Igra prestolov – Spopad pankrtov

Narod! Pardon! Zamujam. Zaradi nepredvidenih zapletov. Sem mislil, da bom svojo pisarijo zbasal v tisti dve uri, ki sta mi v ponedeljek zvečer ostali, pa ni šlo. Pa tudi nočem več objavljati half-assed zapisov tipa Zlomljen človek. Sploh, ker smo (že) pri deveti epizodi in ker je ta dokaj odlična. Predvidljiva, ampak odlična. No. V resnici niti nisem povsem prepričan, ali je res predvidljiva, ali vsled kvarnikov, ki se jim, idiot, nisem izognil, samo predvidena. Spopad pankrtov je najbrž najbolj dodelana bitka v Igri prestolov. Doslej. Črna voda je sicer prva in posebna zaradi ognjíce, Ostro ima neživce, bitka za Zid pa velikane in ono genialno nihalo na Zidu, ampak Spopad pankrtov jih nese. Surov. Doživet. Vrhunsko posnet. Jaz sem navdušen — dasiravno ne povsem brez pripomb in praskanja po glavi.

Kar je bil Aleksander Veliki gordijskemu, je serija meereenskemu (vozlu, namreč)
Sem mislil, da bo cela epizoda zgolj Spopad. Pa ni. Epizoda usput sklene še Daenerysin pripovedni lok. In Theonovega. Morda izpade rahlo iz drugega filma. Neumestno — to, da je to v epizodi, ki je vse od naslova naprej posvečena druženju okrog Zimišča, ampak razumem. In prav se mi zdi in vse skupaj je v resnici izpeljano zelo apetitlih. Kljub hudi optimizaciji. Dodatne komplikacije še na tej fronti bi bile po moje odveč, glede na to, da si predstavljam, da vse še vedno ni tam, kjer bi na tej točki mogoče že moralo biti.

Konfrontacija Tyrion-Dany. Slednja ne deluje baš zadovoljna — sploh s tem svojim srepečim, seneno nahodnim pogledom ne. Da se razumemo, Emilia Clarke je zakon. Skoraj praviloma. Ampak očitno ji je nekdo na neki točki naročil, naj si nadene ta njen zájeban pogled in to zdaj še kar traja. Pa saj o tem sem že pisal. Preveč umetno izpade, preveč … Kaj pa vem. Tečno, skratka, in brez potrebe. Zelo podobno kot Mezinčkov glas po prvi sezoni. Ampak okej, nima veze. Po petih letih sem te (zame sicer) karakterizacijske felerje dejansko pripravljen sprejeti kot osebnostne lastnosti likov — ki mi gredo pač na živce. Če nam je ideal realnost, zakaj bi se ustavili samo pri tem, da zmagujejo tudi negativci? Imejmo še antipatične pozitivce. Konec nerganja.

vlcsnap-2016-06-21-17h47m57s798

Če se zdaj vrnem na zadnjo, za zgodbo relevantno stvar, ki sem jo napisal. Slednja ne deluje baš zadovoljno. Kar je razumljivo, glede na trenutno stanje Meereena — je pa res, da zanj ni kriv Tyrion. Kriva je bila kraljičina odsotnost, je pa (spet!) res, da Škratova naivnost ni pomagala. Do vojne bi po moje prišlo z ali brez Tyrionovih krpanj. Edino nekoliko bolj z rezervo bi lahko vzel to premirje. To bi pomagalo. Dany bi Gospodarjem povrnila s krvjo in ognjem — kot je Targaryenom v navadi — ampak Tyrion jo s pripovedjo o Norem kralju in njegovi strateško postavljeni ognjíci (hue. hue. hue.) prepriča o alternativi. Ki se izkaže za vnovičen poskus s sestankom z (Velikimi, Modrimi in Dobrimi) gospodarji. Prej, ko sem govoril o dobro izpeljanih rečeh, sem govoril (tudi) o tej sekvenci. Ravno prav vsega. Nekaj verbalnega sparringa z Gospodarji, nekaj zmajev (!!!!!), ki zdaj ponovno postanejo trio … Dopade se mi, da je Dany zelo ekonomična in da požge zgolj eno ladjo. Predstavljam si, da te lahko hitro zanese, ko si enkrat na zmaju. Nato prispejo še dothraški kričači, kot jim je nekdaj pravil Robert Baratheon, in poskrbijo za kopenski del bitke. Kar se mene tiče, učinkovito. Bog ve, ali ima Yezzan kot edini izmed Gospodarjev, ki mu je bilo prizanešeno, še kakšno vlogo. Razen tiste, seveda, ki mu jo naloži Tyrion — da svojim ljudem v Astaporju pove, da z Nevihtorojeno ni češenj za zobati. Mi je pa všeč detajl, da Yezzan omeni Kraznysa (iz tretje sezone) kot pravega lastnika Neomadeževanih in Missandei. En tak tidbit, ki povezuje zdajšnje dogodke s tistimi izpred treh let — po moje sem edini, ki se pri seriji, kakršna je Igra prestolov, navdušuje nad takimi malenkostmi, lol.

Prva skupina Železnorodnih je zdaj že pri khaleesi. Theon je najprej deležen pridige s strani Škrata, ampak generalno gre pogovor kar dobro. Dany je totalno navdušena, ker pač grrrrrrrll power, ampak se strinjam. Z njo. Plus kar nekaj novih informacij je. Izvemo, da je Yara vzela nekje sto ladij. Kar pomeni, da so jih Gospodarji pustili nekje 900 (?). Yara zmajski kraljici omeni strica ALI DVA (sem si prav zapisal, hehe), kar je po moje prva (pa čeprav posredna) omemba še drugega strica. Strica Aerona, ki smo ga sicer že srečali, nikjer pa ne slišali, da je to on. To sem rabil. Sekvenca se zaključi z rokovanjem in sumim, da je za letos s te fronte to to (trejler me postavlja na laž). Me pa zanima, kaj vse to pomeni za Eurona, ki se (verjetno) še vedno nadeja zmajske kraljice. Možno celo, da se prihodnje leto srečata nekje na pol poti. Jaz sumim, da bo Vranje oko še zadnji preizkus pred spopadom z Belimi hodci. Tudi na podlagi poglavja iz Vetrov, ki ga je Martin prebral na enem izmed svojih javnih branj, nedolgo nazaj (tule je nekaj glavnih točk — če slučajno še niste prebrali).

vlcsnap-2016-06-21-22h09m23s220

Sneg proti Snegu
Nič, Sever bo pa po alinejah. Ker je bitka in ker mi tako veli šega. In da bo vsaj malo pregledno. Kot rečeno sem v splošnem zelo navdušen. Tako s samim spopadom, kot s tistimi trenutki pred bojem, ko si določeni liki nemara prvikrat izmenjajo besedo ali dve in ki zelo učinkovito vzpostavijo tisto danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan atmosfero.

 • Tale inicialna pogajanja med Jonovimi in Ramsayevimi spomnijo na tista med Renlyjevimi in Stannisovimi. Nabor konjenikov na eni, nabor konjenikov na drugi strani. Nobenih drugih paralel, lol, ampak podobna slika. Od daleč. Je pa tem in onim pogajanjem, če nič drugega, skupen Davos.
 • Jaz sem še (vedno) razmeroma mlad možakar, ki ima pred sabo še čuda enih neizpolnjenih ciljev. Za nekatere niti ne vem, kaj so in da jih imam. Ampak če bom v življenju nekoč našel nekaj, v čemer bom užival tako močno, kot Ramsay uživa v naslavljanju Jona s pankrtom, potem bo to to. “Bastard.”
 • Dobro, da Sansa stvari vzame v svoje roke in verbalno gladko povozi (oba) pankrta — Jona z njegovimi dolgočasnimi izjavami, na eni strani, in Ramsaya, ki je plačan za to, da te dolgočasne izjave obravnava kot oh in sploh genialne comebacke, na drugi. Škoda, ker niso pogajanj prepustili ta mali Mormontovi. Me zanima, če bi se Ramsay potem še smejal.
 • Kuštravčka, Rickonovega krvovolka, v tej sezoni srečamo večkrat, kot v prejšnjih petih skupaj. Pretiravam, ampak blizu.
 • Nakar imamo prizor s poslednjim bojnim posvetom. Generalka. Davosova ugotovitev o tem, da Ramsayeva moč izvira iz njegove impulzivnosti in strahu, ki ga seje, je jako na mestu. Pa tudi Jonova, da je ta moč zanj dvorezen meč. To se kasneje, med bojem, izkaže vsaj dvakrat. Ramsay investira Rickona, ki bi mu kasneje koristil kot talec, samo zato, da znervira Jona. Kar sicer deluje, ampak … Talec. In potem še spuščanje strelíc vse povprek. Za paniko — spet — prima, ampak vojaki so v vojni precej dragocena surovina. Ta Ramsayeva zaletavost je s tem (končno) predstavljena kot hendikep. Rahlo se prehitevam.
 • Tormund ima probleme z vojnim žargonom — pa tudi s prispodobami, kot se izkaže kasneje. Danes je že torek in marsikdo se je bil pritožil, da je poneumljanje Tormunda pa res odveč. Jaz mislim, da izpade dovolj posrečeno in humorno, da za trenutek preseka napetost, ki v noči pred verjetno smrtjo (razumljivo) vlada v ozračju. Napeto vzdušje gledalci seveda hočemo, da ne bo pomote, ampak kak tak prehod iz težkega v lahkotno in nazaj v težko, ga ultimativno (po moje) samo nadgradi.

vlcsnap-2016-06-21-22h14m03s852

 • Sansa se tu izkaže za malo več kot malo naporno. Razumljivo, ampak glede na stanje nepotrebno. Še mene vprašaj, kako premagati Ramsaya! Jaz se spoznam! -Kako premagati Ramsaya? -Ne vem. Trololo. Nakar odvihra. Le kam?
 • Davos in Tormund (zelo narahlo in s spoštovanjem) obereta svoje bivše šefe. Interakcija, za katero si nisem mislil, da ji bom kdaj priča. O tem sem govoril malce višje. Lepo je slišati Davosovo (vsaj deloma) objektivno mnenje o Stannisu in Tormundovo o Manceu. V knjigi je (pri Davosu) tega več, ker imamo vpogled v njegovo glavo in je pravzaprav on glavni nosilec tega (v seriji Stannisovega) zgodbovnega loka.
 • Davos med oddaljevanjem od tabora in iskanjem primernega mesta za veliko potrebo (končno!) uoči ostanke grmade in še bolje — lesenega jelena, ki ga je pred časom izrezljal in poklonil princesi Shireen. To sem čakal. Okej, mogoče je malo za lase, da se je ravno ta igrača ohranila (v dobesedni pesmi ledu in ognja, ki ji je bila izpostavljena), ampak kolikor vem, je od prejšnjega finala do tega (na tej fronti) minilo bistveno manj časa, kot se zdi. Štirinajst dni, tri tedne, en mesec — več gotovo ne. Plus, če malo zafantaziram; na neki simbolični ravni lahko tega nedogorelega jelena vzamemo tudi kot še zadnji žebelj v krsto ideji, da je Stannis Baratheon prerojeni Azor Ahai. R’hllor (kot ognjeni bog) je zavrnil jelena, žival hiše Baratheon. Še zadnjič in kar se da nedvoumno. Ker Melisandra očitno can’t take a hint.
 • No, Melisandra očitno je poleg.
 • Hehe, pred časom sem nekje prebral, da so goreča trupla na Andrejevih križih znani liki. In potem to propagiral tudi na tem blogu. No, niso. Izkazalo se je, da so ta trupla bolj nihče, kot bo Arya kdajkoli. No. Ali pa tudi ne. Mogoče se bodo Severnjaki šele prihodnji teden zares prešteli in ugotovili, kdo manjka.
 • In bitka. Začne se z že omenjenim Rickonom in provokacijo in taktika kot rečeno deluje. Jona pripelje v domet Ramsayevih lokostrelcev in hudiča, če bi po tem, ko je Rickon že mrtev in ko Boltonovi sprožijo oblak, Jon pričel z obračanjem konja — jebela, da bi bil zadet. Saj ne, da bi mu to kakorkoli škodilo (pomnimo; Ygritte ga je zadela n-krat, pa ni bilo zime), ampak po moje je bila pot naprej tu kar dobra izbira. Saj ne, da se spoznam, lol. V resnici nimam pojma. Mene bi gladko zasulo. Pa še velika tarča sem.
 • Kolikor je Jonov aragornovski naprej in kmalu sledeč trk obeh konjenic po eni strani klišejski in privlečen za lase, pa moram reči, da je kinematografsko genialen. Pa tudi potem, ko se Jon vrti med konjeniki in ne ve, ali bo nekaj priletelo iz desne, ali bo nekaj priletelo iz leve … Mislim, kot bi bil tam. Vsa čast režiserju, Miguelu Sapochniku. Pa tudi ostali ekipi, se razume. Ker tu pa moram reči, da sem komajda lovil sapo. Ena boljših vojnih sekvenc, kar sem jih videl v … Precej časa.

vlcsnap-2016-06-21-22h12m19s844

 • In potem je tu kup trupel, ki rahlo pokvari vtis. Saj nekje sem bral, da je do podobnih situacij prihajalo tudi v zgodovini, ampak kaj pa vem. Kar naenkrat se pojavi kup trupel, da lahko ta hudobni ta prjazne objamejo s falango. No. Nič pretirano groznega, a tudi nič pretirano domišljenega.
 • In potem je tu Jonov padec in stampedo, ki spet popravi vtis! Spet je ogromno v kameri. Ti prvoosebni kadri, dinamična montaža in pač stvari, za katere niti ne vem, kako se jim reče, poskrbijo za hudó klavstrofobično atmosfero. Doprinese tudi Kitova igra. Možakar je (sploh zadnja leta) prevečkrat po krivem kritiziran.
 • Tormund se medtem udari z Malim Jonom. Poguba velikanov s človekom, ki ima (vsaj v knjigah) velikana v grbu svoje hiše. V izi poetsko, da Tormund zmaga, čeprav gre za las.
 • Prispejo arrynski težki konjeniki, s Sanso in Mezinčkem na čelu (in kmalu za seboj). Mja. Je sploh potrebno kaj reči? Za tole niti nisem potreboval kvarnikov. Če hočete lahko — kot vsi — potegnem eno vzporednico z Gandalfovim spustom nad Sarumanove Uruk-hiaije. S tem, da je Gospodar prstanov kljub vsemu za nemeček bolj epski. Še vedno. Se pa Sansi performans arrynskih vitezov strašno dopade. Zaslužena radost.
 • Ramsay se umakne, a zimiška vrata se kaj kmalu vdajo Wun Wunu — MVP-ju Spopada pankrtov. Kot se mu je poklonil internet: “Nekateri junaki držijo vrata. Drugi jih podirajo.” In če se ne motim, je bil Wun Wun poslednji svoje vrste. Poslednji velikan.
 • Jon razmontira Ramsaya — peš — in prapor Boltonovih pade. Nadomesti ga Starkov krvovolk, kar je … Po dolgem času … Čudovit prizor. Sicer je pa to vse iz Melisandrine prerokbe.
 • Ne vem, ali je pobijanje jetnikov okej in po moje bo s Sanso še križ. V okviru ene same epizode smo izgubili dva glavna negativca dveh glavnih pripovednih lokov. Gospodarje v Meereenu in Boltone na Severu. Če vprašate mene, se bo še pred spopadom z Belimi hodci pojavil kdo nov. Kak nov negativec. In z lahkoto si predstavljam, da bo to kdo izmed Starkovih otrok. Če ne pa kot rečeno vsaj Euron Greyjoy.

Toliko.

Prihodnji teden finale, menda najdaljša epizoda doslej! Prilagam trejler.

8 comments
 1. No, takole. Dočakal tale spis, čeprav sem moral vmes spiti štiri pire dobrega kranjskega piva. Delajo ga v bivšem Ibiju, priporočam.

  Skratka, Spopad pankrtov. Kaj na rečem? Za mene osebno, najboljša epizoda. Ever. Ever? Ja, evah. Fotografija, režija, CGI, stunts work, tehnično pač vrhunec vrhuncev. Malo sorodnih filmov bi bilo blizu. Tu nimam kaj dodati in niti ne želim dodajati, ko pa so podrli vse rekorde v budgetu. In fora debela kot gospa Walda Frey, niti ni bilo vse cgi. Skratka, čudovito.
  Vsebinsko. Je, kar je. To, da Rickon umre, je bilo pričakovano. Grdo, ampak pričakovano. Še zadnja Ramsayeva igra. Rickona sem pričakoval v ognju brez kože, tako, da se mi je tole bolj dopadlo. Dedič Stark pade, ampak Shaggydog story, jebi ga. Nepomemben člen. Od začetka. Kot rečeno, lahko bi ga drugače, a po moje ga ubijejo dobro. Še zadnjič se nam Pankrt priskuti. Jon Snow odnosno Jon Stark pogori na izpitu iz vojskovanja, ampak Ramsaya ne pozna tako kot mi. Ali Sansa. Dobi le eno pismo. Brutalno pismo, ampak to je pač premalo. V glavnem, njegova šibka točka pride na plano. Dobro se izteče.
  Ampak Ramsay ima številke, Ramsay ima moč. Ima konjenico in ima ljudi. Dober, epski boj. Aleksander Veliki se skrije s svojo falango. Jon se vnovič rodi. Se spomniš Mysha scene z Danny? Ali se ustvarjalci igrajo in kažejo njune vezi? Ice and Fire? Če, potem super. Wun Wun oddela svoje. Tormund, ne njega, si rečem in srknem vino. Napetost je na vrhuncu. To, da pride Mezinček je bilo kajpak pričakovano. Kaj pa drugega, oz. zakaj pa ne?! Dobro izpeljano. Čustveno. Gledalca dregne pod rebra, ubijte pankrta! Gremo Wun Wun, go team Stark!
  Ko prodrejo v Zimišče, se skoraj zjočem. Končno! Končno so Starki v prednosti, gremo Jon, porkamadona, moj drugorojenec nosi tvoje ime! Tolči ga, tolči ga. Sorry zadnji velikan, ampak bolje ti kot kdo drug.
  Na koncu psi. Popoln zaključek. Navdušen kot že dolgo, dolgo ne. Čeprav Iwan Rheon je odličen igralec, perfekten Ramsay Bolton, poklon za odlične 4. sezone.
  Res sem vesel, da se je takole končalo. Upam, da imajo Starki vsaj en del miru. Bomo naslednjo sezono začel znova, ampak tokrat naj se Sansa in Jon zgolj objameta. Sansa … odličen razvoj lika v tej sezoni. In teli nasmeški … pomenljivo!
  Jon … umrl je za tole zmago. Sicer sem še vedno pričakoval več, ajd, da postane Azor Ahai je bilo res morda preveč, ampak čakam, da ima njegova resurekcija vendarle še nek dodatni pomen. Dočim Mel in njene prerokbe … vse drži … Shireen za Pankrta, nimamo kaj.

  Če lahko dodam … do zadnjega sem pričakoval, da se Sever obrne proti Boltonu. Kdo si lasti Sever? Ja, ja, daj zdaj Umber, obrni se. Ok, nič od tega. Kje je Manderley? No, še dobro, da Tormund naredi svoje!

  Meereen? Super. Zmaji! Končno zmaji. Vse štima. Vse! Ampak pankrta sta me preveč prevzela. Dočim Asha in Danny … meh … preveč … ne vem … na hitro žogo … in tudi tale erotika med njima je malček privlečena. No ja …

  Kaj sledi? Tole https://www.youtube.com/watch?v=l7VuGknEfQY Mesto bo gorelo, zima je tu.

  Aja, pa nisi edini, ki vriskaš na mežikanja iz prejšnjih sezon oz. knjig. Te paralele močno navdušujejo tudi mene. Recimo … ko pride v prvem delu prve sezone Kralj Robert na obisk … objame Neda, Cat, Robba in Rickona poboža po laseh … rezultat? Vsi omenjeni so mrtvi! Kaj pa to? Kaj?

 2. Pepi said:

  http://www.vsb.si/si/kranjska-pivovarna-in-pivnica-kranjsko-pivo.html <- A tole?

  Jaz moram rečt, da bom s hvalo vseen mal bolj konzervativen. Po moje ma vsaka sezona vsaj po eno epizodo, k mi je boljša, al pa vsaj nekje primerljivo dobra. Vsekakor je pa to ena izmed tistih epizod, v samem vrhu serije in televizije na splošno. 10/10 (s prek 70000 glasovi) na IMDb-ju, je kr dober podatek.

  Se spomnim Mhyse, hehe. In tud videl sm primerjavo kadrov. Namerno al ne, prizor je res zrcalen, čeprav so okoliščine totalno druge. Vsa čast za to simboliko.

  V tem oziru sm mogoče tud js mal razočaran. Z veseljem bi videl malo več te dinamike med Severnjaki tud v seriji. Una zimiška gostija, ki jo v peti knjigi spremljamo skoz Theonove oči, da kr dober vpogled v to. Ampak štekam. Preveč enga časa in sredstev bi blo potrebnih. Manderly baje vseeno bo. Naslednji teden. Spomnm se enga poziva za kasting, ki je opisoval debelega plemiča, ki nej imel “rousing speech”. Če ni pršlo do kakih sprememb, potem bi moral bit to to. Plus eno še mal bl nepotrjeno informacijo mam v glavi, da je Ian McNeice, ki je v nepredvajanem pilotu igral magistra Illyria, kasneje pokasiral eno novo vlogo v seriji. Ampak kot rečeno. Nepreverjeno.

  Ravno zadnč se je Pižama v enem podkestu (ne vem, a v zadnjih Glavah, al v Delovem) obregnu ob to, kako so igralci, ki so med uvodno špico prve sezone listani nekje na koncu (če sploh), zdaj tko … Prvi. In kolk je novih in to. In je res zanimiv. Kok je že enih likov pomrl in kje bi bla zgodba, če ne bi.

 3. Pepi said:

  To si tko reku, kot da bi bil js kriv za “OK epizode”. Pa nisem. Al sm?

  • Po tvojem mnenju so bile ostale samo “O.K epizode”, kar zase ne morem reči (še posebej ne za”The Door” in “Book of a Stranger ki sta med “Top 10” na mojem seznamu). S tem nisem mislil nič škodljivega.

   • Pepi said:

    Do Vrat sem bil — če me spomin ne vara — vse prej kot ravnodušen. Pa Dom, recimo, mi je od letošnjih še kar pri srcu, hehe. Je pa res, da se ravno v teh dveh slučajih nisem jasno opredelil in napisal kaj v stilu: “Odlična epizoda.” — ta generalen del sem obakrat bolj ali manj preskočil.

   • No, izhajal sem bolj iz dejstva, da si v enega izmed komentarjev pri prejšnjih epizodah zapisal, da so ti bile vse epizode do sedaj le “O.K”. Da, mogoče bi moral še enkrat prebrati “The Door” in “Home”.

   • Pepi said:

    Najbrž si se navezoval na moj komentar pod epizodo Zlomljen človek? K je šel (res) tkole: “Vse epizode so mi (samo) okej.” Ampak se je pol nadaljeval z v bistvu točno tem, kar sem povedal zdejle: “Oziroma ajde … Petka je bila vsled držanja vrat res vrhunska, pa tudi dvojka.” Okej, zdej sm očitno že tolk delč, da brskam po svojih starih komentarjih iščoč nek dokazni material … Pa sm mislu, da nisem tolk petty, lol. 😀

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: