Igra prestolov – Ples zmajev

Šit.

 • Zanikanje
 • Upam, da bo s Shireen vse okej. Dejansko je nismo videli umreti, mar ne? Mogoče to pomeni, da ne umre, temveč, da jo v zadnjem trenutku reši Davos, ki v resnici sploh ni šel h gradu Črnina, ampak je slutil probleme in čakal, nekje v kritju. Mogoče se izkaže, da ljudje s sivoluskom (kot kamen) ne gorijo. Mogoče … Gotovo bo nekaj. Ker mora biti, ni res? NI RES?!

 • Jeza
 • Melisandra je kriva! Kot jasnovidka je gotovo uvidela Ramsayevo partizanščino. Pa jo je zamolčala — ker je uvidela tudi, da bo ravno to tisto, kar Stannisa porine čez rob.

 • Pogajanje
 • Zakaj, hudiča, je Stannis kralja onkraj Zidu zažgal kar poleg Zidu in za đabe? Zakaj ga ni prišparal, ko pa je vedel, da bo potreboval kraljevo kri. Zakaj (isto hudiča) les pozimi tako dobro gori? Valda je fajhten?

 • Depresija
 • Meh … Zakaj sploh še gledam to serijo …

 • Sprejetje
 • Kot pravijo tule, parafraziram: “Te stopnje žalovanja marsikdo sploh ne doseže.”

  Brez poti nazaj
  Kljub temu, da sem se skozi vseh pet stopenj žalovanja sprehodil bolj za šalo kot zares, bi lagal, če bi rekel, da Shireenina smrt ni bila ena konkretna boksa v trebuh. Lepa, sončna nedelja, brez kakršnekoli sapice — pa me kljub vsemu odpihne na IMDb-jeve forume in direktno v kvarnike za relevantno epizodo. Auč. Po svoje sem hvaležen, da sem dal tako najhujši rukar čez že včeraj in v noči na danes, ampak pizda. Odkar sem se prvič seznanil s Pesmijo ledu in ognja, sem se privadil vsega hudega. Ampak eno je, če tvoj najljubši lik umre ali je izdan ali oboje ali kaj četrtega … Nekaj povsem drugega pa je, če tvoj favorit (za v tem slučaju Železni prestol) stori nekaj tako zavržnega, da resnično ni več nobene poti nazaj. In to zažig hčerke — dekleta, ki je v življenju samo brala in branja poučevala druge — vsekakor je.

  Stannis ima (oziroma je imel) precej močan fenbejs. Kolikor sem uspel vreči uč, je internetna situacija ta trenutek približno taka, kot je bila v baratheonskem taboru neposredno za Ramsayevim napadom. Nekateri iščejo nove fiktivne ljudi, da bi jim naklonili svojo podporo, nekateri se pizdijo čez Benioffa in Weissa, češ da sta šarlatana in da nimata pojma (kljub temu, da jima je GRRM bojda povedal, da se ima nekaj podobnega zgoditi tudi v eni izmed prihajajočih knjig), nekateri pa se, kot vselej, zaklinjajo, da so opravili s serijo in da naj (ustvarjalci serije) furajo dalje brez njih (če lahko). Če samo pomislim, da je internet, nekaj tednov nazaj, Stannisu poklanjal virtualne titule oče leta in ne vem, kaj še …

  vojak

  Jaz? Jah nič … Jaz ostajam team Stannis. Ipak nikoli nisem bil fan zato, ker bi se nujno strinjal z vsem, kar naredi, temveč bolj zato, ker vem, da je po zakonih dedovanja upravičen do Železnega prestola in ker mi je zanimiv literarni lik. To slednje drži zdaj v bistvu bolj kot kdajkoli.

  Celotna sekvenca je (upravičeno) požela buren odziv, vendar ne iz pravih razlogov (beri predprejšnji odstavek). Stannis Baratheon pač ni človek, ki bi se obremenjeval s sredstvi. Oziroma ne, da se ne obremenjuje — se obremenjuje. Ampak na koncu dneva se je pripravljen poslužiti vsega, samo za dosego svojih clijev. In filozofija: “Kaj je en pankrt proti kraljestvu,” ki nam jo je predstavil leto ali dve nazaj, ko je bil na tnalu Gendry, obvelja. Tudi za Shireen. Dvolično bi bilo, če ne bi. Če kaj, je Shireen, kot njegova edina dedinja in obenem edina stvar, ki mu v življenju kaj pomeni, zanj še bistveno hujša žrtev. Zdaj bi moralo biti jasno, da je Stannisu na prvem mestu res izključno rešitev sveta pred prihajajočo temo. Baratheonska dinastija, denimo, je drugotnega pomena. Na tehtnici so torej srce parajoči kriki male Shireen in beli hodci. Kaj bi storil? Kaj je v tem slučaju tvoja dolžnost? Oziroma drugače; da ni ta moja analiza povsem mimo? Da se ni Stannis — ko je enkrat sprevidel brezizhodnost svojega položaja — preprosto usral in pokupil vse, kar mu je bila že nekaj časa prodajala Mel? Marsikdo bi najbrž storil ravno to.

  stann

  Za edino količkanj dostojno persono se zadnji trenutek (ko je žal že prepozno) izkaže kraljica Selysa (in baratheonski vojak 4215). Močan zasuk, kjer siceršnjo mržnjo do hčere vendarle premaga materinska ljubezen. Selysa tu nekoliko spominja na Rawsa (Snape) iz prvega dela knjige o Potterju. Konstantno antagonizira malo Shireen, na koncu pa se izkaže za ne najslabšo opcijo. In če se spomnimo nekaj njunih izmenjav … Kaj, dejansko, je Selysa pravila svoji hčerki? Doma bi morala ostati; pojma nimaš, česa vsega so zmožni ljudje … Take reči. Dokaj preroške. Kot bi ji ves čas hotela samo dobro. Pa krik, na koncu, ki tako močno liči na Catelyninega izpred dveh let …

  Suma sumarum je zažig princese Zmajevega kamna verjetno najokrutnejši prizor v zgodovini serije in prizor, ki si ga bom le stežka še kdaj ogledal. Ne samo, ker umre Shireen, temveč tudi, ker umre Stannis. V določeni meri. Dočim po drugi strani pa (kar se mene tiče) gladko vrhunec sezone. Že zato, ker zadeve res nisem pričakoval (zadeva je bila tako dolgo in očitno napovedovana, da sem bil prepričan, da gre za rdečo sled in da če kdo res ne bo nikdar gorel, je to gotovo Shireen), v večji meri pa zato, ker je zadeva od začetka do konca res genialno izpeljana. Vseh pet akterjev (štejem tudi Davosa) je v izvrstni formi. Govora je seveda o igralcih, ki jih igrajo. Ne vem, če ima smisel, da za vsakogar posebej pišem hvalospeve (ki mi vse preradi izzvenijo generično), ampak genialno čez in čez. Moji edini kritiki (na ta del štorije) bi bili, da mi Ramsayjev napad (in še zlasti popolna izvedba le-tega) deluje precej kot naskok morskega psa ter da posledična resnost Stannisove stiske ni dovolj nazorno izpostavljena.

  Napoved
  Ker ne vem, kaj bo, si lahko privoščim besedo ali dve tudi o tem (kot, da si je sicer ne, hehe). Kvarnik! — samo, če se izkaže, da imam prav.

  Jaz mislim, da je Stannis bolj ali manj mrtev. Figurativno in zares. Figurativno zato, ker je ni stvari, s katero bi se lahko odkupil za umor lastne hčerke, zares pa, ker napovedujem, da se bo zgodilo sledeče. Stannis piči na Zimišče. Prične se fajt. Obe strani utrpita hude izgube. Z južne strani udari Mezinček z arrynsko vojsko. Sesuje obe strani in zavzame Zimišče.

  … ampak mislim, da to še ne bo Stannisov konec.

  Žlahtomorec je v očeh bogov preklet. Kako točno se to prekletstvo manifestira, ne vem, ampak sumim, da bo Stannis še pred iztekom serije postal beli hodec. Ne samo neživec, temveč dejanski beli hodec. Kako točno, ne vem, ampak občutek. Ta teorija ni (samo) moja, temveč sloni na knjigah in na (spet) teoriji, po kateri naj bi Stannis postal novi Nočni kralj. Nočni kralj v seriji je šef belih hodcev. Zdaj ja … Pač. Neka čorba stvari iz knjig in iz serije, ampak jebela; jaz mislim, da nekaj je na tem. In potem, za piko na i, vpade Brienne s svojim mečem iz valirijskega jekla in ga sesuje v prah. Puf.

  In po tokratni epizodi moram priznati, da ji niti ne bom zameril.

  Kaj bo z Davosom? Kolikor vem sta se Rickon in Osha v seriji zatekla k Umberjem. Poslednje ognjišče, njihova utrdba, je zadnji gosposki grad pred Zidom. To mu je, če gre proti gradu Črnina, spotoma. Ena izmed opcij — ki sicer ravno tako sloni na knjigah — je, da se Davos tam ustavi in sreča (in po spletu okoliščin morda celo prepozna) najmlajšega Starka.

  Daenerysino vnebovzetje
  Zdaj, ko je najočitnejši problem nekako za nami, se lahko posvetimo lahkotnejšim temam. Daznakova arena. Tri ali štiri stvari imam, ki so mi ostale v glavi.

  Raznolikost borcev v areni je kul detajl, za katerega sem vesel, da je notri. Možakar, ki skorajda pokonča Joraha, je najbrž Braavožan, saj fura enak (ali pa vsaj podoben) fajterski stil, kot ga je bil Syrio Forel, Aryin (prvi) mentor. Jorahova prva žrtev bi lahko bila iz Norvosa oziroma iz tam, od koder je že pač v seriji Areo Hotah (ne bi se čudil, če bi bil s Poletnih otokov). Za tretjega borca pa ne vem.

  Celotna komocija s Harpijinimi sinovi in kasneje še z zmajem mi je apetitlih izpeljana. Ko vstanejo izmed publike in se zgrnejo nad Daenerys in udarijo tako po plemstvu kot po sužnjih … Fino. Pa tudi čez Drogona nimam žal besede.

  Hizdahr ni Harpija! Oziroma eden izmed Harpijinih sinov. Na začetku so nas s tisto njegovo odsotnostjo že malo kot da je, ampak evo. Ni. Kar je dobro. Drugačen zasuk bi bil zame preveč na prvo žogo. Kdo pa je potem? Ti maskirani zlikovci so kul, ker so skrivnostni, ampak Danyjina nit bo slej ko prej potrebovala nekoga z obrazom. Mogoče se izkaže, da jih usmerja nekdo od njenih? Kot možna kandidata ostaneta samo Daario in Missandei. Hm …

  … saj jutri umrjeva oba
  Okej, Tycho gospoda Tyrella sicer kensla na vsakem koraku, ampak Mace ima žilico za trgovanje, jebela da jo ima. Skupaj z Bronnom (ki je v nekem drugem življenju to že počel) bi lahko postala šlager pjevača, pela po lokalih in tudi tako prispevala k odplačilu Kroninega dolga. Moram priznati, da mi bo žal, če Mace kdaj umre kakšne krute smrti. Temačen svet, kakršen je Martinov, ga potrebuje bolj, kot si lahko mislimo. Njegov odziv, ko ga Tycho zavrne, češ da ne pije, je neprecenljiv. “Ooooooooo …”

  tyrell

  Zavarovalničar bo dočakal nov dan, Meryn Trant (za katerega nisem niti malo presenečen, da je pedofil) takisto … Naprej bomo pa še videli.

  Kot bi nekaj pozabil …
  Aja, Dornija! Še vedno slabo. Nič konkretnejšega nimam. Kar se mene tiče je celotna Dornija do te točke stran vržen čas. In celo takole bom rekel. Tudi (in predvsem) vsled Dornije je tokratna epizoda 9 verjetno najslabša izmed vseh (epizod 9, ki so praviloma hude — saj je tudi ta, ampak ne tako kot prejšnje).

  10 comments
  1. Filmeraj said:

   Maaa. Vsakič, kadar poskušam komu opisati svoje občutke do te sezone GOT, iz mojih ust pridejo samo kletvice. Vse je tako počasno in meh, kritične trenutki delujejo kot da so zmetani skupaj last minute … ne vem. Čeprav nisem nekaj obremenjena z odstopanjem od knjig, me to sezono moti to, da imam zaenkrat občutek, da odstopanja ne vodijo nikamor oziroma da vodijo v slabšo zgodbo. Bomo videli.

   Vsekakor pa me moti, da so opustili nekako tradicionalen način pripovedovanja za njih… 2-3 del velik pretres, potem kvaliteten buildup do 9. dela, kjer je ponoven pretres in zadnji del kot nek nastavek za naprej.

   Spoiler alert od tu naprej:

   ne resno, kdor ni bral knjig naj ne bere!

   Kar se tiče zadnje epizode, nas čakata še Cersejin sprehod in (upam da) umor Jona Snowa, kar sta v bistvu tudi edini zadevi, ki ju to sezono vztrajno in kvalitetno gradijo. Verjetno tudi napredek pri Aryi. Sanja se mi pa ne kaj delajo z Dornijo in na Severu … nič kaj dobrega, se bojim.

   /rant over

  2. Ana said:

   Uff Shireen…:( Stannisu se bo tole vrnilo, sicer jst ga niti nikoli nisem neki preveč marala. Davos bo znorel, ko bo slišal kaj se je zgodil 😦 Sinovi harpij….uuuu zanimivo! Upam da še letos izvemo kdo jih vodi. Dornija bo mela nek twist na koncu, mora ga imet pismo, al bo bolj glavna v naslednji sezoni…mogoče pa bo na koncu epizode Doran stisnil zmaja iz oniksa khm khm. Ellaria mi je šla na živce, njeno “pokesanje” je bilo bolj kot ne za lase privlečeno, Peščene kače pa zgledajo neumno in nesposobne (zaenkrat), žal.

  3. Pepi said:

   Filmeraj, ja, dost res. Dejansko tok hudga odstopanja v kvaliteti posameznih zgodbovnih lokov ni blo že od druge sezone, ko so ga sral z ono ekspedicijo Nočne straže. Ampak Dornija, zdej, je še bistveno slabša — ironično pa ravno Zid, grad Črnina in vse, kar paše zravn, štima. Se mi zdi, kot bi bli scenaristi mal med dvema svetovoma. Po eni strani hočjo met določene stvari iz knjig, po drugi bi pa neki streamlajnal. Kombinacija je imo slabš od obeh skrajnosti.

   Da bi obstajal nek ustaljen način prepovedi (izven tega, da je 9. epizoda pač una tahuda in da je 10. že mal nastavka za naprej), pa ne vem, no … Se mi zdi, da je bla šokantna 2. epizoda lani bolj izjema kot pravilo, pa tud buildup ni bil vselej kvaliteten.

   Kar se spojlerskega dela tiče pa ja. Pri Jonu in Cersei najbrž res ne bojo baš filozofirali. Bolj me zanima ostalo. Po teaserju sodeč, bojo na Severu začel že z obleganjem Zimišča, najbrž tud končal. Dornijo pa na tej točki itak pomoje zlo težko rešjo.

   Ana, Davos je na tej točki res dost neznanka, ja. Da ga ne bo doletela podobna usoda kot Blackfisha, ki je šel scat in izginil v neznano. Ta Ellarijin kes je bil tud men kr iz nek in neprepričljiv. Liki v seriji majo čist premal screentajma, da bi lahko ustvarjalci serije te zasuke v mentaliteti (tud Stannis in Selysa sta kle v bistvu precej na meji) prikazal dovolj prepričljivo. Al pa enostavno niso dovolj sposobni.

  4. Jah, kaj hočmo. Žal se je tole napovedovalo že precej časa in sploh v teh sezoni je bila mala Shireen čist preveč v ospredju. Mislim, da je pogovor med Melissandro in gospo Baratheon v četrti sezoni že lepo nakazal kam gremo. Neizogibno je prišlo in očitno to prihaja tudi v knjigah. Tam mi bo verjetno bolj vseeno, vendarle moja domišljija ni tako močna, da bi si to mučno daritev tako nazorno predstavljal. V seriji pa… ma, posneto je odlično. Cela ta scena, že prej z Davosom, potem še zadnji father – daughter talk, vse do križanja, ki je bil res perfekten, naj se sliši še tako grozno. Grozljivo, ampak v maniri knjižnega Stannisa. In ja, tudi jaz ostajam njegov navijač. Je pa zanimiva teza zakrožila. Da je Shireen nekakšna speljanka knjižnega požiga Mancea Ryderja, torej, da se je rdeča ženska poigrala z vojaki za dvig morale. Malo verjetno, ampak vseeno upam 🙂

   Scena v areni je bila potem sladka potešitev. Bal sem se te scene, ampak bila je odlično izpeljana. Ampak osveži mi spomin, v knjigi do takega klanja vendarle ne pride, je tako? Teli harpijini sinovi so tu prav ostudni.

   Dornija je totalen mimostrel. Fak, kako so to lahko zajebal. Sand Snakes so obupne. Kera fora s klofutami, ojoj prejoj.

  5. Pepi said:

   To o zamaskirani sm tud js prebral, ja, ampak ni smiselno. Ne vem, kaj bi s tem dosegl, ker valda ne morjo pretentat Rdečega boga, ne? Razn, če bi šli res na placebo efekt, ampak pomoje se Melisandra za kej tazga čist prezares jemlje. Pa tud ne vem, kolk (mejhnih) punčk majo oni s sabo … Najbrž samo Shireen. Koga odraslega pa mislm, da vanjo tud Mel ne more zamaskirat (vsaj v knjigah ga ne bi mogla). Plus ona scena, kjer Stannis hčerki reče, naj mu oprosti, govori v prid temu. Ampak upanje umre zadnje, hehe. 😀

   Če me spomin ne vara (možno, da me), v knjigah v areni sicer izbruhne kaos, ampak mislm, da je krivec predvsem zmaj. So pa tud tm nameraval škodovat Daenerys, ampak bl iz ozadja. Neko hrano so ji zastrupil, k jo je pol pogolsal Belwas.

  6. Itak, da nima smisla. Shireen je pozgana in sedaj cakamo kaj sledi. Trailer sicer lepo prikaze, da se led pricne taliti 🙂

  7. Dejmo mal pričakovanja pred finalom dvignit. Mothers Mercy je naslov. Internet se podira od pričakovanja glede lady Stoneheart. Jaz sem prepričan, da je ne bo, ampak šok bi bil sijajen in zares odlična napoved za šesto sezono. Recimo, da bi se s tem ustvarjalci opravičili za slabo Dornijo.

   Sicer se pa že slišijo izdajalski noži na severu 😀

  8. Pepi said:

   Hehe, lani je bil naslov finala Children, predlani Mhysa … Js mislm, da ns D&D s temi na-Kamnosrčno-namigujočimi naslovi samo mal trolata. Bi blo pa kul, se strinjam. Na internetu se je že pojavu un video (k ga bojo zavrtel pred finalom), k na začetku vsake epizode nrdi en povzetk tistga, kar se je zgodil prej. In zmer kažejo sam za novo epizodo relevantne stvari. In … V tem videu se pojav un izseček z Benjenom Starkom — iz prve sezone. Tko da … To bi vsekakor znal bit zanimiv. 🙂

  9. Opa, res? Ta je pa naravnost odlicna. Kaj, bo resil Jona pred pokolom? Epsko!

  Oddajte komentar

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

  Twitter picture

  Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

  Facebook photo

  Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

  Connecting to %s

  %d bloggers like this: