Za prgišče strašnih

V obdobju noči čarovnic imam vsako leto navado pogledati selekcijo grozljivk, praviloma izluščenih iz IMDb watch liste, ki jo vsako leto pridno gradim in dograjujem. Ampak to ni objava o filmih. To je objava, oziroma ne; to je spisek krajših internetnih zgodb, urbanih mitov in legend, obče znanih pod pojmom “creepypasta”, ki mi zadnje čase kratijo spanec. Kaj je pravzaprav tako atraktivnega na tem futru? Ne vem. Morda to, da je pogosto pisan v prvi osebi in da kot tak daje neko iluzijo realnosti. Kot filmi “po resničnih dogodki” tipa Čarovnica iz Blaira, recimo. Morda pa tudi samo dejstvo, da je pisan, ne igran, kar blagodejno (ali pa tudi ne) vpliva na bralčevo domišljijo, ki napisano pogosto še spotencira. Pa naj preidem k stvari.

  • Limanje linkov otvarjam s štorijo o Spužiju Kvadratniku (lol!), ki sem jo prvič slišal nedolgo nazaj, nekega večera v domači oštariji. Precej dolga je, precej črk, ampak brez skrbi; padeš not. Dame in gospodje, Squidward’s Suicide. Zraven prilagam še relevantno epizodo.
  • The Rake.
  • Tale je kratka ampak sladka. In dokaj znana. Mislim, da so jo obravnavali celo v neki naši oddaji … Onkraj verjetnega? Če se ne motim, je bil to naslov.
  • Candle Cove, še ena, ki ima korenine v risanki, odnosno lutkovni predstavi. Ali pač?

Obstaja še veliko znanih, celo bolj znanih — taki sta naprimer tista o slendermanu ali pa tista morilcu Jeffu — ampak recimo, da so štiri za pravo vzdušje ravno dovolj. Vse najboljše za noč čarovnic … in za dan reformacije, jebela. Slednjega se v senci halloweena vse prerado pozablja.

LP Pepi

3 comments
  1. Zaradi nekajdnevne internetne odsotnosti sem šele zdajle pritavala na tale zapis in čeprav nisem prebrala še nobenega izmed objavljenih linkov, se mislim v kratkem lotiti. Čeprav naj bi bilo nekoliko offtopic, ker je “noč čarovnic” že mimo, ampak jaz se enostavno požvižgam na umetno zgenerirano vzdušje in se lotevam branja na popolnoma običajno nedeljo :mrgreen:
    Hvala ti za tole, če ne bi linkal, najbrž sama nikoli ne bi prišla do njih. Cheers!

  2. Pepi said:

    Ah, saj nimajo neke neposredne povezave z nočjo čarovnic, tako da nisi ničesar zamudila. Za večji izziv priporočam branje ponoči/zvečer. 😀

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: