Za dobro staro vreme: Naša krajevna skupnost

Še vedno sem živ! Mogoče me je (tudi tokrat) iz blogerskega sna prebudila Igra prestolov, oziroma konkretneje — približujoča se Hiša zmajev. Tako kot se pred koncem sveta prebudijo kosti rajnih. Približno. … ampak nič o tem! Tokrat so na tapeti resnejše stvari.

Mogoče za začetek en mini detajl. O meni. V bistvu sem nostalgija-džanki. Ne čisto zabluzen — rad si predstavljam, da lahko neham, kadar hočem — ampak malo pa ja. Blazno rad se spomnim stvari, ki sem jih kot mulc gledal/poslušal/bral/jedel/nosil in jih potem seveda tudi ponovno odkrijem. Če gre. Včasih ne gre. No, in v resnici že dlje časa razmišljam, da bi po dolgem času obrisal prah s tega bloga in začel z enim (bomo videli kako dolgim) ciklom prispevkov o … tem. Z namenom …? Hm. Malo zato, da (še) koga spomnim, malo pa zato, da jaz ne pozabim.

In začel bi z Naša krajevno skupnostjo!! — mogoče mojo najljubšo komično serijo na svetu! Ever. Žalostna zgodba je, da trenutno razpolagam zgolj z desetimi epizodami (kar je nekje polovica vsega), ampak bolje to, kot nič. Oziroma bolje to, kot plačevati huronske vsote denarja RTV arhivi za presnemavo. Vzemite to kot dokaz, da oni moj “lahko neham, kadar hočem”, res drži.

Zdaj … verjetno se spodobi, da zadevo najprej malo predstavim. Tako, vsebinsko. Gre za malo-manj-nadaljevanko in malo-bolj-omnibus serijo, o navadnih, sol-zemlje (a je to pri nas sploh izraz? no, za potrebe tega zapisa je, ker je točno to, kar potrebujem) ljudeh, ki se ukvarjajo z banalnostmi svojega okraja. Te obsegajo, a niso omejene na goljufive trgovce, razlike med ideali starejše in mlajše populacije, birokratske zidove in stanovanjsko problematiko. V bistvu je vse (ali pa vsaj precej vsega) še vedno zelo aktualno, kar je, bi rekel, super za serijo in malo manj super za nas, Slovence.

… ampak tukaj v bistvu nismo toliko zaradi zgodb, kot zaradi vrhunsko spisanih (Aleksander Marodić je bil genij!) in odigranih likov. Ogromno jih je in precej od njih je — upam si reči — kultnih. Šugmanov Frakelj, recimo, je nepozaben. Pa Đoka “matematika, tehnika, gumerabika” Krpan, če izpostavim zgolj dva. … ne, pa zakaj bi izpostavil zgolj dva!? Tu so še Trimček, tajnik Bacek, administratorka Marjeta, šef stanovanjskega sveta Hrovat, natakarica Žoža in predsednik krajevne skupnosti Vinko. Vsi v koži velikih imen slovenskega filma, televizije in gledaliških odrov. Vsi liki so včasih osrednji, v kakšnih epizodah pa zgolj v ozadju, kje za šankom, pri Krpanu, ali pa v gruči ljudi na prizorišču česa tretjega. Če konkretiziram; v eni epizodi se Dare Ulaga krega z Jurijem Součkom, v drugi kegljata in pijeta pivo. To, da nekdo enkrat dela špetir, drugič ga sploh ni in tretjič zgolj opazuje, nekoliko omili karikaturo, kar daje seriji vtis poistovetljivosti in realizma. Dodaten patos dajejo tudi slovenska narečja. Zdi se, kot da si je lahko vsak igralec sam izbral, kako bo govoril. In se pozna! Tako na sproščenosti igralcev, kot na samem dialogu. Za vajo lahko primerjate dolenjščino v Skupnosti (Brane Ivanc in Boris Kralj, recimo, čudovito zavijata — vsak s svojim odtenkom) s tisto v Voyo-seriji Za hribom, ki po kislosti šiša cviček. Isuse. Malo mi je žal, da sem to skropucalo sploh omenil. … .. . Vse skupaj, skratka! Deluje! Deluje kot komedija, deluje kot zrcalo družbi in deluje kot skrbno in z ljubeznijo izklesan kamenček v mozaiku slovenske televizije. Takih ne delajo več.

Uvodna špica, pišuka! Kako tipično, da se nanjo spomnim šele ob koncu zapisa. No, saj odjavna je v bistvu ista pesem. Šifrerjev To se govori gre na Našo krajevno skupnost kot ata na mamo in mogoče en telovadni protip; špica je ravno dovolj dolga za en tak srednje zahteven plank. Če to kdo še dela. Jaz trenutno raje ne, ker še ni dolgo, odkar so mi poflikali pruh.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: