Fringe

Odnosno Na robu znanosti, po naše.

Govora je seveda o TV seriji, ki sem jo (pa ne po TV) spremljal zadnjih 5-6-7-8 mesecev — pri čemer s “spremljal” mislim občasen ogled ene do dveh epizod, ne več. Pred kratkim sem pogledal še zadnjo in moram reči, da je nadaljevanka name naredila kar velik vtis. No, to seveda ni nič tako zelo posebnega, zakaj narava serij je taka, da vsled časa, ki ga vanje investiramo, rade postanejo del našega življenja in po zaključku pustijo neko praznino, ki se pri nas manifestira kot ena taka mini eksistenčna kriza … Ampak kljub temu. Vtis je še svež, zato je, če ga že moram nekje povzeti, prav, da to storim zdaj in da to storim tu.

Mogoče bi začel s krajšim povzetkom zgodbe, oziroma vsaj tiste krovne zgodbe, ki je skupna vsem petim sezonam. Da bo morebitnim bralcem, ki še niso gledali, vsaj približno jasno, s kakšno živaljo imajo opravka. Če serijo opišem kot “dr. House sreča Dosjeje X”, ne zgrešim prav dosti; zgodba se namreč vrti okrog dogodkov, ki jih konvencionalna znanost ne pojasni in ki so pod jurisdikcijo posebne ekipe, ki jo vodi agent Phillip Broyles (Lance Reddick) in katere glavna operativka je agentka Olivia Dunham (Anna Torv). Stvari na neki točki (po nekem naključju je ta točka prav pilotna epizoda) postanejo prebizarne, zato ekipa rekrutira Petra Bishopa (Joshua Jackson), čigar oče, Walter Bishop (John Noble), ima kot znanstvenik s tega področja precej bogate izkušnje.Vse prima, če Walterjevo trenutno prebivališče le ne bi bila umobolnica.Vse to, o čemer govorim zdaj, je nastavek, ki ga za seboj pusti (v primerjavi z ostalimi tudi nekoliko daljša) pilotna epizoda. Kot omenjeno, se zgodba v nadaljevanju suče okrog nepojasnjenih (in za laika nepojasnljivih) primerov, ki jih na novo okrepljena fringe ekipa pod okriljem FBI rešuje enega za drugim. Prva sezona — kot je pri tovrstnih serijah tudi v navadi — steče bolj v duhu izoliranih zgodb, oziroma z drugimi besedami; ena epizoda, en primer … Ki nima s prejšnjim nobene posebne veze. Že res, da se proti koncu prve sezone vse stvari nekako postavijo na svoje mesto, ampak šele nadalje štorija postane zares homogena in v duhu pojma “nadaljevanka”. Torej, če se protagonisti v prvi sezoni ukvarjajo v glavnem samo s posameznimi fizikalnimi anomalijami, se v drugi že z vzporednimi realnostmi, v tretji in četrti nekoliko več s časom … In tako naprej in tako nazaj; še vedno pa se sem pa tja najde tudi kakšen (po daljšem obdobju ne nedobrodošel) osamljen primer.

Zdaj pa na vtise same. Najprej bi pohvalil uvodno špico; zanimivo jo delajo navedbe ciljev, h katerim stremi znanost (nevidnost, telepatija, pirokineza, če jih naštejem samo nekaj) in prilična sprememba teh ciljev. Če je epizoda postavljena štirideset let v preteklost, na primer, je špica spremenjena in opremljena z relevantnejšimi cilji — izmed katerih smo nekatere morda že dosegli.  Špica seveda ni edina. Serijo odlikuje tudi fenomenalna igralska zasedba, pri čemer nedvomno najbolj briljira John Noble v vlogi čustveno načetega ter nekoliko shizofrenega znanstvenika (dopuščam, da sem njegovo dejansko stanje mogoče nekoliko podcenil). Kot sem že omenil, začne serija v kasnejših sezonah žonglirati z različnimi časovnimi obdobji in različnimi realnostmi, kar med drugim pomeni tudi, da imamo opravka z večimi različicami istega lika. Noble je tako zelo dober, da inačico popolnoma nedvoumno napove že s samo obrazno mimiko. Težko bom kdaj razumel, zakaj ni za svoje delo prejel večih nagrad. Je pa res, da je, kar se tega tiče, tudi celotna serija bolj ali manj na suhem (ponovno poudarjam svoje nerazumevanje). Joshua Jackson in Anna Torv si takisto zaslužita vso hvalo. Posebej Anna, ki igra izredno subtilno in naravno (razen, kadar interaktira s svojim vzporednim alter egom, ko mora nekatere svoje poteze nekoliko karikirati, da je razlika očitnejša) in ki me vedno kupi s svojim značinlim “OK”. Kar se samih likov tiče, nimam pripomb. Walter Bishop je, kar se mene tiče, eden boljših TV protagonistov zadnjega desetletja.Zmotil me je mogoče edinole mestoma preveč “anakinovski” Peter Bishop, sicer pa kot rečeno. Ustvarjalci serije (Abrams, Kurtzman, Orci) si vso hvalo zaslužijo tudi vzlic minimalnega števila lukenj v zgodbi, zlasti zato, ker je zgodba kompleksna in z ogromno različnimi faktorji. Manko konsistentnosti je nekaj, na kar sem še posebej alergičen, zato mi prejšnja ugotovitev pomeni še toliko več. No, po pravici jim žoga uide iz rok le v zadnji sezoni, ki je krajša, prenatrpana in na horuk. Z lepim, grenko-sladkim epilogom, veliko čustvenimi momenti, a s premalo smisla. Pa tudi demistifikacija opazovalcev (observerjev) jim po mojem mnenju ni šla najbolj v prid, saj jih je interesantne delalo ravno dejstvo, da o njih prej nismo vedeli tako rekoč ničesar.

Pod črto; Fringe je inteligentna serija. Je serija, ki se pojmu deux ex machina smeji v obraz in serija, ki je ni moč spremljati samo z enim očesom. Je serija z jajci, ki pa je gledalcem izven kroga navdušencev nad znanstveno fantastiko vseeno ne bi priporočil na prvo žogo.

Advertisements
10 comments
 1. A veš da me vleče, da bi si privoščil prvo sezono, pa nekako ne najdem časa zaradi preoblice filmov.

 2. Pepi said:

  Ah, to sem pa tja pogledaš kak del, ko imaš čas, ampak premalo za cel film. In nanese. Je pa serija, vsaj kar se mene tiče, iz sezono v sezono boljša (če izvzamem zadnjo).

 3. Filip said:

  Jaz sem pogledal prve 4 sezone, 5. me še čaka. Mi je pa serija všeč, liki so zelo dobri, zgodba pa presenetljivo kompleksna, te kar zasvoji. Mogoče se bom še enkrat lotil od začetka.

 4. Pepi said:

  Kar kompleksna je, ja, vseeno pa se na nobeni točki ne zakvačka (vsaj preveč očitno ne), kot bi se lahko in kot nekatere druge serije se. Škoda, da je že konec in da ni peta sezona dobila enakega tretmaja kot ostale (torej cca 20 epizod), čeprav smo, kolikor je meni znano, lahko veseli, da peta sezona sploh obstaja. Sicer je pa John Noble na lanskoletnem Comic-Conu omenjal tudi mogoč film — ali je samo naglas raziskoval možnosti kam naprej, ali je šlo za dejanski hint, pa ne morem reči. Vsekakor bi bilo kul. 😀

 5. Medea said:

  Jaz sem Fringe požirala. Odlična serija. Je pa res, kot si zapisal, da v zadnji sezoni malo zmanjka … vsebine? Ne vem, preveč zromantizirano, ker, glede na prejšnje sezone, tega verjetno nisem bila vajena. Ampak vseeno precej eleganten finiš. Lahko bi bilo slabše.

 6. Pepi said:

  Sam finiš je bil res precej kul, se strinjam. Glede vsebine pa ravno tako, oziroma ne bi ravno rekel, da je zmanjka — po moje zmanjka minut, da sama vsebina ne bi delovala tako posiljena in kratko-obnovasta. Škoda mi je, da so observerje, ki so v igri dobesedno od prve epizode, zapravili na ta način. V bistvu še zdaj ne vem, ali umreš, če odstraniš ono pizdarijo iz glave, ali ne. Imaš pa point, ko praviš, da bi lahko bilo slabše. Zadnje sezone nasploh imajo to tendenco, da niso v ponos svojim predhodnicam in Fringe v družbi nekaterih drugih res ni tako slaba. 😀

 7. Spela said:

  Vseeno so določene stvari, ki ne štimajo, pa me zanima če maš ti kako razlago al jih pač sprejemaš kot nelogične. Npr. ko se Fauxlivia vrne v “rdeči svet” in njihov mrtvi Broyles namesto nje pade v naš svet – vedno je bilo rečeno, da se zamenjata dve telesi enake mase na enakem mestu v določenem svetu, zato gre Walter na Reiden lake, zato grejo v tisto gledališče ali opero ipd. Kako se lahko potem izmenjata njihov Broyles (v Walternatovem laboratoriju v Fakearvardu) in Fauxlivia v policijskem kombiju na neki XY železniški postaji. Podobno: ko se je Olivia poskušala prebiti nazaj v naš svet v tistem laboratoriju in pristala v našem svetu v trgovini s suvenirji, kako sta jo Walernate in lab-guy pripeljala nazaj? Je njeno telo dejansko ostalo tam – ker izgleda, kot da jo onadva “potegneta” nazaj.

  Mnenja? 😉

 8. Pepi said:

  Uf, uf … Si me našla. Prvi problem je motil tudi mene, ampak samo v obsegu, kako sta se lahko zamenjala prav Broyles in Olivia, ki po masi nista (oziroma ne moreta biti) enaka. Sklenil sem, da je po spletu okoliščin Broyles izgubil ravno dovolj mase (ker je prišel mislim da brez nog, brez dobršnega dela krvi … v precej raztelešenem stanju, skratka), da je bil težak natanko toliko kot Dunhamova. Ob sam kraj dogajanja se pa nisem spotikal, čeprav imaš prav in bi se moral. Morda je bila ona železniška postaja vseeno dovolj blizu in Broyles hkrati človek s težo, najbližjo Fauxliviini. Drugi me pa niti ni tako zelo motil, ker sem imel občutek, da sta jo dobila ravno v momentu, ko je bila z eno nogo še v alternativnem univerzumu in sta jo tako lahko še pravi čas prekinila.
  Približno tako sem šel takrat čez te epizode … Mogoče bi, če bi jih še enkrat pogledal, prišel do drugih zaključkov. 😀

 9. Spela said:

  Ja mislim da je bil narobeBroyles ravno zato brez okončin, da je bila teža enaka (ali to pomeni, da je preostali del njega ostal v laboratoriju na fakearvardu?). Ampak kraj ni mel smisla. Tole z eno nogo tu, z drugo tam pa je malo na levo nogo, glede na to, da so ti prehodi hipni, oz tako so vsaj prikazani. In še zadnje: ko se Walter, Peter in Fauxlivia vrnejo v naš svet, kako to naredijo – tisti mašin, ki sta ga Walter in Belly nardila lahko omogoči energijo za prehod, ampak konec koncev lahko samo Olivia naredi povezavo med obema svetovoma ali kako? Če so jo potrebovali, da je naredila povezavo, ko so šli v drugi svet, zakaj je ne potrebujejo, da pridejo nazaj. Sej verjetno to piše na kakem forumu o Fringu, ampak tu je bolj zabavno tebe gnjavit 😀

 10. Pepi said:

  Haha. 😀 Pa ne vem, če je bil prehod v tem konkretnem primeru res hipen. Sploh od začetka mi je vse skupaj delovalo bolj kot nekakšna projekcija, ki naj bi ji šele kasneje sledila sama materializacija (ker tole s kopeljo se je od štarta uporabljalo bolj za taka spiritualna potovanja, če se prav spomnim). Pri tisti mašini pa je energijo posredoval Bell, ne? Ki jo je imel kao zato, ker je prej že tolikokrat potoval z ene na drugo stran.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: