To ni političen zapis

To je zapis o ljudeh, o nas, o Slovencih — namreč mi smo tisti, ki damo politikom zagon, ki drži vsaj (zadnje čase pa manj kot) štiri leta. Preklinjam se, da si dela za čez dopust nisem izgotovil prej, saj je ponudba skopa, kar pomeni, da mi ostaja višek prostega časa, ki ga zapravim po raznih portalih ala 24ur oziroma Siol (v končni fazi tudi doma ni vse, kot je treba). In sami članki me ne ganejo preveč … sami članki so OK, pa čeprav bogovi vedo, da neredko niso na nivoju, na kakršnem bi jih želel. Ampak komentarji … z vsakim prebranim komentarjem delček mene umre (in sreča, da me je dovolj za precej delčkov). Po vsaki seansi branja teh člankov s pripadajočimi prispevki bralcev, si ne morem kaj, da se ne bi spraševal, kdo so ti ljudje in ali je to dejansko stanje duha v naši domovini.

Ljudje, o katerih pravim, so ljudje, ki vneto zagovarjajo svojo politično opcijo, pa čeprav ta dejansko ni njihova. Ti ljudje ne bodo nikdar dali prav “svojim” političnim nasprotnikom in v tem duhu tudi nikdar priznali zmote “svoje” stranke. Ti ljudje bodo na zmoto “svojih” odgovorili, ne s kritiko, pač pa s podatki o podobni nečednosti nasprotnikov, izpred n dni, mesecev, let ali celo desetletij. In ti ljudje so dvoji … beli in rdeči, če se poslužim tiste najpreprostejše nomenklature iz starših dni, pa čeprav belo in rdeče nekoč, z današnjim pojmovanjem nimata veliko skupnega. Dva roja, torej; sestavljena iz (spletnih) bojevnikov, ki so me pripravili do tega zapisa (in ki so najhujši), delavcev in matice, poosebljene z generacijo, ki zgodovine noče in noče pustiti v preteklosti. To je moja teorija, prispodoba, karkoli … ki pa, upam, ni pravilna, namreč, kot sem se spraševal že v uvodu, ne vem, ali bojevniki res samo odražajo stanje (večinskega deleža) delavcev, ali gre samo za neke odpadnike, ki so, tako kot jaz, brezposelni in ki, tako kot jaz, svojo jezo sproščajo na internetu.  Prve predčasne volitve so šle tej ideji žal v prid.

In če imamo dva podobno številčna roja, ki se brezpogojno ne prebavljata, je to velik problem, v primerjavi z živalskim svetom še toliko večji v našem … živali bi imele v takem slučaju fajt in kdor bi preživel, ta bi zmagal. Mi, na drugi strani, pa smo poleg zahrbtnosti, žlehtnobe ter drugih vrlin, ki nas opredeljujejo, tudi civilizirani in taka rešitev pač ne pride v poštev. Kar pomeni, da smo obsojeni drug na drugega in kar v realnosti pomeni, da bosta opozicija:koalicija vedno nekje 50:50 … kar pa pomeni, da ne bo šel skozi noben kvazi nujen zakon (zakaj, zato, ker ga kot nujnega vidi samo ena stran) … kar pa vodi v še ene predčasne volitve, kjer se bo plošča samo obrnila. In tam, kjer se živali pobijejo med sabo, bo v tihem boju med Slovenci v prvi vrsti nastradal, ne Slovenec, pač pa spet žival. Kokoš, ki nam je vsem tako draga.

12 comments
 1. Medea said:

  Lepo povedano. Sedi, pet.

  Ja, je res nekako tako. The wheels on the bus go round and round, ne glede na to, kdo sedi v opoziciji in kdo v koaliciji. Nema veze, dokler je 50:50 sploh ni pomembno kdo je kdo, kje sedi in kaj se gre (posplošeno, zelo), ker se tehtnica pri nas očitno nikoli ne bo zares premaknila. Sploh z mentaliteto večine, katera ima (žal) tudi volilno pravico.

 2. Pepi said:

  Medea, ja, ravno to je hudič. Če bi bil problem samo v politiki, potem bi jih pač zamenjali in ne bi bilo fakande (čeprav bi se in se v preteklosti tudi že je tudi to izkazalo za težavno). Če pa ima problem korenine v narodu … potlej pa ni kaj. Državljanov pač ne moreš zamenjati. Spremeniti bi bilo potrebno mentaliteto, kar je pa … lažje rečeno kot storjeno. Pa čeprav se ne bi bilo nikomur potrebno ničemer odreči (razen mogoče nekim prepričanjem s pretečenim rokom trajanja). Zato ne razumem, ali pa nočem razumeti, zakaj vlada takšna miselnost.

  Tako tako, filmoljub. Dobra muska je dobra, poleg tega pa uporabna, ko se odločaš, kak bi bil naslov zapisa. 😀

 3. Jaz pravim, da je kriv sistem, ki ustvarja, spodbuja in ohranja to razdeljenost. Tak sistem bi prišel v poštev za demokracijo s tradicijo, kjer določene vrednote in načela še kaj veljajo in kjer predvsem pravna država in pravo funkcionirata tako, kot je treba — ne pa za post-komunistično banana republiko, ki ji že 20 let vladajo zasebni interesi in travme, lobiji in naveza politika—gospodarstvo.

  Ponavljam, kar sem napisal že na Chefovem blogu: jaz sem takoj za to, da državo prodamo Kanadi (no, drugo vprašanje je, če bi nas oni hoteli), kot njihov dislociran zvezni teritorij oz. čezmorsko kolonijo — uvedemo njihov politični sistem, vladal nam bo njihov guverner, obvezna državna jezika pa sta poslej anglešćina in francoščina (dopušča se tudi znanje staroselskih in inuitskih dialektov). Dobimo veliko lesa in tjulnjega mesa, oni pa kranjsko klobaso, cviček in ekspertni know-how pri administrativni spremembi namembnosti zemljišč.

 4. Pepi said:

  Haha, ma saj imaš kar point in se strinjam, čeprav … sam sem mnenja, da so pred zanič sistemom prišli zanič ljudje (ki pa ji je bilo od začetka manj, si predstavljam). Kot narod, ki malikuje osebnosti kot je Janša in na drugi strani Janković, nimamo perspektive za boljšo prihodnost in po pravici; sploh nisem prepričan, če si jo kot taki zaslužimo. V bistvu imamo opravka z zanko. Zanič sistem, ki ga krojijo zanič ljudje, tvori nove zanič ljudi, ki bodo nadaljevali z zanič sistemom, ki bo … stvar je treba pretrgati, kar bo pa jako težko, sploh za tradicionalen narod, ki mu je preteklost vse in ki se še vedno daje z grozotami druge svetovne vojne.
  Da bi prodali državo? To je pa imo edini slučaj, ko bi slovenski narod deloval složno … oziroma tako bi bilo pred leti, danes pa niti v to nisem tako prepričan. Verjetno bi se še kake štiri leta po nastopu funkcije kanadskega guvernerja kregali, kdo je kriv, da Sloveniji ne sme vladati Slovenec. 😀

 5. Stric Marč said:

  Pri komentarjih je potrebno vedeti tudi to, da se nekateri ” zajebavamo” in s pisanjem karikiramo situacijo. Velik del je jurišnikov, ki jih imajo posamezne stranke in pišejo po službeni dolžnostiNa splošno pa je volilno telo usmerjeno bolj levo, če je merilo odnos do partizanstva. In vse ideološke teme desnici le škodujejo, čeprav gospodje iz ozadja od nje to zahtevajo.

 6. Pepi said:

  Kljub svojemu gnevu, še vedno ločim skoraj vse zajebancije (od resnih postov). Tile jurišniki obstajajo, se strinjam, ne vem pa, če po službeni dolžnosti. Ko bi vsaj! Jaz se bolj bojim, da kar tako, ker se pač čutijo poklicane, da zagovarjajo nekaj, kar jim v bistvu ni zares v interesu. To, da je odnos partizanstva merilo za kakršno koli usmerjenost danes, je pa ipak tako grozno sfaljeno … kot bi se jaz o naši politiki opredeljeval glede na stanje v Tolkienovem Srednjem Svetu, če karikiram. Ni fore, v glavnem.

 7. Rob said:

  Največji uspeh slovenske politike je, da so uspeli prepričati ljudi, da imamo pri nas desnico in levico. Ker takšna razlika, ob pogledu na vodenja aktualnih političnih zadev, za povprečnega državljana ni razvidna, jo je bilo treba izpeljati iz zgodovine in odnosa do katoliške cerkve, ki pa sega še v čas pred drugo vojno. Ravno zato je negovanje t.i. “ideoloških tem” življenskega pomena za oba “politična pola”. To je namreč še edino, kar jim je ob dokazani nesposobnosti za urejanje javnih zadev, še ostalo.

 8. Pepi said:

  Rob, ja, se komplet strinjam, ampak a smo res take ovce, da nas dobijo na take poceni finte? To me jezi … o politikih samih niti ne bi izgubljal besed. 😀 Pri nas so to na pol kulti osebnosti.

 9. Maj said:

  Pahor nam je ponujal tretjo pot, pa so ga pljuvali in mu metali hlode pod noge levi, še bolj pa desni.

 10. Pepi said:

  Se strinjam … ampak, če se greš neko tretjo pot, oziroma sredino, se pri nas ujameš med Janševo nakovalo in kladivo, ki ga vihti trenutni levi lider, ki je ponavadi definiran s tem, da nasprotuje Janši in da ima za seboj številčno stranko (+, če gre verjeti nekaterim, še neke strice iz ozadja). 😀

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: