Igra prestolov, kasting

Ta teden je (bil?) Comic Con. V San Diegu. Igra prestolov je imela (kot vsa leta) svoje omizje, svoj panel (ki si ga lahko ogledate bodisi na Winter is Coming, bodisi na novi alternativi, Watchers on the Wall (ne vem še, kaj se mi bolj dopade, zato oboje), bodisi kod drugod) in na njem je bila med drugim predstavljena tudi deveterica tistih prominentnejših likov, ki jih bomo spoznali v peti sezoni in igralcev, ki jim bodo posodili ter stas. Video.

Igra prestolov je že od nekdaj notorična za svojo ne premočrtno podajanje zgodbe in če smo včasih vsaj okvirno pričakovali, kateri liki bodo nastopili v posamezni sezoni, zdaj tega ni več. Ustvarjalci serije so zdaj dosegli razpotja, kjer lahko enostavno rečejo: “Okej, v tej sezoni se bomo osredotočili na to, drugo leto pa na nekaj drugega.” Podobne taktike se je poslužil tudi GRRM (ko je pisal četrto knjigo), ampak njemu se ni najbolj izplačala (oziroma vsaj jaz tako mislim). Pri čemer velja izpostaviti, da najbrž ni težava v taktiki sami, temveč v dejstvu, da je peto knjigo pisal več kot pet let. In četrto tudi tam nekje, kar pomeni, da o določenih likih ne bu, ne mu več kot deset let. Pri seriji podobne bojazni najbrž ni, zato okej; da vidimo. Zakaj o tem? Zato, ker me je — že pred časom, ko sem bral casting call — v oči zbodla zastopanost hiše Martell. In po drugi strani nezastopanost hiše Greyjoy. Ki pomeni, da bo dogajanje na Železnih otokih porinjeno vse tja v šesto sezono. Če ne celo v nepovrat. Ali pa z ekrana, oziroma z drugimi besedami; Železni otoki bodo zgolj omenjani … na mitingih malega sveta, recimo. Možno tudi, da kasting novice za hišo Greyjoy še pridejo (enkrat pozimi), ker gotovo bo novincev več kot devet (čeprav tudi 9 je že kar konkretna cifra). V vsakem primeru, če sem povsem iskren; ipak mi ni prav dosti do tega konkretnega zgodbovnega loka — ne bom (zelo) hud, če se ga samo preleti.

Torej. Hiša Martell. Spoznali smo Oberyna, spoznali smo njegovo spremljevalko, Ellario Pesek … Peta sezona nas bo popeljala naravnost v osrčje Dornije, v Sončno sulico, kjer bomo spoznali najprej Oberynovega brata, princa Dorana, ki boleha za putiko — kar je tudi razlog, da se ni mogel udeležiti Joffove poroke. Doran je v bukvah miren in premišljen možakar. Zelo miren in premišljen. Miren in premišljen do te mere, da gre njegovim tlačanom, po naturi vročekrvnim Dornijcem, to vsaj malo v nos. V seriji ga bo upodobil človek, ki bi bil lahko tudi Oberyn. Če bi D&D poslušala svojo bazo oboževalcev. Pa je nista in Alexander Siddig bo tako Doran Martell. Definitivno eno večjih imen v seriji. Nebeško kraljestvo, Spopad titanov, Vladavina ognja … če naštejem naslove samo nekaj filmov, v katerih je nastopil. Ne vem, kaj dodati. Tako kul kasting, da že malo meji na fan service. Bomo videli, kako se bo odrezal, lahko pa rečem, da mu je (oziroma bi mu moral biti) Doran Martell pisan na kožo bolj kot Oberyn. Brez, da bi se spuščal v detajle, že zaradi starosti. Trystane Martell, Doranov sin, bo Toby Sebastian. Nikoli slišal. Edino, kar tu lahko izpostavim, je, da je Toby bistveno starejši od Trystanea. Ta podatek, kombiniran s tem, da je Trystane edini izmed treh Doranovih otrok, za katere lahko ta trenutek z gotovostjo trdimo, da so vključeni v serijo, morda pomeni, da bo Trystane amalgam večih likov. Na misel mi pade, da bo nekoliko absorbiral svojo sestro, Arianne. Kar je škoda, ampak bom preživel. Nova Myrcella! Še ena škoda, ampak po Tommenu ne (povsem) nepričakovana. Aimee Richardson bo zamenjala Emmi Roberts podobna Nell Tiger Free. Kaj je razlog za recast, ne vem, predstavljam pa si, da je sličen tistemu za recast Tommena (karkoli že pač je). Verjetno je hec v glumaških (ne)sposobnostih. Areo Hotah, Doranov osebni stražar, bo DeObia Oparei. Iz filma Doom. In iz Piratov 4. In iz Osmega potnika. Jaz se ga, po pravici, spomnim zgolj iz Piratov, kjer je igral enega glavnih Črnobradčevih henčmenov. Glede na to, da je igralec temne polti, me zanima, ali bo Areo Hotah tudi v seriji Norvožan, ali ga bodo zavoljo tega umestili nekam drugam, denimo na Poletne otoke (kakor so to storili s Xarom Xhoanom Daxosom v drugi sezoni). Glede na to, da je v knjigah (ja, ja … vem, siten sem že s temi knjigami) Doranova žena (in Trystaneova mati) iz Novosa in da je Toby Sebastian še bolj blede polti kot Alexander Siddig … bodo nekaj najbrž morali spremeniti.

Peščene kače, podmladek Rdečega gada. Kar tri (od skupaj osmih — izmed katerih treh sploh ne srečamo, eno srečamo, pa se izdaja za nekoga drugega, eno pa (baje) šele v šesti knjigi) bomo spoznali, kar je presenetljivo precej. Drugo najstarejšo, Nym Pesek, bo upodobila igralka azijskih korenin, Jessica Henwick. Upam, da bodo v seriji omenili, kam (v kateri del Essosa) je Oberyn (svetovljan, valjda) šel po te azijske korenine. Dopade se mi, da ustvarjalci serije (tudi) na ta način širijo svet. Martin to počne z barvanjem (na zeleno) las in umetelnim oblikovanjem pričesk, D&D pa z vključitvijo drugih rasnih skupin. Jaz bi rekel, da je druga opcija več kot odlična alternativa prvi. Druga izmed peščenih kač je Tyene Pesek, v knjigah hči septnice. Igrala jo bo Rosabell Laurenti Sellers, sicer hči Italijana in Američanke. Simpatična punca, bomo videli, kako se bo odrezala. Tyene je v knjigah pridna in (po materi) pobožna … Obvlada pa (po fotru) strupe — dočim tisto prvo je bolj kot ne krinka. Zadnja in hkrati najstarejša izmed kač pa je Obara Pesek. Taka, ne falim dosti, če rečem možača, varianta. Oziroma bojevnica, lepše. Obara bo Keisha Castle-Hughes, v prostem času kraljica planeta Naboo. V glavnem; kače so kar prave. Pa všeč mi je, da so si med seboj že na videz tako različne.

Štorija Targaryenove Daenerys se bo obogatila za enega Yezzana. Že s satelita je vidno, da to ne bo isti Yezzan, kot ga srečamo v knjigah. Možakar je tam groteskno debel, s svojo menažerijo spačkov … Sicer pa eden izmed yunkaijskih Modrih gospodarjev. No, dopuščam, da bo Yezzan v seriji isti v vseh obzirih, le da pač ne bo groteskno debel in da ne bo imel svoje menažerije spačkov. Enzo Cilenti je nastopil v Kick-Ass 2 (v vlogi, ki se je ne spominjam), v Zdravnikovi vesti, v seriji Rome (v nekaj epizodah) … Noben novinec, skratka. Bomo videli, kdo točno bo televizijski Yezzan.

Ostane še Jonathan Pryce, ki bo nastopil v vlogi Visokega vrabca. Pryce je legenda — verjetno eden izmed treh najbolj znanih igralcev, ki so kdaj nastopili v Igri prestolov, od prve sezone dalje. Vsled česar verjetno nima smisla, da naštevam filme, v katerih se je pojavil. In čestitke Nini Gold za ta ulov. Dajmo na tej točki še par besed o Visokem vrabcu. Kdo je Visoki vrabec? Ime Visoki vrabec je bolj kot ne posmehljivi vzdevek brezimnega starca, ki v četrti knjigi nastopi kot nekakšen de facto verski vodja. Po vojni nastopijo posledice vojne in narod začne iskati uteho v veri … in GRRM v svojih knjigah razišče tudi ta aspekt in stvari postanejo zanimive. Sprašujem se, ali je samo naključje, da je Pryce na videz tako zelo podoben papežu Frančišku. Hehe. Upam, da mi ni ušel kak kvarnik, tisti, ki še niste prebrali četrte knjige, pa prosim za vsak slučaj kliknite na tole povezavo. Hvala.

2 comments
  1. Fino prav gotovo. Ampak Visokega Vrabca se iz knjig ne spomnim 😦

    Sicer pa starec bojda to pot serije ne bo pisal, se osredotoča na knjige! Hoho

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: