Igra prestolov – Zmajev kamen

Delavno ljudstvo! Živjo!

Kot vemo, se nam letos, po enoletni vrzeli, obeta še zadnja sezona Igre prestolov. S tem v obziru sem se lotil ponovnega ogleda sedmerice epizod iz predlanskega leta. Toliko, da si osvežim spomin in da v finale vstopim karseda dobro opremljen. V resnici nisem povsem prepričan, kaj je povod za kaj, ampak recimo, da je to del nastavka za moj povratek semkaj, na mesto zločina. Preostanek, po drugi strani, pa v bistvu sestoji iz preprostega dejstva, da se mi spet malo bloga in da je to idealna prilika, da ugodim svoji želji po celovitosti, ki je predlani (vsled moje lenobe) tako grdo izvisela. Z drugimi besedami; obstaja neka na pol self-righteous težnja, da moram to, kar sem vsa ta leta nazaj začel, tudi končati. Ker to dolgujem internetu. Ali pa vsaj temu blogu. Ali pa vsaj sebi.

V resnici je pisanje o neki zadevi, ki je že dve leti pase, (tudi meni) hecno in da ne rečem futilno. Že zato, ker gledam vnovič in ker v resnici že ipak vem celo sezono vnaprej (razen seveda detajlov, ki sem jih pozabil in ki so razlog za ponoven ogled), kar pomeni, da tista anticipacija, kaj bo, ni faktor. Okej, ja. To, da nekdo pogleda sezono serije in napiše recenzijo za nazaj, je praksa in ni baš nezaslišano, ampak jaz sem na te svoje tedenske prispevke vselej gledal bolj kot na komentiranje aktualnih dogodkov, kot na recenzije-recenzije. Hja. Zdaj v bistvu ne vem. A se tole bere kot izjava obžalovanja, ali samo kot neko random stokanje, oziroma ali se sploh bere, ampak kot sem izpostavil že v prvem odstavku; brez sedme sezone sem pomanjkljiv, tega pa ta trenutek (pa niti ne znam točno opredeliti, zakaj) nočem.

Plan je sledeč! Do začetka osme sezone je (vključno z današnjo) še sedem nedelj. Za vsako po ena epizoda sedme sezone. Če uspe, super, če ne … no, če ne sem pa vsaj poskusil. Zdaj pa končno! Gremo na Zmajev kamen! In upam, da nisem preveč zatežil z vso to birokracijo in logistiko.

Frej Freyev

V bistvu se že takoj pokaže, da bi se mogoče moral ponovno lotiti tudi šeste sezone. Le medlo se namreč spominjam, kako točno je svoj Braavos zaključila Arya. Meryna Tranta vem, da je ubila v peti (oziroma na koncu nje), nakar je oslepela in spet spregledala in imela v šesti svoj derbi s Sirotico. Am I getting this right? Aha in točno! Na koncu šeste je druga dva najbolj prominentna Freya predelala v piti in ju postregla Walderju in mu na koncu še prerezala vrat. In ja. Zdaj se spomnim tudi svojega godrnjanja o tem, da mi ni jasno, kako lahko ena sama, samcata Arya Stark tako profesionalno izpelje tako ambiciozen načrt.

Vse to me še vedno moti in še vedno nisem povsem prepričan o magnitudi moči, ki si jo v seriji lastijo braavoški brezličneži, ampak okej, whatever. Da te stare čorbe ne pogrevam preveč — stari Walder je na začetku sedme sezone spet živ! No, ni, ampak ga zelo prepričljivo upodobi Arya, ki zrežira fešto v Dvojčkih in nanjo povabi vso žlahto. Prvič slišimo besede hiše Frey! Stojimo skupaj! Če se ne motim, le-te v knjigah niso definirane, ampak ja; so mi všeč. Sploh, ker v luči konstantnega rivalstva med posameznimi potencialnimi dediči izzvenijo rahlo ironično.

Arya Freyem servira govor, ki se stopnjuje in svoj klimaks doseže ravno, ko začne strup, ki jim ga je predhodno natočilo grajsko osebje, delovati. Vsem prisotnim dekletom in ženam je prizanešeno in naročeno, naj svetu poročajo, da je zima prišla po hišo Frey. Dokaj badass. Dokaj.

Takole bom rekel. Ko sem epizodo gledal prvič (in o tem smo govorili tudi na meni omiljenem forumu društva Gil-galad), mi je šla ta sekvenca rahlo na živce. Malo iz prej omenjenih razlogov (Aryaminator), malo pa zaradi … Okej takrat sem rekel felerjev, zdaj pa nisem več tako prepričan. En tak zelo očiten in tudi večkrat izpostavljen primer je; fauxWalder vino najavi kot senčniško zláto. Že v naslednjem kadru to vino točijo in je zelo očitno rdeče barve.

vlcsnap-2019-03-03-14h54m49s211

Filmarska površnost? Čisto možno, ampak po novem dopuščam možnost tudi temu, da se Arya Stark enostavno ne spozna na vina. Tudi ko omeni dornijsko scalnico, ane. Dornijska vina so dobra in zelo konkurenčna tistim iz Dalje, kar v drugi sezoni serije komentira tudi Janos Slynt (ki najbrž ni ravno referenca, ker deluje kot nekdo, ki mu ni važn’, sam da je vlažn’, ampak vseeno). Spet. Lahko gre za površnost, lahko celo, da imajo Freyi pač tak okus. Jaz si pa po drugi strani z lahkoto predstavljam tudi mlado punco, ki je sicer nindža, ampak ki obenem ni tudi poznavalka vin. Verjetno je za obe sorti že slišala, konteksta pa nima. Če je ta razlaga dejansko pravilna, vzamem nazaj nekaj žolča, ki sem ga stresal po dejstvu, da Arya vse preveč obvlada. Plus, predstavljam si, da bi se lepopisna verzija te sekvence (iz perspektive enega izmed Freyev) brala dokaj analogno Rdeči poroki, kjer je Cat, kot vemo, ravno tako opazila cel kup nepravilnosti in po mojem mnenju so ravno ta njena opažanja ogromno doprinesla k atmosferi, oziroma nje stopnjevanju. “Senčniško zláto!” je naznanil Walder Frey, in služinčadi nakazal, da z vrči napolnijo kozarce. Emmon Frey se je zazrl svojega. Zláto? Vino je vendar rdeče. Mar se je staremu končno skisalo? Okej, vem, nisem pisatelj, že nehujem.

Aryo v tej epizodi srečamo še enkrat, tokrat že na poti iz Dvojčkov. Srečamo jo, ko sreča Eda Sheerana v sekvenci, bi rekel da napisani in ukrojeni prav zanj. Uglasbitev Zlatih rok tod slišimo prvič. V redu je. Vse uglasbitve pesmi iz knjig, o melodiji katerih lahko med branjem zgolj ugibamo, so mi všeč, čeprav včasih izzvenijo malo preveč dodelano in moderno za moj okus, oziroma mojo predstavo o tem, kako bi morale zveneti.

Zakaj v bistvu gre? Neki prijazni fantje, ki so obenem tudi lannisterski vojaki, na poti v Dvojčka (ker da naj bi bili tam neki problemi), Aryo povabijo k tabornemu ognju in z njo podelijo hrano, pijačo in nekaj besed. Jaz pri tem prizoru neke blazne dodane vrednosti ne vidim in ne vem, kaj naj na tej točki počnem z opombo, da niso vsi, ki so tako ali drugače v španoviji z Lannisterji, privzeto slabi. Mogoče jo je potrebovala Arya, ampak menda ne, no.

Sneg, sneg in neživci

Nočni kralj se svojim iz dneva v dan večjim vojstvom neživcev počasi, a vztrajno približuje Zidu. S sabo ima obvezno meglo, brez katere so vsi posebni efekti bistveno bistveno dražji in brez katere bi bila vojska živcev posledično bistveno bistveno manjša. No, to pot v resnici gledamo skozi oči Brana, ki je v šesti sezoni zaključil svoje šolanje pri Trookem vranu, kar ga je stalo Hodorja (oziroma ha! a bi lahko rekli, da če pri tistih vratih Hodorja takrat ne bi izgubil, Hodorja nikdar sploh ne bi imel?) in Jojena, zdaj pa se z Reedjo vprego vrne nazaj k Zidu. Odprejo mu člani Nočne straže, z Edom Turobo (ki zdaj služi kot nek defacto šefe) na čelu. No, resnici na ljubo je med Branom in Edom kar težko izbrati, kdo je tu zdaj tista prava turoba. Jaz se nagibam k Branu, ’nuff said. Sledi identifikacija Brana in Meere, ki pa po moje ni zares ključna, ker bi imela prost prehod četudi bi šlo v resnici za dva naključna divježa, ki pač samo zamujata. V nasprotnem primeru bi bil Jon lahko slabe volje, Tormund pa še bolj.

Oba omenjena zdaj prebivata v Zimišču, kjer gre sklepati, da so vsled približajoče se nevarnosti, sestanki postali del vsakdanjika. Itak so vsi Jonovi simpatizerji (ali pa vsaj podporniki po sili razmer) prisotni in na kupu. Tokratni sistanek nastavi kar nekaj izhodišč. Jon potrebuje zmajsko steklo, potrebuje vojsko, ki spolno ne diskriminira (kar gospodu Gloverju ni pogodu, ali pa mu je pogodu vsaj bistveno manj kot gospodični Mormont, ki ji je zelo pogodu in to tudi jasno pove in za trenutek (spet) ukrade šov) in nenazadnje; potrebuje Umberja v Poslednjem ognjišču ter Karstarka v Kartrdbi. Kar pa ni všeč Sansi, ki je obiskovala progresivnejšo šolo menedžmenta kot Jon, srednjo na Jugu, visoko pa na Vzhodu in zagovarja metodo korenčka in palice. Karstarki in Umberji so izdajalci in svojih gradov ne potrebujejo več, medtem ko obstajajo drugi, ki so dejansko pripomogli k zadnji Jonovi zmagi in ki si zaslužijo nagrado. Sansa ima tu po moje v mislih še zlasti kakšne viteze z Dola, tako da jaz bi rekel, da se je Jon odločil kar pravilno. Otroci ne smejo biti odgovorni za grehe staršev, pika. Ena pomembna reč, ki jo Jon izpostavi, je še, da utrdbe Nočne straže (precej jih je, in v različnih stanjih ohranjenosti so) ne smejo biti nenaseljene, če želijo ubraniti Zid. Tod vskoči Tormund: “We’re the Night’s watch now!” 

Prisostvuje seveda tudi Yohn Royce, ki ima kot ponavadi mnenje o vsem, čeprav se ga večina stvari dejansko sploh ne tiče. Vsaj ne neposredno, ali pa se tega vsaj ne zaveda, ker dvomim, da zares verjame v vojsko neživcev. Navzoči so tudi ostali običajni osumljenci, ki jih je pot tako ali drugače zanesla na Sever. Brienne, Pod, Mezinček, ki arbitrarno strelja prebrisane poglede … Vemo, ane, kaj na koncu sezone čaka gospoda Baelisha, za katerega je že v tej epizodi jasno, da ne ve, kaj bi s sabo. Je nekje, v neki neprijazni deželi, z neprijaznimi ljudmi, ki ne govorijo njegovega jezika (figurativno). Tu je zato, ker do ene punce, ki bi ji lahko bil oče, čuti neko creepy afiniteto, ki je zdaj samo še ojačana z idejo, da mu v zameno za to, da ji je priskočil na pomoč, ona zdaj nekaj dolguje. V bistvu je že na tej točki ujet. Tu, v Zimišču.

vlcsnap-2019-03-03-19h34m14s201

Jon in Sansa se kasneje, po koncu skupnega, kick-off sestanka, na hitro sporečeta in še na hitreje spet pobotata, cel pogovor pa oplemenitita še z nekaj zimzelenimi citati iz prejšnjih sezon. Stojimo na ramenih velikanov, pa to. Ta sklop se zaključi s Cerseijinim pozivom, naj se ji nov gospodar Severa pride poklonit. Ker kaj pa če tokrat uspe?

Okej, rekel sem sklopa. Mislil sem na nek logični zgodbovni sklop v tej epizodi. V resnici s Severom za ta zapis še nismo povsem opravili; imamo še sparing Brienne in Poda in nekaj izmenjav. A jih želim povzemati v tem zapisu? Niti neeeeee. Okej, u! Mogoče bi izpostavil samo, da dobimo kratko nadaljevanje Balade o Tormundu in Brienne. Če me spomin ne vara, je to v tej sezoni samo eno izmed večih. Ljudje, to se shipa! U, pa še to! A je zdaj splošno znano, da je Brienne premagala Psa? Kako Mezinček to ve? Ker kolikor se jaz spomnim, poleg Arye, Brienne in Psa takrat ni bilo nikogar, ki bi zgodbo propagiral naprej. Brienne mi pa tudi ne deluje kot važička.

Lignjev pristanek

Šesta sezona se je zaključila z Baelorjevim pokom in Jaimejevim povratkom v Kraljevi pristanek. Cersei zdaj v svoji neposredni okolici nima več nikogar, ki bi izzval njeno avtoriteto in tisoč stvari je, ki zahtevajo njeno pozornost. Najbolj pomembna, trenutno, je talna poslikava zemljevida Zahodnjega. Vprašanje, če je tako uporabna kot poslikana miza na Zmajevem kamnu, definitivno pa je večja. Kar je za stejtment dovolj. Proces poslikave prekine Jaime in to zdaj je njuna prva interakcija po clusterfucku z ognjíco in samomoru njunega poslednjega potomca. Nedavne dogodke obdelata presenetljivo (presenetljivo zato, ker WTF?! — Cersei je izvedla točno to, kar je Jaime vsa ta leta nazaj preprečil; predstavljam si, da je to tema za izčrpnejši pogovor) hitro in se nato raje posvetita prihodnosti. Jaime (zdaj, v retrospektivi, pravilno) oceni, da se bo Dany najprej parkirala na Zmajevem kamnu, še enkrat si naštejeta vse svoje trenutne sovražnike in to je skoraj to. Govora je tudi o potencialnih zaveznikih in kdo ima idejo? Cersei ima idejo! Sklenimo zavezništvo z Greyjoyi, ki so notorično nori and I’ll do you one better; sklenimo zavezništvo z najbolj norim Greyjoyem!

Za intermezzo; zadnjič sem s kolegi (prvič!) igral namiznico Igra prestolov in sem bil Greyjoy. Nadmudril sem Lannisterja, vzpostavil dominanco na morju, naredil sem vse, kar bi naredil Greyjoy. Vključno s končnim porazom na večini front.

vlcsnap-2019-03-03-19h18m27s048

Naslednja sekvenca je potem že obzorje črno-rumenih jader in avdienca s kraljico. Am. Ja. Predvsem bi izpostavil, da se je Euron med zadnjima dvema sezonama nekoliko izboljšal. V šesti vem, da je bil dokaj medel, medtem ko je zdaj, v sedmi, po mojem mnenju ravno prav over the top. Vizualno je še vedno bistveno navadnejši (če je to beseda) kot knjižna verzija, dočim attitude mi pa kar štima. Se mi pa zdi, da sem uganil, ko sem pred davnimi časi … Ja, ugibal o tem, kje bo Cersei iskala zaveznike. Ne vem, če mi je to všeč. Sivin, ki so serijo prej odlikovale, praktično ni več. Skoraj vsi so bodisi hudobni, bodisi prijazni. Pa še parčkajo se tako.

Šitadela

Šitadela je termin, ki sem se ga dve leti nazaj, ko je bila ta sezona aktualna, naučil iz razpoložljivih internetnih virov in ga kojci ponotranjil. Lahko damo v SSKJ, kjer je, mimogrede, bojda najnovejši umotvor beseda drečka, ki je sinonim za vrečko, za pobiranje pasjih drekov. Povedala mi je sodelavka.

No, ker tale montaža, ane, kjer Sam raznaša knjige, prazni nočne posode, nataka obaro, raznaša knjige, prazni nočne posode, nataka obaro, raznaša knjige, prazni obaro, nataka nočne posode … Je kar dobra — v smislu, da nam zelo nedvoumno preda svojo poanto. Po drugi strani pa je mogoče vseeno en tak rahel overkill, ker ta poanta v resnici ni zelo zelo kompleksna in težko doumljiva. V Citadeli (ki se nahaja v drugem največjem mestu Zahodnjega — reče se mu Staro mesto) je začetno delo dokaj … Začetno. Se pač dela. Zato se tudi reče CitaDELA, hue hue hue. Se bom na koncu zapisa sam pospremil ven.

Spet imamo en prepovedan oddelek knjižnice in ravno v tem oddelku so knjige, ki našega dežurnega akademika najbolj zanimajo. Knjige o Dolgi noči in vseh teh čirulah čarulah, ki spadajo zraven.

Glavnega moistra igra Jim Broadbent! Super igralec, ampak škoda, da ostane tako kriminalno neizkoriščen. Ko sem izvedel, da bo on igral enega izmed moistrov, sem bil prepričan, da bo to moister Marwyn in da se bodo moistri mogoče malce bolj aktivno vključili v Igro. Dve leti kasneje, tik pred izidom nove sezone, si lahko odgovorim; ne in ne. In nič ne kaže, da se bodo. Izmenjava s Samom, kjer podebatirata o sami Citadeli, njenemu namenu, pa tudi o Zidu in grožnjah, ki živijo (slabo sem izbral besedo, vem) onkraj, je zanimiva, saj nam kljub vsemu da nekaj vpogleda v delovanje te ustanove. Pasivno. Zelo pasivno. Je pa res, da si mogoče niti ne želim novih ljudi v bitki za prestol. Si jih, ampak realno to po moje ni več mogoče, niti ne smiselno.

Sam na koncu sune ključe do prepovedanega oddelka in si nabere kopico gradiva, ki ga nato študirata skupaj z Žiljko. V eni izmed knjig je slika bodala iz valirijskega jekla, identičnega tistemu, ki ga je želel v prvi sezoni uporabiti Branov nesojeni morilec. Razmišljam, zanima me. Kje je Mezinček to rezilo sploh dobil? Nihče ne ve … Nihče ne ve …

vlcsnap-2019-03-03-19h44m19s672

Sam se iz knjig nauči, da se zmajsko steklo dobi na Zmajevem kamnu. Tu bi se pa mogoče za trenutek ustavil. To isto informacijo je Samu dal že Stannis, nekdanji prebivalec Zmajevega kamna, tako, zastonj. To Sam v tem prizoru tudi potrdi, ampak potem nadaljuje: “… but I didn’t …” You didn’t what?! Mislim … Kaj? Starki pogosto pravijo (tudi v tej epizodi!), da nič, kar rečeš pred ampak, ne šteje zares. Očitno je nepomembno tudi tisto, kar rečeš po ampak. Ali kaj? Moja teorija je, da scenarist enostavno ni imel ideje, kaj bi Sam v Citadeli sploh lahko izvedel, zato se je odločil, da bo pač pojahal eno krivno in Sama naučil to, kar Sam v resnici že ve.

Aja, Jorah Mormont je tudi tu. Zdravi se. Cel je skalast. Ampak o tem več naslednjič.

Ma ni ene bandere

Nanje sem čisto pozabil! In bil potem zelo prijetno presenečen, ko sem jih uočil in dojel, za koga gre. No, da ne bo pomote — pozabil sem, da spremljamo tudi del njihove poti na Sever in da se tam ne pojavijo kar tako, z lepega, ne, da so del univerzuma.

Tole mi je po moje kar najljubši del epizode. Dinamika med Psom, Thorosom in Bericom je verjetno najbolj naravna ali pa recimo raje organska dinamika v seriji. Na tej točki. Precej enega humorja, začinjenega z modrostjo (ali pa obratno), podanega na karseda naraven način. To mi je v resnici premalo samoumevno, ker heci, sploh v aktualnejših sezonah, pogosto ne ujamejo tajminga. Psu (ki Tyriona zdaj že gladko šiša v quotabilnosti) to uspeva skorajda brez izjeme, Beric in Thoros pa mu pri tem uspešno asistirata. In po moje ne pretiravam, če rečem, da je ravno Pes trenutno moj najljubši lik v (tej) televizijski seriji (zdaj, ko Olenne in Stannisa ni več; ja, saj vem, bolj korektno bi bilo, da bi zdaj, ko gledamo komaj prvo epizodo sedme sezone, napisal, da je Olenna še živa).

Druščina skratka nabaše na hišo, ki sta jo Pes in Arya sicer že obiskala in okradla očeta ter hči, ki jo (to hišo, namreč) tehnično gledano še vedno naseljujeta. Ker sta mrtva. Umrla sta. A bi umrla tudi, če ju Pes takrat ne bi okradel? Hja. Pes je takrat predvideval, da ja in tako tudi opravičeval svojo krajo, ampak ne vem. Mogoče bi si lahko z denarjem kupila hrano in živela. Bratovščina si v hiši poišče zavetrje, glavna trojka pa se posveti raznim eksistencionalnim debatam. Thoros dvomljivcu Sandorju nakaže vizijo v ognju in priznam, da sem (in to dokaj suvereno) pričakoval, da bo Pes (ker ta vizija je trajala) na neki točki rekel: “The fuck you talking about, you bald cunt?!” Ampak ni. Dejansko vidi Zid in pizdarije, ki se zgrinjajo nadenj tako da — dobro zanj!

vlcsnap-2019-03-03-19h20m30s446

A lahko rečemo, da je dejstvo, da Pes ponoči pokoplje že zdavnaj mrtva in oskeletonela očeta in hči, ki ju je okradel, en tak kimljaj knjigam, kjer Pes po svoji skorajšnji smrti dejansko opravlja grobarjev posel na enem otoku? Oziroma mislim, da je celo tako, da še ne vemo, da gre za Psa, ker ima ves čas neko kapuco, ampak lik je zelo visok, en pes tam ga blazno obrajta in šepa na nogo, ki mu jo je poškodovala Brienne (se mi zdi?) … Tako da come on! Itak, da je Pes.

Zmajev kamen!

Epizoda se zaključi prihodom Daenerys (z ekipo) v njen rojstni kraj. Zmajev kamen. Stannis je grad pustil popolnoma nezastražen, tako da je bolj ali manj vse na izvoli. Sekvenca je v bistvu zgolj en tak panoramski vzpon Daenerys — predvsem za nas, da si čim bolj natančno ogledamo čudovito scenografijo, ki sestavlja Zmajev kamen. Brez besed, le Dany na koncu zaključi s: “Shall we begin?” Draga Daenerys! Mi smo že! Pred eno uro.

V resnici je ta zadnja sekvenca tam bolj kot nastavek za prihodnji teden in zato, da ima ta epizoda lahko ime. Toliko!

(Note to self; bolj jedrnato!)

2 comments
  1. Andreja said:

    Srečna! 😊

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: