Igra prestolov – Prisegolomec

No, evo ga. Prisegolomca. Okej epizoda. Ne tako napeta kot prejšnja, ampak to jemljem v zakup. Po viharju pride zatišje. Po zatišju spet vihar (računam na to). Včasih sem (na tem blogu) konstantno poudarjal, da ni najbolj pošteno primerjati posameznih epizod med seboj, zakaj jasno je, da tiste z nastavki (praviloma) niso tako atraktivne kot tiste, ki se od teh nastavkov potem odrinejo. In to še vedno drži in ja; ta epizoda je ena izmed tistih z nastavki. Vsaj kar se mene tiče.

 

Sneg plus ogenj je potemnjen Sneg. Chemtraili?
To, kar je pred leti dokazoval ta človek, je zdaj potrdila še Melisandra. Jon je po svojem srečanju z ognjeno magijo (še prej pa s smrtjo) mračnejši lik, kot je bil prej, a po pravici povedano manj, kot sem pričakoval. Dejansko je ta sprememba tako subtilna, da dopuščam možnost, da nakladam in da je v resnici sploh ni — in da ta moja projekcija temê v resnici izvira iz vrzeli, ki je ostala nezapolnjena vsled odsotnosti ene posebne gospe, katere ime se začne na K in se rima z amnosrčna. Ampak ne. Dejansko. Možakar je, če nič drugega, bolj odločen in da ne rečem neizprosen. Kam to pelje, ne vem. Odnosno vem. Za začetek to pelje v eksekucijo treh glavnih puntarjev — Thorneta, Yarwycka in Marsha — zraven pa še mulota, za katerega si človek še pred pari leti ne bi nikdar mislil, da bo prav on pokončal najprej Ygritte, potem pa še Jona. Zajebano, skratka. Vseeno sem mislil, da bo Olly pokasiral še kakšno šanso. Pa tudi, da se bo Jon poslužil stare, preverjene metode z dekapitacijo. Starkovske metode. Morda se tudi z izborom vislic prek meča slika ta razlika med starim in novim Jonom, ki jo zdajle — v resnici ne vem, zakaj — na vso moč propagiram. Sprašujem se tudi, kje je preostanek Jonovih rabljev. Vsaj še dva sta bila in ne predstavljam si, da bi Jon oprostil njima, če že Ollyju ni. Razen, če se ju ne spomni, kar je možno, če je takrat že počasi izgubljal zavest, in vsaj malo nerodno, če se ju ne spomni samo zato, ker sta ju igrala statista.

Trije oficirji izkoristijo priliko in spregovorijo svoje poslednje besede, dočim Olly nima komentarja. Vselej zabavno (in to bom pogrešal) je, ko ser Alliser divježe opisuje kot morilce in posiljevalce, medtem ko so oboji sestavni del Nočne straže. In totalno navdušen sem nad ponovno omembo Belega pristanka. To, Yarwyck! In to pa že ni več zajebancija. Othell Yarwyck je v knjigah iz krajev, ki so pod lannistersko jurisdikcijo. Edini motiv (za spremembo), ki ga vidim, je reklama za Manderlyje! — je pa res, da je serija ipak čedalje bolj polna razhajanj z izvirnikom in da vse manj pogosto zaznavam pametne razloge (za to).

vlcsnap-2016-05-09-22h37m30s372

Njegova straža je zdaj končana. Vranja prisega velja do smrti, vsled česar Jon Sneg pravno formalno ni več član in s tem tovariš poveljnik Nočne straže. Ta titula vsaj začasno preide na Eda Turobo. Dogajanje na Zidu se je s tem (vsaj začasno!) sprostilo. Jaz mislim, da bo imelo to kar blagodejen vpliv na nadaljevanje zgodbe in predvsem me zanima, kaj bosta zdaj počela Davos in Melisandra, ki sta bila pretekli dve epizodi efektivno ujetnika plot pointa, da mora Jon Sneg oživeti.

Tudi; a je še kdo opazil, da Davos precej preklinja, odkar je Stannis pokojni?

Dr. Sliv
Da Varysovo vohunsko omrežje sestoji iz otrok, je znano že vse od prve sezone. Moram reči, da pri knjigah zelo dolgo časa (natančneje; vse do konca četrtega dela) nisem imel tega občutka. Vselej, ko se je Varys pridušal, da so mu neko tajnost prišepnile njegove drobne ptičice, sem jaz to vzel kot ekvivalent za: “Po radiu je bilo.” Ali pa preprosto: “Ne povem.” Ampak ni pomembno. Skratka. Vse to zdaj špila tudi v Meereenu. Kjer se Varys loti prostitutke iz lanskega leta, ki je obenem tudi (nam in Varysu) znana kolaborantka s Harpijinimi sinovi. Nekaj prepričljivih besed — to pot je v akciji zgolj dober policaj, brez slabega — in kaj dobimo? Dobimo informacijo. Da Haprijine sinove sponzorirajo Yunkai, Astapor in Volantis. Torej (poleg Qartha in Braavosa) edina tri vzhodna mesta, ki jih (glealci) poznamo. Evreka. Res. Dobro porabljena vreča srebra.

V Kraljevem pristanku je novi gospodar prišepetovalcev Qyburn, ki je od svojega predhodnika podedoval malo višje omenjeno mrežo ptičic. Ki obožujejo suhe slive. Glede na to, da je Qyburn eden izmed srhljivejših čudakov v Igri prestolov, njegova interakcija z mladežem izpade povsem simpa. On je pač un stric, ki deli fige, ki ima v svojem laboratoriju cel kup kul igrač in ki lahko naredi, da te doma starši ne pretepajo več. En tak zanimiv detajl mi je mogoče to, da ko v sobo vstopi še ser Frankengregor, Qyburn le-tega predstavi kot nekoga, ki je prijatelj njegovih prijateljev. Torej Qyburnovih. Ne Cerseijinih. Ne predstavljam si, da bi to karkoli naznanjalo (on in Cersei sta itak takole; *prekriža kazalec in sredinec na desni roki*), a vseeno po(ne?)srečen izbor besed.

Mali svet je zdaj v novi, okrepljeni zasedbi. Predseduje mu kraljevi roka, Kevan Lannister, poleg njega pa je (po novem) navzoča tudi Trnova kraljica. Kaj, točno, je njena funkcija, ne vem. Predstavljam si, da kaj važnega. Mogoče je sina razbremenila funkcije financministra. To bi bilo smiselno. Ali pa je prevzela titulo gospodarja zakonov, ki je trenutno ne nosi nihče. V glavnem. Sestanek prekinejo Cersei, Jaime in ser Gregor — in prekinejo Pycellovo razpravo o tem, kako Qyburn in Gora nimata za burek. Sledi prdec. Všeč mi je, kako opravijo s polemiko, ali gospod poveljnik Kraljeve garde ima sedež v Malem svetu, ali ne. Zelo meta, pravzaprav, glede na to, da ga v knjigah nedvoumno ima, dočim v seriji pa pod Robertovo taktirko ne. Pod Aerysovo pa spet ja, ampak kot dobro pove veliki moister, Aerys ni bil zastonj Nori kralj. Moram reči, da sem tu (enkrat za spremembo) bolj na strani ta mladih dveh Lannisterjev. Kolikor mi je ser Kevan po eni strani car, pa po drugi zdaj res po nepotrebnem trmari in vztraja pri svojih načelih.

vlcsnap-2016-05-09-22h39m35s616

Kar zadeva Kraljevi pristanek, nam ostane še (ponoven) kraljevi obisk Baelorjeve septe. Visoki vrabec je po Mezinčku in Varysu gladko največji manipulator v Igri prestolov. Morda ju celo šiša. Samo to bom rekel. Ko enkrat pride do: “Uf, kolena me bolijo, usediva se in reciva kakšno,” je že konec. Lahko daš samo še load from your previous checkpoint.

Neuvrščeni
Sama in Žiljke je zgolj za vzorec. Izvemo, da potujeta v Citadelo, še prej pa na Rogov grič, sedež familije Tarly, kjer Sam kani pustiti Žiljko in malega Sama, da se lahko sam posveti študiju. Slučajno vem, da so Tarlyji letos kar izdatno pokriti, zato upam, da se tam ustavimo za kaj več, kot zgolj eno epizodo. Sicer pa ja. Simpatične tri minutke. Sem in tja paše tudi kak tak iskren, ne ciničen prizorčič, kjer nihče ne umre (in nihče nikogar ne izda).

Braavoški del epizode se mi to pot (vsaj vizualno) zelo dopade. Zelo učinkovita in dinamična montaža prek tepežkanj in zaslišanj, vse do povrnitve vida. Če v prejšnjih dveh delih sploh ne bi bilo Arye in bi jo danes videli prvič letos, bi to povsem zadoščalo — pa to vzemite bodisi kot pohvalo današnjega inserta, bodisi kritiko prejšnjih dveh (bodisi kombinacijo obojega).

Dosh khaleen. Bistvena stvar tu je po moje informacija, da imajo ravno te dni vsi khalasarji shod, kar pomeni, da so vsi na kupu. Jaz vidim dva možna razpleta. Ali jih bo Daenerys združila, ali pa sežgala. Nad temi kratkimi, razdrobljenimi sekvencami nisem preveč navdušen. Da so zlo, sem po petih letih skoraj gotov. Sprašujem se le, ali so nujno. Na živce mi gredo (tudi) zato, ker mi dajejo občutek, da se spodobi, da o njih kaj povem, hkrati pa mi ne dajo praktično nič, o čemer bi govoril. #fml

In potem so bili trije
Ramsaya zdaj obišče še en severnjaški gospodež. Najsevernejši izmed (bivših) Starkovih vazalov. Mali Jon Umber. Sin (pokojnega) Velega Jona, najglasnejšega izmed Robbovih podpornikov. Navzoč je tudi Karstark, ki si je našel mesto na Ramsayevi levici in ki je, si predstavljam, tiste vrste podpornik (ali kolega ali prijatelj), ki si ga naprej vesel, nakar ti začne iti na živce. In se ga ne moreš znebiti. Vsaj tako mi deluje. Okej. Tukaj bi rad izpostavil par stvari. Najprej kaj se je zgodilo z Velim Jonom? Znano je, da Clive Mantle ni imel časa za drugo sezono, kar so ustvarjalci serije rešili s tem, da so ga odpisali. Dobesedno. Ampak enkrat kasneje je eden izmed scenaristov izjavil — to je bilo že po rdeči svatbi — da je Veli Jon še živ in na varnem in da imajo zanj še načrte. Oziroma skoraj gotov sem, da sem to prebral. Dopuščam, da se motim. Je le že nekaj let.

Druga stvar. Jonov razlog za izdajo svojega zakonitega fevdalnega gospoda se mi zdi dovolj posrečen, da ga kupim. Divježev nihče ne sovraži tako močno kot Umber. Razen morda kdo izmed visečih tradicionalistov iz Nočne straže. Moram pa reči, da so se mi (v knjigah in v seriji) ravno Umberji zdeli tisti najzanesljivejši podporniki hiše Stark. Zdaj, ko gledam izsečke prve sezone, opažam, da Veli Jon morda sploh ni tak car. V bistvu je precej oportunista. Do neke točke je bil prepričan, da bo lahko Robba (kot zelenca) ustrahoval, ampak ker se ni izšlo, je potem preklopil v bolj diplomatski in da ne rečem ritolizniški način. Umberji so veliki in glasni in to jim daje odlično krinko. Kot stratege jih (tudi na ta račun) vsi podcenjujejo. Zakaj se spuščam v to razpravo. Zato, ker mi je zanimivo, da imamo kar naenkrat opravka s popolnoma novo generacijo severnjaške gospode. In če jabolko ne pade daleč od drevesa … Zato reiteriram Velega Jona in njegove vložke v prvi sezoni. Pri Karstarkih ni pretirane razdalje. Tako drevo kot jabolko je gnalo in žene maščevanje. Boltona ambicije. Umberja? Ne vem? Vem, da jabolko ni blizu lokacije, kjer sem mislil, da je drevo. Z gotovostjo pa vem, kje je jabolko. Torej bi bilo smiselno tudi drevo iskati v bližini jabolka? … Ja? Ne? Mogoče? Ne vem? A sem sploh kaj povedal? Iskreno rečeno sem se malo zaplezal.

vlcsnap-2016-05-09-22h40m54s409

Še čisto malo trivije. Naslov epizode je Prisegolomec. Največji prisegolomec v tem delu je (po mojem mnenju) ravno Jon Umber. Ko sta se v prvi sezoni udarila Veli Jon in Robb, je slednji izrazil grožnjo, da bo prvega izvlekel iz njegove utrdbe in usmrtil kot prisegolomca — če ne bo ubogal. Kar je Jon takrat vzel kot hudo žalitev in štartal na meč in vmešal se je krvovolk in vse ostalo je zgodovina. Tole, skratka. Ne vem kakšno oh in sploh hudo naključje to ni, se zavedam, neka mini povezava pa vendarle je. Toliko. Sem nameraval omeniti še nekaj trivialnega, pa vam bom raje prihranil. Ker je še bolj obskurno.

… in še tole; krvovolkova (ali pač?) glava se mi je zdela precej majhna. A je sploh kakšna (kakršnakoli) možnost, da Rickon in Osha preživita to godljo?

“Ne,” reče Ned. “Zdaj se konča.”
Bitka pri stolpu Radosti je okej. Ta odlomek (še posebej dialoge) iz knjige znam praktično na pamet, zato bom (zavoljo jedrnatosti) preskočil vse detajle, ki mi zmanjkajo in vse skupaj ocenil kot solidno.

Vprašanje za milijon dolarjev; kdo je Trooki vran? Sem mislil, da vem, ampak serija je očitno krenila v drugo smer (kot knjiga). Trooki vran izpostavi, da si ni želel tisočletnega ždetja v drevesu. Če ne pretirava in je dejansko tako star, mi to zjebe celotno pamet. Upam, da bo o tem še kaj rečenega, jaz imam zaenkrat samo tole.

Še trejler od … Tujčeve knjige.

7 comments
 1. Hja … meni fantastičen del. Resnično. Veliko nastavkov, kot praviš.
  Evo, Rickon nazaj. In to tako, kot sem si najmanj želel. Zdaj kroži en kup govoric in polemik. Je možno, da so ga Umberji razstavli kot zanko in imeli v plotu za celo the north remembers štorijo? Kao, evo, mi ga imamo, ne damo ga tebi, ampak toliko, da veš, da smo s tabo. Pa niso recimo. Ker … če ga Ramsay dobi, potem je to nov Reek v nastajanju. Al kaj? Volk je bil majhen, pravijo, mogoče to kaže na cel ta plot Umberjev. Resnično upam, Ne predstavljam si kaj bo Pankrt delal z njim. In tole me zanima, zagotovo veš, koliko za D&D sedaj na svoje. Mislim, bi lahko prišel GRRM in rekel, ej v easy z Rickonom, on bo dedič Zimišča? In bi onadva to upoštevala ali pač lahko pobijeta prav vse? Še enkrat, bolj mi je verjetno, da je Rickon zanka za Ramsaya s strani Umberjev in konec koncev lahko tudi Manderlayev. Ker v knjigi niso ravno vsi padli pod Boltone in to mi daje upanje. To je tista fantastična draž pete knjige, to mora biti tudi v seriji,

  Jon se mi dopade. Lepo jih je pobesil, izjemno močna sekvenca. Thorna bom pogrešal, že igralec je dober, tudi lik močan. Jonov odhod močan ampak malo nelogičen. Kam gre? H komu? Starkovih zaveznikov ni več. Tudi Stannisa ni. Kam gre? Sicer mi je jasno, da bo kmalu krenil na Zimišče, ampak s kom? 🙂 Ok, Torrmunda lahko vzame, to je pa to. Čeprav … da divježi prevzamejo Zimišče in ga izročijo nazaj Starkom… e, to bi bilo pa za tisočletne pesmi.

  Meereen še vedno meh, škoda mi je Tyriona v teh mašilih. In igralca kova Dinklage takisto.

  Daenerys me resnično ne zanima, bo pa štala, Pričakujem spet en napad zmajskega ognja.

  Kraljevina se lepo spreminja v teokracijo in tu bi se Lannisterji in Tyrelli znali lepo povezat. Vsaj tak občutek imam. A se kdi vpraša katera glava je šla v Dornijo? Al tega tle sploh ni?

  Kaj bo Bran? Kaj postaja? Kaj ga čaka, tega počas ne štekam več. ToJ se mi je hudičevo dopadel, čeprav … da samo dva branita zadnji branik Targaryenov… mal za lase privlečeno. Ampak boji fantastični. Zdej… seveda vemo, da je ga. Stark zgoraj rodila, ni druge. Ne more bit kaj drugega. Kriki, postelja iz krvi. Porod. Ampak evo novo teorijo, otrok dejansko ni Targaryenov, ampak … … … Robertov! Zato ta črna čupa in kodri! Robert je posilil Lyanno?? In Lyanna je ušla stran od tega barbara. Je možno? Sicer ni fore, ampak ok. No, je, potem je Jon celo dedič prestola!

 2. Pepi said:

  Ja jaz mislim, da je situacija “Reekon” kot taka ni ne vem kako verjetna. Vseeno si ne predstavljam, da bi Ramsay z Rickonom počel to, kar je počel s Theonom, je le otrok. Čeprav po drugi strani sem pa tudi lani za Shireen govoril, da ni šans, da jo bodo zažgali. Vse do bridkega konca in iz podobnih razlogov. Tako da v resnici ne vem. V vsakem primeru se bolj nagibam proti tem, da Umberji mislijo resno. Pa tudi ideja, da bi uporabili lažnega krvovolka se mi ne zdi ne vem kako smiselna. Okej, bila bi smiselna, če bi bil lažen tudi Rickon, ampak evidentno ni. Ampak iz tvojih ust v božja ušesa. Tudi jaz navijam, da je tako. 🙂

  Sicer pa ne. GRRM kolikor vem nima posebnega vpliva na odločitve, ki jih sprejemajo ustvarjalci serije. Neke smernice (beri; spojlerje za prihajajoči knjigi) jima je sicer dal, ampak nobenih ukazov.

  Jaz mislim, da bo Jon (vsaj) še nekaj časa v gradu Črnina. Ta njegov odhod na koncu sekvence po moje ni bil mišljen kot odhod odhod. Ampak se je samo umaknil nekam na samo. Jaz mislim, da bo eventuelno združil Sever in zavzel Zimišče, Davos pa mu bo pri tem pomagal. Davos bo zdaj po moje počel to, kar počne v 5. knjigi, samo da za Jona, namesto za Stannisa. Nekaj v tej smeri, skratka. Se mi zdi, da to teorijo podpirajo tudi nekateri trejlerji.

  Tyrion ima letos (zaenrkat) neverjetno slab material, se strinjam. Pa čeprav operira z mašili. Tudi mašila so lahko dobra ali slaba in ta definitivno niso dobra.

  Tega pošiljanja glav v seriji po moje ni. Je pa Qyburn lani zadržal glavo vsaj enega pritlikavca — ampak dvomim, da bomo izvedeli zakaj točno jo je potem uporabil.

  Za R(obert) + L = J sem že slišal, hehe, ampak me ne prepriča povsem. Oziroma me takrat ni, hehe, ker niti ne vem, če sem jo prebral (celo). Tole s tem posilstvom se zdi kar verjetno. Je pa res, da zgodovina pozna tudi Targaryene z ne-belimi lasmi. Baelor Breakspear v Dunku in Eggu, recimo, je že eden. Ampak Lyanna nima črnih las, ne? Ima temno rjave. Tako da se spet ne izide, čeprav kolikor vem dedovanje pozna tudi izjeme. Je pa potem (če je Jon res baratheonski pankrt) težko pojasniti, zakaj ga Ned ni izročil Robertu. Okej, mogoče je to to, kar je moral obljubiti Lyanni. Da ga ne bo predal njenemu posiljevalcu. Ampak vseeno lažje sprejmem, da je Jon v bistvu Rhaegarjev sin in da ga je s tem, ko ga je vzel za svojega, zaščitil pred Robertom, ki se je odločil izkoreniniti Targaryene. Da je bila to ta njegova obljuba Lyanni.

 3. Pa ne, saj Jonova situacija je čista kot izvir Soče. Seveda je pol Targaryen, tle ni dileme. To je super zaplet in komaj čakam kaj ponudijo bukve okrog tega. Prav hecno bi bilo, če bi bilo okrog tega speljano kaj drugega. Ne gre. Sem mal preletel Nedove spomine iz prve knjige in je res bolj ali manj jasno kakšna je bila njegova obljuba. Tudi sprejmem teorijo, da je Reedovo dekle v bistvu Jonova dvojčica, čeprav šov sigurno ne bo šel v to.

  Trailerje nisem gledal tako pozorno, zato o Davosovih naslednjih potezah nič ne vem. Kaj bo počela M v Zimišču? Menim, da je tam svoje naredila in mora poiskati drugo plot line. No, mogoče se združi s Sanso.

  Arya je bila ta del res dobro montirana, daje ji neko moč. Bo še nekaj iz tega. Čeprav sem hotel izvedeti okoli tistega imena. Kdo bo njena prva žrtev? BTW, kaj ona se šola, da postane … morilka? Isto kot je Jaquen (sorry, ne znam napisat) počel v Harrendvoru?

 4. Aja, pa še tole. Mal sem bral Umberje in odnos do Starkov. Ma ni variante, da so zarad divježev prodal Rickona. Ne, nope, not, niente. To bo zanka okrog pankrtovega vratu.

  Tudi resnici na ljubo ni nek plot line, da sedaj Ramsay še enga otroka trpinči. Tu bo fajn zaplet in Boltonom se bo kolcalo po Roosu. Že tist prejšnji citat, ki ga je Roose poklonil pankrtu o njegovi vlogi (al kako že) lahko nakazuje, da Umberji razmišljajo z neko nakano, ker Ramsaya vidijo samo kot divjaka in ne politika, ki bi znal vijugat med čermi izdajstva.

 5. Pepi said:

  A veš, da za Melisandro pa tudi jaz nimam nobene pametne projekcije. Mogoče bo Jonu pomagala pri osvoboditvi Zimišča, mogoče bo imela kak input še pri veliki bitki ledu in ognja (ki valda enkrat bo, ne? NE?), bolj kratkoročno se bo pa po moje zdaj umaknila malo v ozadje.

  Kdo bo Aryina prva žrtev? Pojma nimam. Dvomim, da bo njena prva (uradna) žrtev že pomemben. Po moje bo še nekaj časa v Braavosu (tudi glede na like, za katere vem, da so jih kestnili). Ona je zdaj obiskuje akademijo za poklicne morilce, hehe, ki je nekako enkapsulirana v cerkev brezličnega boga. Isti koncept kot Jaqen v Harrendvoru, ja.

  Glede Umberjev pa ja, se strinjam. Da bi bil to kul preobrat in da lahko Ramsayu že počas neha padat sekira v med. Ampak predaja (tapravega) Rickona Boltonom se mi zdi tok nedvoumno pro-boltonska poteza, da si ne predstavljam anti-boltonskega plana, ki bi temeljil na njej. Mislim, da bomo letos srečal še nekej severnajše gospode in po moje bo mel Roose ultimativno res prav. Ampak Umber in Karstark sta pa — js mislm — kr zares Ramsayeva.

 6. Kaj pa te teorije, da je šepete in prisluhe Mad Kingu povzročal Bran!?!? Hudo! Ampak ne želim, da se GOT razvodeni v Lost, season 5. Time travel pa to, to je vedno dvorezen meč.

 7. Pepi said:

  O madona, Pauc, kje ti to bereš? 😀 Moram priznat, da za tole (pa za uno, da je Meera Jonova sestra dvojčica v bistvu tud) prvič slišm. Lepa. Očitno nism tolk na tekočem, kot si rd domišljam. Tale z Aerysom mi je čist huda.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: