4. sezona Igre prestolov

Če sem bil lansko leto neažuren, sem letos kompletno out. Spremljam že, da ne bo pomote, posredujem pa ne kaj prida (oziroma nič). Zategadelj bom skušal vse novice, ki so mi tekom zadnjih štirih (petih, šestih …) mesecev prišle na uho, strniti v tole mamutsko objavo. V izogib kaosu sem si stvar zamislil takole; 4 kategorije, tri izmed katerih bodo posvečene kastingu (novinci, povratniki in zamenjave) in četrta kategorija, razno. Vzlic špekulativne narave objave kvarniki možni ((zlasti pri povratnikih) kljub temu, da se jim bom načeloma skušal izogniti). S čimer hočem reči, da z branjem nadaljujte previdno in po jajcih in v vsakem primeru na lastno odgovornost, sploh tisti, ki se (še) niste prebili prek zadnjih treh knjig.

Novinci

Z “novinci” seveda mislim igralce, ki prvič nastopijo šele s 4. sezono, in njim pripadajoče vloge. Nove figure v Igri, če hočete. Največja (oziroma med oboževalci najbolj čislana in težko pričakovana) izmed katerih je gotovo dornijski Rdeči gad, princ Oberyn Martell, mlajši brat dornijskega gospoda Dorana Martella. Princ Oberyn prispe v Kraljevi pristanek kot del dornijske delegacije z namenom, da zasede eno izmed stolic v Malem svetu. Na povabilo kraljeve družine, se razume, kot poskus sanacije odnosov med Železnim prestolom (beri: Lannisterji) in Dornijo, ki so se spridili v času Robertovega upora. Začetki te sanacije segajo sicer že vse tja v 2. sezono k deportaciji princese Myrcelle v Dornijo. Skratka. Rdečega gada bo v seriji upodobil čileanski igralec Pedro Pascal. No, če nič drugega, smo se iz tega kastinga naučili, da je Dornija in njeno ljudstvo še najbolj primerljiva z našim mediteranom. Pred tem je bilo namreč nemalo ugibanj; na kateri etnični skupini bodo ustvarjalci serije osnovali Dornijce? Na arabski? Azijski? Morda celo afriški? Ta dilema je zdaj rešena. Moram priznati, da jaz možakarja ne poznam. Ne spominjam se ga po nobeni vlogi. In do ogleda ne bom sodil. Lahko povem edinole, da je nekoliko mlajši, kot Oberyn, kakršen je opisan v knjigi. Ampak kot rečeno; gre za dokaj važno vlogo, za katero si ne predstavljam, da bi si jo ustvarjalci upali zašušmariti s povprečnjaško izbiro igralca. In Nina Gold kot šefica kastinga pač ni znana po številnih kiksih.

Ena izmed Oberynovih značilnosti je, da je precej ženskarja (pri čemer se bojda ne omejuje samo na nežnejši spol). Vsaj v knjigi. Njegova trenutna (tista, ki jo ima s seboj) spremljevalka in ljubimka je Ellaria Pesek. Njej bo v seriji glas in stas posodila igralka indijskih korenin Indira Varma. Zelo aktivna igralka, sploh kar zadeva televizijo. Luther, Bones, Law & Order, Rome, Torchwood … Če naštejem zgolj nekaj tistih najbolj znanih serij, v katerih je nastopila, in to v glavnem ne samo v enkratnih vlogicah. Kar se mene tiče, štima. Je pa zanimivo, da je Indira, za razliko od Pascala, Indijka (in na pol Švicarka). Kar pomeni, da ključ za izbor Dornijcev vendarle ni tako omejen, kot sem nakazal zgoraj.

Igralski ekipi se je letos pridružil tudi Roger Ashton-Griffiths. In sicer kot Mace Tyrell, oče svojega sina in hčerke ter sin svoje matere (relevantno za GRRMjevo uganko). Mati, Trnova kraljica, ga ne obrajta najbolj, kot je to nakazala v tretji sezoni, kljub temu pa je Mace Tyrell glava svoje hiše in gospod Visokega vrta. Vsaj na papirju. Moram reči, da sem bil ob tej novici prvič po dolgem času spet nekoliko skeptičen. Da pojasnim; Mace Tyrell ima nek vajb pomembnosti, neko gosposko prezenco. Dokler ne odpre ust — od te točke dalje ima vajb nekoga, ki hoče biti pomemben (s čimer ne pravim, da ni). Roger Ashton-Griffiths, na drugi strani, pa je defolt podoba za nekega dvornega pisarja. Ki ni pomemben, niti noče biti pomemben. On pač piše in pustimo ga pri miru. Ampak okej, dovolj negodovanja. Ashton-Griffiths je dober igralec. Večni stranskovlogaš in ena tistih fac, ki se jih spomnimo iz številnih filmov — ne vemo pa imen za zraven. “Kva j že to zaen igrauc?” Kakorkoli; moje želje so, da Mace Tyrell ne bo enoplastna boksarska vreča vseh svojih sogovornikov, temveč nekdo, ki svoj manko v glavi vsaj do mere uspešno kompenzira s svojim položajem. Grožnje pričakujem. Veliko preranih groženj.

Potem je tu še Mark Gatiss, ki bo upodobil odposlanca braavoške Železne banke, Tycha Nestorisa. Nekoliko zgodaj je še zanj, zato sumim, da bo Nestoris v seriji pravzaprav amalgam večih knjižnih odposlancev in ga bomo tako gledali nekoliko dlje. Ali pa tudi ne, ne vem. Dolgo časa se ni vedelo, koga bo upodobil, in špekulacije so šle v vse smeri, zlasti proti Vlažnolascu in Trookemu vranu (in od začetka Maceu Tyrellu) — na Železno banko in Nestorisa nihče niti pomislil ni. Ja, Gatiss je kar znana faca, sploh v gikovskih sferah, kjer je čislan zlasti po doprinosu (tako igralskemu kot scenarističnemu) k seriji Doctor Who. In po seriji Sherlock, kjer igra Mycrofta Holmesa, Sherlockovega brata. Moram priznati, da nisem gledal ne Doktorja, ne Sherlocka, ampak slišim, da Gatiss kar zna. Zna biti sofisticirano uraden, kakršni so bančniki.

Ostane še nabor manjših in nepotrjenih vlogic, ki se lahko na koncu dneva zasukajo v eno ali drugo stran. Elizabeth Webster bo Walda Frey, Walderjeva vnukinja in novopečena žena gospoda Boltona. Slednji na Rdeči poroki omeni, da mu je gospod Frey ponudil eno izmed svojih potomk, za doto pa njeno težo v srebru. Roose je seveda izbral najtežjo. Lu Corfield bo šefica nekega severnjaškega bordela. Joseph Gatt bo … najverjetneje Styr, thennski magnar — še eden izmed divjeških poveljnikov. Vloga, kolikor vem, sicer še ni potrjena, ampak Gatt nima las (vsled neke bolezni), magnar nima las, Gatt nima brade, magnar nima brade, magnar nima ušes … Ušesa Gatt sicer ima, ampak to bodo ustvarjalci že uredili. Recimo, da če ne bo Styr, bom res presenečen. Tudi dejstvo, da naj bi nastopil v nekje štirih epizodah, govori temu v prid (čeprav vprašanje, kako točni so te podatki). Potem pa je tu še več otrok, za katere se mi niti sanja ne, koga bi igrali. Brenock O’Connor, Trixiebelle Harrowell, Octavia Selena Alexandru. Njihove potencialne vloge lahko segajo od statistov v kateri izmed sirotišnic (na pamet govorim), do pomembnih vlog, kot sta List in Sirotica. Bomo videli.

Povratniki

Tu bo govora zlasti o tistih, katerih vrnitev ni samoumevna. O tistih, ki smo jih nazadnje videli v 2. ali celo 1. sezoni in za katere je obstajala bojazen, da jih ne bo nazaj. Kako opravičena je ta bojazen, ne vem, ker ne poznam ozadja, ampak Veli Jon je padel ven. Gora 1 je padel ven. Človek nikdar ne ve, sploh, ker je v igri preveč enih faktorjev. Zato sem povratnikov načeloma vesel skoraj toliko kot novincev. Ker tako zvani recurring characterji so kul. Recurring characterji skrbijo za neko konsistentnost. In če to velja kje, to velja v Igri prestolov. Kot disclaimer naj povem, da ti podatki praviloma niso uradni in bazirajo na tweetih, videnjih itd. … in da kot taki niso nujno točni.

Shireen Baratheon (Kerry Ingram) bo nazaj. Janos Slynt (Dominic Carter). Polliver (Andy Kellegher). Lysa Arryn (Kate Dickie). Robin Arryn (Lino Facioli). Karl (Burn Gorman). Rast (Luke McEwan). Dontos (Tony Way) — zanj sem bil skorajda prepričan, da so ga po predstavitvi na začetku druge sezone preprosto pozabili. Walder Frey (David Bradley). Olenna Tyrell (Diana Rigg).

Alliser Thorne (Owen Teale). Pri njem je interesantnega to, da ga je ata Mormont v prvi sezoni poslal v Kraljevi pristanek. Z neživčevo dlanjo in pismom o problemih na Zidu. O tem sem pisal že takrat, ampak problem je, da je pismo v seriji (na začetku druge sezone) v Kraljevi pristanek prispelo prek krokarja. Ne vem, ali gre za nekonsistentnost ali kaj globljega, ampak zanima me, kako bo serija to pojasnila. Oziroma ali sploh bo pojasnila.

Rorge (Andy Beckwith). Sprašujem se, ali to pomeni, da tudi Grizač (Gerard Jordan). In sprašujem se, kaj bosta počela. Mislim, da je dobra šansa, da (najverjetneje skupaj s Polliverjem) naletita na Aryo in Psa. V krčmi. Podoben prizor je tudi v knjigi, samo da brez Rorgea in Grizača. Bomo videli.

In vrnil se bo tudi Locke (Noah Taylor). Taylor je bil v tretji sezoni fantastičen, tako da kudos, me pa zanima, kakšna bo njegova vloga. Človek bi pričakoval, da se bo na neki točki soočil z Jamiejem, oziroma Brienne, ampak bojda temu ni tako. Bojda se bo pojavil na Zidu. Ali bo tja pred Jamiejevim/Tywinovim besom pobegnil sam (in se pridružil Nočni straži — ko se enkrat zaprisežeš, so ti odpuščeni vsi grehi), ali kot del nekega novega Boltonovega plana, ne vem, me pa vsekakor zanima, kako se bo ujel z Jonom in ostalimi. Z Rdečo poroko tehnično ni imel ničesar, tako da možno, da na Zidu ne bo igral antagonista. Poleg tega pa bo imel Jon dovolj dela s Slyntom in Thorneom.

Zamenjave

Recasti. Ne maram recastov. Sploh. V idealnem svetu bi serija za osem let (oziroma kolikor bo pač trajala) zakupila nekje sto do dvesto igralcev (oziroma kolikor jih bo pač potrebovala) in ti bi bili potem teh osem let brez pardona na razpolago. Ampak to iz očitnih razlogov pač ne gre. In očitno sem se te razloge do neke mere naučil jemati v zakup. Saj me moti, ampak ne več tako zelo. Zadnje čase bolj kot kaj drugega zgolj skomigujem z rameni.

Padel je Tommen Baratheon (Callum Wharry). V tretji sezoni je bil odsoten, ampak lagal bi, če bi rekel, da sem to rošado pričakoval. Še posebej, ker ga je zamenjal igralec, ki se je v Igri prestolov že pojavil. In sicer kot Martyn Lannister, eden izmed dvojčkov, ki ju je na oni svet poslal gospod Karstark. Pobu je ime Dean-Charles Chapman. Ne vem, no … Ipak se ga ne bo nihče spomnil po cameu v tretji sezoni, ampak na živce mi gre. Kaprica, ne morem pomagat.

Goro so spet zamenjali. Gregor Clegane bo po novem Hafþór Júlíus Björnsson, islandski strongman. Štiriindvajsetletni islandski strongman, kar pomeni, da bi lahko bil sin svojemu mlajšemu bratu, Psu, ki ga igra štiriinštiridesetletni Rory McCann. Ampak snemanje je že v teku in možakar dejansko deluje dokaj podobno prvemu Gori, kar je dobro. Ne vem pa, kako bo to teklo; Hafþór baje govori z močnim naglasom in medtem ko Gora roko na srce nima veliko teksta, nekaj teksta vendarle ima. Ena opcija je, da ga sinhronizirajo. Kar bi šlo, sploh ob uporabi čelade. Če prav pomislim, ta opcija sploh ni slaba.

Zamenjan pa je bil tudi Ed Skrein. Daaria Naharisa bo v četrti sezoni upodobil nizozemski igralec (in glasbenik) Michiel Huisman. Skrein igralsko ni bil neka perla, ampak vprašanje, kakšen razlog tiči za njegovim odhodom. Sam sem do tega recasta dokaj indiferenten. Če nič drugega, ne verjamem, da bo Huisman slabši od Skreina. Že zaradi bistveno večje kilometrine, če odprem obe imdb strani in ju na hitro primerjam.

Razno

Snemanje, kot rečeno, že poteka. Že kar nekaj časa. Winter is Coming tumblr ima nebroj slik s prizorišča. Ki se trenutno nahaja v Dubrovniku. Čez kak mesec pa še v Splitu, v kleteh Dioklecijanove palače. Lista režiserjev je že znana; Michelle MacLaren ima dve epizodi, D&D eno, Alik Sakharov dve, Alex Graves štiri, Neil Marshall, tisti Neil Marshall, ki je poskrbel za fenomenalno Črno vodo, pa tudi to pot eno. In spet deveto, kar pomeni, da gre pričakovati špektakel (najverjetneje bitko pri Zidu). Kar se scenaristov tiče, zaenkrat so potrjeni trije; GRRM (druga epizoda), D&D in Bryan Cogman. Ne verjamem, da jih bo bistveno več. Morda štirje, več pa nikakor. Kaj več pa … Ja, če se za trenutek vrnem še na lokacije; Maroko letos baje ni potrjen. Morda še bo, ampak znabiti bodo celo Daenerys posneli kar na Hrvaškem. In najbrž Irskem, kjer imajo pač glavni studio.

Toliko, skratka. Več pa, ali ne vem, ali se trenutno ne spomnim, ali pa gre preveč v detajle za to objavo.

http://www.youtube.com/watch?v=KNRbV66Q-wo

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: