Igra prestolov – Kraljičina pravica

No. Tako. Ravnokar (okej, lažem; vmes sem šel še na kosilo) sem pogledal tretjo epizodo sedme sezone. Prejšnja, druga, je podrla prvo domino in če se prav spomnim (dopuščam, da ima to pravilo tudi izjeme), so vse nadaljnje epizode samo še … To. Domine. Vsaj na onih, bolj dinamičnih frontah. Zdaj. Konstantno se nekaj dogaja. To so sadovi te t.i. linearizacije (je to sploh beseda?)? Po drugi strani pa vsled nje prihaja tudi do lukenj. Sama pripoved postaja vse bolj digitalna. Podobno, kot bi namesto serije gledal diaprojekcijo, če lahko karikiram. Stvar ni tako povezana, ostajajo nam zgolj ključne točke. Ključni okvirji, če se slučajno kdo ukvarja z video produkcijo. Primer. Na točki ena se pogovorjamo o napadu nečesa. Na naslednji točki, točki dve, se sprehajamo po nečem in komentiramo bitko. Še en primer. Na točki ena glasujemo o potovanju nekam. Na točki dve smo že tam. Ta epizoda gre še celo en korak dlje in točko ena kar preskoči. In ja. Povedano je tako zelo res, da me je samo čisto malo sram to eno in isto pogrevati v vsakem drugem zapisu.

Led in ogenj

Kralj na Severu! … ni več na Severu! Z glavnim svetovalcem pristaneta na Zmajevem kamnu, kjer ju že čakata Missandei in Tyrion. Zimiški pankrt in Škrat z Livarske skale se tu snideta prvič, po … Šestih letih? V glavi imam, da je eden od producentov nekoč dejal, da naj bi vsaka sezona pokrila nekje eno leto — in skušal s tem pojasniti staranje likov kot posledico staranja igralcev. Meni ta razlaga zadošča. Ne bi vrtal. Luštna izmenjava dveh totalno različnih si oseb, ki sta se poštekali praktično iz prve, a se potem nikoli več videli. Škoda samo, da se je nekomu zdelo smiselno pokvariti (sicer zelo spontan in naraven) dialog s totalno neumestno omembo Tyrionovega uriniranja z Zidu. Malenkost, vem, ampak ta poskus pihanja na dušo oboževalcem je tako zelo prozoren, da če bi ob gledanju te sekvence zraven igral kitaro, bi mi verjetno počila struna.

vlcsnap-2019-03-17-10h19m15s829

Sledi še cel kup izmenjavic med liki, ki priložnosti za neko blazno interakcijo še niso imeli. Davos se pomeni z Missandei. Kramljanje o otoku Naath. Malček grajenja biotopa nikoli ne škodi. Mimogrede — Davosov obči doprinos je tokrat solidnejši kot prejšnji teden.

Varys z Melisandro. Super zanimivo srečanje dveh vsevedcev, kjer izvemo, da kanita oba umreti v Zahodnjem. Melisandrine prerokbe zdaj jemljem v bistvu kar za dejstvo. Kot ena taka Čehova puška so. Če ne bi bile forshadowing, jih ne bi bilo. Am. Ja. Všeč mi je, da Melisandra to priložnost izrabi tudi za vnovičen izraz obžalovanja svojih napak. V očeh gledalca (no, vsaj mene) jo to napravi bistveno bolj simpatično in poistovetljivo. Kar je najbrž še en indikator, da se lik poslavlja.

Tyrion pa še enkrat z Jonom. Tokrat o tem, da sta bila s Sanso nekdaj zakonca. Kaj vse pride in gre v nekaj letih, kaj?

Avdienca s kraljico! To besedno zvezo bom danes zapisal vsaj še enkrat, z lahkoto tudi dvakrat. Ampak verjetneje enkrat. Duhovit začetek z nazivi, kjer gre Missandei lepo, po propisima, čez vse nazive zmajske kraljice (ki jih sploh ni malo, o tem sem že zadnjič!), medtem ko Davos — pa še to zgolj na Jonovo priganjanje — svojega kralja predstavi s preprostim: “This is Jon Snow,” šele po kratkem premoru in premisleku, na kaj je pozabil, pa še z: “The king in the North,” je zelo posrečen ledolomilec. In lomljenje ledu je na mestu. Nenazadnje gre za trenutek, ki smo ga čakali, pa čeprav se tega mogoče niti nismo zavedali. Avatar ledu sreča avatarja ognja. Velika in pomembna reč.

vlcsnap-2019-03-17-21h34m16s970

Pogovor in pogajanja (ne pozabimo, da je bil Jon v prvi vrsti povabljen na upogib kolega, ane) potekajo le stežka. In teta in nečak sta namreč oba kar velika in neizprosna ega. Jon Dany predstavi grožnjo, ki pritiska s Severa, Dany pa Jonu svoje ambicije. Grožnja ni baš realna, ambicije pa ne baš pomembne, če verjameš grožnji. Zato toliko vrtenja v krogu. Plus seveda diskusije o krivicah, ki jih je Starkom prizadejal Aerys in tako naprej in tako nazaj. Jonovim prizadevanjem to pot veliko prinese Davos, ki pa v svoji gorečnosti skoraj izda, da je bil Jon na neki točki že mrtev. In to ne bi bilo okej. Iz nekega razloga. Pomemben podatek je še, da Jon na tej točki, kljub temu, da gre Dany na živce, ni njen jetnik. Je pa brez orožja, brez čolna in brez dovoljenja, da zapusti otok.

Zmajev kamen dosežejo vesti o škandalu, ki je doletel Martelle in ladjevje ta prijaznih Greyjoyev. Tajming ne bi mogel biti boljši. Prav ta vest namreč vzpodbudi Daenerys, da malo oladi svojo retoriko. Prvi korak k potencialnemu zavezništvu med Severom in šestimi kraljestvi tako stori prav ona — s tem, da Jonu omogoči kopanje zmajevega stekla. Okej, tu pišem zgolj o Jonu in Daenerys, ampak nič od tega ne bi bilo mogoče brez zaradi-načrta-ki-spodletava-zaskrbljenega Tyriona, ki neživce vendarle sprejme za dejstvo in Jonu odwingmana pomembnejši del pogajanj.

Stezic, poti in cest

Kraljevi pristanek. Euron dostavi svoj izplen pretekle pomorske bitke. Ellario, Tyene in Yaro, ki je deležna za nianso posebnejšega tretmaja od preostalih deklet — stric jo za seboj vleče na povodcu. Po moje je to zgolj indikator tega, da je ujetje nje zanj osebnejše in da je ona dejansko njegova jetnica, medtem ko sta Dornijki namenjeni Cersei. Narod Eurona pozdravi z vzkliki. Zaradi velikega poka to spet nekako težje kupim. Navadnim ljudem Kraljevega pristanka je bila Baelorjeva septa dokaj pomembna. Pa Vrabec tudi! Zdaj. Ali tem ljudem res tako bridko primanjkuje kruha, da zgrabijo za vsako igro, ali pa se enostavno z vsakim jutrom resetirajo. Auč. Mogoče (resnični) ljudje počnemo isto, kar pride do izraza vsaj vsaka štiri leta.

Avdienca s kraljico! In kraljica je nad novim admiralom pomorskih sil Zahodnjega (in možem, ko bo vojne enkrat konec — me zanima, če bi Cersei to obljubo res izpolnila, ako bi se zvezde kdaj poravnale in uredile vse potrebne okoliščine) naravnost navdušena. Čeprav po moje — z vsaj malo rezerve. Jaime je zdaj šef kopenskih sil, Euron pa pomorskih. To je … Ha. Mislim, Euron izkoristi absolutno vsako priložnost, da podisa Jaimeja, tako da je delitev kopno-voda morda edini način, kako bodoča brata obdržati pod isto streho. Moram reči, da me Euron — bolj, kot na knjižnega Eurona — spominja na knjižnega pankrta Naplavškega, ki je Cersei vdano služil kot admiral kraljevega ladjevja. Vdano, vse dokler ni bila Cersei aretirana (by Visoki vrabec — serija je dala to skozi že zdavnaj). Takrat je pobasal celo floto in pobegnil. In recimo, da je to tudi moja napoved za Eurona! Na neki točki bo šel (a očitno ne preden bo v Igro pripeljal Zlato združbo, kot je razvidno iz prikolice za osmo sezono).

vlcsnap-2019-03-17-21h34m41s240

Aaaa. Obisk v ječi. Cersei se gre TAKOJ po sestanku poigrat s svojim darilom. Prispe našminkana in kot nam v Igri prestolov velevajo šege — šminke so strup! En smooch Tyene poskrbi za milo za drago. Še pomnimo; Ellaria je na isti način umorila princeso Myrcello. Cersei ne bi bila Cersei, če maščevanju ne bi dodala še neke svoje note. Ellaria mora gledat, kako njena hči umira in gledat mora tudi, kako potem razpada in tako naprej in tako nazaj — vse dokler tudi sama ne umre. Dokaj sprevrženo, ampak tudi zelo navdihnjeno. In šele to — šele to zares zaključi nesrečno sago o Peščenih kačah. Razen, če Ellario nekoč nekdo reši. Kar je možno. Cersei namreč nima več zelo veliko časa. Maksimalno deset epizod. Verjetneje devet ali osem (od epizode, o kateri gre ta zapis, naprej).

In spet smo zreli za en (tw)incestič! No, saj Jaime je mejčkeno reluctant. Fer je fer. Ampak če parafraziram svojo učiteljico slovenščine, ko je na koncu šestega razreda komentirala moj (propadli) naskok na petico: “Saj … Bori se. Ampak ne kot lev. Bolj kot ena srnica.” Pride jutro in pravičen sen sorojencev prekine trkanje na vrata. Panika! Kaj, če ju kdo vidi? Nima veze. Cersei je zdaj ama popolnoma vseeno, kdo ve za njeno nečistovanje z bratom. In ko se vrata odpro — ugotovimo, da je Cersei svojo služinčad oblekla vase. Na oni strani vrat se nahaja mlada ženska s kratkimi, postriženimi lasmi, oblečena v hudobna črna oblačila, podobno, kot njena šefica. In kraljici nič-več-materi prinese vest o visokem obisku z Braavosa.

Moram reči, da se mi zdi ultimat Železne banke dokaj genialen povod za kasnejši napad na sedež hiše Tyrell. Spet ne vem, kako je s časovnimi okviri, ampak če to zanemarim, ane. Potem mi je ideja samo super; ubije dve muhi na en mah. Po eni strani se znebi še enih podpornikov hiše Targaryen, kar je očitno cilj, po drugi pa Cersei, kot glavni antagonistki (trenutno je pač glasnejša kot Nočni kralj), vlije nekaj dodatnega goriva — ki ga proti zmajem pač nujno potrebuje. Da jo lahko gledalci jemljemo kot grožnjo. Kudos scenaristom.

Kdo je Trooki vran?

Izkaže se, da je Šanša rojena za upravljanje z utrdbo tipa Zimišče. Vse pošlihta. Krzno v oklepe, hrano za primer, da bo Zimišče gostilo severnjaško vojsko v svoji polni zasedbi. Ker, ane — Zimišče je na super lokaciji in je super obrambljivo in če se bo kje odvil last stand Severa (in ostalih, ki jim je mar), potem se bo tam. In toliko v resnici že vemo. Bojda bo bitka za Zimišče (2) največja in najdaljša (in najdražja) bitka v zgodovini Igre prestolov. Po moje bo to četrta ali peta epizoda zadnje sezone. Malo sem zašel. V glavnem! Sansi asistirajo Mezinček, Wolkan in Royce.

Sansine obhode prekine novica o gostu — ki se izkaže za izgubljenega Brana Starka, ki ga Sansa ni videla že reci in piši od druge epizode. Druge epizode pika (ne druge epizode n-te sezone). Njuno ponovno snidenje me malo spominja na kakšna familiarna srečanja, kjer vidiš ljudi, ki jih vidiš samo na teh srečanjih in včasih si tako priča odraščanju kakšnega mulca ali mule. In ker je frekvenca teh srečanj tako zelo nizka, včasih nabašeš na situacijo, kjer otrok dela kraval, skače po tleh, vpije, teži, ni da ni … Potem, dve leti kasneje, pa ta isti mulc pride, zdaj z mobitelom, in celo trajanje tega srečanja ne dvigne pogleda od telefona in ne bu, ne mu.  In če ga karkoli ogovarjaš, si zdaj v bistvu ti tisti, ki teži. Nekako tako si predstavljam, da se počuti Sansa, ko uzre brata, zdaj celega resnega in piflarskega.

vlcsnap-2019-03-17-21h35m07s950

Brat in sestra se kasneje sestaneta v božjem gozdiču, ob vršaku. Sansa šele tam ugotovi (ali pa ne toliko ugotovi, kot sprejme), da s Trookim Branom nekaj ni okej. Še posebej, ko ji Bran pove, da je bil na njeni poroki z Boltonovim pankrtom. Glede na to, da Bran zatrjuje, da je dejansko težko razložiti, da je on Trooki Vran in obenem, da ga je Trooki vran učil — a je možno, da je Trooki vran več oseb hkrati? Da sta stari Vran in Bran ena in ista oseba? In po možnosti Nočni kralj tudi? Vse od Hodorjeve smrti smo seznanjeni z dejstvom, da so manipulacije z dogodki v času možne in razmišljam … Razmišljam.

Biti Bolton v medicinske namene

Odiranje Joraha Mormonta se je očitno izplačalo. Zdaj je zdrav. O tem, kako zelo deus-ex-machinasto se mi to zdi, sem že pisal, zato se bom danes pritoževal glede drugih reči. Po moje. Če nisem česa spregledal. In tega res ne gre pripisovati variabilnosti poteka časa, za katero trdim, da sem z njo že skoraj sprijaznjen. V prejšnji epizodi je dal nadmoister Jorahu jasno vedeti, da ima še en dan fore. Potem gre v karanteno. Kar pomeni, da je med Samovim procesom zdravljenja in tem pregledom minila natanko ena noč. Tukaj res ni nobenega prostora za parlamentiranje. Ena noč. Težko verjamem — zdaj, razen, če žavba, ki jo je Sam nanesel na Joraha, deluje čarobno hitro, oziroma če se brazgotine, ki ostanejo za sivoluskom, tako hitro celijo — da so od sivoluska v eni sami noči ostale samo lepo zaceljene kraste.

Še bolj boli pa to, da so se scenaristi v bistvu zaklali sami. Zakaj, zaboga, so bleknili tisti en dan? Glede na to, da je čas totalno podrejen neki obči prikladnosti, bi lahko nadmoister rekel karkoli, pa bi bilo okej. Lahko bi rekel fortnight — to besedo vem, da imajo radi.

No, pa da se vrnem na pripoved. Jorah je zdaj zdrav in se lahko pospravi nazaj v cono prijateljstva, dočim Sama pa čaka še ena mini-kazen za nespoštovanje navodil nadmoistra Slughorna. Prepisovanje razpadajočih rokopisov. Ni prehudo.

Bitki

Kraljičina pravica obsega kar dve bitki. Ena za vsako kraljico. Prva, za Livarsko skalo, se v bistvu začne že na Zmajevem kamnu. Sekvenca preide v Tyrionovo naracijo bitke in super ideja se mi zdi, da gresta naracija in dejanska bitka vsaka tako zelo k sebi. Medtem ko Tyrion vsevedno pripoveduje o svojem načrtu; o kanalizaciji Livarske skale, o tem, kako se da prek nje priti v grad in vmes celo citira Bronna … Medtem opazujemo, kako ta dobri napadejo grad, nabašejo na zelo švohotno garnizijo in kljub nepričakovani številčni premoči utrpijo izgube — ker so se pač lotili gradu in so branilci v bistveno bistveno jačem položaju. Ta nesinhronost zvoka in slike naredi vrhunski efekt in vsa čast tistemu (ali tisti), ki se je tega spomnil. Medtem jim pa še Euron podre vse ladje, tako da so Neomadeževani zdaj ujeti v (kot izvemo kasneje) grad, ki ga je vsled izpraznjenosti kašč nemogoče (dolgo in uspešno) braniti.

vlcsnap-2019-03-17-11h18m00s530

Glavnina Lannisterjev, pojačana s Tarlyji in Bronnom, medtem napada Visoki vrt. Vsekakor bi pričakoval večji odpor — razen, če je Tarly nase navlekel vso gospodo Dalje (pogovori, v prejšnji epizodi, so definitivno šli v to smer). To se mi zdi dokaj možno, čeprav Jaimejeva armada ne izgleda spet ne vem kako velika. Pa tudi nekih oblegovalnih naprav nisem opazil. Serija se sklicuje na nekompetentnost Olenninih vojakov, ker da so vrtnice, ampak to je dokaj beden razlog. Če obstaja boljši razlog (recimo ta, ki sem ga izpostavil), potem bi bilo potrebno to poudariti. Hiša Tyrell je najbogatejša hiša v Zahodnjem in z njo pač ne pometeš tal kar tako. Samo zato, ker so rožice.

vlcsnap-2019-03-17-11h23m00s868

Sicer pa super sekvenca! Uporaba glasbe, Castamerskega deževja, je zelo učinkovita, pa tudi Olennino kasnejše citiranje taistega komada zelo na mestu. Olenna je zakon in še zadnjič, danes; avdienca s kraljico! Jaime gospe Olenni razloži nekaj intrikacij načrta Krone, ki vse do vključno zdaj tako izvrstno deluje. Nato ji ponudi strup, ki ga gospa lakomno zgrabi in spije kar na dušek. V zameno za strup, mu Olenna nakloni še poslednji trn. Ona je ubila Joffa. Trnova kraljica indeed! Diana Rigg je bila konsistentno prima in v zadnji sezoni mi bo definitivno manjkala.

… in v gojzarje obuti jo je vod vojakov potacaaaaaal!

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: