazaj … bi lahko njeno izdajo pričakoval, saj je prav ona kazala največje navdušenje nad najveličastnejšim mestom prej in potem. Zadovoljivo sklenjena zgodba za to sezono, kjer je preobrat, da se Xarov velesef izkaže za praznega, češnja na torti, ki nas vrne približno tja, kjer bi na koncu sezone (ozirajoč se na knjigo) tudi morali biti. V resnici korak, dva pred tisto točko.

Nad Severom (skrajnim Severom) pa sem, resnici na ljubo, zmerno do pretežno razočaran. Posebej nad Jonovim delom, ki je pravzaprav že ves čas malo pod nivojem. Spopad med Jonom in Qhorinom je tisto, kar me pesti. OK, v preteklih epizodah smo sicer dobili namig, da naj bi se Jon infiltriral med divježe … ampak, kaj vem, premalo. Premalo dialoga in koncu koncev premalo suspenza. Ko Jon ubije Qhorina, bi moral kot gledalec nekaj čutiti, saj ubije svojega mentorja in idola … pa ne. Pa tik pred ubojem bi bil na mestu kak “finish it”, ali kaj podobnega. Saj vem, da je to pač holivudska finta in vse … ampak sem pa tja jim tam v svetem gozdu tudi kaj uspe. Taka fora deluje, taka fora gradi suspenz in taka fora je gledalcu atraktivna. No, srž problema se v resnici bohoti že v preteklih epizodah, saj odnosa med Polrokim in Jonom enostavno ne izpostavijo dovolj. Škoda, v glavnem … ker tega dogodka sem se zelo veselil. No, je pa po drugi strani prizor, kjer Sam in klapa nič hudega sluteči nabirajo drek za kurjavo, dovolj posrečen. Kot prvo se mi dopade, da razložijo, od kje hudiča jim v tej ledeni pustinji ogenj. Sicer me to pripelje do vprašanja, kje v tej ledeni pustinji živali dobijo živež za proizvodnjo goriva … ampak ne bi dlakocepil. Sam ravno razlaga o Žiljki, ko rog zadoni prvič. Rog zadoni še drugič (divježi), kar Grennu ter Edu nažene strah v kosti do té mere, da se poženeta v dir. Ko rog zadoni tretjič nastopi pizdarija … nad Pest prvih mož se zgrne vojstvo belih hodcev in zombificiranih divježev ter obhodarjev Nočne straže. Zaključek v velikem slogu in kot kaže se nam obeta prav tak začetek tretje sezone.

Tako. Naj se na tej točki opravičim za pozno objavo. Izkaže se, da več kot imam prostega časa (pa še to gre v resnici za čas, ukraden šoli), manj sem produktiven in tako sem tudi s tem zapisom odlašal vse do danes. Druga stvar pa … sezone je konec, tako da je verjetno prav, če sklenem tele zapise za letos. Druga sezona me je kot celota prepričala malo manj kot prva. MALO, ponavljam. To verjetno odraža tudi dejstvo, da mi je tudi knjiga Igra prestolov malce nad Spopadom kraljev. No, po drugi strani pa je epizoda Črna voda verjetno najboljšejši del izmed celotne dvajseterice, poleg tega pa je lik Stannisa Baratheona, ki smo ga spoznali v tej sezoni, verjetno najboljši lik po Tyrionu. V glavnem; ogromno dobre robe, precej dobrih poenostavitev, žal pa tudi nekaj kiksov. Lansko leto je kolega Pauc spisal eno strnjeno recenzijo celotne sezone (vsekakor bolj strnjeno in bolj z repom ter glavo od mojih tedenskih prebliskov) in … kdo ve? Morda jo kani tudi letos. Zategadelj bom jaz na tej točki zapis zaključil in se morebitnim bralcem zahvalil. Čez slabo leto nadaljujemo s tretjo sezono. 😀

LP Pepi

Advertisements
7 comments
 1. Medea said:

  Jes! Zmaji (woohoo), neverjeten dialog Tyriona in Shae (mislim, meni se je srce paralo, človek bi ga kar objel, no), badass Brienne in rog … pa ne pretiravam, me je pošteno zdrmal. Resno, groza. Rogovi nasploh vzbujajo nek srh, tole na koncu je bilo res epsko. Pod črto, vse tisto kar se je tekom sezone vleklo, se je zelo fajn odvleklo. Morda res zadnja epizoda ni dosegala intenzivnosti predzadnje, ampak pod črto, jaz sem zelo uživala.

 2. Pepi said:

  Ja … Tyrion je res potegnil ta kratko. Še včeraj glavni car, danes pa zaprt v eno mal večjo omaro s Pycellom za skrbnika. Times, they are a changin, kot prepeva Bob Dylan. Tole na koncu je blo pa epsko indeed … pa kruto s strani ustvarjalcev serije. Kaj se pa to prav, takole končat, pa nas postavt za eno leto na hladno pred vrata? 😀 Fajn se je odvkelo, ja … sem pa tja so se tekom dogajanja res mal zakvačkal in sem se že zbal. Ampak all’s well that ends well. 😀

 3. Spela said:

  MOŽNI SPOILERJI ZA NAPREJ

  Ej sem čakala in čakala kdaj boš končno napisal mnenje 🙂 polnoč je odbila in dobila sem svoje.

  Torej: komaj čakam naslednjo sezono z Briene-Jaime scenami, ful dobro kemijo mata, ona je vse kar bi kdorkoli hotel od Briene in on je taki “all the girls want me, but I only want my sister” dick da adijo, ful se že veselim, ko se bo njuna zgodba začela razvijat. Btw sekvenca 3 babe visijo, Brienne pobije Starke je v knjigi.

  Tyrion bi lahko bil grši, mene je ohranjen nos razočaral, ampak ok. Se mi pa zdi, da so s tem čustvenim dialogom in njegovo potrtostjo lepo načeli to kar pride … kar sma se zadnjič pogovarjala, melanholija, konec upanja, začetek njegove downwards spiral.. ti posnetki zoom in na oko, prvo pri Tyrionu, potem pri Stannisu so bli fenomenalni. Jaz nisem Stannis fan, pa če mi je v knjigi še mogoče ok, mi v seriji sploh ni, ampak v tem delu je pa res samo s faco povedal zgodbo, zakon.

  OK če še ni razvidno mi je bil finale a-fucking-mazing! Wtf blackwater je bil krnekaj, tole pa bum-bum-bum, vsaka scena boljša od prejšnje. Dialog Theon-Luwlin je bil krasen, tak si čuto bogega Theona, ko si je že celo življenje želel bit nekaj in ko se je hoto dokazat, je vse zasral, ker je hotel preveč naenkrat in zdaj ni več poti nazaj… meni se v knjigi na tem mestu ni zasmilil, se mi je šele potem, v seriji pa se mi je že zdaj, kar je added value. Čeprav jim zamerim izpust Ramseya oz to da so njegovo vlogo zamenjali z Cleftjawom.. to bo slabo vplivalo na prikaz njunega razmerja kasneje.

  Moje največje kritike pa so: itak Jon in Halfhand … sorry ampak tistih 10 sekund med tem ko sta se fajtala bi si lahko vzeli, da ga Halfhand kao porine malo vstran od divjakov pa mu reče “prove yourself in their eyes, kill me”, samo nekaj da bi ne-bralcem razložli kaj se dogaja. Zdaj bogi Jon res zgleda kot nek prepotentni najstnik, ki je za brezveze ubil šefa, ker mu je ta reko “mamicu ti…” Pa sorry, ampak celotna Dany zadeva meni zelo, zelo ampak res zelo manjka. Ta nadomestek je mene osebno spomnil preveč na Biblijo – Satan skuša Jezusa, kateri skušnjavi bo podlegel? In Dany ostane močna. OK če se niso hotli spuščat v vse tiste namige, ki smo jih bralci RES hotli videt, bi lahko vsaj “trikrat boš izdana” prerokbo vključli, ta je bla ključnega pomena. Kako bojo to naknadno vključli?? In btw kje bosta Bran in Rickon magično srečala Reedse, kje se bojo ločli?? Na poti bojo srečali dva otročka in bo Osha rekla “alo Bran ti pejd z njima, jaz pa peljem tamalega drugam” wtf …

  OK my appologies, če so tu po tvojem mnenju spoilerji, pol briši 🙂 had to get it off my chest. Komaj čakam, da bo konc faksa in si lahko privoščim en poletni GOT maraton, obe sezoni in dost čipsa.

  Spela over and out.

 4. Pepi said:

  MOŽNI SPOILERJI ZA NAPREJ

  Ona sekvenca je v tretji knjigi, ne? Nisem bil šur. Hvala za info. 🙂
  Vidiš, jaz pa na Theona gledam kot na kamenček, ki je štartal plaz, ki se vsuje na Starke. In se mi kot lik ne smili niti zdaj, niti kasneje … pa čeprav vem, da ima problem več dimenzij, pa to. Ne. Ko enkrat zajebeš Starke, si pri Pepiju do konca dni zapisan v črni knjigi in pokora ti je edinole smrt. Pika, stop. 😀 Je pa Alfie Allen od lanskoletnega statiranja letos prestopil kar nekaj stopnic in je to sezono ves čas glumil zares prvovrstno. Od interakcij s fotrom, do tistih s sestro, do eksekucije Rodrika … top šit, skratka. Glede Ramsaya pa, ja, jaz sem samo vesel, da je bil omenjen in da ga bodo najverjetneje vključili v tretjo sezono (nekje sem slišal, da je casting že v teku). Ker, a veš, kake teorije so že krožile po fandomu … da je Dagmer v resnici Ramsay inkognito, ki ga je Roose infiltriral na Železne otoke samo, da bi zjebal Theona. Starostno razliko se je razlagalo s tem, da je Ramsay v seriji mogoče Boltonov brat pankrt in ne sin pankrt. V glavnem … cela jeba. 😀
  Se pa strinjam, da bo to vplivalo na njun (Theonov in Ramsayev) odnos kasneje, ja. Čeprav, če bosta v tretji sezoni res dobila nek setup, potem bi se znala situacija do adaptacije pete knjige nekako izravnati.
  Opa, Blackwater krneki? No ja, verjetno si ena redkih, ki Valar morghulis postavlja pred Blackwater. Vsak ima svoj okus … pa to? 🙂
  Ja … glede Qhorina in Jona bi morali storiti nekaj podobnega, kot omenjaš. Ne vem … res so slabo shendlali vse skupaj. In s tem zgrešili priliko, da bi ujeli še en dramatični moment. D&D sta tu zajebala.
  Glede Hiše neumirajočih pa; ne vem … mene kakšna verska alegorija sem pa tja niti ne zmoti. Itak je tudi GRRM navdih črpal iz tega sveta (tudi iz krščanstva). Glede prerokb sem pa pravzaprav čedalje bolj skeptičen in čedalje bolj mi je jasno, zakaj so jih izpustili. Kaj prerokba v končni fazi sploh prinese gledalcu? Kvečjemu to, da lahko, ko se dejanje izvrši, ta gledalec kima, češ: “To sem pa pričakoval.” Ker dejanje se izvrši v vsakem primeru. No, tudi če se motim in bi bile prerokbe kul, lahko Dany v nadaljevanju vse te namige prejme tudi preko Quaithe.
  Reede pa, kaj vem … lahko bi jih srečali nekje na začetku sezone, ko je druščina še relativno blizu Zimišča … in da sta Meera ter Jojen na Severu z istim razlogom kot v knjigi, le da sta prispela nekoliko pozno. Pozneje, ko jih bomo spoznali, bolj čudna bo situacija, imo. 😀

  (Upam, da ne zameriš, ker sem v tvoj komentar dodal opozorilo o spoilerjih.)

 5. Nejc123 said:

  hhaa ta del je biv pa res epic 😀 se posebej me je navdusu un prizor s thonom k cist popizdi nad unim trobačom k zacne i will this man i swear it will kill him no matter how many spears and arrows they put thrugh me i will kill him!!!!!!!! tle sm res umiru od smeha hahahaha 😛 theon car …. drgac pa so me res razocral da so Dhoreo prikazal kt eno poceni k%$… no ceprov je bla kur%#… sm vseen zov mi jo je whyyyyyyyy whyyyyyy this woman was so beauthiful 😀 res skoda da je tko koncala :S

 6. Nejc123 said:

  ups theonom the thonom haha

 7. Pepi said:

  Ma ja … Roxanne McKee je res strupena bejba, tko da je tud men škoda, da je Doreah končala v sefu. Ampak to se zgodi, če se zajebavaš z Dany. 😀

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: