Ocenjevanje kranjskih klobas 2012

Najprej par stavkov uvodne besede. Že od nekdaj sem velik ljubitelj raznih prekajenih mesnih dobrot in mesnih dobrot na splošno. Zadnja poved je zapisana na skrajno mil in medijsko korekten način. V resnici so moje epizode spopadanja z mesnimi jedmi, zlasti svinjskimi, vse prej kot to … So krvave, brutalne, umazane in predvsem take, da njih ogled ni primeren za tiste, z občutljivim želodcem. Medea in moj holesterol; kar zgražajta se. Ko je enkrat v igri mesek, me gane le redko kaj …

… le redko kaj, ne pa nič, da ne bo pomote. Tako sem bil letos za ocenjevalca povabljen v bistvu že tretje leto. Kaj me je torej ustavljalo v preteklosti, vprašate? Hja, po domače povedano; usral sem se. Obakrat. Predlani sem se s kolesom (živim namreč v neposredni bližini) celo zares premaknil na kraj dogajanja (ki je bil in je še Hiša kulinarike Jezeršek), ampak, ko sem se jaz, ki sem se takrat ravno vrnil s svojega gobarskega pustošenja po gozdu, peljal mimo tamkajšnjega balkončiča in videl vse tiste stare ljudi v zlikanih srajcah, ki jih sam rad kategoriziram tudi kot “zastonjkarje”, mi je srce milo rečeno padlo v hlače. Kar naenkrat sem se počutil kot riba na suhem in kar naenkrat se je najbolj elegantna rešitev zdela kapitulacija in pobeg domov (kar je, mimogrede, sila zoprno pojasnjevati ljudem, ki jih zanima, zakaj te ni bilo). Lansko leto je bil slučaj podoben, no, letos … Letos mi je pa uspelo.

Zakaj letos, prej pa ne? Kaj je letos novega glede na prejšnja leta? Verjetno nič drugega kot zgolj to, da sem še sam postal zastonjkar, ki se rad zadržuje po razno raznih prireditvah — da le cena odgovarja! Bolj za šalo, kot zares, pa vendar; s kančkom žlehtnobe se lahko na celotno udeležbo gleda tudi s tega vidika.

Naj, takole za intermezzo, tole objavo izrabim še za komentar zadnjih … Sploh ne vem, kako bi jim rekel, ker gre za težko bedarijo. Gospodarsko-interesno združenje (oziroma GIZ) se je v glavnem odločilo bojkotirati izbor najboljše, ker naj bi bile vse klobase ipak narejene po isti recepturi. Recite, da sem pristranski, morda sem res, ampak jaz v tem slučaju pač moram podpreti organizatorje festivala. Mislim … GIZ razmišlja nekako takole; ne odobravamo Olimpijade, ker zanjo trdo garajo vsi šporniki, v končni fazi pa zmaga le eden. Fuck logic! Nenazadnje pa lahko povem tudi jaz, iz prve roke, da je imela enajsterica udeleženih mesarij huda medsebojna odstopanja … Pa nisem noben stručnjak, da se razumemo.

Mogoče par besed še o ocenjevanju (ki je bilo od začetka mišljeno kot glavna tema tega zapisa, ne pa kot nekaj, čemer bi “mogoče namenil še par besed”). Najprej sta nas nagovorila Franc Jezeršek in človek, ki mu ne bom rekel kralj zastonjkarjev — dr. Janez Bogataj. Kratka, simpatična govora, obarvana z aktualnimi temami in zadnja ovira, preden smo zares prešli k stvari. Ocenjevanje samo je bilo zastavljeno tako, da so bili posamezni primerki klobas oštevilčeni in ocenjevalci dejansko nismo vedeli, kateri mesariji namenjamo svoj glas. Vsako se je ocenjevalo z ocenami od 1 do 5, na koncu pa se je izmed vseh obkljukalo še zmagovalko. Prvih osem danih ocen sem si celo zapomnil; prvo sem ocenil s 3, drugo s 4, tretjo s 3, četrto z 2, peto z 2, šesto s 3, sedmo s 5, osmo s 4 … Sedmo sem kasneje podal tudi kot favoritko, pa se žal ni uspela uvrstiti v četverico najboljših, ki jih bodo v soboto stregli na veselici.

Tako da, če kdo to bere in bo šel; jaz predlagam osmico, ki se je uvrstila med najboljše štiri in ki se mi je zdela le malo slabša od sedmice. Toliko z moje strani. Aja, še zmagovalka! Ljubiteljsko ocenjevanje je šlo najbolj v prid Arvaju, za strokovno se pa ne spominjam … Kaj me briga, jaz bom jedel mojo osmico.

LP Pepi

5 comments
 1. Tomo said:

  Pepi, se v glavnem strinjam s tabo, me pa močno zanima kje si (verjento zastonj?!) maznil mojo fotko Kranjske klobase? Tomo J.

 2. Pepi said:

  Kaj pa si pričakoval od zastonjkarja? 😀 Ne, poglej, oprosti. Po googlu sem iskal neko simbolično sliko, s katero bi malce popestril zapis in tale se mi je od vseh najbolj dopadla. Prav bi bilo, da bi se o avtorju slike pozanimal in ga navedel, pa sem to dejstvo nekoliko zanemaril. V izogib nadaljnjim nevšečnostim sliko umikam.

 3. Tomo said:

  Pošteno!

 4. Maj said:

  Oh Tomo, še slike klobase nam ne privoščiš ;(

 5. Pepi said:

  Pa res, jebela. Sem urgiral.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: