Igra prestolov – Kri moje krvi

Prva Cogmanova epizoda, letos. Bryan Cogman je (verjetno) moj najljubši človek izmed scenaristov, ki pišejo Igro prestolov (izvzemši GRRM-ja samega) — razlog za kar je dejstvo, da je nekoliko doslednejši in predvsem zvestejši knjigam od svojih kolegov. Oziroma se vsaj trudi biti. Oziroma tako vsaj pravi. Jaz mu verjamem na besedo, dasiravno se zavedam, da je bil Jaimejev odhod v Dornijo, recimo, ravno njegov umotvor. Ampak zame to ni bil izvirni greh (Dornije). Ideja sama mi niti ni bila slaba. Zaklali so se šele potem. Z realizacijo. Pa niti ne bi naprej o tem, zakaj debata o sposobnosti človeka, ki je podpisan na posamezni del, je v resnici dokaj brezpredmetna. Koščki se v montaži (baje) še tolikokrat prerazporedijo med epizode, da je nemogoče trditi, ali je eno specifično sekvenco res napisal podpisani scenarist. Vse skupaj je team effort in naj ostane pri tem. Kri moje krvi je kot večina šestih epizod dokaj počasna in polna ekspozicije in nastavkov. En tak uvod v drugo polovico sezone. Specifika Krvi je kvečjemu v tem, da pozabi na nekaj glavnih niti (celoten pod-Zidni Sever, Železni otoki, Meereen) in namesto tega vpelje Freye, ki jih letos sploh še nismo srečali, in Sama (s familijo) ter Žiljko, ki ju letos skoraj še nismo srečali. Sicer pa povprečna epizoda. Nekaj mi je bilo všeč, nekaj mi ni bilo všeč — kot ponavadi.

Strica iz ozadja
Starkovi otroci imajo dva strica. Enega po mami in enega po očetu. Prvi je od tretje sezone naprej ujetnik v Dvojčkih, drugi pa naj bi bil mrtev. Že od prve sezone. Oba zdaj srečamo in ker od te točke naprej ne morem več o obeh govoriti naenkrat, naj za začetek napadem Freye. Takole. Ko sem po treh letih spet uzrl ata Freya, na svojem stolu in obkroženega s potomstvom (tako kot vselej), sem v luči vseh smrti patriarhov velikih hiš Zahodnjega, ki so se bile letos že pripetile, najprej pomislil, da jo bo starec skupil. Ker da je tudi v Porečnih deželah čas za novo kri. Ampak ne. In vesel sem, da ne. Če nihče drug, imajo vsaj (od vseh ljudi) Freyi še vedno nek smisel za zakone in čast. Celoten prizor s Freyi je bolj kot ne zgolj en opomnik (za nas), da obstajajo, in da to, kar je prejšnji teden povedal Mezinček, res drži. Da jim je Brynden Tully speljal Rečnjavo. Za katero sta bila očitno zadolžena naša stara znanca, Črni Walder in Kruljavi Lothar. Da gospod Frey z izgubo Rečnjave ni zadovoljen, je sicer implicitno, ampak povem — novega pa je tudi, da ima ta isti gospod Frey zdaj novo, še mlajšo ženo in da Kruljavega Lotharja ne igra več isti igralec kot v tretji sezoni. Novega je še, da je Črna riba za seboj potegnil še Mallisterje in Blackwoode, in da po Porečnih deželah še vedno rovari tudi Bratovščina brez bander. In seveda, da je Edmure tam zato, da Freyem olajša pogajanja s serom Bryndenom. Čista ekspozicija, skratka, ampak jaz jo imam načeloma kar rad. Plus Walder Frey je marsikaj, a nikdar dolgočasen.

V tretji, (četrti?) in peti knjigi je en lik. Reče se mu Hladnoroki. Sumljiv moažakar onkraj Zidu, s popolnoma počrnelimi rokami, ki pomaga Branu in Branovim frendom — z razliko, da to počne na poti k Trookemu vranu, namesto nazaj grede kot v seriji. Zájeban stric, ki se je bralcem hitro prikupil in (prav tako hitro) postal predmet raznih teorij, glavna izmed katerih je trdila, da je Hladnoroki v resnici Benjen Stark. GRRM je to teorijo potem zanikal, ampak verjamem, da je nje priljubljenost ena izmed stvari, ki so vplivale na scenariste in odločitev, da Brana ponovno srečajo s stricem Benjenom. Domišljam si, da je druga izmed teh stvari slaba vest za genialen trol, ki so ga izpeljali ob koncu prejšnje sezone, ko so v montažo od prejšnjič Benjena vključili zgolj zato, da so ga lahko potem uporabili kot vabo za Jona — da se je sprehodil do table z napisom: “izdajalec.” Dobra fora, v glavnem, in jako kul (če že ne ne vem kako praktičen) izbor orožja. Ognjeni buzdovan.

benjen

Izvemo, kaj se je zgodilo. Benjena je ranil in ubil Beli hodec. Med postopkom zombifikacije, je truplo rešil eden izmed Otrok gozda in vanj zapičil kos zmajskega stekla. Proces je bil tako uspešen in Benjen je lahko odbržal svojo zavest. Govorim, kot da se spoznam. V resnici se ne. Pojma nimam. Ne o tem, zakaj je delovalo, ne o tem, kako je delovalo. Če Otrok gozda vate zapiči ost iz obsidiana, očitno dobiš en random buff. Ali postaneš Nočni kralj, ali postaneš Hladnoroki, ali pa umreš. Benjen Branu zaupa, da ga je poslal Trooki vran, ki je sicer umrl, ampak … Okej. Kje smo. Seveda je možno, da se je Trooki vran na svojo smrt pripravil in da je neživ Benjen samo eden izmed teh pripravkov. Jaz se nagibam drugam. Tako kot večina interneta verjamem, da Benjen s svojo omembo Trookega vrana implicira Brana. Spet smo pri teorijah in moja trenutna iteracija gre takole; Trooki vran je, bi rekel, naziv. Naenkrat lahko obstaja zgolj eden. Preden grem naprej, bi izpostavil, da ta teorija bazira na seriji, ne pa nujno tudi na knjigah. Okej. Očitno so bitja, ki lahko obstajajo zunaj časa. Trooki vran, Bran, in v določenem obsegu Nočni kralj. Dajmo vse tri v en prostor, ki v bistvu ponazarja čas. Če se po tem prostoru sprehajaš gor in dol, se sprehajaš po časovnih obdobjih dejanskega prostora. Nočni kralj je ubil Trookega vrana, ki je s tem efektivno izgubil svojo sposobnost premikanja po tem prostoru izven časa. Še vedno pa je v igri Bran, ampak ne nujno ta Bran, ki ga spremljamo, temveč verzija iz prihodnosti, ki je že osvojila vsa potrebna znanja in prevzela funkcijo Trookega vrana. Prihodnji Bran je po smrti starega Trookega vrana urgiral in rešil svojo mlajšo verzijo — tako, da je najprej rešil Benjena, za katerega je bil prepričan, da ga bo njegova mlajša verzija prepoznala in mu zaupala. Ali pa tudi ne? V bistvu nisem več prepričan (pozabil!) niti o tem, kaj točno sem hotel poudariti z onim prostorom, ki ponazarja čas. Po moje sem hotel samo čim bolj nazorno ilustrirati dejstvo, da obstaja nek nivo, na katerem lahko med seboj (in z zunanjim svetom) interaktira zgolj omenjena trojica.

Še Branova vizija! Precej že videnih stvari, pa tudi nekaj novih. Ognjíca, umor Norega kralja in kri na rokah. Vsaj zdi se mi, da eksplozija na koncu ni tista iz druge sezone. In če ni tista iz druge sezone … Aerys Targaryen je hotel požgati mesto, pa mu je Jaime to preprečil. Tako da ne. Tudi iz tam ni. Kaj pa potem? Prihodnost? Mi je pa teorija (spet!), da je za Aerysovo norost v resnici kriv Bran, vse bliže in bliže. In še ena totalno zabavna izpeljanka (ki sem jo danes uočil nekje na westeros.org), Aerys Targaryen je s svojim: “Burn them all!” v resnici mislil Bele hodce. Zažgi vse Bele hodce! Kaj pa to?

Skratka. Oprostite mi, ker vas že drugi teden zapored izpostavljam svojim ne vedno koherentnim interpretacijam špekulacij in teorij zarote z interneta, ampak trenutno je to to, kar me pri Igri prestolov najbolj zanima in navdušuje.

Iz mrtvih krvovolkov, zmaj
Na tej fronti bom kratek. Zmaji so vselej prima (Drogon je grafično dodelan v nulo — za kar vsa čast!), ampak še en motivacijski govor? Od Dany? Resno? To pot sedi na zmaju, razumem in cenim razliko, ampak zakaj? Kar predstavljam si Dothrake, ki hodijo, odnosno jahajo bolj zadaj, kako zavijajo z očmi. Zakaj se ustavljamo? -Am. Khaleesi ima govor. Vsaj mislim. -Počakaj, a ga ni imela že zjutraj? -Je, ja.

vlcsnap-2016-05-30-22h53m38s560

Še eden v seriji nerodnih obrokov … #2
Sam in Žiljka obiščeta Rogov grič, sedež hiše Tarly in moj prvi komentar se nanaša na sedež hiše Tarly. Ogromen grad, ki bi mi ga z lahkoto prodali tudi za kak zapor ali kolidž. Sem mislil, da je domovanje Tarlyjevih manjši gradič in funkcionalnejši — ob čemer priznavam, da v resnici niti ne vem, kdaj je grad funkcionalen. Verjetno imam v mislih oni klasičen grad z obzidjem in obrambnimi stolpi (kakršen je denimo Zimišče) … Ne vem. Gradovi so nad mojim plačilnim razredom, mi je pa po drugi strani vsekakor všeč, da se južnjaška arhitektura tako zelo razlikuje od severnjaške. Kakšen mora biti potem Visoki vrt? Moram reči, da se mi zdijo Tarlyjevi blazno dobro dodelani. Že povsem s produkcijskega stališča. Svoj grad imajo. Očeta, mati, sina, hči — same govoreče vloge. Vojaki imajo svojo, še nikdar videno opravo. Upam, da vse to pomeni, da jih še srečamo.

Večerja gre, kakor gre. Melessa Tarly in njena hči Talla sta blazno v redu. Mimogrede, na tem mestu bi izpostavil, da je Samantha Spiro, ki igra Samovo mati, precej podobna Tari Fitzgerald, ki je v prejšnjih sezonah upodabljala kraljico Selyso. Kar je zelo na mestu, saj sta Melessa in Selysa žlahtnici — obe Florentovi. Vnovične pohvale Nini Gold. Skratka. Kot rečeno. Mati in sestra prijazni. Tudi brat Dickon ni ravno žleht. Dočim oče pa je. Vsaj do Sama. Kar smo že itak vedeli. Beseda da besedo in čeprav je Randyll zavoljo svoje žene na koncu pripravljen obdržati Žiljko in malega Sama, starejši Sam odpelje oba. In to v zadnjem trenutku, ko že mislimo, da ju bo pustil doma. Kam ju odpelje, glede na to, da ga bodo v Citadeli vnovič postavili pred celibat? Ne vem. Predstavljam si, da kljub vsemu s seboj v Staro mesto. Ali pa tudi ne, glede na to, da Sam ukrade Srčno pogibel, valirijski meč Tarlyjevih. Ki mu kot prvorojencu sicer pripada, ampak ne verjamem, da to tako vidi tudi gospod Randyll. Glede na to, da Sam svojo pot razkrije pred vsemi, bi bilo najbrž pametno spremeniti smer, oziroma drugače; sprašujem se, na lestvici od Neda Starka do Mezinčka, kako pametno (in na lestvici od Mezinčka do Neda Starka, kako častno — ampak to je ta trenutek mimo bistva) je bilo sploh ukrasti ta meč — človeku, ki ima v grbu svoje rodbine lovca?

Nekdo
Aryin zasuk je precej nenaden. Petnajst epizod transformacije v nikogar, nakar en pogovor z gospo Crane in ves trud je izničen. Tako pride. V bistvu se tu z lahkoto poistovetim z Aryo. Ves ta čas je šla s tokom, nakar en sam, samcat impulz in črta na obrežje. In po mojih izkušnjah so take, impulzivne odločitve najboljše. Arya sicer zastrupi rum, ki naj bi ga lady Crane spila, ampak si zadnji trenutek premisli in ji ga zbije iz roke, zraven pa še zašpeca mlajšo igralko, za katero zdaj skoraj ni več dvoma, da je bila ona. Naročnica umora, namreč. To, da ona že gre in si potem premisli in se zadnji trenutek vrne, v bistvu zelo spominja na le malo prej omenjen Samov nenaden povratek in odločitev, da gre Žiljka z njim. Pa najsibo to dobro, ali slabo.

Ne morem mimo. Igra v Igri, ki je zdaj že v četrti sezoni, je tudi to pot fenomenalna, pa tudi vpogled v zaodrje, kjer smo priča vsesplošni nevoščljivosti gospe Crane. Glede na to, da dar smrti ni ravno poceni usluga, bi človek sklepal, da je vsak izmed njenih soigralcev prispeval nekaj malega od svojih pokojninskih prihrankov.

Moram reči, da je Sirotica, za nekoga, ki je nihče, zelo, zelo angažarina proti Aryi. Kar mi ne gre ravno skupaj. Jaqen in Sirotica od Arye zahtevata brezkompromisno profesionalnost. Logično. A kaj, ko je Sirotica prav zdaj najbolj vesel človek v Braavosu. Samo zato, ker mora pokončati Aryo. Nevoščljivost, sovraštvo brez razloga … Te zadeve veljajo za nizke strasti. Pričakoval bi, da se človek z osebnostjo otepe tudi teh. Razmišljati sem začel v smeri, da Jaqen vzporedno testira tudi Sirotico.

vlcsnap-2016-05-30-22h58m03s938

Visoki vrabec in Visoki vrt
Če mi je šel Daenerysin govor v nos (pa mi ni šel zares — samo nekako antiklimatičen in odveč mi je bil), pa sem zato tolikanj bolj navdušen nad govorom gospoda Maceta Tyrella. Ki svojo vojsko parkira pred Baelorjevo septo. Soočenje preide razmeroma hitro in na presenečenje vseh neboleče. Vprašanje se glasi: “Ali se Margaery zajebava, ali je res spreobrnjena?” Zelo prepričljiva je — dovolj prepričljiva, da v verski fanatizem potegne še mladega Tommena — po drugi strani pa dvomim. Tyrellke so zvite. Takole bom rekel. Visoki vrabec je brihten možakar. Ampak njegova moč izhaja iz razmeroma enostavnih vrlin. Pravica, poštenje, skromnost. Take stvari. Ampak tudi strogost in doslednost. Te vrline so prestolnico iztirile zgolj zato, ker tega tam v tako čisti obliki še niso videli. Kot je nekoč dejal Varys (o Stannisu), parafraziram: “Ni je stvari, bolj grozne od resnično pravičnega človeka.” In to je to. Pravila igre so znana. Samo nihče si jih ni prebral. Margaery si jih zdaj po moje je.

Jaime svojo udeleženost v napadu na Vero plača s člansko izkaznico in titulo Gospoda poveljnika. Kevanova ideja. Jaime gre v Porečne dežele, Freyem na pomoč. Kevanova ideja. Škoda, da Kevan večkrat ne pride do skrintajma.

Toliko za danes. Bomo videli, kam od tu.

Še trejler! Ki obeta mojo najlubšo epizodo letos! Črna riba! Gloverji! Mormonti! Fino bo!

7 comments
 1. Draxič said:

  To potovanje po času je res komplicirano, mene tudi zanima, katera pravila bodo obveljala. Ker če rečemo, da je samo “en” svet in da obstaja “sedaj”, potem spremeniti za nazaj ne moreš nič, oz. kar si “spremenil” se je itak že zgodilo in potem ko nastopi ta “sedaj”, narediš to, kar si že itak(Hodor) in če bi hotel narediti drugače; tudi to si itak že naredil drugače in vbistvu ni drugače. Al kaj? 🙂

  Pri Hodor-ju je štimalo, samo da je pa Bran iz “prihodnosti” rešil sebe v sedanjosti, je pa smotano, ker mora najprej preživeti, da lahko gre potem v preteklost in spremeni, kar pomeni, da v primeru, da sedanjost in prihodnost ne obstajata sočasno, tega ne more storiti, če pa obstaja tudi prihodnost, potem pa preteklost, sedanjost in prihodnost obstajajo sočasno, kar pa pomeni, da itak ne moreš nič narediti, ker se je že vse zgodilo…? Pač album kronoloških slikic, in gledaš, kar ti paše…

 2. Pepi said:

  Hehe, ja. Glavobol. Men je vseen nekak bližje ta school of thought, da se — ko enkrat vpeljemo element potovanja skozi čas — vse dogaja istočasno. Časovnemu popotniku so obiski različnih časovnih obdobij kot nam obiski različnih krajev. Sam ne bi rekel, da takšna predstavitev izključuje možnost popravkov preteklosti, ob čemer seveda privzemam tudi to, da se vsak trenutek ne zgodi samo enkrat, temveč da je dan na repeat. Kaj, točno in predvsem kako pa Bran te zadeve zdaj šravfa … Pa ne vem. Predstavljam si, da neke omejitve so, ker bi šlo sicer prehitro vse v maloro. TBH sem pri vsem skupaj rahlo out of my depth. Vem, da na temo potovanja skozi čas obstaja ogromno enih (bolj ali manj) strokovnih člankov, ampak jaz si nisem prebral še nobenega, hehe. Pa me v bistvu zelo zanima. Tako da mi za kakšne pametne zaključke v resnici fali (vsaj psevdo)znanstvena podlaga. 😀

 3. Umirjena, a močna epizoda. Vse okej, nimam pripomb. Tarlyji so bili simpatični, razen fotra, se ve. Kam kani iti Sam res ne vem. Verjetno ne v citadelo. Ampak ok, tale njuna zgodba je bolj tak lahkoten oddih od vsega, tako da tu ne pričakujem nekih hudih zadev.
  Arya … hja … sicer igra v igri deluje precej meta in tako, ampak kaj je fora pa ne vem. 3. sezone šolanja, ki se potem razvodeni v 10 min? Ok no. Sprejmem idejo, da bo šla z glumači nazaj v Westeros.

  Kings landing. Tega nisem baš pričakoval. Verjel sem v kaos, civil war, propad Tyrelov in zlom Lannisterjev. Pa nič. Mirno je tole odigrala tamala trnjeva kraljica. Kaj vse skupaj pomeni je težko reči, verjetno se Cersei ne piše nič dobrega.

  Rečnjave se veselim. Sploh Brynden Blackfish bo bomba, upam, da bo pogovor med njim in Jamiejem približno tak kot v knjigi. Ali je ata Frey napovedal Kamnosrčno za 7. sezono?

  Bran. Zelo dobro. Seveda sem pribliske pogledaš že ene parkrat. Dobro, hvala D&D za Mad Kinga. Teorija o prisluhih in Branu je blizu. “Burn them all!” Koga? Bele hodce? Čisto možno! Benjen? Ma, sej ga je ok videti. Tudi če bi bil originalni Coldhands v bistvu Benjen, ne bi bilo nič narobe.

  Daenerys? Govor? Spet? Spet. Zlajnano. Pa teli debeli dothrakiji res smešno izpadejo. + a se ne bi konji ustrašli take beštije pred njimi? Me ne prepriča vse skupaj.

  Par vprašanj. Branova vizija iz 4. sezone. Tista, ko zmaj preleti Kings landing. Napoved dogodkov, ki sledijo? Ga Danny jezdi? Zakaj v njenih vizijah iz 2. sezone, obisk hiše neumrljivih, vidimo Iron thron v snegu? Napoved prihoda hodcev? Blizu smo, blizu.

 4. Pepi said:

  Mogoče igra v igri igra vlogo tud pri sami Aryini odločitvi. Da prešalta nazaj na Aryo Stark. Ampak se pretežno strinjam, ja. Podobno kot sekvenca s Tarlyji je blazno dodelana, ampak mogoče ne nekaj, v kar bi se jim splačal investirat tok časa in sredstev. Vsaj s stališča zgodbe, oziroma njenega napredka ne. Možno, ja, da bo šla z glumači nazaj v Zahodnje, čeprav je zdej za seboj tam pustila mal hecno situacijo. Lady Crane zdej ve, da so jo poskušal umorit, vsi se nekej grdo gledajo … Ampak čist možno, da je to tm (skor) normalno stanje. 🙂

  Verjetno se Cersei ne piše nič dobrega. Ampak po moje bo to zagrenil življenje še zlo velik drugim. Zdej je (spet) ostala brez svoje polovice in verjamem, da se je bo začela lotevat norost. Čist možno, da je ognjica, ki jo je v svoji viziji videl Bran, njeno maslo.

  V luči vseh delov zgodbe, ki jih je serija originalno spustila in jih zdaj baše v šesto sezono, hehe, se mi zdi v bistvu zlo verjetno, da Kamnosrčna ni čist out of the question. Se ne bi čudil, če jo srečamo še pred koncem te sezone.

  Zmaj nad King’s landingom, ki ga napovedujejo že kr nekaj časa, se mi zdi dokaj neizbežen, ja. Konc koncev je to to, kar čakamo, ne? Zasneženo prestolno dvorano sem si pa js zmer razlagal kot to, da jo bo zasedel (Jon) Sneg. Ampak je prihod Belih hodcev na tej točki isto smiselen.

 5. Loli said:

  Zasnežena prestolna osbana kaže na to, da bo Cersei zažgala King’s Landing 😉

 6. Pepi said:

  Mja. Js sicer verjamem, da bo Cersei nardila (ognjeno) pizdarijo, nisem pa povsem prepričan, da je blo to napovedan s to vizijo (zasnežene prestolne dvorane).

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: