Igra prestolov – Tujčeva knjiga

Ne vem. Morda samo jaz nisem dovolj pameten, ampak Tujčeva knjiga je slab naslov. Premalo splošen. Naslov posamezne epizode navadno nastavi rdečo nit te iste epizode (kar se mi zdi dobrodošlo), dočim Tujčeva knjiga pa zgolj, da bo Visoki vrabec na neki točki omenil Tujčevo knjigo. To, ter da v Igri prestolov liki umirajo. Ali kaj? Kaj sem spregledal? V luči vseh previdno izbranih naslovov, imam občutek, da je ena finta, ki je ne vidim. Na živce mi gre! No, razen tega je pa prav Tujčeva knjiga (če bi dobil po en evro vsakič, ko sem samo v vrsticah do sem namesto Tujčeva napisal Mrtvečeva, lol, bi imel vsaj tri evre) meni zaenkrat najljubša epizoda (letos). Ni tako razgibana kot Dom, ne zgodi se toliko, ampak ga šiša. Upam, da v tej smeri nadaljujemo.

“Vrzi v ogenj vse. Kar imaš. Tudi čevlje.”
Znabiti prvič začenjam z Daenerys in njenim delom Pesmi. Pa ne (samo) zato, ker je po petih (ali treh? — za tretjo sezono nisem siguren) sezonah spet enkrat gola — zdaj sem star (manj kot Jorah, pa vendarle star) in zrel in profesionalen in me (dasiravno lep) par jošk ne vrže več tako močno iz tira, da bi se o njih zapletal v zapisu o Igri prestolov. Kratek poklončič in gremo naprej. Všeč mi je, da so nekaj, kar bi se lahko izrojilo v še enega izmed vozlov, izpeljali na enostaven, a vseeno ne za lase privlečen način. No, to zadnje malo že, ampak (zame) znotraj tolerance. Pa bogovi vedo, da sem zoprn glede teh stvari, hehe. O čem govorim. Jorah in Daario po nekaj epizodah dosežeta Vaes Dothrak. Praktično brez nepotrebnih komplikacij in celo z nekaj humorja (o starih ljudeh). Ozadje — da sta samo trgovca — ki si ga izmislita zavoljo krinke, je sicer jako optimistična zgodba, slična tej, ampak ker je Jorah recimo da nekakšen izvedenec za dothraško kulturo, jo kupim. Krinka seveda zdrži zgolj do prve prilike za pretep, kjer jo (novi) ser Dedek skorajda skupi. In to je praktično edini zaplet, ki se jima pripeti. V naslednji sapi se že zaletita v Daenerys. No, skoraj edini. Tu je še Jorahov skriti sivolusk, ki tekom današnje epizode postane za enega Daaria manj skriti. Da vidimo, kako hitro se bo razvedelo.

Dany ponovi svoj čudež iz prve sezone in to pot zažge vse khale. Moram reči, da sem pričakoval zmaja, ampak tudi to deluje. Bral sem internet in narod ni baš navdušen nad dejstvom, da se tla tako hitro vnamejo in vsi khali tako hitro vdajo v usodo. Glede zadnjega nimam nič, glede prvega pa; jaz sem iz prve privzel, da sta Daario in Jorah na neki točki sabotirala šotor, ampak kot je izpostavil eden izmed komentatorjev na westeros.org, so v zgodovini zemljasta tla pogosto impregnirali z lanenim (in še enim — in najbrž tudi drugim in tretjim) oljem. Da so bila bolj trpežna. In to pojasnilo špila — tudi po kratkem posvetu s stricem Gugljem. Tako da sem glede tega kar vesel.

vlcsnap-2016-05-16-23h32m49s572

Neožgana. Je eden izmed nazivov Daenerys Targaryen. Očitno je to njena stalna karakteristika. Pravim, ker sem vse doslej mislil, da se ji je ta dosežek vsa ta leta nazaj zgolj posrečil — ker je bila posredi magija. Da ima sama po sebi sicer visok prag bolečine, a da ji ogenj (v normalnih okoliščinah) vseeno škoduje. Pa očitno ne. Kul. Sploh s tem, da se je sam GRRM na neki točki poigraval z idejo o targaryenski pirokinezi, v obziru. Pa so potem dobili zmaje. Malo me ima, da bi vnovič načel tisto temo — kdo je v resnici novi Azor Ahai in kdo je bil kdaj (pre)rojen v dimu in soli — a imam občutek, da je to še vedno bolj domena knjige, tole pa je o seriji. Čeprav se tudi serija počasi a vztrajno premika v to smer, da ne bo pomote.

Politika 1
Celoten Kraljevi pristanek se z vso svojo procesijo giblje po polžje. Visoki vrabec se vsak teden pojavi z novim naukom, ki je sumljivo podoben prejšnjemu, medtem ko ostali (s kraljem na čelu) pridno vzdržujejo status quo. Presenečen sem nad dejstvom, da Trnovi kraljici tako prekipi, da sprejme Cerseijin predlog. Mogoče ji dajem preveč credita? Koncu koncev je to stara gospa, ki vselej izhaja iz premožnosti svoje familije in ki je že večkrat dokazala, da je vsaj neučakana, če že ne zaletava. Ker fajt z Vrabci se mi zdi dolgoročno zelo problematičen — zato, ker ti Vrabci uživajo podporo večine Kraljevega pristanka in ker lahko ta večina vstane zoper Krono. Vsaj predstavljam si, da je tako. V nasprotnem primeru pa ne vem, od kod jim moč. Kar se mene tiče, slaba ideja. Sploh zdaj, ko je Margaery končno (vsaj navidez) napredovala do privilegija obiska svojega brata. Moji upi za naprej, v glavnem? Naj se že kaj zgodi! Kraljevi pristanek je bil nekdaj moj najljubši del Igre prestolov. Malce dvolično od mene, priznam, glede na to, da Trnovo kraljico na drugi strani oštevam za njeno zaletavost. Mogoče niti sam ne vem, kaj bi rad, ampak tole je bolj kot ne že malo postano.

Še eden v seriji nerodnih obrokov …
Malo sem se že zbal, da se bosta Sansa in Jon spet zgrešila. Ampak ne. Se srečata. Po prvi sezoni prvič (opažam, mimogrede, da je to pot kar precej dogodkov po prvi sezoni prvič) in ja; simpatična sekvenca, kaj pa drugega, kjer Jon in Sansa obudita nekaj nostalgičnih spominov in vsa ta jajca, ki spadajo zraven. Sproščeno, skratka. Če dobro pomislim, Sansa že ni bila (tako) sproščena ulala dolgo časa. Praktično … Od prve sezone. Ampak zdaj je starejša. Kot tudi Jon. S tem da Jon je utrujen in naveličan vsega, Sansa pa napaljena na maščevanje. In vse do točke, ko prispe filmska različica zloglasnega rožnatega pisma, je to bitka nepremičnega objekta z neustavljivo silo. Rožnato pismo. Gre za knjižni pojav, ki še danes duri buhove. Boltonski prapor je v izvirniku rožnate barve in posledično tudi njihov pečat (od tod ime). In v knjigi je v tem poglavju precej stvari narobe — v smislu, da ne štimajo. Da jim človek na prvo žogo kar težko verjame. Vsebina sama je podobna, dočim s pripovednega stališča … Tu je pa ena bistvena bistvena razlika. V knjižni verziji (lahko — jaz ja) bralec upravičeno dvomi o vsaki Ramsayevi besedi in pismo jemlje kot provokacijo in vabo za Jona. Ničesar, kar piše, ne vemo zares. V seriji pa vemo, saj smo se lahko o vsem prepričali na lastne oči. Jaz bi rekel, da oboje deluje. Na drug način, ampak deluje.

Večerja! Ali kosilo, ali karkoli že. GRRM je ipak kralj hrane, Benioff in Weiss pa prav tako ne zaostajata. Ne gresta tako v detajle, ampak nekaj mojih najljubših prizorov v seriji vključuje hrano. Večerja pri Baratheonovih, recimo. Večerja v Harrendvoru. Dizertacija iz ledvične pite (by Vroča potička). Da raznih porok, kjer je seveda tudi hrana, sploh ne omenjam. Tu pa podobno. Hrana je uborna, neprijetna tišina, vsi se z muko trudijo gledati vsak v svoj krožnik, samo Tormund jé kot vselej. Z usti piščanca, z očmi pa Brienne — ki ji je zato samo še bolj neprijetno. Ta prava dva. Ni kaj. Možakar se hvali, da spi s medvedkami, zdaj pa se je navdušil še nad záliko. Bomo videli, če bo iz te moke kaj kruha.

vlcsnap-2016-05-16-23h40m47s825

Melisandra zdaj verjame, da je Jon to, za kar je še nedolgo nazaj imela Stannisa. Bogi Jon? Ali kaj? No, kakorkoli. Davos jo KONČNO zasliši o dogodkih, ki so prešli nekoliko nižje. O tem, kaj je bilo s kraljem in še zlasti s Shireen. In glej ga vraga, princesine ugonobitve se jaz spomnim malo drugače, kot jo zdaj na hitro povzame Mel. V bistvu se mi zdi tako celo lepše. Da se zaveda grozodejstva in da jo je (kljub nedavnim uspehom) še vedno sram. Verjamem, da Davos sumi in da bo slej ko prej ugotovil, obenem se pa sprašujem, kakšne posledice ima to sploh še lahko. Nakar čez ta delikaten pogovor kot slon v trgovini s porcelanom zapluži Brienne, ki Davosu tako nazorno razloži kaj in kako, da bo preteklo precej vode, preden bo Čebulni vitez vnovič poizvedoval. Ampak bo. Škoda, mimogrede, da Shireen ni bila — kot Dany — odporna na ogenj.

Sansa ima — bodisi se tega zaveda, bodisi ne — svoje zaledje (tudi) v arrynskem Dolu. Kjer vnovič srečamo Mezinčka. In gospoda Royca in tamalega Arryna, ki se je v teh dveh letih močno potegnil in ga zdaj pogosto vidimo sključenega, da se ne vidi, da je v bistvu višji od vseh ostalih navzočih. Okej, Mezinčkova zgodba o tem, kako so ju s Sanso ugrabili Boltoni, je privlečena za lase, ampak okej … Robin od Baelisha prejme darilo, ki je v tistem trenutku pač najbolj pomembno in z lahkoto si predstavljam, da tečni Yohn Royce pade v drugi plan — čeprav mu je bil (tamalemu, namreč) še nedolgo nazaj mentor. Kar grozljivo, pravzaprav, kako z lahkoto bi ga kot kakega tujca vrgel skozi Mesečeva vrata. Robin Arryn je zelo zelo nestabilna spojina razvajenosti, muhavosti, (kljub vsemu) nekih idealov in preobilice materinega mleka. Nepredvidljiv in z glavo v oblakih. Po mami, skratka, in prav tullyjevske korenine so tisto, kar končno mobilizira arrynsko (spočito) vojsko — sestrični na pomoč.

Politika 2
Tyrion se je končno lotil politike in zaenkrat kaže, da je ujet med sužnjarje in sužnje, odnosno med realnost in kraljičine ideale. Kompromisi, kompromisi, kompromisi. Kompromis je dogovor, kjer so na koncu nezadovoljni vsi in vse kaže, da plujemo natanko tja. Celo Sivi črv in Missandei sta proti, kar je podatek, glede na to, da odkar ju poznamo praktično še nista bila proti. Tyrionov citat, mimogrede — da mir sklepamo zgolj s sovražniki — je pa iz tule. V bistvu mi je všeč, da se določene fraze ponavljajo. Po moje daje to jeziku (ki ga mi slišimo in beremo kot angleščino, pa to v bistvu ni) življenje in kul specifiko. Čeprav okej, da takoj storim en korak k sebi; za pretiravati ni. Kdor je bral knjige, sploh zadnjo, se je gotovo najedel dveh še posebej pogostih rekel: “Besede so sapa” in “neuporabno kot prsne bradavice na oklepu.” Bi ju pa po drugi strani z veseljem slišal v seriji. Ampak samo enkrat.

vlcsnap-2016-05-16-23h42m17s542

Osha Stark
Prvo kot prvo. Nekomu, ki se diči z odiranjem kož, takšnole lupljenje jabolka ne more biti v ponos. Ramsay v tem prizoru skupaj z lupino odlupi pol mesa. Otroci v Meereenu pa lačni. Drugo kot drugo. Osha! Pa čeprav le za trenutek. Pričakovati je bilo, da jo bo za Kuštravčkom skupila ona. Všeč mi je, kako suvereno nastopi, češ da samo odiranje kož ni še nič — pa tudi, da Ramsay njeno ukano vsaj malo pričakuje in da ji ga ne uspe pretentati. Če to postavim ob bok njegovim ostalim wunderkindovskim uspehom, je tale še najbolj realen in ne za lase privlečen. Kar spomnimo se denimo dvajsetih dobrih mož. Jao. Dalje. Oshin trud kljub vsemu ne gre v nič. Tako čista smrt je v tem gradu zelo dragocena. Na tej točki lahko še enkrat obiščemo Umberje in njihovo agendo. Če so z Boltoni v španoviji res samo navidez, ali je bil to ta načrt? Da Osha reši Rickona? Jaz moram reči, da sem samo še bolj skeptičen. No. Živi bili pa videli.

Semle bi zbasal še Theonov povratek domov. Priprave za kraljevi shod so v teku, Yara pa vse bolj na trnih. Najprej ji je v zelje skočil stric, zdaj pa še mlajši brat. Theon ji obljubi pomoč podporo, kar jo malo pomiri. Morda je to to. Mesto ob sestri kraljici je verjetno največ, kar lahko ta trenutek pričakuje od življenja. S tem, da sestra seveda še ni kraljica in da morda sploh ne bo. V nobenem primeru pa ne bi rekel, da je to njegov (glavni) motiv. Da bi se s pomočjo sestre kakorkoli okoristil. Theon je do nadaljnjega v igri samo in izključno za čim boljšo karmo. Oziroma tako vsaj mislim.

Prihodnji teden smo že na polovici. Najbolj se veselim kraljevega shoda! 🙂

5 comments
 1. Oprosti, ampak šesta sezona je pač odlična!

  Kje začeti? Srečanje Jona in Sanse je bilo tako toplo in čustveno, da me je imelo, da bi spustil kakšno solzo. Končno! Sicer še vedno peče, da je Rickon ujet v temnicah, ampak upanje ostaja. Umberji so ga očitno prodal, ampak seveda ga bo Jon rešil. Jon in Tormund, to bo veselica. Pink letter, noro! Nimam pripomb. Dočim se vidi kako Sansa lepo raste. Ni več deklica, o ne, nič več ne sanja o princesah in vitezih. Realnost je udarila in realnost je huda. Všeč mi je! Dol gre očitno na pomoč, to me veseli. Le upam, da gredo na pomoč in se ne bodo uklonili Boltonom.
  + Davos in Melisandra. Končno je mal povprašal o Stannisu in njegovih.

  Daenerys? Veseli me, da je šla zgodba tako sunkovito naprej. Da bi se celo sezono svaljkal tam med khali bi bila potrata, ta hiter preskok mi je všeč. Tudi razplet z ognjem, zelo všečno, joške!!, le Khali mal boječe izpadejo. A veš, posiljevali te bomo do smrti, o fak ogenj, bežimo. No ja. Sem pa mislil, da bo res udaril zmaj, vsaj trailer mi je tako nakazoval. Oh, well.

  Tudi Meereen in Tyrion mi je to pot zelo všeč. Politika in to paše, Peter Dinklage pa idealen. Še bo pestro, čeprav bi raje videl Tyriona kako se kobaca okoli Vrabca. Kraljevi pristanek tudi mene ta hip najmanj briga, čeprav je velik mesa v igri.

  Veselim se naslednjih delov. Zelo. Promo že obeta. Očitno hodci vidijo Brana. Zakaj?

 2. Pepi said:

  Oprostim, hehe, ampak jaz bom zaenkrat obdržal svojo s (tako absolutnimi pohvalami) konzervativno držo. “Odlično” šparam za zaključek sezone. 🙂

  Ponovno snidenje Sanse in Jona top, vsekakor. Lahko bi bilo osladno in patetično, pa ni. Ravno prav vsega. Če boltonska senca enkrat pade, ima Sansa odlično predispozicijo za političarko. Po eni strani ima skoraj vse izpite iz Igre prestolov — učila se je od najboljših — po drugi pa ve, kako je, če si na strani tepenih. Ampak najprej mora Ramsay iti. Sicer vse to ne velja a ma nič.

  Haha, ja. Se strinjam. Glede kalov. Plus tista koliba ali šotor ali karkoli že ne deluje ravno kot nekaj, česar deset sto kilskih dond ne bi moglo zravnati z zemljo — v razmeroma malo časa. Ampak okej, saj štekam. Panika. Recimo, da jih je zjebala panika in da so razpolagali z manj manj kot razmeroma malo časa.

  Zakaj Hodci vidijo Brana? Pojma nimam. Mogoče so kot Freddy Krueger. Morda je podobna fora kot pri Gospodarju prstanov, kjer te prstanovi besi vidijo, četudi si nadeneš prstan. Po moje je njihova povezava s staro vero in drevesnimi bogovi precej močna in mogoče zato … Koncu koncev se tudi Bran in Trooki vran vidita.

 3. Saj to! Če je Sansa vsaj malo špeglala proti Tyrionu in Mezinčku, potem mora te politične igre prijeti za roge! Pa mislim, da jih je oz. jih bo. Jona je že kupila. Ko se razve, da je bilo Starkovo dekle posiljeno, bo štala. Že vidim gorske klane, ki prihajajo. Pa divježi, come on, 2T, kaj pa velikani, mamuti itd. Velikana Ramsay ne bo šel lupit, al?

  Zdej sem še enkrat pogledal Daenerys. Zarad jošk, se razume. Ma kaj vem. Khali izpadejo ko otroc. Bedno, po svoje. Pa tud tega ne kupim, da se zemlja tko hitro vname. Al celo kamen. Mislim … mal hecno, ampak spet … ok. A bo šla končno čez morje? Čas bi bil, glede na to, da malo kompeziramo s knjižnim Aegonom.

 4. Pepi said:

  Ja, tudi jaz si predstavljam (in upam!), da bodo šle (vsaj nekatere) severnjaške hiše v luft. Valda (tudi v seriji) niso vsi taki oportunisti kot Umberji (in Karstarki in seveda Boltoni). V seriji je Ramsay tak džek, da v bistvu sploh ne izključujem odrtega velikana, haha. 😀

  Tega z vneto zemljo sem se dotaknil tudi v zapisu. Meni razlaga z uporabo olj kar zadošča, no. Jaz moram reči, da se mi zdi še kar verjetno, da se bo Dany enkrat do konca sezone (morda v finalu) spokala v Zahodnje. Po drugi strani pa nisem prepričan, ali lahko v šestih delih zrihta Meereen in pridobi nove ladje. Po tretji lahko pa spet zgolj dvigne roke nad Meereenom v zameno za ladje … Po četrti bi bila pa to slaba popotnica za zavojevanje Zahodnjega. Tako da v resnici ne vem.

  Čakaj, kako to misliš? Da bo morala Arya ugonobiti kakšnega izmed svojih bratov in sester? To se zdi tudi meni zelo verjetno, ne predstavljam pa si še povsem, kdo bi bil naročnik in kdo tarča (Jon in Bran bi lahko bili kar strateški tarči za več ljudi, s tem, da za Brana narod sploh ne ve, da je živ). Možno, seveda, da si bodo tarčo izbrali kar brezličneži in da bo to za Aryo samo test, ampak nekako dvomim. Nisem dobil občutka, da bi brezličneži ubijali samo za test. Vse to pravim zato, ker menim, da se bo moralo zgoditi še ene par zelo resnih zasukov, preden bo Arya prejela naročilo za dar smrti.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: