The prikolica

Vau. Okej, od prvega ogleda je minilo že nekaj ur, ne hiperventiliram več, tako da, ja … Nič. Par besed. Tolkel bom izseček za izsečkom, zaporedno, in vsakega skušal umestiti v nek (glede na knjigo) logičen kontekst, zategadelj pozor, kvarniki (in to iz vseh petih knjig). Začetek je že kontroverzen. Kraljevi pristanek (sodeč po Rdeči trdnjavi) z zmajevo senco. Tega v prvih petih knjigah ni in medtem ko to še zdaleč ne bi bilo prvo odstopanje od izvirnika, tako signifikantnih vendarle nismo vajeni. Tok zgodbe pa tudi ne verjamem, da bi tako močno pospešil. Kar pomeni, da sta realni možnosti nekje dve; ali gre za sanje (ali retrospektivo ali pač nekaj tretjega), ali pa za material, narejen nalašč za to prikolico. Težko rečem. S sanjami in raznimi vizijami je bila serija doslej dokaj konzervativna (če ne štejem Branovih zelenih sanj), da bi šli sestavljati sekvence nalašč za potrebe trailerja, pa tudi kar malo dvomim. Bomo videli. Upam, da so sanje. Klip z Joffove ohceti, ki sledi, smo videli že v osmih sekundah, objavljenih okrog novega leta. Njegove debate s fotrom stricem pač ne. Predpostavljam, da se bo ta odvila v eni izmed prvih n epizod.

Kdo reče: “The people love their king?” Po glasu sodeč bi lahko bil ser Meryn Trant. Nihče drug mi ne pade na pamet. Jezdec z belo zastavo okrog desetih sekund posnetka bi lahko bil Theon. Ki v knjigi v Boltonovem imenu izpogaja predajo garnizij(ic)e Železjakov na Severu. Pomoje bi to lahko bilo to. Kar potrjuje tudi Theon v bojni opravi, nekje bolj proti koncu prikolice. Če me spomin ne vara, v (5.) knjigi Boltoni Theona kolikor toliko dostojno sestavijo in opravijo ravno za ta namen. Jezdec v galopu v naslednjem izsečku ni ser Barristan, kot sem trdil zadnjič. Niti Daario, niti ser Jorah (zadnjič 2. in 3. opcija). Vsem trem se namreč jezdec približuje. Verjetno gre za mereenskega (končno sem povzel besedo “mereenski” — nekdaj sem namreč govoril “mereeniški”) šampiona, po postavitvi vseh akterjev sodeč, pa ga bo namesto Belwasa premikastil Daario. Škoda, da ne ser Barristan, ampak Daario očitno potrebuje reintrodukcijo (ker je bil deležen recasta). Ženska postava, ki se spušča v klet (na približno devetnajstih sekundah), je najbrž Dany. Po moje so na tej točki zmaji (zmaja) že vklenjeni v mereenski piramidi, ona pa je napotena k njim na obisk. Pri sužnjih (odnosno osvobojencih) z baklami gre najbrž za te iste kletne hodnike. Oziroma za podobne (možno, da to ni ravno tista piramida, kjer so zmaji).

Jorahov govor o tem, da nasprotniki niso nujno vsi zlobni (kot prijatelji ne vsi dobri), pod njim pa montaža Melisandre (verjetno še na Zmajevem kamnu) ter kurjenja R’hllor-vé-koga, Tyriona in dveh vojská. Po praporjih (kolikor jih pač lahko razberem) sodeč obeh boltonskih, kar najbrž pomeni, da smo (oziroma bomo) priča snidenju očeta in sina. Stane in Davos, najbrž na ladji, oba s čemernim (tako kot vedno) izrazom na obrazu. Mereenske ulice in sužnji, ki z vseh strani napadejo (predpostavljam) enega izmed Harpijinih sinov. Avdienca z novopečeno mereensko kraljico. Če se za trenutek ustavim na tem mestu; možakar s turbanom bi znal biti angleški igralec Darren Kent, ki je pred časom objavil tole fotografijo in omenil, da nastopa v deseti epizodi. Kar je zanimivo, je to, da je v ozadju še vedno prisoten Mormont, ki ga Dany v knjigi do te točke že zdavnaj spodi proč. Sledi ena malček zavajajoča montaža z (audio) Daenerys, ki Jorahu razlaga, kako imajo (eni) možnost, da se asimilirajo, oziroma v nasprotnem primeru umrejo. Na videu pa Lannisterji (med drugim tudi novopečeni gospod poveljnik kraljeve garde z novim mečem, v knjigi prekovanim iz Nedovega Ledu). Najprej zmaj nad Kraljevim pristankom, zdaj pa še to. Najbrž bi nekdo rad gledalce prepričal, da se Dany v četrti sezoni vrne domov.

Tyrion v okovih in pozneje v ječi … Oberyn in Varys pa pred prestolom. Nekje sem bral, da bo nekaj govora tudi o martelltargaryenski poroki, kar bo prišlo prav kot nastavek za peto (in šesto in sedmo) sezono. In to super štima. Trailer se nato prestavi na Sever. Spopad Nočne straže z divježi (pod vodstvom Ygritte?), Jonov nagovor bratom (eden izmed katerih je tudi Brenock O’Connor — Satin?) in besno zabijanje velikana ob rešetke. Najbrž gre za mogočnega Maga … ki pa deluje mlajši od velikana z začetka tretje sezone. Poudarjam zato, ker naj bi bil Mag (če me spomin ne vara) neke vrste starešina med velikani. Med oboževalci kroži ideja, da se bo v seriji spopadel s serom Alliserjem Thorneom (ki ga takisto vidimo v trailerju, nekoliko kasneje) in ne z (v seriji) neobstoječim Donalom Noyem. Okej. Eden izmed izsečkov pokaže tudi Yaro, ki si je zadala rešiti svojega brata. Pojma nimam, kaj bo žnjo. Na neki točki jo bo najbrž zajel Stannis, ampak situacija je tu bistveno drugačna od v knjigi predpisane.

Jamie z novo desnico. Cersei. Rast, ki nadaljuje Crasterjevo tradicijo. Tudi nekaj novega. Arya z Iglo! v rokah. Zanima me, s kom se pogovarja Mezinček. Kraj dogajanja je Orlovo gnezdo, o tem ni dvoma, ne vem pa s kom se pogovarja. Z Lyso najbrž ne. Bran, Hodor in vršak. Še ena runda Boltonov, ne vem točno katerih in kje. Lahko bi bilo v Harrendvoru, ali pa v Grozotrdbi. Ali celo v Zimišču. Ne morem razbrati. Iiiiin mofo Oberyn Martell. S svojima prvima dvema stavkoma. “Tell your father I’m here. And tell him the Lannisters aren’t the only ones who pay their debts.” Martelli se kujajo že od Elijine smrti v Gorinih rokah, kar bo rezultiralo v epskem spopadu med Goro in Oberynom. V epskem spopadu, katerega del takisto vidimo v tem trailerju. Če takrat ravno ne pomežiknemo. Še ena runda Lannisterjev, s Cersei na čelu, in celo en izsek s poročnega obreda (z vsemi akterji, od Varysa, Tyriona, do ata Tyrella, v publiki). Nadalje začne prikolica preklapljati s stopnjujočo se frekvenco; spopad Nočne straže z divježi (pod vodstvom Tormunda in Styra), poročno slavje z glumači in norci, Dany in Missandei, Gora, Melisandra in Shireen (?), Ramsay Sneg in Myranda v akciji, Sansa Alayne v, predpostavljam, Orlovem gnezdu, Arya, Pes ter nekdo, ki ga Pes mikasti (lahko bi bil Polliver), Jon, Dany, Jon …

… in Tyrion. Ki zaključi z zelo primernim metastavkom: “If you want justice, you’ve come to the wrong place.” In tako nadaljuje tradicijo, ki jo je lansko leto začel Ramsay z: “If you think this has a happy ending, you haven’t been paying attention.”

Še dobra dva meseca!

3 comments
  1. Ana said:

    Pa smo ga končno dočakali – trailer namreč. Res je odličen, zdej pa spat in naštimat budilko za 6. april 😉

  2. Pepi said:

    Po našem času sedmi! Da ne boš budna en dan prekmal, če ni treba bit. 😀

  3. Ana said:

    uff sej res, ma ne tisto je potem en dan, da še k sebi pridem in lahko nato budno spremljam dogajanje v seriji 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: