Igra prestolov – Materina milost

Evo. Fi-na-le. Takole bom rekel. Finale po epskosti ne doseže osme epizode, niti devete po šokantnosti (tu lahko parlamentiramo — mene, denimo, kot nekoga, ki nekatere izmed teh fintic pozna že iz knjig, je Jonova smrt šokirala manj kot Shireenina, plus za Jona obstaja — pozor, kvarnik! — močna predispozicija, da bo oživljen), kljub temu pa gre za lepo zaokroženo epizodo in (enako) lep uvod v desetmesečno obdobje suše.

Stannis Baratheon, prvi (in poslednji) svojega imena
Tole smrt sem nekje v podzavesti pričakoval že vse od prvega (ali pač drugega?) napovednika, ki je napovedoval zasneženo Brienne. Ko je Brienne, nekje na začetku sezone, kot strela z jasnega omenila Renlyja in senco s Stannisovim obrazom, je bila stvar že bolj ali manj jasna. Ko se je izkazalo, da se ustvarjalci serije to leto ne igrajo z rdečimi sledmi, je bila stvar (samo) bolj jasna in ko je možakar prejšnji teden zažgal svojo hči … Je bila gotova. Žlahtomorec je preklet v očeh ljudi in bogov. Dvojni dvojno — dasiravno si je Renly kriv popolnoma sam.

Moja napoved, prejšnji teden, je šla rahlo čez, ampak tisti bistveni del povedanega se je udejanil. Brienne ubije Stannisa. Tega v knjigah (še) ni. Če se mene vpraša, je v seriji vse skupaj izpeljano dovolj prepričljivo. Melisandrina slaba interpretacija napovedi (videla je spust boltonskih praporjev, sebe na zimiškem obzidju … celo zdajle, v zadnji epizodi; da Stannisa čaka vse, kar si zasluži … Vse to očitno ne pomeni Stannisove zmage, temveč nekaj drugega — slabšega), sprememba vremena s katero nastopi kratek oddih in nato kruta realnost. Kraljica je čez noč storila smrt (verjetno zaradi slabe vesti), vojaki so dezertirali (ker jim je šlo vse skupaj najbrž prek vseh meja dobrega okusa) … Oboje vsaj pretežno zaradi grmade. Človek se vpraša, kaj bi bilo z vremenom, če Shireen ne bi bila zgorela.

mela

Ko se nad kralja enkrat pričnejo zgrinjati slabe novice, se Melisandrin vselej samozavesten izraz na obrazu spremeni v … Manj samozavestnega kot sicer. Zakaj? Mogoče, ker jo slabe novice presenetijo. Če jasnovidko presenetijo slabe novice, to definitivno je razlog za skrb. Druga opcija; sama pri sebi je naredila en revisit svojih prerokb in ugotovila, da ga je en malček pihnila. Ali pač kaj tretjega — zasuk je v vsakem primeru dovolj močan, da v vsej epizodi ne črhne niti besede več. Naslednji Stannisov korak je korak človeka, ki je (v dobrem dnevu) izgubil vse. Gremo naprej in upajmo na čudež — pa dober naj bo. Dejansko je lahko srečen, da ga ne zakoljejo lastni vojaki. Ne vem, če ima še kdo v Sedmerih tako zvesto vojsko (oziroma nje jedro).

Sam trk z Boltoni je tak, kot ga je bilo po denar goltajoči bitki pri Ostrem pričakovati. Nikakršen. Offscreen. Pa tudi … Stannisova raja napram boltonskim spočitim konjenikom. Ni primerjave. Sama nastavitev pa prav tako rahlo za lase privlečena. Ne preveč. Recimo da dovolj malo, da še kupim. Govorim o tem, da Pod nabira vejevje in lovi zajce (mar nista z Brienne v krčmi?), uoči Stannisovo vojsko, gre nazaj k Brienne, ki je vse doslej pridno pazila na zimiški stolp, tačas Sansa pobegne z odpiračem za buteljke in se napoti proti stolpu, Brienne skensla stolp in v tistem se prižge sveča. Mislim … Saj je jasno, o čem govorim. Vse se poklapa, ampak mejčkeno na silo. Spotoma pa še to; med vsem kaosom Sansa s Theonovo pomočjo uide. Čeprav … Njun padec je vsaj tako globok kot Myrandin, tako da kaj pa vem. V resničnem življenju ne bi stavil nanju, v TV seriji pa brez problema — pa čeprav gre za Igro prestolov, ki je kao oh in sploh realistična.

Stannis izstopi kot se za Stannisa spodobi. Brez izgovorov, brez jokcanja in tako, da usput potolče še dva boltonska oboroženca. Možakar je svojo mantro obelodanil že v drugi sezoni; dobra dejanja ne izničijo slabih, tako kot slaba ne dobrih. Kljub temu, da je svoja dejanja pogosto opravičeval po paradigmi cilj opravičuje sredstva, sem prepričan, da je imel v glavi vse na dveh kupčkih in da je svojo kazen, ki se je manifestirala kot blast-from-the-past-Brienne, na koncu dneva vzel kot pravično. Tole je že drugič, da Brienne v finalu sezone ubije nekoga izmed glavnih. In še stopničko gor — da ga ubije tako, da njegove smrti dejansko ne vidimo. To v teoriji sicer lahko pomeni, da Stannis dejansko ne umre (temu v prid gre recimo ideja, da se Brienne, ko ji Stannis reče, naj opravi svojo dolžnost, spomni, da je Sansa bolj pomembna od maščevanja in mu sklene prizanesti), ampak mislim, da to ni to. In bolje je tako. Stannis, premagan, brez vojske in brez družine, med živimi (po moje) nima več mesta in Briennino maščevanje je bilo zanj v resnici neke vrste milostni strel. Bi bilo pa po drugi strani kul, da mu scenaristi kaj najdejo — že samo zato, ker je Stephen Dillane bolj ali manj ves čas tako zelo razturaval. In svoj perfoformans kronal ta in (še bolj) prejšnji teden.

Pokora
Brutalna dolga sekvenca, tale Cerseijin sprehod. In s svojo nazornostjo dokaj naporna. In po moje je prav tako. Po moje je prav, da se nam Cersei na tej točki vsaj malo zasmili, pa čeprav smo se še slab mesec nazaj zaklinjali, da kaj takega ni mogoče. Je pa hecno, da je ta njena pešpot ponižanja v bistvu nagrada za priznanje enega izmed grehov. Materina milost. Še vedno se ji obeta sojenje.

Cersei pričaka Mali svet, s Kevanom na čelu, zares razveseli pa se je v bistvu zgolj Qyburn. In nov član Kraljeve garde, ki je visok točno toliko kot je bil (preden ga je dal Oberyn v horizontalo) visok Gregor Clegane in ki se je, prikladno, zaprisegel k molku, dokler ima kraljica mati še katerega nasprotnika. Me zanima, kaj bo povedal potem. Zdaj, v Kraljevi gardi je zgolj 7 zapriseženih bratov. Tako mora biti. Če so vsa mesta polna, se ne moreš včlaniti. Enega je malo prej izpraznila Arya, ampak a oni to vejo? Oziroma a je bilo kakšno mesto že prej prosto? Ni baš pomembno, bi se pa zelo lepo poklapalo, če bi Mali svet na tej točki že imel novico o Trantovi smrti.

Čelada, hehe. Čelada, ki jo nosi ser Gora (nisem opazil, oziroma sem preslišal — a mu v seriji ravno tako rečejo Robert Strong?) je nekoliko doštukana standardna čelada Kraljeve garde. Hec je v tem, da smo gardiste videli že v prvi sezoni, ko še ni bilo pete knjige. Da bi bil prenovljeni Vršac rad član Kraljeve garde in da se za to ne sme videti njegovega obličja (ker kaj bodo pa ljudje mislili!), pa izvemo šele v Plesu z zmaji. In je štala. V knjigah so čelade gardistov zaprte in ni panike, dočim v seriji odprte (in je panika). V bistvu so se s tem doštukanjem zelo dobro znašli.

frankengregor

Bodala v temi
Redkokdaj (oziroma vse pogosteje — pa še vedno bolj redko kot ne) napišem, da mi je nekaj bolj všeč v knjigi, ampak ravno Marsheve ide (kot se dogodek kliče ljubkovalno — za serijo bi bila boljša nomenklatura Thornove ali Ollyjeve) se mi bolj dopadejo v knjigi. Zakaj, zato, ker je tam zadeva totalno kaotična in na momente kot narobe svet. Tam se pojavi neko pismo (ki ga tu vsaj v določeni meri nadomesti Davos in potem še Melisandra — vendar v seriji ni nikakršne povezave med novicami in kasnejšim uporom), tam so vpleteni divježi … Bolj udari. Bolj iz nenada — čeprav o tem težko sodim. Tam dejansko je nek povod, ki sproži vse skupaj. Tukaj ga ni. Tukaj gre v bistvu za past. Novica o Benjenu je kot plot device, roko na srce, potegnjena iz tam, kamor sonce ne posije. Ampak deluje. Bog mi pomagaj, deluje in vsa čast majstru, ki se je tega domislil. In oni so to ufurali še v od-prejšnjič-video in poskrbeli kar za en tak mini Benjen hype.

Včasih se v seriji pojavi kak detajl iz knjig, čigar vključitev potrdi njegovo pomembnost, tudi kar zadeva izvirnik. Serija (za moje pojme) razmeroma slabo predstavi prerokbo o Azorju Ahaiju, in o njegovi reinkarnaciji, ki naj bi rešil svet pred prihajajočo temo. Sledečih nekaj stavkov je zato bolj kot ne knjižni material, zato nebralci previdno (kakšnih resnih kvarnikov ne bo, ipak so vse samo špekulacije). V glavnem to je to, kar fura Melisandra. Ona je (bila) prepričana, da je Stannis reinkarniran Azor Ahai, ker prerokba pravi, da se bo ta junak rodil med dimom in soljo. Melisandra verjame v Stannisa, ker se za kralja okrona na otoku, sredi morja (sol) in kmalu zatem zažge svoje stare malike (dim). Ali nekaj takega. Potencialna kandidatka je tudi Daenerys, ki je bila takisto rojena na Zmajevem kamnu in imela neke vrste ognjen preporod (z dimom, valda — kjer je dim je tudi ogenj, vemo). Potem je pa tu še Jon. Ki je umrl med dimom bakel ter soljo Ollyjevih solz. Če se uspe kako postaviti na noge, potem bi ta reinkarnacija znal biti prav on. Pa tudi meč že ima. Azor Ahai je namreč imel nek bajeslovni meč, Prinašalca luči. No in te Ollyjeve solze so ta detajl, s katerim sem začel odstavek. Res, da v knjigi joka nekdo drug, ampak solze so vsekakor nekaj, kar je nujno za to prerokbo in mislim, da ni naključje, da so jih dodali tudi v seriji.

olly

Okej, tole o prerokbah je bilo bolj kot ne za intermezzo. Kljub temu, da knjižno verzijo bolj obrajtam, se mi celoten prizorčič še zmeraj dopade in opažam tudi, da se večini ostalih (kolikor mnenj sem pač uspel prebrati) dopade še bolj.

Mogoče bi dodal samo še to, da jim Ollyjevih grimas res ne bi bilo potrebno kazati v praktično vsakem delu. Fantova vpletenost Jona totalno zaprepade, dočim nas, gledalcev, pa v večini najbrž niti najmanj, ker če nekdo nekoga deset tednov grdo gleda, ga najbrž ne za brez veze.

V vsakem primeru me zanima aftermath. Glede na to, da naj bi bili nekje v bližini divježi, s Tormundom na čelu, pričakujem štalo.

Mršavi mož bo shiral
Če se Arya ne kani kaj kmalu oglasiti s školjkami. Saj v bistvu je to tudi način, ne?

Kar se tiče kolobocije s Trantom, nimam posebnih komentarjev. Tale pedofilija … Okej, vsaj ni samo zato, ker je to HBO in si jo ustvarjalci upajo privoščiti, temveč je tudi pripravek za Aryo, da maščuje smrt svojega učitelja sabljanja. In to kako jo maščuje — tako, da Trantu v nindža načinu naredi oči skoraj takšne, kakršne ima Brock pri Pokemonih.

Kaj je z maskami brezličnežev? Očitno so poštupane z neki strupom, ki te oslepi, če si jih nadeneš kot nekdo (namesto nihče). Zanimiva sekvenca. Nadprepadovisec (kako dolgo že nisem uporabil te besede …), kot se šika. Pa vsi tisti obrazi pod Jaqenovim … Eden, vem, liči na Pyatta Preeja.

Čorba
Dorniji spodleti tudi, ko ima potencialno močan, ali pa vsaj zanimiv material. V čem je štos? Ellaria zastrupi Myrcello, z Doranovim sinom, na krovu. Okej, hoče vojno in zdaj jo bo najbrž (mogoče) tudi dobila, ampak tole s temi strupi in protistrupi … Kar nekaj.

S svojim vsakotedenskim pljuvanjem čez Dornijo izpadem kot največji hejter, vem, ampak res je slabo. Upam, da kaj podobnega ne ponovi.

V čorbo dodajam še mejčkeno Meereena. Za okus — ker je bistveno boljši od Dornije. Fora, da je zdaj v Meereenu tudi Varys, se mi dopade. Trenutni svet (s Tyrionom in Varysom) se mi zdi sposobnejša zasedba od tiste, z Daenerys na čelu.

Peta sezona, dame in gospodje!
Če se uzrem nazaj, je bila tole verjetno ena izmed meni manj ljubih sezon. Boljša od druge, od ostalih pa najbrž ne. Dornija jo zvleče v nepovrat — ne samo, da je bila komplet štorasto skriptirana; tudi igralske kreacije so na trenutke zelo, zelo šepale. Nekaj zgodbovnih lokov je bilo odličnih, nekaj od začetka do konca povprečnih in en porazen. Suma sumarum je še vedno govora o odličnem TV futru, dočim duše pa to pot nisem spustil.

Kljub temu, da dušo še vedno držim, se že veselim nove sezone. Bojda so najavljeni Greyjoyi, bojda je najavljen ata Tarly — tudi Bran se vrača. Če pa slučajno nekje na poti do prihodnjega aprila izidejo še Zimski vetrovi … Potem je pa to to. 😀

Se čujemo!

EDIT: Kvarniki v komentarjih!

6 comments
 1. Ah, finale. Po mojem je bilo to odlično finale. Napeto do konca, dobro tempirano. Mestoma pričakovano, v veliki meri šokantno. Sezona celostno slabša, ampak zadnji trije deli so bili odlični. Po dobrem se velja spominjati del, po dobrem.

  Stannis… Mah… moj favorit od druge knjige dalje. V seriji je bil manj širok, ampak ga je igralec snel v nulo. Take smrti nisem pričakoval. Poraz že, ampak ne smrti. Seveda pa lepo pade v kontekst. Njegova zgodba je zaključena, Baratheoni so končali svojo pot. Me prav zanima kako bo v knjigi to speljal Martin. Tule pa… hja, scena z Brienne je hecna po svoje. A kar tam je bla. Mislim… taka armija gre ranvo po njenem dvorišču. In kar tam v gozdu, med trupli naleti nanj. Cmon. Skratka, Stannisa mi je škoda. Sem pričakoval, po peti knjigi seveda, da se nekako združi s severnjaki oz. Starki. North remembers in to. Morda je Stannis celo živ, ampak res ne bi bilo logično.

  Sansa in Theon. Zgodba mi je všeč in to, da je Sansa sprejela vlogo Jayne Pool se mi še danes zdi odlična ideja. Bolje kot v knjigah, kjer me Sansino masiranje Mezinčka ne zanima preveč. Kam gresta? Kot vemo v Vetrovih Stannis ujame Theona. Tega v seriji očitno ne bo. Kdo ga nadomesti? Brienne?

  Meereen. Hja. Varysa sem bolj pričakoval ob koncu, ko bi Kevanu prebodil srce. Tu se mi zdi malo posiljeno, čeprav so interakcije Varysa in Tyriona vedno sijajne. Bomo videli. Me pa Meereen napram Westerosa zanima precej manj. Daenerys bo pa fajn videti spet v khalasarju. Kot vem njihovo slovo ni bilo preveč prijateljsko. Pričakujem hude scene.

  Ok, Melissanda. Zakaj je šla k Zidu? Po Jona? Nekaj mora biti na tem. To je v knjigi veliko bolje izpeljano, bomo videli. Upam, da Shireenino žrtvovanje nekako ubodi Jona 🙂
  Jonova smrt je kajpak glavna štorija finala in celotne serije. Dobro. Slabše kot v knjigi, ampak vseeno dobro in verjetno. Smili se mi. Moj favorit skozi vse bukve. Kaj bo z njim? Igralec že trdi, da je s šovom zaključil. Ampak nekako ne verjamem, da bi ga Martin res kar takole črtal. Nekaj ima debeluh gotovo za bregom.

  Dornija? Paaaa… tako no… kr neki… Jamie in Myrcella, joj, kakšne brezvezne scene. Me ni prepričalo, dočim me je smrt kar šokirala. To pa res. Ampak celostno, Sand snakes so uboge. Good wife, bad pussy scena… ne vem no 😀

  Cersei. Fantastično. Po pričakovanjih. Huda scena. Še bolj pa prikrit nasmešek ob koncu v naročju Roberta Pošasti Stronga. Tole bo tud še trgal.

  Skratka… Zdele bi še kako sedla naslednja knjiga. Recimo, da jo Martin izda v 2016, koliko traja, da jo Gorenc prevede?

 2. Pepi said:

  Jah, v knjigah ma Stannis najbrž še mal fore, ampak ultimativno ga, bi rekel, čaka podoben konec. Sploh po zadnji epizodi (js mislm, da so ustvarjalci serije od Martina dobil endgame info in ga pol skompresiral v tole, kar smo vidl). V knjigah po moje sicer bo dotolku Boltone, nakar ga bodo scat peljal ostali sevrnjaki, tud tisti, k mu trenutno pomagajo (će ne prej, ko bo Davos enkrat najdu in jim vrnu Rickona). Je pa treba rečt, ne, da je Stannis v seriji, tko kot v knjigah, mrtev — samo če verjamemo posrednemu viru. V knjigi je to pismo z rožnatim pečatom, v seriji pa (sicer zlo implikativen) zamah z mečem brez dejanskega glavopreča … Ampak živi bili pa videli. 🙂

  Možno, ja, da na Theona in Sanso v seriji nabaše Brienne — k je na Severu itak več al mn samo zarad Sanse. Je pa res, da s pripovednega stališča to Brienne mal vzame smisel. Razen, če jo bo Sansa (ki zdej ve, da fanta nista nujno mrtva) napotila za Rickonom, oziroma Branom. Sam to je pa pol spet na Davosov račun — kaj bo pa on počel?

  Js sm tud mal presenečen, da Pycelle in Kevan še dihata. In po drugi strani vesel (tkko al tko je blo dost smrti). Fajn bi blo, da naslednjo sezono zastavjo s tem, da je Kevan precej uspešen regent in da ga šele potlej koknejo — če že morajo. Kaj bo khalasar z Daenerys (oziroma obratno) pa tud mene zanima, vsekakor.

  Tole z Jonom po moje mal bašejo, ja. Al igrajo pa na to, da je Jon Snow mrtev, ker Jona Snowa nikdar ni blo — temveč je bil Jon Targaryen. Al pa kak podobn gimmick. Bi mi blo pa po en stran zanimiv, da bi bil res. Me zanima, kam bi v tem slučaju krenila štorija. Plus Melisandra ni še nikdar nobenga oživela in je bla totalno fovš, ko je vidla, da Thoros to zna. Js še kr mal mislm, da bo mogu pomagat Bran al pa Krvni vran.

  Tale bad pussy … haha. Tole je bla pa z igralskega stališča vrjetn najslabš odigrana vrstica scenarija v zgodovini televizije.

  Ti, glede Pižame pa ne vem. Js mislm, da kake pol leta sigurno rab, preden prevod izide. V vsakem primeru so zadnje čase čedalje glasnejše govorice o aprilu 2016 kot mesecu izida Vetrov. Tko da oktober, november, december že prevod? Po moje so vse šanse. Js bom itak udaru po izvirniku, takoj ko bom loh. 🙂

 3. Ana said:

  Bran se bo vargiral v orla ter rešil Sanso & Theona 🙂

  Verjetno sem edina oseba na tem svetu: men je šel knjižni Jon na živce (sprva ne, ampak čim je postal lord commander…) in me njegova smrt sploh ni prizadela. Tu v seriji je bil vseeno prikazan v malce drugačni luči.

  uff kaj bo z Dany. Takšni zaključki so mi všeč, da niti gledalci niti bralci ne vemo kaj se bo zgodilo.

  Varys in Tyrion ta dva kompanjona sta mi zelo všeč in na drugi strani rivalstvo med Jorahom in Daariom. Tyrion bo Varysa še krvavo potreboval informacija je moč. Je pa tko mal horuk in kakšno čedno naključje da je ravno zdaj prispel k Tyrionu.

  ni bla švoh sezona meni je še zmeraj najslabša druga sezona. Ampak ta Dornija hjoooj. Meni ena izmed najljubših poglavij v knjigi pa tkole rata eno skropucalo. Bedne kače s svojimi bednimi wannabe naglasi, eh bedno vse skupi.

  Upam da res pride aprila. Stari si je zdej res vzel veliko časa tako da nekaj je na tem. Ljudje bodo kampirali pred knjigarnami hihi. Za prevod takšnega špeha bodo potrebovali od pol do enega leta. Razen če bo pritisk s strani založbe.

 4. Pepi said:

  Upam, haha. Ker čene jima un brutalen pristanek Myrande res ne dela usluge. 😀

  Js tud nisem baš fan Jona Snega, ne v knjigah, ne v seriji. Mogoče mi gre v knjigah vseen mal mn na živce. Nasploh ne maram preveč likov, k se jim je zdej počas že izoblikoval razmeroma očiten plot shield.

  Varysov nenaden prihod … ja. Kaj pa vem. Sj mogoče je on v Mereenu že kr neki časa al pa kej. Nekak logično bi mi blo, da ni zlo zaostajal za Tyrionom. Na intronetu sm vidu neke teorije, da nej bi ravno on stal za Hapryjinimi sinovi (s kakšnim razlogom — pojma nimam).

  Druga sezona je tud men še zmer najslabša. Ji je pa tale kr za petami. Js bi jih od najboljše do najslabše rangiru nekak tkole: 4, 3, 1, 5, 2.

  Poskušam se spomnt, kak je bil razkorak med angleškim in slovenskim Plesom z zmaji. Mislm, da res bližje enmu letu kot šestim mescom, ja. Oziroma čak. Angleški je izšel par tednov po Martinovem obisku v Slo, če se prov spomnm. To je blo prot konc junija 2011, pa pol plus “par tednov” in smo nek sred (oziroma tud prot konc) julija. Za prevod se pa spomnm, da je izšel nek na začetku junija nasledn let. Ja. Pol bo to to.

 5. Kakšna beseda o novi sezoni, ali je še prekmalu? Casting je odličen, v kolikor govorice držijo. 🙂 Če vsaj enkrat slišim “cocksucker” bo dovolj 😉

  Aja, pa Harrington se po Belfastu sprehaja, hint hint

 6. Pepi said:

  Ti, ne boš verjel, v nedeljo sem že pisal pa me je potem nekaj prekinilo. 🙂 Kasting je tak, da še nikdar boljši. Max Von Sydow, Ian McShane … Komaj čakam!

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: