Red Lights

V letošnjem noč-čarovniškem sklopu sem si, delno zaradi v prejšnjem zapisu izpostavljene creepypaste, delno pa zaradi svoje lenobe (matere vseh lenob), poleg trilerja Hide and Seek ogledal samo še novejši (do te mere, da lahko rečem kar “nov”) Red Lights. Mystery Thriller sta ključni besedi, ki me pri izboru filma letos najbolj interesirata in ki sta (pa čeprav po pravici čedalje manjša) garancija, da bo film napet in da me bo držal prilepljenega na ekran od začetka do konca — mene, čigar pozornost se lahko kosa zgolj s tisto, ki jo premore lešnik.

In Red Lights se začne točno tako, kot je treba. Z zgodbo o dveh raziskovalcih paranormalnega, Tom in Margaret, (ki ju igrata Cillian Murphy in odlična Sigourney Weaver, za katero sem jaz, kreten, prvih nekaj minut mislil, da je Susan Sarandon), poklicnih dvomljivcih, če hočete, ki sama po sebi ni pretirano izvirna, vseeno pa je taka, da deluje in da se lahko gledalec z njo na nek način hitro poistoveti. Vsi smo namreč skeptiki, ko enkrat pride do nepojasnjenih (a ne vedno nepojasnljivih)  pojavov, pa vendar; tudi vera v to, da za vsako stvar obstaja racionalna razlaga, je v končni fazi zgolj vera, in tudi njo je moč zamajati. Tudi, če si v svoj prav (ali bolje — v neprav nasprotne strani) prepričan kot Margaret. Tu v igro vstopi zvezdniški telepat Simon Silver (Robert De Niro), ki je pred tridesetimi leti poniknil in ki bi znal biti real deal.

red lights

Film si pred tem, torej preden se pojavi Silver, vzame kar nekaj časa za uvod v delo protagonistov, ki je v večji meri sestavljeno iz razkrinkavanja šarlatanov, v nekoliko manjši pa iz predavanj na univerzi in upam si reči, da je prav ta del, nekje prva tretjina (mogoče polovica) filma, tisti najatraktivnejši. Murphyjeve interakcije z Weaverjo so sploh posrečene, pri čemer pa velja, da je druga precej večja karizma od prvega, kar se zares vidi šele po njenem odhodu, ko Murphyjev lik v svoji raziskavi ostane sam, odnosno s svojo punco (ki jo igra vrlo simpatična Elizabeth Olsen), in začne dajati vtis, da se več ne znajde zares (niti Murphy, niti lik). In niti zgodba, ki ubere pot klišejev in je ne spasi več niti končni preobrat. Celo korak dlje bom šel in rekel, da je končni preobrat, tista končna naracija, kjer nam protagonist razodene določena dejstva, popolnoma odveč. Ker je premedel, ker na gledalca ne naredi nobenega vtisa in ker bi bil film vzlic teh dveh dejstev (ali pa vsaj vtisov) boljši brez. Ko je že govora o končnih zasukih in čarovniških trikih; ob ogledu Red Lights mi je prišel na misel tudi film The Illusionist, ki v osnovi prikazuje na nek način podobno zgodbo, le da iz druge perspektive. Toda tam končni preobrat pusti neprimerno boljši vtis, mind it.

No, kljub vsemu, pa je potrebno izreči hvalo režiji. Prizori so jasni in na mestu … kar se morda sliši smešno, ampak to je več, kot bi lahko rekel za marsikateri film. Taisto velja za konsistentnost. Ti preobrati na koncu, ki sem jih omenjal odstavek višje, prepogosto ignorirajo nekatera dejstva, predstavljena tekom filma in bog ne daj, da bi si film ogledal še enkrat. Ampak tu ni takih dilem (razen mogoče, da ima Silver sluh, kljub dejstvu, da vidi, razvit kot slepec … pa to vendarle ni nič tako grozno nenavadnega, da bi se človek ob to spotikal) in so detajli tudi ob drugem ogledu tam, če se le osredotočiš nanje. Pa tudi igralske kreacije niso tako zelo slabe, kot sem morda nehote nakazal zgoraj, ko sem izpostavil Murphyja. Povprečje vseh je, predvsem po zaslugi Weaverjeve in De Nira, še vedno dovolj visoko.

Suma sumarum lahko rečem, da je film dovolj OK za ogled, tudi za priporočilo tako rekoč komurkoli, hkrati pa daleč od tega, da si ga bi zapomnil za vse večne čase. Govoril sem, howk.

LP Pepi

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: