Prikola

Zima je prihajala (dovolj dolgo), zima je zdaj tu, z njo pa je nepričakovano (vsaj zame) prišel tudi prvi zaresen trejler za 5. sezono Igre prestolov. Kvaliteta je zanič. Screener varianta, zakaj HBO ga je — oziroma vsaj tako mislim — objavil na kaki plačljivi zadevi. Ko bo na razpolago kakšna človeka vrednejša opcija, bom povezavo v tej objavi seveda posodobil. (Bolj ažurni bodo verjetno na Watchers on the Wall. Ipak večino linkov pokradem iz tam.)

Ampak vsebina … Vsebina je pa kul. In dokaj izdatna. In taka, da bodo vse, kar bom o njej povedal v nadaljevanju te objave, kvarniki. Špekulativni, se razume, a še vedno (vsaj potencialni) kvarniki. In to iz vseh petih knjig.

Kaj bi torej izpostavil? Medeninaste zveri, vsekakor. Ki v seriji očitno ne bodo toliko zveri, kot samo medeninaste. Govora je o meereenski vojski osvobojenih sužnjev, ki mask ne nosijo samo zato, da bi se jih sužnjarji bali, temveč predvsem iz želje po anonimnosti. Potem imamo neko obvodno vasico. Zasneženo (kar je dober podatek). Lahko bi šlo za Hardhome? Skoraj prepričan sem, da gre za Hardhome in internet se, kot berem, strinja z mano. Bitka za Hardhome bo verjetno bitka te sezone. Peščene kače (alias nezakonske hčerke Oberyna Martella), biči, Ellaria Pesek — Dornija? Če ja, potem sem kontent. Malo me je namreč skrbelo, da bo preveč podobna drugim eksotičnim delom Zahodnjega (in še zlasti Essosa). Mezinček in Sansa. Mezinčkov glas je to pot po lestvici od Mezinček-v-prvi-sezoni do rad-bi-bil-temni-vladar-Mezinček še kar solidno skalibriran.

Nekje, okoli dvajsete sekunde, imamo punco, ki si reže prst (to bi verjetno lahko povedal tudi drugače). Pojma nimam, čigava je, ampak sumim, da gre za napovedano flashback sceno z mlado Cersei, njeno kolegico in neko gozdno čarovnico. Maggy the Frog. Mja. Vsi uradni prevodi so mi ušli iz glave. Potem je tu nova kraljeva poroka … s še vedno istim starim visokim septnikom iz tretje sezone — kar ga na lestvici najbolj trdoživih terciarnih likov v Igri prestolov uvršča zelo visoko. Verjetno kmalu za Meryna Tranta (ki je seveda nesporni zmagovalec). Divješka vojska z Gospodarjem kosti na čelu. Sumim, da na dvorišču gradu Črnina grmada bo. Lahko je ne bi bilo, ampak ponovna pojavitev Klopotača jo, kar se mene tiče, potrjuje. In evo, popravek; če se ne motim, jo okrog oseminpetdesete sekunde celo uzremo.

Varysova in predvsem Tyrionova pot divja s svetlobno hitrostjo in nekaj, kar mi je še posebej padlo v oči, oziroma ušesa, je:

The seven kingdoms need a ruler, loved by millions, with a powerful army and the right family name.
– Good luck finding him.
– Who said anything about him?

Kdo je govoril o njem? Ti, Varys. V knjigi. Mislim, da je trejler na tej točki napravil konec ugibanjem o tem, ali se bo (F)Aegon v seriji sploh pojavil.

No, potem je tu še ogromno polsekundnih izsečkov. Melisandra, recimo. Melisandro človek težko ne-opazi. Padanje sužnjarskih harpij — Dany (spet) daje stejtment. Ena zanimiva scena, ki, če se ne motim, že rahlo transcendira knjige. Dany (plus pribočniki) in njeni Neomadeževani, obkoljeni z Medeninastimi zvermi? A bo coup? Zanimivo, zanimivo. Še več gospe Trnove kraljice? Jasno, kakšna bi bila to Mardžina poroka, brez babice? Arya pred vrati Hiše črne in bele. A je tisto, nekje okrog minute in desetih sekund, Njuh? Lahko bi bil. V vsakem primeru je v prikolici precej citatov in glasov, čigar lastnikov še nisem pogruntal. In tako je nenazadnje tudi prav. Prišparajmo še kaj za dejanske epizode.

Howk!

EDIT: There’s more! HBO je izdal tudi niz filmčkov, po enega za vsako izmed prominentn(ejš)ih hiš Zahodnjega. Koga podpirate? Hiša Pepi že dolga leta podpira Baratheone z Zmajevega kamna in v tej maniri tudi nadaljuje. Je pa eden izmed komentatorjev na WotW izpostavil, da ti filmčki spominjajo na cinematicse iz raznih retro iger, ki so za to še uporabljale prave igralce. Komentator je izpostavil Dune, mene pa vse skupaj bolj spominja na Red Alert 2. Verjetno zato, ker Djuna nisem igral. “Well done, commander …”

11 comments
 1. Pepi, Madona, to je bilo pa hitro! Sam sem trsiler slučajno zasledil včeraj… No da bo le april hitro tu.

 2. Se mi zdi, da bodo knige v peti sezoni povsem pozabljene. Upam, da vedo kaj delajo.

  Čeprav jih razumem. Aegon bi bil res preveč za splošno občestvo, kdo bi sploh še znal vleči vzporednice.

 3. Pepi said:

  Miha, valda. Brzina je naša vrlina.
  Pauc, mja. Bi rekel, da so tvoje skrbi kar na mestu. Sploh glede na to, da so empirično najboljši deli serije tisti, ki sledijo knjigi. Je pa res, no … da so tudi izvirni deli scenarija iz leta v leto boljši. Vsaj jaz imam tak občutek. Dramaturških podnov, kakršne si je privoščila druga sezona (takrat so prvič bolj zares skrenili s poti) jaz v tretji in četrti sezoni nisem opazil. Tako da upam, da se bo vsaj ta trend nadaljeval, če že morajo po drugačni poti, kot gredo knjige. In ja. Aegon je dober kandidat za odstrel. Dejansko mi tudi v knjižnem kanonu deluje bolj kot balast, oziroma kot nekdo, ki je prišel tako pozno, da vseeno, če ne bi.

 4. Ana said:

  Super napovednik, ampak ne vem če bom gledala 5. sezono, ker bodo kvarniki iz 6. knjige. Pa še to, danes so objavili, da bodo snemali film po knjižni predlogi G.R.R. Martina…upam da to ne bo še bolj zamotilo pisatelja in ga odvrnilo od pomembne naloge – spisati težko pričakovano knjigo.

 5. Kje so to objavili? Kje? In o čem? Ne mi rečt, da se bo uresničila želja mnogih, torej Robertov upor?

 6. Ana said:

  Robertov upor…ko bi le!!

 7. Pepi said:

  Ana, ja, tudi sam imam v glavi ta pomislek, ampak me ne gane preveč. Mal zato, ker me v prvi vrsti zanima štorija (neodvisno od medija, preko katerega jo konzumiram), mal pa zato, ker bo serija na tej točki tolk zares skrenila s poti knjig, da morebitni kvarniki niti ne bodo preveč kvarni. Pa tud … ustvarjalci serije sicer imajo tiste Martinove end game ideje, kje in kako bo kdo izmed glavnih likov končal … manjka pa jim precej materiala vmes. Ampak okej. Ja. Že to je mogoče preveč informacij, se strinjam. V vsakem primeru vsa čast, če te serija res ne bo premamila. 😀

  Če se za moment vrnem na svoj prejšnji komentar; GRRM to pot ni spisal nobene epizode. Kar je škoda. Sicer najbrž ne usodna, ampak njegove epizode so bile vselej kul.

  Sem pa tudi jaz prejle porajtal tole novico v zvezi s prihajajočim filmom. Kul. Nobene izmed treh zgodb, po katerih naj bi bil film posnet, sicer ne poznam (v resnici Martina izven Pesmi tudi nasploh zelo slabo poznam), ampak ajde. Sem optimist.

 8. Lol, Robertov Upor, haha, kaj mi hodi po glavi 🙂 Čeprav vem, da se je omenjalo. Samo nisem prepričan, ali je bilo res kaj masovja na ideji, ali le pobožne želje zatrapancev kot je Pepi 🙂

 9. Pepi said:

  Ja res bi blo kul, ane! Pa vrjetn bojo tud to slej ko prej posneli, itak vse posnamejo. In to ne sam enkrat. Drgač sm si pa zdej končno priskrbel Viteza Sedmih kraljestev. In tud to bi bil fajn film. En tak westeroški Knight’s Tale. Brez petja in podobnega šita.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: